На градина или у дома, АПРИЛчето лудува и преоткрива света!

• 35 690
  • 745
  •   1
Отговори
# 690
Здравейте, момичета Simple Smile
Хриси, съжалавам за лошите неща, които са ви се се случили и ви желая само хубави моменти от сега нататък.
Честото на всички за хубавите новини за бебчета и разбира се за вече появилите се такива.  smile3504
Аз правя нов опит да се включа активно, този път ще се получи надявам се Mr. Green, по простата причина, че най-накрая успях да се отърва от старата си работа и започнах нова, която за сега изглежда мноооооого по-спокойна. Това е от една седмица и още се адаптирам, но вече усещам разликите. Няма го постоянният стрес, няма го напрежението, вече сънувам, лягам си след 22 часа и има събота в моя живот. smile3521 И реших да запиша магистратура в съвсем друго направление, "изоставям" моята специалност и се насочвам към нещо различно, което така или иначе си работя  #Silly
Криси ще бъде лятото в сборни групи, защото със започването на новата работа, не ми е удобно да искам отпуск.
Така...обясних за мен, сега вече няма да се губя за толкова време и ще съм на линия.
Колкото до училището.....от есента съм замислила тази тема. Съпреживявам избора на училище от една приятелка и един вече бивш колега и виждам колко труден е той за родителите.
Много прегръдки на всички и един усмихнат ден ви желая  Hug

# 691
Здравейте.
Клер, честито! Лека и безпроблемна!
Ние горе-долу сме добре. Полежах малко в болница, за атипична пневмония, която уж се излекува, но  все още не се чувствам добре. Минах през някакъв ад с определяне на диагнозата, изследвания, скенери, но чукам на дърво и се моля всичко вече да е наред. В деня след изписването въпреки роптаенето на всички около мен, заминахме за Рим, че си го бяхме планирали много отдавна, и въпреки ужасната жега ми се отрази добре. А и Рим е уникален град, не ми се пропускаше пък било и едвам ходеща.
В нашата ДГ, децата не рисуват такива проекти за каквито разказва Ивето. Изобщо моите впечатления са, че в нащите държавни или общински по-точно ДГ, децата се унифицират, всичко е под един знаменател, и се гледа нещата да минат най-леко за учителките. Откакто сменихме частната с държавната, забелязах каква огромна разлика има в заниманията, в отношението към децата, с третирането им като отделни индивиди, а не като стадо. Но както и да е, за без пари толкова....
За българското училище - не искам да го мисля отсега, че се депресирам направо.

# 692
Колко хубаво се е раздвижила темата ни! Ще взема по-често да ходя на море.... Wink
Хриси, сигурна съм, че всичко лошо е минало и скоро колелото ще се завърти нагоре и за вас!
Клер, прошепвам честито и ще чакаме да се похвалиш силно и на всички! Дано всичко да е наред!
Иве, в градината на Сашко няма никакви групови проекти за творчество...единствено заедно децата пеят и танцуват, но иначе им се задава тема за рисуване или оцветяване от помагалата и всяко само се справя някак. Александър най-после започна да оцветява само в очертанията на предметите...досега просто ги задраскваше...рисуването определено не е неговата стихия. Иначе, за училищата - сложен избор ви предстои, но сами трябва да си решите, защото май никой от нас не е наясно с чешката образователна система и дали е по-лоша/добра от нашата. Успех във взимането на решението! Ще е най-доброто за вас!
Поли, дано и при теб всичко лошо да е минало и вече да се наслаждавате на лятото!
sissi, успех на новата работа! Дано наистина да ти е по-спокойна и приятна и успешна магистратура! Peace
Нашето море приключи доста бързо, но честно казано не съжалявам...Първо, ни беше мъчно за Тулумбичка и второ - хотелът не беше на много добро ниво...много недомислени неща имаше в него, но все пак бяхме на море...Засякохме се с catty_M и сем-во - Бобо пак е с Т и те не си прекарват много спокойно почивката, а и времето не е хубаво.
Сега сме във Враца да си вземем дребното и другата седмица съм на линия за среща - какво ще кажете, мацки?
Хубав уикенд от нас! Hug

# 693
  • Чехия
Marini... истината е някъде там... в един мига ще изплува и затова мътя водите... за мен така е по-лесно споделяйки да осъзная още неувереността си. Иначе неща в които твърдо вярвам не ме терзаят... вчера една от чешките мами тук беше написла следното:

,, Образователната система е старата, даже още комунистическия тип. Оценки и бележници тук има от 1 клас а всеки 3 месеца тестове (нещо като бившите контролни, но под форма на тестове). Има и съответно обобщаващи тестове в края на 1 учебен срок, но и в края на годината. Според това което чета в Българските теми, програмата е гору-долу идентинчна, но по-свободна. Домашните са по-скоро малко, както и зубрене няма - по-скоро ги стимулират да пишат кратки реферати по интересни за тях теми, свързани с това което учат. Няма задължителни четби през лятото, което е жалко, защото установявам, много пропуски в литературното образование на чехите, или поне в международен аспект. Аз затова разглеждам учебниците му по литература и му предлагам да си прочете книжките, които са застъпени. Някои му харесват, други, не, но поне чете.

За системата имах предвид идентична като предмети и брой часове, но доколкото съм чела в БГ на повечето места си оставя зазубрянето на уроците и доста домашни. както и ме изненадва усилието на родителите да доучват децата си със сборници и литературни анализи. Тук няма такова нещо или поне аз не познавам родител който да натоварва децата си допълнително.
На мен ми се струва това натоварване на децата в БГ прекалено, но ще видим. Истината е, че като цяло дори не знам какво учат в училище, защото не съм го видяла да чете урок - каквото научи в училище, това е. Но реферати си пише сам и си търси информация, още повече, че ако се представи с реферат и добре се е справил, получава 1 (наша 6-ца).  ,,

Цитата е на Наталина

Това го броя към плюсовете.
Марини вас чака ли ви подобен избор...всъщност вие още ли сте в Rumunsko-както му казват тук. Simple Smile или в Софийско.

Сиси, радвам се се появи таман вчера гледах че не си кавала снимки на хубавицата от лято 210. Simple Smile Айде де, поправителен изпит за теб.

# 694
Иве, за БГ-училищата мога да разказвам много: и хубаво, и лошо. Нека да го систематизирам в главата си и ще го напиша. А и бати Васко да се върне от село, за да се включи с впечатления от "първа ръка". Напоследък се интересувам от образователната система във Великобритания и нещата никак не са в тяхна полза, ако ги претегля с БГ методиките и организацията на учебния процес. Обещавам да пиша тези дни...

Сисе, честита нова работа! Сподели някакви подробности: сфера, професия и т.н.

Иринче, що не се обадихте от морето, бре?

Нашият батко се върна от нещо като Световно първенство по водна топка в Италия. Най-смешно ми стана, че детето никак не е харесало Венеция и заяви, че повече няма да стъпи там  Grinning. Миришело, нямало нищо забавно и т.н. Само стари сгради  Laughing. Детска му работа... Друго нещо е аквапарка в съседния град, я!

Поли, и Христина имаше същото преживяване зимата; тя ще разкаже по-подробно, като се разпише в темата. Покажи снимки от Рим! Сигурна съм, че са прекрасни!

Желая Ви лек и ползотворен ден, момичета!

Последна редакция: пт, 01 юли 2011, 12:01 от Sve_dim

# 695
Иве, ние засега сме в БГ, но след 20-ина дена потегляме към Молдова. Ако всичко върви по план, трябва да се приберем, когато Сашко ще е в първи клас, т.е. няма да правим избор. А и при нас е друго - работата е мандатна и всъщност каквото и да кроим като планове, след три години е друго, което също не е добър вариант за децата, но сега като са малки става. После ще му мислим...
Све, ние бяхме доста на юг - Царево и въобще не мръднахме от там! Догодина ще сме на друго място със сигурност...

# 696
много ви се радвам, че се разписахте!
Клер, от мен - лека и безпроблемна!!! стискам палци  всичко да е ОК!!!

Сиси, честита нова работа - дано да ти е приятна, доходна и да ти носи удовлетворение!

Иве, много се радвам, че сподели за екипната работа - аз още днес ще предложа този проект в детската градина, където ходи Амалия. Невероятно отворени са за интересни предложения - имат проект да запознават децата с важни и значими за обществото професии - водиха ги в пожарната, в една ферма за производство на екологично кисело мляко, във фирма за сметосъбиране. Предстои да отидат в болница, в университета, на летището, във печатница ...  всички родители съдействат и аз лично съм много доволна.
Имат редовни занимания с приложник-художник и съм сигурна, че щом им разкажа за вашия опит, ще го приложат на практика.

За училището - аз вече правя проучвания, все още не мога да кажа, че имам фаворит, но със сигурност ще избера училище, в което ученето да е на ниво. Искам след завършване на 7 клас Амалия да знае добре поне един западен език, със съответните сертификати. Също така проверявам системите на обучение. Лично аз съм против зубренето и унифицирането - търся място, където да се стимулира мисленето, фантазията, комбинативността.

Дано го намерим, и дано да можем да си го позволим.

Ирини, за следващата седмица - аз съм на линия за среща - без вторник!
само кажете къде и кога. всъщност бях с приятелки в едно заведение на ул. АКсаков, много приятно, чудесна кухня - можем там да се съберем.

# 697
  • Beyond the Frontiers
Дами, много спешно ми трябва телефона на Catty. Изгубила съм тефтера с телефоните, а спешно трябва да се свържа  нея. Моля ако някой го има да ми го пусне на ЛС. Мерси.

# 698
Е, много се радвам, че не сте ме забравили 4470.
За училищните програми, в Плевен от доста време има Програма Стъпка по стъпка  http://www.stepbystep-bg.org/display.php?page=about, има както добри, така и не толкова добри отзиви, но на мен ми допада като цяло философията. Криси не е в такава градина, но обмислям този вариант за начално образование. В нашата група едната госпожа е младичка, с голямо желание, по-строга е от по-възрастната и съм на мнение, че се справя повече от добре. Винаги има идеи и приема такива. Работят по програмата на издателство "Изкуства" и има доста приложна дейност, почти всеки ден майсторат, апликират, рисуват, но са си индивидуални "творби".
Иве, ще наваксам със снимките, вече имам повече време за такива дейности и ще се поправя   bouquet
Благодаря и за вашата реакция относно новата работа. До сега на който познат съм казала, че съм напуснала, реакцията беше  Shocked, защото на старата работа взимах повече пари,пък и Плевен е един малко снобарски град и всеки, който знаеше къде работя (като повечето ни  комшии) само гледаха лъскавите неща. Както и да е, сега ще ми е по-спокойно и много се радвам на това си решение. Е, трябва да свивкам с други терминологии, но всичко се учи. smile3529

# 699
Здравейте,

и аз отдавна не съм наминавала,но сега започваме и ние отпускарски.

Клер Честито! Лека и безпроблемна!

Хриси - съжалявам за загубата ви! Много сила и на двама ви, особенно на половинката ти!  Hug

Сиси, честити нова работа и училище!

Човече, бързо да се оправяш!
Неци, стискам плаци чичо Дофтор да не се кара при следващата консултация и да стане така, както го искаш!

Ели, със голямо закъснение - честита ви розова новина Simple Smile

Све - страхотно, че батко Васко е имал такова изживяване. А ти от водно животно как искаш да се впечатли от миризлива Венеция, а да остане равнодушен във воден парк н Mr. Green

Следващото се оказа дълго, опитах кратко, но не се получи...защото и на нас ни е тема за размисъл.
Иве -  везните при нас са натоварени по следния начин - от към плюсовете на тукашното обучение е - учат ги на собствено мислене, креативност, честност, гражданско съзнание, съвместна работа, всяка детска/младежка институция/група имат политика против подигравките и унизяването, и ги учат да поемат отговорност. както и че уважението не ти се полага, защото си еди кой си и еди какъв си, а трябва да си го заслужиш и да работиш за него. Това с най-общи думи.  Може да си такъв какъвто искаш, не те подтискат и нете скалагт в калъп, но трябва да се съобразяваш с нормите на обществото. Имат доста минуси -Самото съдържание на уч. материал не ме грабва с нищо, а като един от най-големите за мен е, че децата , които са добри в нещо, не получават тласък да доразвият възможностите си, а често има деца които скучаят в училище, защото други не могат да схванат за какво иде реч. И ми се струва , че може да са малко по-стегнати. Не могат да се справят с хулиганчетата, и понякога те отнемат голяма част от вниманието на учителя, който се опитва да въдвори ред. Малко противоречиво звучи и е така. Нещата много зависят от това, на какъв учители ще попадне детето. За сега в такава посока се въртят нашите мисли....иначе, граматика, писане - зависи и от родителите, доколко наблягат на такива неща. Те датчаните не са единодушни колко гласни звука имат - 8, 14 или 18 (по спомени са цифрите от преди 8 г. когато започвахме с датски) камо ли аз да мога да обясня съсвем правилно на децата кое и защо е така, и от къде идва. За мен идеалният вариант е нещо средно между двете системи - но ако може да има и български език и литература. Ха ха.

Плюсовете в Бг учлищата не са малко, но пак зависи от ....и от.....
И не на последно - тук няма частни уроци, човек винаги може да се качи пак на влака, ако е слезнал от него по някаква причина и да завърши образованието си - и не просто да зваърши, ами и да се реализира. Това го няма при нас.
Но мойте най-пресни наблюдения от нашите училища са от преди 14 години, покрай сестра ми, и сравнение не мога да направя голямо. Знам само, че след 2 години ни чака ГоЛЯМОТО решение. Ха ха.

Та Иве, споделя и твойте мисли накъде се носят от време навреме.

И да завърша - ако се оргазнизирате за среща другата седмица - идвам и аз, ако приемате пришълци  Mr. Green

Целувки на всички ви! И усмихната неделяяяяя  Sunglasses

# 700
Привет,момичета!
Хриси,съжалявам много... Hug Знаеш,че покрай Галя научих за загубата ви и до ден днешен не мога да повярвам,защото дни преди това свекърва ти беше при нас на кафе.Съжалявам и за загубата на свекър ти,разбрах,че е бил много добър човек.Дано скоро се съвземете с Иво и нека ви се случат много прекрасни неща. Hug Hug Hug
Клер,и аз тихичко ще честитя.Стискам палци за спокойна бременност! Hug
Сиси,радвам се,че те намирам тук.Успехи в новата работа и дано наистина ти донесе желаното спокойствие.И аз чакам снимки на Крисунка! Hug
Поли,скорошно възстановяване Hug.Радвам се,че сте успели да си осъществите планирата почивка.На мен много ми се иска да попътувам,но не знам дали скоро ще стане.С моята учителска заплата.....надали,но поне дано половинката започне да получава адвокатска заплата.....,че засега само работи като такъв. Laughing
Марини,добре завърнали се от моренцето.....Айде другото лято да кацнете във Варна,че и ние да поомачкаме  тулумбичка и Сашко. Hug
Иве,много неща мога да ти разкажа за българското образование и то конкретно за 1-4 клас.Вече от 6 години не работя като начален учител,а като възпитател в частна занималня и виждам  вече нещата както се казва отстрани.А от тази позиция виждам много от нещата,за които преди сякаш не съм се замисляла или не съм имала възможност да ги видя и променя или пък да осъзная колко са градивни и да продължавам да ги следвам.В бълг. образование колегите работят много стереотипно.Дават го меко казано "по течението".Сега ,когато вече не съм в училище,се чувствам като свободна птица-правя си занятията така както преценя,без да имам на главата 101 шефа дето ще ме нахокат,че си позволявам волности.Разгръщам си въображението и така си провеждам заниманията,че да са изцяло в полза на децата без да има елемент на скука...и прочие и прочие....но....пак казвам-това не го правех докато бях в даскалото ни,защото просто не можеше.Има и много плюсове разбира се.Без да знам как е в Чехия,но скоро при нас дойде едно момиченце от Ирландия-3 клас.Беше при нас едва от 3 дни когато таткото ни благодари сърдечно и каза,че трябвало да отидем да научим ирландците на това,което правим.При тях нямало такива творчески игри и занимателни логически предизвикателства.Нямали домашни и го отчитат като огромен минус,съдейки по образованието на тази си  дъщеричка,както и на по-голямата,която вече е на 20 год. и само в 1-ви клас е учила в Бг.По тяхно мнение само тогава - в 1-ви клас тук и е било най-добро образованието.Споделям мнението на родителите,а всичко по-горе си е мое мнение. -не искам да агажирам никого с него.Дадох ти някои от минусите ,както и плюсовете-вие си преценете.Ако още нещо конкретно те интересува-питай.Насреща съм.Сега не ми се влиза в подробности ,за да не пълня темата. Wink
Ще се опитам да намеря време и аз скоро да кача снимките от РД на Калина,че товече е срамота... Embarassed
До скорооооо. Hug Hug Hug

# 701
Среща - четвъртък, 18ч., ресторант "Brasserie Deja Vu" http://dejavu-bg.net/index_bg.html , има създадено събитие във Фейсбук, моля да отговорите там, да знаем, все пак кои ще се чакаме  Hug

# 702
Ето ги и снимките на Калина.
http://larsens.multiply.com/photos/album/38/38
Весело изкарване на софийската среща. Peace
На нас ни предстои среща на випуска-20 години от завършването-кога се изнизаха толкова години... Thinking

# 703
Здравейте и от родна земя Simple Smile и да ви пожелая весело и усмихнато лято.

Преди малко заспах с децата, а уж само щях да ги приспивам.....и сега ококорена, и на спокойствие, реших да ви поздравя....
Страчи, не мога да се оправя със събитието във ФБ, но си запазвам вечерта за вас, и много се радвам, че ще ви видя Simple Smile

И само да ви кажа, колко добра занимавка бяха картите на Клевър Бук, за които преди време беше станало на въпрос и тук. Ние имаме само един комплект - разнородните в една кутия - за път, но сме решили да вземем и поне един от другите комплекти.

Ларсен, Калина много е започнала да прилича на теб, и е много сладка муцунка  Hug

# 704
Супер, направих резервация - на името на Ина Маркова, за 18,30 часа.

Много ще се радвам да се видим!

Общи условия

Активация на акаунт