Патриотично образование за деца !

• 1 697
  • 13
  •   1
Отговори
Как виждате патриотичното възпитание на Вашето дете ?
Колко време отделяте за него ?
Наясно ли сте с познанията му по история ?

Благодаря предварително за отговорите !

# 1
Как виждате патриотичното възпитание на Вашето дете ? - никак не го виждам
Колко време отделяте за него ? - не отделям никакво време за това
Наясно ли сте с познанията му по история ? - наясно съм

В съвременната епоха на глобализация, патриотизмът ми звучи направо смешно. Едно е да харесваш родната си страна, да ти радват окото красотите й, друго е безкритично и сляпо да вярваш че това е най-прекрасното земно кътче, а всичко останало е боклук.

# 2
Едно е да харесваш родната си страна, да ти радват окото красотите й, друго е безкритично и сляпо да вярваш че това е най-прекрасното земно кътче, а всичко останало е боклук.

Не бъркай патриотизма с шовинизма.  Laughing
Първата част на изречението ти спада към понятието "патриотизъм", втората - към "шовинизъм".

Естествено, че възпитаваме децата си в патриотизъм. Всъщност, телевизията ги възпитава. Винаги на 4-ти юли пеем химна под знамето с ръка на сърцето!  Peace

# 3
  • София
Копирам се от друга тема:

"Това, което ми прави впечатление е...", че за съжаление човек на 24, получил висше образование в чужбина / Европа/ и средно тук, в елитна софийска  гимназия, ме попита какво толкова се е съединило на Съединението, винаги му е било интересно и никога не е знаел  . Нивото е такова, че не се досеща поне в Интернет да провери, за да не се излага.

За патриотизъм и дума не може да става. За елементарни познания по българска история- също.

# 4
Патриотизмът изобщо не пречи или противоречи на глобализма, напротив. Преди няколко дни едно англичанче на 11 години ми беше написало съчинение, в което описваше кои наши исторически и природни забележителности е посетило през лятото и как ги харесва повече от който и да било българин, когото е срещало. Много е тъжно това. Нека не се опитваме да скриваме елементарното невежество и бездуховност зад лъскавата криворазбрана маска на глобализацията.

# 5
  • зад кестените
Най добрия урок по патриотизъм дъщяря ми получи от баба си, моята майка в разговор по повод на  негативен коментар на познати.Ще цетирам само края му -каквато и да станеш където и да идеш с които и да бъдеш помни коя си ти,  каква си била,  кои са родтелите ти коя сраната ти , защото ако го забравиш и забравяш и за себеси.
Патриотизмът изобщо не пречи или противоречи на глобализма, напротив. Преди няколко дни едно англичанче на 11 години ми беше написало съчинение, в което описваше кои наши исторически и природни забележителности е посетило през лятото и как ги харесва повече от който и да било българин, когото е срещало. Много е тъжно това. Нека не се опитваме да скриваме елементарното невежество и бездуховност зад лъскавата криворазбрана маска на глобализацията.
Да тъжно  наистина !

# 6
Преди няколко дни едно англичанче на 11 години ми беше написало съчинение, в което описваше кои наши исторически и природни забележителности е посетило през лятото и как ги харесва повече от който и да било българин, когото е срещало.

И какво доказва това - че на вкус и цвет товарищи нет. Защо трябва да съм длъжна да харесвам повече от всичко на света българското крайбрежие на Черно море, а не например плажовете на Карибите?
И как може да харесваш изобщо историческа забележителност? Та това е просто част от историята и обикновено не може да се сравнява с други исторически забележителности. Виж, ако в България имаше пирамиди и някой кажеше, че нашите са по-хубави от тези в Египет, можеше да поспорим /или пък да се окаже, че сме на едно мнение/. Но да каже, че харесва повече Рилския манастир от двореца Тюйлери, няма никакъв смисъл. Както и да сравняваме величието на Левски и това на Жана Д'арк. Всеки народ и всяка епоха имат своите падения и възходи. Но това изобщо не е аршин, спрямо който на днешна дата можем да си мерим пи...те.
Заради много неща в нашата история се чувствам, е не точно горда, ама ми става приятно, че съм наследник на нещо хубаво. Но има и моменти, заради които хич не ми е приятно и не бих се пъчила.
А най-важното е, че аз самата нито съм строила, нито съм проектирала нито една наша или световна историческа забележителност. Това е било дело на други хора. Живели далеч преди мен. Е, как мога да се тупам в гърдите за нещо, което не е мое лично творение?
Честно казано патриотизмът ми е точно толкова смешен, както и когато малки деца се наддумват чий брат е по-силен /или чий татко е по-богат/.
Колкото до историята - добре е да се познава родната история, но трябва да се знае и чуждата. И това познание не е въпрос на патриотизъм, а на култура. Затова се старая да образовам децата си.

# 7
Как виждате патриотичното възпитание на Вашето дете ? -този въпрос никога не е стоял пред мен
Колко време отделяте за него ?-първият отговор обезсмисля този въпрос
Наясно ли сте с познанията му по история ?- какво общо имат познанията по история с темата? Това е  наука, която е част от учебния процес.

# 8
"и ний сме дали нещо на света" = патриотизъм
"само ний сме дали нещо на света" = шовинизъм
Патриотизъм се възпитава не само със знания по История на България. Необходимо е децата ни да знаят за големите ни учени, културни, спортни дейци и други личности.
Вкратце - да знаят и да тачат България и българите, а не само да лелеят по чуждото и да се чувстват нещастници, когато някой се опита да ги обиди за произхода им. 
И ако някой иска да ме убеди, че България и българите /както и  всяка друга нация/, нямат своя принос в световните история и развитие, моля да ми обясни "ефекта на пеперудата".

# 9
Аз лично много му говоря за историята, за будителите. Миналата година бях неприятно изненадана от факта, че около 1 ноември в час на класа нищо не им беше казано за будителите. Тази година също така отмина Денят на Независимостта и Денят на Съединението, само знаеха, че почиват на 22 септември. Много ми е странно защо на децата, като се започне  от предучилищна възраст и поне до втори клас, се обръща внимание само и единствено на Васил Левски. Нима нямаме и други будители? Затова използвам всеки удобен момент да запознавам детето си с историята на България.

# 10
 Защо свързвате патриотизма само с историческите знания на човек. Патриотизмът според мен е усещане, не познания. Аз не знам точно през коя година България се е опирала на три морета, нито знам колко битки е спечелил цар Симеон, нито какви точно грешки е допуснал в управлението си цар Фердинанд. Да, аз знам, че България не е най- хубавото място на света, но ще науча децата си, че това е тяхното късче земя, което ще обичат, защото там е домът им, там е родината им.  Отделям цялото си време за това възпитание, като ги уча да четат, да пишат, да пея, да обичат.

# 11
"и ний сме дали нещо на света" = патриотизъм
"само ний сме дали нещо на света" = шовинизъм
Патриотизъм се възпитава не само със знания по История на България. Необходимо е децата ни да знаят за големите ни учени, културни, спортни дейци и други личности.
Вкратце - да знаят и да тачат България и българите, а не само да лелеят по чуждото и да се чувстват нещастници, когато някой се опита да ги обиди за произхода им. 
И ако някой иска да ме убеди, че България и българите /както и  всяка друга нация/, нямат своя принос в световните история и развитие, моля да ми обясни "ефекта на пеперудата".

Много точно !

# 12
Аз лично много му говоря за историята, за будителите. Миналата година бях неприятно изненадана от факта, че около 1 ноември в час на класа нищо не им беше казано за будителите. Тази година също така отмина Денят на Независимостта и Денят на Съединението, само знаеха, че почиват на 22 септември. Много ми е странно защо на децата, като се започне  от предучилищна възраст и поне до втори клас, се обръща внимание само и единствено на Васил Левски. Нима нямаме и други будители? Затова използвам всеки удобен момент да запознавам детето си с историята на България.

Дано България има повече родители като Вас !

# 13
Възпитавам патриотизъм в децата си като спазвам българските традиции.За мен това е по-важно, отколкото да ги надъхвам, че тук е най-хубаво и тн.Защото държавата ни хич я няма и не можем като американците да вярваме, винаги може да ни помогне.Но нашият народ е съществувал толкова време благодарение на традициите и обичаите си.Например на рожден ден пеем на български песничката, НЕ празнуваме хелоин, въпреки, че и двете ми деца говорят английски - да си го празнуват с госпожата в часа, с познавателна цел.Разходете се из София вечерта на хелоин - ще забележите толкова маскирани хора, сякаш сте в Ню Йорк.А после на Коледа, когато трябва да има коледари, дали ще срещнете такива по софийските улици?Ами лазарки?Защо се обърнахме и не си тачим нашето, а хукнакме по чужд образец и чужди обичаи да спазваме?Отделям от времето си за подготовка на всеки по-голям празник.На Бъдни вечер правим трите собственоръчно трапезата - месим, готвим манджи, които баба знае от баба си,минаваме с тамян по всички стаи/пак баба ме е учила/.Не сме силно религиозни, но показваме уважение към религията - на големи празници ходим на църква.Това е за мен патриотизма- да съхраниш националното...

Общи условия

Активация на акаунт