Идеи за бизнес - 9

• 79 801
  • 751
  •   1
Отговори
# 525
Имаме помещение около 200кв.м. - идеално е за производство или пакетиране на някакъв не много обемист продукт. Много бихме искали да се занимаваме с пакетиране, но незнаем на какво...Или ако го сътворим продукта - как да му намерим пазар щото трябва хем да е евтин, хем да е качествен, хем да се търси.....Мислили сме си за захарчета, или мед, или сметана 3 в 1 Wink, или компотчета в чашки, или на друго насипно нещо (ама какво)...Може и да не е за ядене, да е оригинално, да не се повтаряме и конкурираме с другите....БОЖЕЕЕЕ....изпариха ми се идеите.....Какво? Какво? Какво да бъде??? Как да си използваме помещението??? Главата ми ще се пръсне.....Преди време бях в един цех за пакетиране на ориз - ами системата бе мн проста - няколко мургави работеха там и само взимаха чувала с ориза, слагаха го в отмерваща нетото елементарна машинка и наливаха в торбичките. Ако се случеше да е повече, циганчето отнемаше с ръката си,  или добавяше, ако имаше нужда в плика. Оттам плика го взимаше друг и го поставяше на машинка за залепване (тия машинки съм ги виждала за по 25 лв. в нета). Цялото оборудване на цехчето бе не за повече от 1000лв., а ориза се товареше в камионите и заминаваше...Споделям го само като образен пример....

# 526
  • Пловдив
А защо не пробвате с пакетиране на пластмасови прибори за хранене като разбира се преди това си направете сметките и пуснете оферти към големите вериги за бързо хранене ( повечето използват подобни прибори ).

# 527
А защо не пробвате с пакетиране на пластмасови прибори за хранене като разбира се преди това си направете сметките и пуснете оферти към големите вериги за бързо хранене ( повечето използват подобни прибори ).
Това звучи много интересно - такова не се бях сетила и много ти благодаря....Ама да не се конкурираме с "великата страна", щото май и китай ги докарват пакетирани.....Този лейбъл Made in China като го видя и ме побиват тръпки вече....

# 528
kralsk имаш помещение, а нямаш идея. Защо не го дадеш под наем? Сигурен доход.
Искаш да е уникално, но и само да го пакетираш? Не ми се вижда възможно. Първо трябва да го произведеш. Защото ако някой друг го произвежда то вече не е уникално.
Какво ти е предназначението на помещението и къде се намира (в смисъл мазе, извън града, в покрайнини, таванско помещение)?
Моята идея е за цех за дребни сладки и мъфини  Laughing Може да са уникални, но всичко зависи от теб и "впрегнатите" в бизнеса ти и от това колко парички искаш да вложиш.
Друго  - производство на картички, на подаръчни торбички, на малки сувенирчета. С една кола включена в бизнеса и може да стане разносен бизнес  - т.е да зареждаш цветарски магазинчета, и магазинчета за сувенири.
Друго - ако е мазе - гъбите се гледат на влажни и прохладни места...
Друго - наелонови торбички, чували, пластмасови опаковки (не е уникално обаче), ароматизатори...

Леле колко неща могат да се правят в едно помещение. Само идеи да има човек.  

# 529
  • Пловдив
 Simple Smile Да права си, но "от проба глава не боли" може пък да имате късмет да предпочитат БГ-то пред китайчетата. Ама е кофти тези китайци се набъркаха много надълбоко и пречат на търговци и производители. Обаче борба за пазар, няма начин ние сме си виновни докато не спрем да копуваме китайски стоки няма как да се наклонят везните в наша полза.

# 530
Женя 83, благодаря за идеите. Ами да - имаме помещение в промишлената зона. Направихме му ремонт и сега си има офис (силно казано), огромно помещение за работа, второ огромно помещение цялото в плочки и хладилна стая. Имахме идея да пакетираме плодове (наши познати са производители), но сезона им мина...докато оформим помещението със статут за пакетиране...Аз искам да действам и не искам да го давам под наем, затова си блъскам главата за идеи. Повече ми допада пакетиране, отколкото производство. Ето, например не е нужно да произвеждаш кетчуп, а можеш само да го пакетираш - т.е. не ми е нужно да съм едновременно производител и опаковчик. Да, тези които го произвеждат могат и сами да си го пакетират - и това е вярно. Посредническата работа вече започва да отпада, защото се вдига цената на продукта така....Абе незнам....Мисля го и така и така...Ама няма как да започна да правя сладки например, мога да разчитам само да ми ги доставят, а аз да ги пакетирам и разнасям....

# 531
Simple Smile Да права си, но "от проба глава не боли" може пък да имате късмет да предпочитат БГ-то пред китайчетата. Ама е кофти тези китайци се набъркаха много надълбоко и пречат на търговци и производители. Обаче борба за пазар, няма начин ние сме си виновни докато не спрем да копуваме китайски стоки няма как да се наклонят везните в наша полза.
Дааа...като чуя за китай и ми настръхва косата вече - тия убиха всякакви желания на човек да произвежда нещо (преди време малко се сблъсках с техните номера)! За нещастие превземат света гламоловно и никой нищо не може да направи....

# 532
Една интересна статия за начинаещите:

Особеностите на една българска бизнес мечта “Искам да си имам малко магазинче!”

От business workshop on Oct 28, 2009 in Малък и среден бизнес

Често съм чувал хора да казват, че им се иска да си отворят едно малко магазинче и да си работят в него. Повечето от тях имат големи очаквания и в края на краищата са разочаровани от резултатите. В тази статия ще споделя наблюденията си върху този тип търговия. Основните инвестиции в началото са три: Начален разход за документи ( регистрация на фирма, касов апарат, такси, патенти, разрешителни ) които, като обща сума се въртят около 1000 лв и нагоре в зависимост от конкретният случай. Първоначално зареждане на стока, което е в зависимост от сектора - може и да не струва много, ако стоката която се продава е евтина. Разход за помещението, което включва оборудване, евентуален ремонт и депозит за наема. Колко е тази сума като цяло само можем да гадаем защото зависи от много фактори. Особеностите на бизнеса на дребно в зависимост от сектора варират, като например за едно хранително магазинче очакваме по-малка надценка на стоките и съответно по-малка печалба, но пък по-голям човекопоток. Докато за магазинче за чанти и аксесоари например, очакваме да влизат по-малко клиенти и стоките да имат по-голяма надценка в процентно съотношение. Местоположението също е важно, като се почне от това дали магазинчето е в голямо или малко населено място и дали е на оживена централна улица или на по-спокойно място.  Повечето хора, които искат да имат малко магазинче се ориентират към по-евтина стока и помещение на по-спокойно място заради наема. В някои сектори се очаква и да се работи със стока на консигнация, както е например при повечето хранителни стоки. За да конкретизираме ще се насочим към магазинче за чанти и аксесоари, или домашни потреби, перилни препарати или дрехи и други подобни на не много оживена улица. Обикновено собственика работи сам в това магазинче, разликата е в това, че той е най-мотивиран и ако разчита на продавач може да очаква спад в оборота около 30%. Освен това когато фирмата има 1-2 работници се наблюдава проблем с дисциплината на служителите. Служителите не са взаимозаменяеми и смяната на такъв служител води до големи трусове. Това е един от негативите на дребния бизнес. Често собствениците на такива магазинчета започват бизнеса с голям ентусиазъм, който се стопява след като не виждат тълпи от хора пред магазинчетата си. Печалбата на такова магазинче, след като се приспаднат всички разходи не надвишава една прилична заплата, а в някой случаи се стига и до фалит. Има разбира се и магазинчета, от които се изкарват прилични доходи от сорта на 3000-5000 лв. месечно, което дава възможност за един отличен стандарт. Друга особеност е, че “ден с ден не си приличат”, както съм чувал да казват старите търговци. Тоест в един ден може да се направи оборота за цялата седмица. Ето и няколко съвета, към собствениците на такива малки обекти:

- Очаквания - не започвайте такъв дребен бизнес с големи очаквания защото те най-вероятно няма да се оправдаят, а това ще повлияе на мотивацията ви и отношението към бизнеса. Получава се затворен кръг - вие не се грижите за бизнеса, той пък не ви носи доходи. Направете си реалистична прогноза за приходите, разпитайте приятели и познати, които се занимават с бизнес какво можете да очаквате. Разходете се и разгледайте конкуренцията. Не очаквайте 500 лв оборот на ден при положение, че основната  стока примерно се продава на средна цена 7 лв и имате нужда от 10 мин. за да обслужите клиент, а работното ви време е 8 часа, защото това в най-перфектният случай би правило 336 лв оборот.

- Работно време - спазвайте си работното време. Просто не е сериозно да си кажете “Ами то едва ли някой ще дойде, цял ден никой не се появи”. 15 минути по-късно отваряне и 15 мин по-ранно затваряне могат да ви костват 2ма клиента, които да ви направят оборота за деня.

- Персонал - ако все пак решите да наемете служител за магазинчето, постарайте се да го обучите на добро отношение към клиентите и добри търговски техники и следете дали това се спазва, Не правете компромиси, като например да толерирате липсата на подходящо облекло за работа и.т.н. Бъдете подготвен да назначите друг служител на мястото на стария, ако тоя/тя не си вършат работата. Не трябва да ви мързи да търсите защото това е ключово за успеха на бизнеса ви. Има сайтове като jobs.bg, които доста могат да ви улеснят. В крайна сметка все ще се намери подходящ служител и за вашата дейност.

- Реклама - колкото и да са малки приходите все пак отделяйте и малко за рекламен бюджет - може да са 50лв на месец за реклама в местният вестник или за брошури, но това ще помогне в дългосрочен план

- Интернет - докато стоите в магазина, можете да си запълвате времето като поддържате фирмен блог, станете експерт във вашият сектор, например ако продавате дрехи и аксесоари блогът може да се превърне в безплатен начин на привличане на клиенти, а ако достигне дневна посещаемост над 100на човека защо не и да прикачите електронен магазин към фирмения блог. Освен това можете да използвате Интернет за да се свържете с нови доставчици. Ако предлагате уникална стока, която е добре подбрана скоро ще се прочуете и клиентите ще започнат да ви търсят сами.

- Готовност - ако рядко влизат клиенти, човек често се отпуска. Не губете вашата готовност. Винаги поддържайте магазина чист и подреден, със стилни и изрядни витрини и бъдете готови да посрещнете вашият дори единствен за деня клиент с усмивка.

Успех на всички на които тепърва им предстои това приключение!

# 533
  • LOST
Много полезно  bouquet

# 534
Каспър съжалявам, че се е наложило да затвориш детския си център! Знам какво е да обърнеш нова страница. Но мисля, че наистина времената се менят и нещо, което е вървяло в дадена година съвсем скоро може да се окаже ненужно Sad .  Да ти кажа по мои наблюдения детските центрове напоследък не вървят дори и в МОЛ-вете. А по времето на София-ленд със сигурност са били златна мина. Но е погрешно на децата да се гледа като на средство за забогатяване по принцип. Дори си мисля, че трябва да има много места за деца, които да са безплатни и въпреки това хубави. Децата имат нужда от игра всеки ден и ако това се заплаща на час ..  Money  Crazy  Мисля, че в Америка детските центрове към фитнес, молове и др са безплатни. А колко биха спечелили работодателите, ако имаха и места отделени и обзаведени за децата на служителите си! Знам, че много хора биха се изсмяли та повечето работодатели не осигуряват дори кафе!
А относно склада - според мен трябва да се произвежда нещо.Гледах наскоро случайно машини за производство на вафлени фунийки, но май са доста скъпи. Ако вземете машина на изплащане?  А може хем да произвеждате, хем да опаковате  Simple Smile ! Защото повечето производители си опаковат сами - това е част от процеса.

# 535
  • Пловдив
Smilie за детските центрове незнам как е в София, но в Пловдив този, който е в мола (на Каспър) по мои наблюдения върви. Незнам, поне така съм забелязала. А относно безплатните детски центрове тези, които в САЩ и други държави се намират в търговските центрове, фитнеси както ти каза дори и офиси да там ги има, но повярвай ми това вобще не означава, че не съществуват и такива, които печелят от това (там са частни домове, в които се гледат деца почасово и ти режат главата подобаващо). Ами знам, че ако можеше да има и от едните и от другите щеше да е идеалният вариант, но все пак това не зависи от нас (жалко). А в случая с детските центрове в БГ ами то това си е бизнес няма как нали трябва да работим нещо. Погледни го от друга гледна точка тези центрове може да не са безплатни, но пък осигуряват работни места, плащат си данъците...и т. н. абе като се замислим монетата винаги има две лица, немислиш ли? Аз пък наскоро се бях замислила след един репортаж по ТВ, защо незрящите трябва да си плащат за бастуни, кучета водачи и други подобни? Е отговора на моя въпрос, както и на този с безплатните места за децата е - " няма безплатен обяд" дори и някой да ти каже, че е вярвам, че вече сме си го платили, а всичко останало е форма на благотворителност, която хич я няма "у нас".  Hug

# 536
Да не са безплатни, но например плащаш такса за цял ден до 10 лв., не на час.
Така родителите, ще стоят повече и ще консумират повече.
Това са моите впечатления, за детските клубове в Гърция.
Оставяш си парите в пъти повече, но ти е кеф и детето е щастливо.

# 537
http://www.moreto.net/novini.php?n=106094
 kralsk , момента не е никак подходящ за започване тепърва на някакъв бизнес .А особено ако пък не си наясно как и какво точно искаш да правиш .Къде е това помещение ??В кой град , в коя част на града ??Имам познати които търсят .. Peace

# 538
  • ул. "Мечтание"
Има ли някой тук, който се занимава с продажба на бельо. Имам няколко въпросчета. По-точно около началното зареждане на магазина. Интересува ме долу-горе каква сума да си приготвя за стока. Също, ако може да ми кажете какъв ценови клас бельо се търси най-много, българско бельо търси ли се? Такива неща.

# 539
Някой въпроси просто ме изумяват . Rolling Eyes Shocked
Обикалянето му е майката, чукни в интернет за складове за бельо , орентирай се първо какво ти конкретно искаш да продаваш , разгледай цените на различните производители или вносители и много други работи трябва да направиш но нямам време да пиша , пък и не е толкова сложно да се сетиш .Но лично ти със собствените си очи , не някой от форума да ти пише.

Общи условия

Активация на акаунт