Идеи за бизнес - 9

• 79 797
  • 751
  •   1
Отговори
# 570
За оранжерии се изисква наистина голямо капиталовложение. Трябва реално да си прецените- колко имате да вложите, познавате ли естеството на работата, как ще осигурите пазарите. Говоря го от опит. Оранжериите ( на дребни производители), бяха печеливше начинание преди около 10 години. Сега има огромни оранжерийни комплекси и малките производители са нерентабилни.

# 571
  • На дивана, под юргана
Художник съм Simple Smile, но продавам през галерии, аз не се занимавам с клиенти...

Ей това ми звучи адски тъпо... високомерно... Вероятно не си такава, но да кажеш "аз не се занимавам с клиенти" може само след поне един милион зад гърба си. Дотогава дори и да не ти се занимава - трябва да го правиш!

# 572
Чук чук...надявам се да нямате нищо против още някое мнение....
В момента и в къщи се обмисля идеята за собствен бизнес, но в друга страна, за която ако ще ви разкажа друг път.
Просто исках да изкажа мнение за земеделските производители, или за желаещите да бъдат такива.
Баща ми се занимава със селско стопанство и по точно: произвежда череши, ранно десертно грозде, ябълки- златна превъзходна(може и да се бъркам), винено грозде, от което прави домашно вино и ракия. Първите три се продават. Земята е собствена, наследствена. Ябълките и някой череши са стари. Преди години нася нови череши, но те ще дават плод поне след още 3-4г.... Та мога да ви кажа че по неблагодарен труд от това няма.
Не може да си позволи да направи "еко продукти", защото тогава ще полазят червейчета...има разходи за отрови, наторяване, за които се налага дори понякога да тегли банков кредит. Такова преливане "от пусто в празно" става, че някой път като се замисля и ми настръхва косата. Говорим наистина за големи земи, като на работници се плаща много рядко при нужда. Работи се семейно: мама, тати и някой друг дедо. Та не знам каква ще е файдата от една оранжерийка или две такива, но хич няма да са малко. Не съм запозната, не ме и интересува, но незнам мисля че там също доматите например се берат един път годишно или повече? Сметнете хубаво разходите преди да се впуснете да сеете, защото от кърската работа се става гърбав, но не и богат.

# 573
  • софия
Художник съм Simple Smile, но продавам през галерии, аз не се занимавам с клиенти...

Ей това ми звучи адски тъпо... високомерно... Вероятно не си такава, но да кажеш "аз не се занимавам с клиенти" може само след поне един милион зад гърба си. Дотогава дори и да не ти се занимава - трябва да го правиш!
Нищо не разбрах !? С какво те обидих и защо нападаш !? Или не схвана какво искам да кажа !? Нищо и никого не искам да обидя и не размахвам пръсти и нямам идея как точно трябва да се изразявам за да не ми размахват пръсти и на мен ... извинявам се, че се осмелих високомерно да попитам ...

# 574

Аз пък разбрах изказването й по съвсем друг начин. Понеже познавам доста художници, повечето наистина съвсем не ги бива в договарянето на цени, условия, отстъпки за собствените си произведения. Срамуват се, неудобно им е, това им докарва голям психически дискомфорт и ако остане на тях или ще си дадат нещата на много ниска цена или няма да ги продадат хич, затова ги продават през печени галеристи Simple Smile (zombau да каже дали правилно съм разбрала ....). А и твореца си е творец, търговеца търговец. Неслучайно някои от най-добрите в историята са си оставали с доста оскъдни материални възможности цял живот, докато не ги открие подходящия търговец на картини (понякога и след като творците са отлетели от това измерение ....).

# 575

Нищо не разбрах !? С какво те обидих и защо нападаш !? Или не схвана какво искам да кажа !? Нищо и никого не искам да обидя и не размахвам пръсти и нямам идея как точно трябва да се изразявам за да не ми размахват пръсти и на мен ... извинявам се, че се осмелих високомерно да попитам ...

Тигър, мисля че Зомбау имаше в предвид, че е толкова лош търговец, че даже не си продава сама картините на клиент, не че ги гледа от високо.
Зомбау, споко и майка ми си мислеше като теб, докато баща ми не се разболя й на нея и се наложи да продаде 20 тона ябълки  Joy
Каза че като е продала първия кашон й харесало, като излъгала първия търговец получила оргазъм. 20т ги продаде преди първия сняг в година в която имаше свръхпроизводство на ябълки и хората на село си изхвърлиха продукцията,а моето маме, начална учителка по професия, дет я беше срам на пазара да се пазари като клиент, продаде и полуизгнилите от тревата...

# 576
  • софия
Ahim_sa точно това имам в предвид ! Много ми е трудно да говоря за цени на мои неща, пък и нали за това хората са измислили кураторите и арт мениджърите ...
lolilita_ ама аз опитах, имах цели 5 години собствена галерия, ами некадърна съм си .. факт, а мъж ми се опита да стане дистрибутор на боя .. още по зле изкара 3 месеца ...

ама идеята за гъбарник много ми допада, защото хич не съм наясно с пазара ...

# 577
  • На дивана, под юргана

Не съм имал идея да те обиждам или нападам изобщо... Просто ме изуми фразата "аз не се занимавам с клиенти".
ОК - може и да не си добър търговец за произведенията си. Тогава най-печелившия ти ход е да си търсиш добър агент. И да го смениш, ако не те продава добре... и пак, и пак, и пак - докато намериш подходящият.
Но художник-гъбар... не го възприемам!

# 578
Художник може да отглежда гъби, защо не. Особено от някои определени видове  Grinning

Шегувам се. Имах един съсед преди 15ина години направи гъбарник в едно село около София, но го затвори много бързо, мисля, че гъбите нещо бяха податливи на някакви болести или нещо такова..

# 579
Зомбау, та това е талант!!!! Не го пропилявай с гъбарство! Би ли ми пратила на лични снимки на картините ти?
Свържи се с чуждестранни картинни галерии и/или интернет магазини. Не биха ли продавали те произведенията ти? Можеш да комбинираш с ръчно рисувани шалове и дрехи, можеш да предлагаш русунки по стените (например за заведения, детски кът, детски стаи/. А занимавала ли си се с иконопис? Можеш да продаваш нещата си и в магазини за сувенири. Изключително подходящи са за подаръци!
При нас на центъра има няколко художника, които продават картините си на минувачите. Може би се продават за подаръци дори повече от тези в галериите..

лолита, ще ни е интересно да споделиш идеята си Simple Smile
Сега обаче бих се замислила дали винаги и на всяка цена тррябва да се стартира собствен бизнес с едничката цел да нямаш шеф на главата.
Категорично не, Женя! Simple Smile Но ти имаш много реален поглед на нещата и добри идеи, не хаби потенциала си, развий някоя от тях когато прецениш, че му е време! И макар, че начинанието ти е донесло много стрес, смятам че ти е било адски полезно. Малко хора имат такъв начин на мислене и толкова идеи. Някои и цял живот не се справят с такива, а винаги хващат най-близката и удобна сламка.
Флорисима, моят съвет е да не бързаш и да обмислиш нещата. Бързината обикновено е предпоставка за грешни стъпки. Ако си чакала една година, още малко чакане
Клео, похвално е вашето начинание за тези хора. Не разбирам от сектора, но ви пожелавам успех. Относно въпроса ти за маркетинговите проучвания- ами нормално е да не потръгва при всички по един и същ начин. В кризата най-добрите и силните оцеляват Simple Smile
Кралск, не се обиждай, но Женя ти даде достатъчно насоки и идеи. Всичко останало зависи от теб. В този свят никой нищо наготово не ти дава. Тук се обсъжда и споделя и всеки може да вземе за себе си точно толкова, колкото в готов да отнесе. Не очаквай готов бизнес план Simple Smile за тези неща се плаща...

# 580
  • Пловдив
zombau при нас в Пловдив има две места, на които се продават картини навън от самите художници. Питала съм върви им, но продават предимно на чужденци (явно българина не се заглежда много по изкуство). Ако те интересува да проучиш става въпрос за "Джумаята" и Стария град. Peace
Мис Каприз благодаря, ще ни е нужен и така както следя нещата и много търпение трябва  Simple Smile

# 581
Цитат
Smilie за детските центрове незнам как е в София, но в Пловдив този, който е в мола (на Каспър) по мои наблюдения върви. Незнам, поне така съм забелязала. А относно безплатните детски центрове тези, които в САЩ и други държави се намират в търговските центрове, фитнеси както ти каза дори и офиси да там ги има, но повярвай ми това вобще не означава, че не съществуват и такива, които печелят от това (там са частни домове, в които се гледат деца почасово и ти режат главата подобаващо). Ами знам, че ако можеше да има и от едните и от другите щеше да е идеалният вариант, но все пак това не зависи от нас (жалко). А в случая с детските центрове в БГ ами то това си е бизнес няма как нали трябва да работим нещо. Погледни го от друга гледна точка тези центрове може да не са безплатни, но пък осигуряват работни места, плащат си данъците...и т. н. абе като се замислим монетата винаги има две лица, немислиш ли? Аз пък наскоро се бях замислила след един репортаж по ТВ, защо незрящите трябва да си плащат за бастуни, кучета водачи и други подобни? Е отговора на моя въпрос, както и на този с безплатните места за децата е - " няма безплатен обяд" дори и някой да ти каже, че е вярвам, че вече сме си го платили, а всичко останало е форма на благотворителност, която хич я няма "у нас".  
Да разбира се, че пак може да се назначават хора за тази цел, но както казах може да се направи да е безплатно за родителите, да го поемат примерно работодателите.  Hug

# 582
Цитат на: Естел
Цитат на: Женя 83 в Сряда, 20 Октомври 2010, 14:25
Лично аз смятам и съм убедена много дълбоко, че на българската икономика и е необходимо производство.

Едно от нещата, които е имала България, но е загубила това е земеделието. Ако сега започвам бих се замислила за някакво оранжерийно производство.
   Подкрепям поста ти
обаче
Вложенията за производство са много големи.
Братския китайски народ е*а мамата на всичко.
За щастие не са завладяли хранителния пазар!Дори си мисля, че там можем ние да им помогнем т.е. България да изнася някаква храна за Китай.  Wink

# 583

Цитат
А относно безплатните детски центрове тези, които в САЩ и други държави се намират в търговските центрове

Такова нещо, като безплатни детски центрове не съществува, има детски площадки и из моловете, но детето трябва да е придружено от родител. Единственно съм виждала в ИКЕА, но там има ограничение за ръста на детето, няма начин да не е калкулирано в цената на продуктите .
Иначе си има има детски центрове и аниматори и те хич не са евтини. В една от най-социалните държави Канада - ако има детска градина към работодателя ти, ти си я плащаш като поп, без отстъпки. Единствен бонус е че ти вземат детето без да има листа на чакащите.
Това е съвсем нормален бизнес и наистина се учудвам когато хора, който искат да градят бизнес (респективно да правят пари), очакват да има безплатни неща. Дали те са готови да правят нещо безплатно?! Съмнявам се!

# 584
  • Пловдив
Titina виждам, че си ме цитирала, но само една част от поста ми. Ако прочетеш по нататък ще видиш, че говорим на един и същи език. Само уточнявам, ако все пак някой ме е разбрал погрешно  Wink

Общи условия

Активация на акаунт