Машина за хляб-35 част

  • 113 478
  • 744
  •   1
Отговори
# 525
  • Мнения: 9 785
bg-momyk, следи ли тестото докато се замесваше?

Да, следих го. Наблюдавах го през прозорчето на машинката и дори се зарадвах, защото при първото месене топчето си се получи като на третото клипче от показаните в началото на темата. Това месене моята машинка го прави за 10 минути и после почива (не съм сигурен точно колко минути почива - днес вече ще следя точно - но предполагам над 30 мин.) По време на тази почивка тестово се разстели някакси и при следващите месения или бъркания (не знам как да ги нарека) тестото ми вече не беше на топче.

Изглежда като да е леко превтасал, но не съм много сигурна. Затова попитах и за тестото. Важно е в първото замесване да е хубава топка, после тестото се отпуска и не отваряш повече машинката Naughty. Опитай пак с тази рецепта. Ако не ти се получи, смени брашното, маята...Знам ли Thinking

# 526
  • Мнения: 0
bg-momyk, следи ли тестото докато се замесваше?

Да, следих го. Наблюдавах го през прозорчето на машинката и дори се зарадвах, защото при първото месене топчето си се получи като на третото клипче от показаните в началото на темата. Това месене моята машинка го прави за 10 минути и после почива (не съм сигурен точно колко минути почива - днес вече ще следя точно - но предполагам над 30 мин.) По време на тази почивка тестово се разстели някакси и при следващите месения или бъркания (не знам как да ги нарека) тестото ми вече не беше на топче.

Изглежда като да е леко превтасал, но не съм много сигурна. Затова попитах и за тестото. Важно е в първото замесване да е хубава топка, после тестото се отпуска и не отваряш повече машинката Naughty. Опитай пак с тази рецепта. Ако не ти се получи, смени брашното, маята...Знам ли Thinking

Благодаря ти, за своевременния отговор, то аз малко промених последния си пост, уж за да съм по ясен какви съм ги вършил, пък то за това време ти вече си ми отговорила... Simple Smile
Ще се опитвам, разбира се. Все пак първия ми опит беше направо трагичен (изложените снимки са от втория опит), а втория е по-добре. Надявам се всеки следващ да е още по-добре и така... Simple Smile

# 527
  • Мнения: 9 785
Аз затова не обичам да редактирам, защото стари постове никой не чете Wink.
Поиграл си си доста Crazy. На това му викат "ентусиазма на начинаещия" Crazy. Не виждам някакви грешки Thinking. Може би солта и захарта са били повече, Ердинч е специалиста тук Blush. Аз винаги слагам по 2 ч.л. , но непълни. Маслото гледай да ти е меко, не го попарвай Rolling Eyes. Като се меси и си почива, всичко се стопля достатъчно. Не мога да измисля друго. То и хляба не ти е лош, само дето викаш, че е влажен вътре. А ти все пак досипва ли допълнително брашно? Казваш, че не си отварял Thinking

# 528
  • Мнения: 0
Ами - не. Не съм досипвал. Ще ми се да попитам "Трябваше ли?", ама как да го направя, като не си била тук, че да знаеш какво да ми отговориш...
Така или иначе, днес ще има още два опита, след които за някой и друг ден ще престана, защото той тоя хляб трябва и да се яде, не само да се трупа - нали? Wink

# 529
  • Мнения: 9 785
Когато пуснеш машинката, през първит 5-10 минути, докато се замесва, можеш да държиш капака отворен, и да наблюдаваш какво става вътре. През порозореца не се вижда добре. Най-добре е да не сипваш цялото количество брашно. Сипи по-голямата част, а малко остави за досипване. Яйцата няма да са всеки път еднакви, маслото може да е различно, айряна може да е с различна гъстота, оттам количеството брашно се коригира. Помагаш на брашното да се обере добре. Аз ползвам дървена шпатулка, но имало силиконови, за да не се драска контейнера.

# 530
  • Мнения: 0
Когато пуснеш машинката, през първит 5-10 минути, докато се замесва, можеш да държиш капака отворен, и да наблюдаваш какво става вътре. През порозореца не се вижда добре. Най-добре е да не сипваш цялото количество брашно. Сипи по-голямата част, а малко остави за досипване. Яйцата няма да са всеки път еднакви, маслото може да е различно, айряна може да е с различна гъстота, оттам количеството брашно се коригира. Помагаш на брашното да се обере добре. Аз ползвам дървена шпатулка, но имало силиконови, за да не се драска контейнера.

Хмм... Ще опитам съвета ти довечера и по-късно ще рапортувам... Wink А за такава шпатулка, къде да проверя да си закупя, като се надявам, че няма да ми искат майка си и баща си за нея, защото нещо не ми се дават пари напоследък за прескъпи джунджурийки.
И още веднъж да ти благодаря за подкрепата... Simple Smile

# 531
  • Мнения: 9 785
Силиконова не съм търсила. Идея нямам откъде да си купиш newsm78. Дървените ги има навсякъде.
Успех! Аз нищо не съм направила, просто гадая защо не се е получил този. Wink 

# 532
  • Кърджали
  • Мнения: 298
Аз ползвам на детето лъжичката за хранене, която е пластмасова със силиконово покритие отгоре и ми пасва идеално  Embarassed

# 533
  • ВАРНА-морето,сините вълни.
  • Мнения: 5 182
аз пък да ви споделя нещо относно тази р-та.Веднъж ми се наложи да го пусна на основната прогр. която е 3часа.Е нямаша нищо общо със 3,50часа.Разликата беше 1/3 във височината даже и повече.Във вкуса незнам защото хляб не ям но на вид беше добър.Но определено на дългата има страхотна визия.И относно продуктите мляко и яйца всичко слагам от хладилника директно в пекарната.Защото бях чела някъде по-назад че маята по-бързо взаимодейства с топлината и тем подобни и съответно айряна като е топъл става кофти.Тя машинката нали си има там определена темп. която трябва да прави и на интервали.

# 534
  • София
  • Мнения: 8 503
...
2. Направих айряна с гореща вода, защото реших в горещия айрян да разтворя кравето масло (някакво уж френско "Elle&Vire"), както и сторих.
...

И после тая гореща смес ако се е доближила до маята е станала галимацията.

Последна редакция: вт, 02 ное 2010, 13:15 от дядо хаджия

# 535
  • Мнения: X
Здравейте, пекари и пекарки. Искам да ви питам нормално ли е лявата ос, която върти лявата бъркалка да има кратък ход(1-2 см) наляво и надясно, както и съвсем малко нагоре, независимо от дясната. При съвсем леко завъртване на ръка лявата се движи без дясната. При дясната го няма това-въобще не мърда, а при по силно завъртане завърта и лявата. Не съм на 100% сигурен, но мисля, че в началото не беше така-и двете нямаха самостоятелен ход.  Машината е Moulinex 5023 Home Bread Bagette, която мисля е като 5000 и 5003. Някой, който има някой от тези модели, наблюдава ли същото?  


Не знам как трябва да бъде, но едната ми пекарна (5003) вече беше на сервиз, защото ми изпадаше оста, която държи перките в контейнера. Закупих си нов контейнер, а машината я оставих в сервиза за ремонт. Като я взех, като че ли не мърдаха осите на машината (но не съм много сигурна). Сега едната изобщо не мърда, а другата ос има самостоятелен ход. Проверих ситуацията при 5000, която ползвам рядко и не е била на сервиз досега. При нея като завътря едната ос, се завърта и другата (мисля, че така е редно да бъде). Ако носиш твоята на сервиз, сподели, моля те, какво са ти казали или направили.

И относно продуктите мляко и яйца всичко слагам от хладилника директно в пекарната.Защото бях чела някъде по-назад че маята по-бързо взаимодейства с топлината и тем подобни и съответно айряна като е топъл става кофти.Тя машинката нали си има там определена темп. която трябва да прави и на интервали.
Зависи от машинката, при моята не може направо от хладилника, а трябва течностите да са с температура около 25-35 градуса Ц.

# 536
  • ВАРНА-морето,сините вълни.
  • Мнения: 5 182
във книжката ти не пише ли нещо за продуктите?Във моята нищо особенно не пише за продуктите.Аз повечето неща от тук ги научавам.Какъв е смисъла да разреждаш млякото с топла вода като машината после нали ще затопля за да втаса тестото.При условие че няколко пъти ще затопля.Така със маята и топлото и става мармалад.

# 537
  • Мнения: 2
@alys
Понеже не съм се изразил правилно, нали ме разбра, че говоря за двете врътки на дъното на машината, не на контейнера.
И при мен завъртането на едната води до завъртане на другата, но лявата просто все едно леко се е разхлабила, защото мърда наляво надясно. Също така като бърка лявата малко сърца. Мисля си да разглобя машината да проверя да не би нещо наистина да се разхлабило.

# 538
  • Мнения: X
@alys
Понеже не съм се изразил правилно, нали ме разбра, че говоря за двете врътки на дъното на машината, не на контейнера.
И при мен завъртането на едната води до завъртане на другата, но лявата просто все едно леко се е разхлабила, защото мърда наляво надясно. Също така като бърка лявата малко сърца. Мисля си да разглобя машината да проверя да не би нещо наистина да се разхлабило.

Разбрах за какво пишеш. Това разхлабване води до други поражения и си мисля, че е допринесло за изпадане на оста от контейнера. Когато имах този проблем, се обадих в сервиза и те веднага ме попитаха дали мърдат тези врътки на дъното на машината. Така че нещата са свързани.

# 539
  • Мнения: 11 607
Имам нужда от съвет и консултация.....Моя позната си е купила днес машина от Кауфланд за 80лв. Но....не и излиза грамажа хляб.....Ако някой има впечатления от тази машинка, моля да сподели, може и на ЛС....

Общи условия

Активация на акаунт