Машина за хляб-35 част

  • 113 575
  • 744
  •   1
Отговори
# 465
  • София
  • Мнения: 8 502
Отново да повторя, че времето в България вече е по влажно и това променя характеристиките на брашното и маята. Затова преди едни рецепти са излизали точни и сполучливи, а сега като че ли не се плучават.

Преди да почнете да месите вземете една щипа брашно и хубаво я натиснете между показалеца и палеца. После вижте ако брашното се е сплъстило значи се е овлажнило и трябва да намалите количеството на течтостите, ако си е останало сухо и се разпадне значи не се е променило.

Маята пък може да иска повече време за втасване. Лично аз съм на мнение, че през влажните и студените сезони маята трябва да се активира предварително (прословутото бабешко шупване). Разбира се всеки си има своите виждания и може да не приеме моето.

Освен това в блога на темата има публикувани въпроси и отговори и не е лошо да им хвърлите един поглед.

# 466
  • Мнения: 369
Здравейте.Подариха ми пакет брашно с мая - т.е. готово,само да се сложи в машинката.Някой ползвал ли е такова брашно?Има ли особености при него?  bouquet  bouquet  bouquet

# 467
  • Мнения: 3 021
Здравейте,нахлувам в темата със въпрос Simple SmileВчера ми подариха хлебопекарна NEO,снощи пекох хляб,нямаше никакъв проблем,получи се много сполучлив като за първи опит.Днеска решавам да повторя,но за мой ужас ножът за месене не върти.Опитах всичко-извадих тестото,почистих вътрешното тяло,ножа,пробвах да я пусна празна,пълна-не иска да върти.Четох книжката с инструкциите какво се прави в такъв случай,но явно проблема не е в тестото.Да я нося ли сега на сервиз,незнам какво да правя...Да не би да е нещо елементарно,което не съм се сетила да проверя newsm78

# 468
  • Мнения: 383
Здравейте.Подариха ми пакет брашно с мая - т.е. готово,само да се сложи в машинката.Някой ползвал ли е такова брашно?Има ли особености при него?  bouquet  bouquet  bouquet

тукашните ги ползвам само за регулировка на консистенцията на тестото, и един два пъти съм правил хляб, важното е в упътването на производителя, добавяш според упътването течноста и следиш за убава топка на тестото   Hug

            прекалено сухо         прекалено мокро                 OK

                                

# 469
  • ВАРНА-морето,сините вълни.
  • Мнения: 5 182
ДИМИ хич не му мисли а първо се обади в сервиза  да видиш какво ще ти кажат.

# 470
  • Мнения: 3 695
Може ли да ми кажете какви тънкости има при правенето на багети /франзели/?
Първо се бърка в голямата  купа тестото, при звуковия сигнал се вади и се оформят в тавичката за багети и после тя се връща в машината - така ли е?

# 471
  • Мнения: 788
ТАНИЧКА 04 ние от около месец купуваме от кауфланд брашно ПЕРСА да ти кажа много съм доволна.Преди ползвахме това светлосиньото което казваш но реших да опитам това по-евтиното и като видях че няма разлика в к-вото на хляба и козунака реших че няма смисъл да давам излишни пари за дадена марка.В началото бях предубедена към това брашно защото беше 52ст. все пак си мисля че по-скъпото по-добре ама......Така че ако искаш опитай.Аз ползвам и суха мая на Доктора.Да не се хваля но досега провали съм нямала.Само веднъж допичах козунака ама той така се наду че нямаше избор и сега съм намалила р-тата  с 1/3  и всичко е ОК.Даже днес си говорихме с приятелката ми и тя каза че те винаги допичали хляба 15-20мин. при мен такива неща не се случват.Ако не те затруднява публикувай р-тата да видим грамажите на нещата и другите да си кажат мнението.

Аз тази марка дори не съм я чувала, а Кауфланд наблизо нямаме. Марките, които има са на София мел и на Панино.
Вчера опитах да направя любимият на щерката хляб с маслини. Ами отново не съм доволна от резултата. Ето и рецептата, с която лятото беше перфектен, даже и снимки си направих от първия Simple Smile Исках сега да снимам "нещото" и да сложа двете снимки за сравнение, но батерията на фотоапарата е паднала. Довечера мога и снимки да приложа, ама мисля, че описанието стига.

450 мл вода (сега сложих топла, четейки съветите при по-хладно време)
3 с.л. зехтин
2 с.л. сол
около 800 гр. брашно (рецептата е със 760, но дослагах, защото при месенето се оказа мокро)
2 с.л. мая (ползвам кубче)
7-8 нарязани маслини, които овалях в брашно
Следих я почти непрекъснато - тестото добре бухна, при печенето обаче не се надигна допълнително, горната коричка не е извита нагоре, а е равна, да не кажа леко вдлъбната и се понатроши после. Мъжът ми каза, че не било бял хляб - средата му определено не е бяла, а уж бяло брашното. И не е от маслините - преди си беше бял хляба, а и правя още една стандартна рецепта за бял хляб и пак не е бял.

Тази ми е една от стандартните за бял хляб от книжката:
325 мл вода
2 с.л. олио
2 с.л. сол
2 с.л. захар
2.5 с.л. мляко на прах
600 гр. бяло брашно
1.5 с.л. мая
И с нея резултатът е същия.
Горната рецепта подлежи на коментар, защото си я модифицирах от оригиналната, долната е от книжката и няма промени.

Проверих сега брашното - като взема щипка и я стисна между пръстите, част остава залепена, друга пада на прах. Може и да е овлажнено, но аз следих тестото и слагах още. А и защо и питата ми, месена на ръка с шупнала мая (мая в топла вода с малко захар и брашно) пак стана такава...

Сиската_, нашата машина е Moulinex, точно кой модел не знам, беше най-новия, който имаха в магазина лятото, хоризонтален контейнер с 2 бъркалки, 860 W, има 3 грамажа за хляб - 750, 1000 и 1500 гр., 14 програми (много обичам сладкото от портокали в нея Wink ). Няма функция за багети, но го преживях, имайки предвид разликата в цената Simple Smile Аз държах на хоризонталния контейнер, мъжът ми пък на двете бъркалки и отложения старт.

# 472
  • Мнения: 3 695
Tani4ka_04, втората рецепта от книжката предполагам е със суха мая, ти такава ли слагаш?
По моето скромно мнение или е в маята, или в брашното проблема.  newsm78

# 473
  • ВАРНА-морето,сините вълни.
  • Мнения: 5 182
ТАНИЧКА отиди и си купи най-евтиното брашно и опитай пак но направи 1/2 доза от първата р-та и го направи със суха мая на Доктора.1/2 доза за да не хабиш продуктите ако евентуално нещо не стане но се съмнявам но задължително със суха опитай.

# 474
  • Мнения: 148
Момичета,отдавна не съм влизала във форума защото почти нямам време за машинката.Но сега имам нужда от помощ.Мъжа ми има сериозен проблем със кръвното и са го сложили на диета.Казали са му да яде само черен хляб/каквото и да значи това/.Признавам си ,че до сега съм правила и купувала само бял.Сега се сетих ,че веднъж пробвах някакъв но произведох тухла.Чувала съм ,че купешкия черен хляб  е боядисван и въобще не е черен та за това :
Моля ви,дайте изпитани рецепти за такъв хляб такива които сте пробвали и ви е харесал.Благодаря ви предварително,а за да не товарим излишно темата /защото съм сигурна че сте го разисквали/може и на лични.

# 475
  • Мнения: 1 234
Tani4ka_04, аз имах подобен проблем, дори снимки пусках в темата, проблема се оказа от маята. Но и брашното вече държа на сухо място. Та оправих проблема с хлябовете, оттогава нямам издънки, пу-пу. Между другото не слагай прекалено топла вода, може да се активира маята по-бързо, и времето заложено за втасване в програмата да дойде много.
ditsan, между другото освен черния хляб, в рецептите на моята машина има и безсолен хляб, солта също вдига кръвното. Ако проявиш интерес ще ти я дам. А за само черен хляб не мога да помогна, защото правя смес с бяло брашно.

# 476
  • Мнения: 2
Таничка,аз правя хляб с маслини точно по втората рецепта,но маята е 2 ЧАЕНИ лъжички суха и солта също 2 ЧАЕНИ лъжички.
Маслините ги варязвам,подсушавам добре със салфетка,овалвам в брашно и ги слагам след сигнала.Хляба става леко тъмен,но е много вкусен.Мисла,че щом бухва и после спада-маята е много.
Дитсан,черния хляб само няма да помогне за диетата.По-голям ефект ще има ограничаването на солта.Или използвай рецептата за безсолен хляб или слагай диетична сол.Има такава ,но непременно чети - да става за термична обработка.А за хляб само от черно брашно - вече сме коментирали - става тухла,но е вкусен.Пробвай са смесиш брашната,но да има поне 100-200г бяло и ще видиш,че ще се получи много по-хубав хляб от готовите уж диетични.

# 477
  • Мнения: 383
Казали са му да яде само черен хляб/каквото и да значи това/.Признавам си ,че до сега съм правила и купувала само бял.Сега се сетих ,че веднъж пробвах някакъв но произведох тухла.

препоръчвам хляба на бащата

черен хляб = пълнозърнест, ръжен, с трици и пр., хляб направен от 100% пълнозърнесто и пр. брашно няма да е много бухнал, за да бухне му помагаме с бялото брашно, ако речеш да е по пълнозърнест(черен) намали бялото, като увеличиш/смениш с пълнозърнестото брашно и увеличи със 1/8чл до 1/4чл маята.

 Hug

Последна редакция: вт, 02 ное 2010, 05:57 от Ердинч

# 478
  • Мнения: 572
Ох..бъркам, бъркам, бъркам и пак бъркам при правенето на хляб без бяло брашно..
Никога не ми се получава.
Уж спазвам рецептите, а хлябът ми винаги като краен резултат е наполовина на контейнера в хлебопекарната..
Къде бъркам..Правила съм поне 20 такива хляба, все по рецепта, а само един се е получавал  Sad
Отчаяна съм вече...

# 479
  • ВАРНА-морето,сините вълни.
  • Мнения: 5 182
аз си мисля че е от маята.Зависи и количеството и спрямо брашното ако е малко маята няма да се надигне.Примерно на 550г. брашно аз слагам 2 ч.л. суха мая и става памук.

Общи условия

Активация на акаунт