Есента е вече тука, зима на вратата чука!Суоми - 22 тема

• 33 400
  • 739
  •   1
Отговори
# 720
  • при Дядо Коледа
mimota ,разсмя ме , но happy girl  е права,щом ти стават,само ти ще си знаеш,тази малка тайна,че са детски,едва ли някой ще забележи  thumbsup

# 721
 bowuu  Доооообър дееен. Wink
Здравейте на всички . Както знаете много  ама много исках да свържа някаква част от живота си с Финландия. По ред причини обаче Финландия ми се струва все по далечна .Аз обаче продължавам да си ви чета .не се включвам  понеже все  няма какво да ви кажа . сега очаквам да разбера как ще се казва новата тема . макар че не съм точно аз човека , си позволявам да обявя конкурс за заглавието...
 Дами казват моля.

лек ден на всички   bouquet 

# 722
Здравейтееее!

Мимот, ми точно като за твоята възраст си купила очилата де, какво се косиш!  Joy

Чехълчо, ама тези да ги нямаме - щом обявяваш конкурс, редно е да дадеш първото предложение.  Wink
Сигурна съм, че ако силно искаш нещо - рано или късно ще го постигнеш, за това не спирай да четеш и пишеш в темата, попреглеждай линковете за да учиш по малко езика и кой знае какво ще стане някой ден! Peace

Добре дошла на Saiman.Anibouquet Ще ми е приятно да разкажеш нещо за себе си (ако имаш желание разбира се  Wink).

На всички ви - много  Hug!

# 723
Ани, сега си знае само тя, както и всички посетили, и прочели нашата тема  Joy Шегувам се, не ми се връзвайте особено  Wink

Чехълчо, новата тема ми се струва,че ще е също толкова студена като старата. Като гледах днес прогнозата за времето се очертава да няма големи затопляния.Утре например температурите ще са с 10 градуса надолу  cold Чудя се да чакам ли да се затопли или да хващам и аз топлите дестинации като Пчеличката  Thinking  Чудесна идея за конкурс за заглавие на темата. Моля всички да се включат, а пък накрая може да комбинираме.

Предполагам,че вече сте информирани за атентата в Московското летище  Cry Изключително тъжно е,че в 21 век насилието присъства в такива огромни размери. Доколкото разбрах има загинал българин  Cry http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Moskovan+itsemurhaiskij%C3%A4+ehk%C3%A4+nainen/1135263282125

А това пък е и другата новина - VR уволнява 380 служители  Sad  Малко ми е трудно да разбера логиката, но вероятно има такава  newsm78. Уволняват служители, съкращават се позиции, а в същото време Финландия е увеличила броя на бежанците, които ще приеме от бедстващите страни с 1000 души повече от предходната година  Shocked И това ако не е лудост?! Днес в сутрешните новини казаха,че безработните са се увеличили, очевидно и за в близко бъдеще ще се увеличават,а като допълнение ще вкарат още гладни и мързеливи гърла  #Cussing out Как да не ни увеличават данъците като идват още потенциално безработни, които по мое скормно мнение нямат и намерение да започнат #2gunfire

# 724
Писах, ядосвах се в предишния пост и забравих да ви информирам за един ивент. От 01.04 по кината в цяла Финландия пускат късометражния филм на българския режисьор Тонислав Христов, забавна история за 4-ма приятели, търсещи любовта на живота си  Mr. Green Аз ще гледам предпремиерното представяне, а самата премиера ще е през Март. Историята се развива във Финландия.
За тези, които знаят шведски пускам и статията от шведското електронно издание http://epaper.hbl.fi/#/16
Препоръчвам филма, интересен е и забавен  Peace

http://www.docpoint.info/en/node/3173

Последна редакция: вт, 25 яну 2011, 18:18 от happy girl

# 725
  • при Дядо Коледа
happy girl,хаха,така е, не съобразих.  Laughing
Снежанка ,благодаря! Ами какво да разкажа,по принцип дойдох тук покрай моя приятел,той е идвал тук 2008 година и много хвалеше страната,беше останал с много добри впечатления.Той беше желаещият да дойдем. А като ми разказваше за тук,се шегувах,че все едно приказка ми разказва,дори за някои неща не му вярвах. И така дойде момент,че се решихме да заминем,той така и не можа да си намери постоянна работа в България и това още повече го мотивираше. За мен беше доста сложно,тъй като бях студентка и ми беше трудно да се реша да тръгна,от друга страна и родителите ми в началото бяха против. И изчакахме да завърша годината,взех си изпитите,подадох молба,че прекъсвам за определено време(за да си запазя студентските права) и ето ни тук Simple Smile Сега не съжалявам. Лошото е,че мен ме излъгаха с работата. От  България ми обещаваха,но като дойдох се оказа,че няма.Приятеля ми също го забавиха с работата,но важното е,че почна. Сега ще видим и с мен какво ще направим. Ако те интересува друго,питай.
    И аз чух за атентата.наистина много тъжно, и да,наистина има загинал българин,доколкото разбрах е потвърдено вече.Много жалко.
   За заглавието на новата темичка все още нямам идеи,а и много не ми се отдават тези неща,но в слуучай,че се сетя нещо ще споделя   bouquet

# 726
Рали, защото в близко бъдеще, Финландия ще изпита недостиг на кадри, тъй като населението е застаряващо. Поне преди време бях чела такива прогнози. Не мога да кажа дали правят грешка с увеличаването на квотата на бежанците, но за мен е много дълъг интеграционният период във Финландия, т.е. 3 години, през които уж учиш и правителството ти плаща. От къде ги събират тия пари и до кога ...

Междудругото, имаме в групата един бежанец от Иран. Неговата история е страшно интересна, поне за мен. В началото го гледах с предубеждение, но се оказа свестен тип. По произход е турчин, отказал се е напълно от исляма с напускането на родината си. Бил е преследван от полицията, тъй като е активист и продължава да е все още такъв, макар и от дистанция и се бори за демокрация в страната си и за свалянето на сегашния режим. Лежал е в затвора, но тъй като за разлика от всичките му приятели, които са убити, той не е държал документи вкъщи, с които да го уличат, при което го пускат на свобода, той бяга със семейството си в Турция, от където Финландия го избира като бежанец, за да стигне до тук.
Днес обаче стана голямо шоу в кафето. Аз и рускинята го разпитвахме за правата на жените в Иран и той говореше много настървено срещу режима и исляма. При което една афганистанка от съседната маса се надигна и започна да го обижда и да подкрепя исляма, след малко се появи някаква африканка /така и не разбрах откъде изникна това момиче/ и тя пък започна да плюе исляма и да говори доста разгорещено, когато нашата шведка каза, че и християнството е секта  Mr. Green.  Мисля, че до бой не се стигна, но така и не видях продължението, защото станах и си излязох  Mr. Green  

Това за Москва е наистина голяма трагедия и доста нелепо. Ние коментирахме новината в училище още в началото на деня, но нашият чеченец дойде по-късно. Учителката се опита нещо да го подпита, но той не отговори и аз го разбирам. Едва ли му е приятно да го свързват с терористи.

Марги, ама защо и моят приятел ми отговори в този дух?  newsm78  Детски или не, ще сменям очилата  Naughty Днес ги изпробвах все пак, но ми пропускат вода. Явно е трудно да си намеря подходящи очила за плуване, както е и със слънчевите очила. Моята глава е явно доста специфична, ама като ми служи в повечето време само за равновесие ... така ще е  Mr. Green

Чехълчо, в момента съм зациклила и не мога да дам предложение за заглавие. А и хич ме няма в креативността, така че разчитам на момичетата. Дай и ти предложение, ако имаш  Wink

Ани, тук имаш възможност да продължиш обучението си  Peace Варианти има  Wink Със сигурност ще го коментирате това и в Бюрото по труда, когато се регистрираш.

# 727
Това с липсата на кадри за Финландия го бях чела още ехеее, много отдавна, особено за лекари и медицински сестри.
Тогава се чудех що не станах аз една сестра или акушерка или нещо ей такова, сега всички щяха да ритат за мен. Ма аз - писателка, та писателка, на ми сега  Crazy

# 728
Това с липсата на кадри за Финландия го бях чела още ехеее, много отдавна, особено за лекари и медицински сестри.
Тогава се чудех що не станах аз една сестра или акушерка или нещо ей такова, сега всички щяха да ритат за мен. Ма аз - писателка, та писателка, на ми сега  Crazy
Joy Joy Joy  Така е, те щяха да ритат за теб,а ти щеше да риташ да се върнеш в БГ  Mr. Green  Имам позната, която е работила като помощник в старчески дом (положението и там е като при мед сестрите). Тя ми е казвала,че за нищо на света не би се върнала в тази сфера. Работата е супер тежка, с годините задълженията им са се увеличили, а заплатите не. И не само,че е тежка физическа работа (т.е. не е подходяща за всеки), но и е психически натоварваща. Та общо взето затова има недостиг на кадри, в сферите, които са непривлекателни за финландците.
А какво стана с онази идея, за която беше споменала?

Мимот,  точно това имах предвид,че бежанците, които вкарват са потенциални Кела-потребители  Mr. Green От мюсюлманките едва ли голям процент ще се хване на работа, ще раждат докато им дойде време за пенсия. Мъжете им също не ги виждам като най-съвестните работници на Финландия. Повечето от тях гледат да си отворят пицария, арабско магазинче, кебапчийница, а реално е пренаситено от такива. Малко съм скептична от ползата, която имат точно от този тип "свежа работна ръка", дано да греша. Иначе хора всякакви, има и свестни сред тях, както и лоши сред другия тип имигранти  Peace

# 729
  • Финландия
Аааа, за взимането на бежанци ги натиска Европа и най- много шведите. Верно, че има много пицерии- не знам даже как съществуват при тази конкуренция. 

Днес беше голямо изпитание за мен да изчегъртам колата- сутринта си беше нормално, а следобяд- като в ледената епоха. Ходих в един топъл паркинг на магазина да се "размразявам". Дано вече свърши тази зима, че снега вече няма къде да се слага...

# 730
Комунистите и тук напъват да се увеличи потока "КЕЛА-клиенти", които тук са "НАВ-клиенти", да се чудиш за какво им е  ooooh!
Мимота, иранецът, който познавам тук, също е много против режима и не е толкова религиозен, гледа на жените като на равни, което вече го отличава от масата  Peace Всеки път ми казва: "Ти си една много умна жена и ми напомняш на моите приятелки от университета в Иран!"  Blush
За атентатът в Москва ... много неприятно, тук съвпадна с изгонването на една нелегална рускиня, но те са кацнали на друго летище.
Предлагам следващата тема да е с пролетно-оптимистично заглавие.

# 731
Оффф , ми нямам идея за заглавие .
А  може би : "Без клишета и идиоми –23та за Суоми."     ? а
Тук е едно слънчице ... и студ на кутийки
 лек и слънчев ден ви желая.

# 732
Чехълчо, две ръце вдигам за твоето предложение, даже преди да съм прочела другите!  newsm10 newsm10
  bouquet  ДОБРЕ ДОШЛА на Ани в темата! Много късмет ти пожелавам!  bouquet

Стискайте палци, момичета, намерих хубава работа в центъра на Хелзинки, дано ми излезе късметът и на мен.  Praynig

Хубав ден! Бъдете здрави   bouquet Hug

# 733
Чехълчо  Peace подкрепям предложението ти
И това го предложи без да имаш идеи, а представи си ако имаше  Joy

Дулз, сигурна бях, че ще излезе нещо подходящо! Много, много се радвам за тебе и стискам палци работата да е това, което искаш и да успееш! Hug

# 734
Дулз, стискам палци!   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт