Какво искам да спестя на детето си, докато расте

• 13 848
  • 248
  •   1
Отговори
# 165
Опитвам се да спестя всички неща от детството си, които на мен са ми били неприятни, незащото копирам себе си върху детето си, а защото съм сигурна, че са неприятни.

# 166
Много приятна тема, заслужава си едно рефрешване...
Като родител бих искала да спестя всичко - негативни емоции и разочарования, тъгата, сълзите и болката, които неминуемо ще му поднесе животът, но това няма как да стане на практика.
Не мога да спестя, но мога да подкрепям.
Ще му разказвам случки от детските си години, с които заедно да се посмеем и да му покажа, че всеки има право да се страхува и да греши.  Ще създам уют и сигурност за да се чувства спокоен, обичан, с право да изразява своята емоционалност и безстрашно да преминава през житейските бури.

# 167
Като родител бих искала да спестя всичко - негативни емоции и разочарования, тъгата, сълзите и болката, които неминуемо ще му поднесе животът, но това няма как да стане на практика.
Ще му разказвам случки от детските си години, с които заедно да се посмеем и да му покажа, че всеки има право да се страхува и да греши.  Ще създам уют и сигурност за да се чувства спокоен, обичан, с право да изразява своята емоционалност и безстрашно да преминава през житейските бури.

Уж звучи прекрасно, но...
Може ли без никакво страдание и изпитание
дете да получи нужното му за живота знание?

# 168

Интересен въпрос, как ти хрумна? Любопитно ми е твоето мнение. Thinking
За да се придържам към темата ще вметна, че много би ми се искало да му спестя "страданието и изпитанието при получаването на нужното му за живота знание" (ако правилно съм разбрала какво имаш предвид, т.к. връзката с постинга, който си цитирала ми се губи   newsm73)

# 169

За да се придържам към темата ще вметна, че много би ми се искало да му спестя "страданието и изпитанието при получаването на нужното му за живота знание" (ако правилно съм разбрала какво имаш предвид, т.к. връзката с постинга, който си цитирала ми се губи   newsm73)

Връзката е с червеното, но и не само. Връзката е с това, че искаме твърде много неща да спестим на децата си, та чак прекаляваме.

Иначе аз мисля, че няма как да отгледаме качествени хора, ако се опитваме всичко да им спестим и от всички "страдания и изпитания" да ги опазим. Може и да ни се иска, но не бива.

# 170
Ще му разказвам случки от детските си години, с които заедно да се посмеем и да му покажа, че всеки има право да се страхува и да греши.  Ще създам уют и сигурност за да се чувства спокоен, обичан, с право да изразява своята емоционалност и безстрашно да преминава през житейските бури.

За да се придържам към темата ще вметна, че много би ми се искало да му спестя "страданието и изпитанието при получаването на нужното му за живота знание" (ако правилно съм разбрала какво имаш предвид, т.к. връзката с постинга, който си цитирала ми се губи   newsm73)

Връзката е с червеното, но и не само. Връзката е с това, че искаме твърде много неща да спестим на децата си, та чак прекаляваме.

Иначе аз мисля, че няма как да отгледаме качествени хора, ако се опитваме всичко да им спестим и от всички "страдания и изпитания" да ги опазим. Може и да ни се иска, но не бива.

Моята основна връзка е със синьото, в комбинация със зеленото, разбира се ... Но пък всеки е в правото си да прави каквито си иска връзки и интерпретации. Всичките са ценни по своему.  Peace
Стана забавно, постинга светна като коледна елха... Laughing

# 171
Не искам да му спестя детството. Дали съм успяла? Не знам.

# 172
Искам да има безгрижно детство-повече игри,пикници,разходки,посещения на различни страни и места,по малко учене,зубрене,10 часа ДГ или училище,повече спорт и право на избор по отношение на обучение,живот,игри и прочие.Времето ще покаже!

# 173
Може да ме нападнете, но това което искам да им спестя е живота в Бг като цяло. Не ме разбирайте погрешно, те ходят там доста често, но всичко до което се докосват е предварително подбрано от мен. Тук не е рай, но е малко по-добре.

# 174
От детството си мразех непрекъснатото преследване от страна на баби ми с лъжицата и вечното треперене да не настина и да не се  разболея- в резултат на което бях болнаво и злоядо дете. На всяка цена искам да спестя на детето си скандали и обидни думи между родителите. Децата виждат и чуват всичко.

# 175
A.S.I.A.  - за съжаление и и аз за това си мечтая, да отгледам и възпитам детето си в по-уредена държава. Имам чувството , че тук и сега, това на което ще се мъча да го възпитам ще бъде изличено много лесно в досега с всичко околно.
Иначе като се замисля май нищо не ме е травмирало точно в детството ми,  за което съм благодарна на родителите си.  Ще се постарая най-вече да расте усмихнато и щастливо, със самочувствие и вяра в силите си. И най-вече много обичано,подкрепяно и уважавано!

# 176
  • До сърцето...
Може да ме нападнете, но това което искам да им спестя е живота в Бг като цяло...

Брей, вече ни е срам че сме българи ...
Скоро си говорихме за това че лятната ни ваканция е свързана с мириса на сено, с къпането по реката, играта на ластик и прочие такива.
В най-скоро време ще си водим децата срещу пари да видят дом. животни като кокошки, овце, крави; къпането ще се асоциира с мириса на хлорираната вода в басейна на луксозен хотел.
Спомените на тези, днешните, деца ще е как през лятната ваканция си е седял в чистичкото си лондонско/парижско/другоградско жилище и са си играли на WOW, Симс ... А като дойде време за почивка - хлориран басейн (може и шезлонг на морския бряг, за да влиза пясък под скъпия бански) и мириса на ароматизатор в хотелската стая.
Ех, детство...

# 177
Radika, мисля че A.S.I.A. има нещо съвсем друго предвид, а не това, което описваш.

# 178
  • Лондон
И аз съм сигурна, че Assia се опитва да каже нещо съвсем друго, Radhika Wink И освен това не е единствената с подобни чувства Wink

Не виждам нищо лошо във това да водиш детето си да посещава ферма срещу  заплащане и да се запознава с животните, тук е много разпространено и на всички ни харесва. Бих водила детето си на такова място и в София, ако имаше, разбира се, тъй като не всички имаме баби на село с кокошки в двора Confused, нали така...

Да не превръщаме темата в "за" и "против" БГ, има такива достатъчно в други под форуми Naughty

На мен темата доста ми хареса всъщност...

Моето детство беше изцяло по време на комунизма, та искам почти всичко от него да спестя на моето дете, не че беше лошо детство, но не искам нито едно дете да живее в такава обстановка

Извън това искам да спестя на дъщеря ми носенето на дрехи от по-големи, близки деца, това ми беше най-големия тинейджърски кошмар, също подстригването на бретона, най-често от баба ми, защото все още съм била малка да ходя на фризьор #Cussing out Взела съм всички мерки тя да не изпита нищо подобно, даже понякога си мисля, че отивам в обратната крайност.

Както и други го бяха казали преди мен, детските проблеми понякога остават всъщност комплекси за цял живот

# 179
  • Някъде на път....
Може да ме нападнете, но това което искам да им спестя е живота в Бг като цяло. Не ме разбирайте погрешно, те ходят там доста често, но всичко до което се докосват е предварително подбрано от мен. Тук не е рай, но е малко по-добре.
A.S.I.A., а къде е това ТУК?
Иначе - разбира се - всеки има право на личен избор....
Аз пък напоследък все се хващам как ИСКАМ децата ми да имат изградена ценностна система като моята!  И наистина се замислям какво искам да им спестя.....  Thinking

tzvetak, много ме караш да се замисля над това:
..........
Както и други го бяха казали преди мен, детските проблеми понякога остават всъщност комплекси за цял живот

За мен също повечето проблеми на хората се коренят от подтискани чувства в детството.....

Общи условия

Активация на акаунт