Какво искам да спестя на детето си, докато расте

• 13 801
  • 248
  •   1
Отговори
# 15
"Ако не направиш еди какво си няма повече да те обичам."
Никога няма да кажа това на децата си!

# 16
  • София
"Ако не направиш еди какво си няма повече да те обичам."
Никога няма да кажа това на децата си!

Да, търговията с любов и в тая форма си е гадна....

# 17
Много се ядосвах като ме оставяха да гледам сестра си, с 4 год. разлика и трябваше постоянно едва ли не да сме заедно, да я влача навсякъде с мен. Еми много досадно ми беше, защото 4 години са 4 години, а не 2 примерно. Tired

За стоенето на течение, зависи как е свикнал човек. Бях ужасена, когато за пръв път при мъжа ми видях как хора седят на течение и вечерят!  #Crazy Mr. Green Просто дълго време не можех и не можех да свикна, откачах, но така ме бяха възпитали. То в нас не се отваряха и прозорците да се проветрява де... Whistling ooooh!

Също и ходенето боса и т.н., няма да досаждам, но ще държа винаги на кръста! Никакви голи пъпове не разрешавам, отсега уча как да се загащва щерката добре.  Twisted Evil Laughing

Категорично ще му спестя сравняването с други деца  

Да, това е нещо много неприятно, но при мен се случваше от другите роднини повече, не от родителите ми...

# 18
  • София
Лошото е, че докато спестяваме осъзнатото, може би пропускаме друго, което те ще запомнят и няма да искат да причинят на техните деца...

О, със сигурност ще помнят друго и ще ни обвиняват за друго! Няма как да сме перфектни, поне аз няма да хвърля камъка първа. Всеки съди само от неговата си камбанария.

А най-важното е, че моят живот не е нейният живот, моят свят не е нейният, както се пее в песента. Аз съм до нея, за да я предпазя от големите грешки, малки винаги ще има.  Peace

# 19
- на първо място ще се опитам да ги предпазя от това да се чувстват зависими от чуждото мнение и да изпълняват нечии чужди очаквания, освен техните собствени
- да не стават свидетели на кавги и обидни думи между родителите си
- от неспособността да споделят някой проблем с родителите си
- от това да се чувстват зависими от нещо или някой
- от това да бъдат използвани
- от заставянето да учат по 6-8 часа дори когато преподадените уроци са вече научени, та дори и тези за следващия учебен час
- от нямането на време да проведеш един приятелски разговор с тях и да отговориш на любопитството им (в това отношение моите родители са били перфектни - винаги са ми отделяли повече от необходимото време)
- от това да налагаш властта си безпрекусловно, тъй като си с ясното съзнание, че ти си родителят
- от "Защото аз така казвам..."

# 20
Нищо от детството ми не ме е травмирало.Насилвана не съм била.Реплики-изяж си, иначе...не са ме стряскали,Иначе-има неща, които не възприемам като модел и няма да ги повторя-много са.Но и не се заричам.Защото изначалната идея е, че нещата се вършат с оглед момента-и според това дали за този момент това е по-добро решение.Случвало се е децата да чуят караница.Нека знаят, че хората понякога се карат, според обстоятелствата.Също съм налагала авторитет.

# 21
Това за яденето май се повтаря при всички...

"Няма да мръднеш от масата докато не си изядеш яденето"-и аз преглъщам лоясалото телешко варено.  Sick

Ще я науча да изразява чувствата си с думи, на мен все още ми е трудно. Вярно е, че са важни действията, но е толкова хубаво да чуеш: "Обичам те!".

Няма да позволя всяко посрещане на гости да е свързано с  изтощително подреждане, "козируване" пред гостите и съобразяване с тях "на всяка цена".

Няма да определям какво да облича или с каква прическа да е. Колкото и да звучи като клише, ужааасно важно е сам да избираш стила си, а не мама да ти налага. В тази връзка, с къса коса или с бритон няма да се пусна посмъртно.

Ще се опитам да не показвам разочарование при евентуалните й неуспехи в учебната сфера.  Макар, че никога не са ми се карали за оценки, някак витаеше задължението винаги да съм отличничка, което страшно ме притискаше.

Последна редакция: вт, 28 сеп 2010, 16:22 от DaVinci

# 22
Няма да позволя всяко посрещане на гости да е свързано с  изтощително подреждане, "козируване" пред гостите и съобразяване с тях "на всяка цена".

това ме подсети за това стихче:

Отмъщение
Виктор Самуилов

Аз като порасна ще поканя гости.
Ще сервирам супа от шаран без кости.
И когато стане веселба голяма,
ще повикам татко, ще повикам мама.
Ще накарам мама песен да изпее,
татко пък да каже стихче подир нея.
Ако мойте гости ги похвалят: "Браво",
ще им щипна силно бузките тогава
и когато стане ама най-най-смешно,
спешно ще ги пратя в банята отсреща,
зъбките да мият и след миг да лягат.
Точно тъй - да лягат и да спят. Веднага!

Simple Smile Simple Smile Simple Smile

# 23
  • София
Анджи, жестоко!!!  Joy

# 24
  • Стара Загора
Храненето и спането на сила .Толкова ми беше противно ,че винаги казвах :"Когато порасна никога няма да ям и да спя."  Blush

# 25
  • София
Нищо Simple Smile С радост установявам, че нямам никакви травми от детството. Нищо не са ме карали да правя насила, с никого не са ме сравлявали, чувствала съм се обичана, сигурна...Даже времето на късната гимназия, когато бяхме супер зле с парите, помня като едно страхотно време, понасях ограниченията с лекота, защото бяха за всички...Е, сещам се 1-2 за караници за оценки, но дори това не ми е тежало, защото аз самат съм перфекционист и също като майка ми съм смятала, че нищо под шестица не е достатъчно добро Joy
Ако децата ми се чувства след години наполовина толкова добре, значи съм си свършила работата Simple Smile

# 26
 Никога няма да запиша детето си насила на сто курса и тренировки.

# 27
Няма такива неща в моето детство, които да се стремя да не повторя при възпитанието на децата си. Всичко си ми беше наред - аз съм си поспалива и до днес, та без протести си лягах рано /веднага след Сънчо/, а и следобяд си подремвах. Обичах да ям, нямало е храна, която да е трябвало да поглъщам насила. Навремето нямахме парно, у дома все беше студено, а аз съм си зиморничава, затова с радост съм приемала допълнителна топла дрешка, която като по магия се е появявала винаги в критичния момент преди да се смръзна окончателно. През лятото пък течението беше абсолютно на мода, дори спяхме на течение.
Единственото, което ми е тежало беше: раницата през първите ученически години /затова все още изпращам децата си до училище и им мъкна чантите/, все ме подстригваха като момче, за да ми било леко на вратлето /затова сега и двете ми деца са дългокоси/, това, че на два пъти станах свидетел на смъртта на дом. любимец /затова съм се зарекла да не внасям животно у дома, въпреки че вече май се компрометирах с един хамстер, към който смятах, че няма да се привържем толкова много и няма да жалим особено за кончината му/.

# 28
  • София
Бих искала да не им се налага да стават рано, особено през зимата. Уви, не мога да им го спестя.

Аз съм единствено дете в семейството и винаги съм съжалявала за това. Сега имам син и дъщеря.

# 29
Искам да му спестя на  първо място ненужна информация.не е необходимо да е облъчвано часове наред с тв  предавания, особено новини за катастрофи, убийства и т.н.дори да не е вторачено в тв, а само ако си играе наоколо, пак има опасност да погълне  ненужна информация.Не става въпрос, разбира се, да  не знае изобщо за съществуването и опасността от такива събития, но предпазливост- в  разумна доза, а не панически страх от ужасии.Затова- детско, лека нощ деца, и хайде,  приключваме с тв.

Искам да му спестя разговори за пари, под каквато и да е форма.Много неприятни ми бяха,  макар да са водени спокойно от родителите ми.ние с мъжа ми не говорим много-много по темата, а пред детето-никак.И тъй като не желая да го държа съвсем встрани/ тук пак идва въпросът за "здравословната доза"/, дори и тема пуснах.

Искам да му спестя насилственото хранене.Нямаше по-омразно нещо на света за мен в ДГ.За щастие от родителите си имах разбиране, но  не и от ДГ.С ужас си спомням как ме държаха за краката и раменете две лели и ме тъпчеха със супи гадни и сега не обичам супи.Или ме заключваха в канцеларията ,а аз плачех  горчиво над чашата мляко.Ама като нямаше нет по това време ,че майка ми да пусне тема"Тормозят ми детето да яде"...
За мое огромно съжаление, синът ми е злояд, а мъжът ми  не знае какво означава да те тъпчат насила и често използва "неконвенционални методи" при хранене на детето.

Не искам да му спестявам контакт с бабите
/ за съжаление,  нямаме  дядовци/Моите  родители ме отглеждаха сами, имах баби, но  с тях така и останаха по-дистанцирани отношенията.макар и с едната да живеехме в един двор.По тази причина  при всяка възможност детето ми контактува с  бабите си и този контакт е много обогатяващ за него.

За  сравнението с други деца,  вече се  написа, на мен също ми беше омразно.А още по-омразно ми беше  липсата на сравнение, когато то би било в моя полза.

Искам още нещо да спестя на детето, но не зная как.
Аз бях високо момиче до осми клас и родителите ми се гордееха с това, а а з  имах комплекси.После в  гимназията изведнъж се оказах една от най-ниските- хайде, пак комплекси/ и досега/, че не съм достатъчно висока.Цял живот съм имала и комплекс на тема кг., а никога не са били  "извън пътя".
Ето, това искам да спестя на детето - комплекс  от външността му.Не говорим пред него как изглежда, но е много нисичък и слабичък за годините си  и чувам вкл.от майки  в ДГ"дребния" и др. подобни.Дори понякога добронамерено  казани, уж със симпатия.той  е малък, но расте и започва да разбира,  а не искам да се вторачи във  външността си.Но  тук,  признавам си, нямам решение.

Общи условия

Активация на акаунт