Тежка раница!Редно ли е детето да я носи?

• 34 930
  • 522
  •   1
Отговори
# 480
да,  за съжаление мерките са прости за изпълнение, отдавна измислени и даже евтини.. и е почти невероятно да се случат...

В болднатата дума е ключа за бараката. В България никой не иска нищо да евтино, когато това се отнася за точене на държавни пари. Всеки гледа да дръпне колкото може повече и ето ти резултат - тежки, скъпи, неефективни учебници.

# 481
  • СОФИЯ
Сутринта мерих раницата. Дъщеря ми е 23 кг., чантата 4.9 кг. При положение, че несесерът е от плат, а водичката пълна до половината.

# 482
  • Русе
Сутринта мерих раницата. Дъщеря ми е 23 кг., чантата 4.9 кг. При положение, че несесерът е от плат, а водичката пълна до половината.
И нашата там някъде. Светослав няма 19 килограма.

# 483
# 484
  • Русе
    В това е ключът. Министерството позволява,училището разполага и няма мърдане. Ако училищата имаха позиция,продиктувана от интереса и здравето на детето,това не би се допуснало.

http://kids.souee.org/index.php?page=329&section=8

# 485
  • най-шареното място
Може и да е вярно, но е така политически написано,ч е не подкрепя тезата.
Естествено, че ще с езаобикалят книжарници. Няма по-естесвено нещо от това, ако те не дават цени на едро. И това е и икономически и морално оправдано.  Само пример за увъртанията в материала...

# 486
Щом Индия пуска таблети за училище, а ние не можем- какво да кажем. Само не виждам кой от нас родителите ще докаже, че по-евтино е родителите да вложат пари в един таблет вместо в допълнителни помагала и учебници, които се заплащат от държавата.

http://www.novini.bg/news/23803-%D0%B8%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D1%8F-% … %B8-%D0%BF%D0%BE-$35.html

# 487
  • най-шареното място
Какво да му доказваме, то е пределно ясно - чиста аритметика. Но има социални моменти.

# 488
  • София
Щом Индия пуска таблети за училище, а ние не можем- какво да кажем. Само не виждам кой от нас родителите ще докаже, че по-евтино е родителите да вложат пари в един таблет вместо в допълнителни помагала и учебници, които се заплащат от държавата.

Не е проблем да се докаже. Ако смяташ, че някой ще те чуе, не е трудно.
Аз смятам, че един юрист и един икономист ще се спряват с оформянето.

Нека някой, разбиращ от таблети, да каже колко би струвал един таблет. Този таблет би трябвало да има офис. Аз не мога да преценя какъв офис, какъв софтуер... Цената да не е за последния модел, а по-скоро за нещо достатъчно за счетоводител и не повече. Никакви игри, никакви екстри.
Всеки родител ако иска, ще си купи нещо по-хубаво за детето за собствена сметка.
И някаква преценка за колко години ще служи този таблет - т.е. колко често се налага обновяване на техниката. Ясно е, че 10 години няма да изкара, но 5-6 е съвсем реално.

Ще трябва да се събере и информация за някаква приблизителна цена, колко биха спестили от хартиени помагала и учебни материали. От задължителната литература, която биха чели на таблета.

И всичко това би имало смисъл, ако министерството задължи да се продават електронни варианти на учебниците. Например министерството да плати на 10 екипа, за 10 варианта на учебника по БЕЛ и повече да не плаща за хартиени учебници. Има учебници по литература, читанки и "сладкодумни страници", в които не се пише. Учебниците по чужд език по принцип са малко варианти. Математиката също... За музиката и другите безмислици е ясно
Да не говорим колко неща ще започна да са продават в електронен вариант и няма да има нужда да се купуват бумаги.

Аз нещо такова си мисля. Изчисления мога да правя, ама ме е страх да не "сгазя лука" някъде с нормативната уредба

# 489
  • най-шареното място
офисът е безплатен.
електронните учебници няма нужда да се продават.
Само държавата трябва д аплати авторските права, със спестените за физическо производство пари, ще поеме и хардуера за неплатежоспособните семейства

# 490
  • София
ще поеме и хардуера за неплатежоспособните семейства
И понеже аз не съм неплатежоспособна, на мен кой ще ми го поеме?
Или моето дете няма нужда да ходи на училище.

Ако ще е така - аз съм против. Ама много против. По-добре да си нося тежката раница, отколкото да делят децата.

Това, че не получавам детски, защото ходя на работа го преглътнах.
Това, че на моето дете не му се полагаха и полагат дотации за детска градина... още не съм преглътнала.
Но училището е задължително и не могат да делят децата на бедни и богати. Аз като не получавам помощи, значи съм пълна балъчка, така ли?

# 491
  • най-шареното място
Валя, къде е проблема със спестените пари да с еподпомогне човек, който не може да плати?
Би следвало да те радват моите расъждения, които посочват и зитзочника на средставата и платеца.
Останалото е да се напише правилото.

# 492
  • София
Валя, къде е проблема със спестените пари да с еподпомогне човек, който не може да плати?
Би следвало да те радват моите расъждения, които посочват и зитзочника на средставата и платеца.
Останалото е да се напише правилото.

Съгласна съм ако правилото е:
"Всяко дете, което иска, да може да получи таблет на по-ниска цена или на изплащане.
Тези таблети са поименни и преотстъпването или продажбата на устройството е престъпление по смисъла на..... Притежанието на чужд таблет е престъпление и др.
Ако детето напусне системата на образованието по определен списък причини (болест, инвалидизиране, смърт и т.п.) може да върне устройството или да го задържи, като доплати някаква сума.
Ако напусне по други причини - да възстанови цялата първоначална цена на устройството плюс законните лихви. Тези пари ще се удържат от заплатите, пенсиите или социалните плащания на родителите. Родителите няма да имат право на задграничен паспорт, социални плащания, безплатни... докато не възстановят сумите.
Загубено, откраднато или продадено от родителите устройство трябва да бъде възстановено от родителите или след заплащане по описания вече начин и възстановено от МОН.
Механично повредено устройство се ремонтира за сметка на...
МОН поема застраховката на всички устройства до определен размер, а учащия сам избира застрахователната компания и вида застраховка, която да направи.
При отказ на доставчика да отстрани гаранционен дефект, МОН заменя устройството на детето за своя сметка"

Аз не мога да предвидя всички безумия, които могат да се случат със устройствата. Не мога да предвидя и каква част от тях ще са по вина на родителите, които иначе не могат да платят. Но първият таблет трябва да гарантира, че детето ще остане в училище поне до 8 клас, а вторият - докато завърши средно образование.

Не съм съгласна че семейство с две деца и 1500 лева месечен доход е богато и може да си позволи да плаща данъци и да купува устройства на двете си деца, плюс на това, на което майка му е с 585 лева заплата и няма брак с бащата, който е с 1500 лева заплата.

# 493
  • София
Валя*, с мн. неща в поста ти мога да се съглася, само ще го закъсаме със задграничния паспорт - след сезиране на омбдусмана, ако не се лъжа с реш. на конституционния съд, не може да се отказва на лице напускането на страната заради дългове.  Simple Smile

# 494
  • СОФИЯ
...
МОН поема застраховката на всички устройства до определен размер, а учащия сам избира застрахователната компания и вида застраховка, която да направи.
 ...

Това дори да има воля и ср-ва няма как да стане. Бюджетни са и ако разходът не попада в ЗОП е поне в НВМОП, т.е. тр процедура и няма как всеки сам да избира застраховател, при положение че плаща държавата.

Общи условия

Активация на акаунт