СТРАСТИ - градините в София кампания 2010/2011

• 40 474
  • 740
  •   1
Отговори
# 645
Здравейте. Моят въпрос е малко встрани.
До колко часа работят ОДЗ в София? Около всички страсти Simple Smile хич не се бях и замисляла. В колко часа се взима детето?

# 646
Мисля, че повечето са до 19 часа, така че прибирането е до този час!

# 647
  • София
До 19 часа са софийските ДГ.  Peace

# 648
До 19 часа са софийските ДГ.  Peace
На теория.

# 649
                 Работното време на някой ДЗ е до 18.30 ч.На входа на всяко ДЗ трябва да има работно време.При предварително уведомяване от родителя може да се остави дежурна група и до 19.30.

# 650
  • Ловеч
Един въпрос ме гложди - сигнала, който ти подадох СОП ли е, че детето е напълно здраво?

Опитах ТРИ пъти да отговоря и не се получи не по моя вина.
Честно, не е съвсем добро....постването и...Ан Мари не е виновна

ХЗ, хронично болно, Айрис!

Не знам с коя ръка да се прекръстя - майката се зарече, че ще набута детето с връзки в тази градина още преди първо класиране. Не предполагах, че е паднала толкова ниско да го "направи" хронично болно Sick
И сигурно групите са по 30деца  ooooh! А децата, които са наистина болни не могат да ползват място в градината. Нямам думи.

# 651
Никога не бих могла да излъжа, че детето ми е болно, пък било то и заради място в ОДЗ или ЦДГ.

# 652
Днес от колко е срещата??Дано им отделят повече време...

# 653
  • СОФИЯ
Днес от колко е срещата??Дано им отделят повече време...

от 10ч.

# 654
здравейте, момичета!
записах детенце в 100 ОДЗ в Люлин, но никой не казва  кога ще започнат да приемат децата. Някой знае ли нещо повече по въпроса?

# 655
  • СОФИЯ
РГ
Невероятно, но факт. Възприеха почти всички предложения за промени в правилата. Явно от пролетта до сега все пак са прочетени, осмислени и стана ясно все пак правилни. Да не забравяме основно са уточняващи, детайлизиращи, премахващи противоречия. Критериите ще обсъждаме на следващата РГ 16.12. И ние с Ели предпочетохме, вече беше обяд, а за критериите си тр време. На 16 очаквам ожесточени дискусии.
Молбите бяха две, едната не уважихме. По втората имаше становище на СП, но нито ред от родителите, не е ясно и дали детето изобщо има регистрация в с-мата. Остана за уточняване.
Започнахме с проблемното 183 ОДЗ /препаратът Клодан/. (отне доста време). По данни предоставени от директорката Матеева детето е постъпило в яслата без алергии, в последствие се установяват алергии към мляко, цитруси и препоръка да не се мие със сапун. Представи писмено..не знам как да го нарека...мнение от родители в ДЗто, че не възразяват с/у употребата на препарата. Твърдеше, че 152 родители стоят зад него. Подписано е от 5, на въпроса ми уточни, че това са по един представител от група (родителският актив). Другият документ, които представи беше от дистрибутиращите въпросния препарат – не знам как си го позволи, мнението ми надявам се е отразено в протокола. При това въпросното писание колко безвреден е хлорният препарат не беше адресирано до нея, но репликата й беше „допитахме се до тях защото....”. Другата родителска подписка била некоректна, родители се били подписвали в/у бял лист, отвън на паркинга, неизвестно срещу или за какво...била подписана и от дъщеря й. Бога ми нали всички подписали са пълнолетни, в т.ч. дъщеря й, така ли просто се подписва каквото и да било.
Поведението на таткото по мое мнение не беше точното и полезното за разрешаване на случая. Отново твърдя, че трето представляващо ги лице би било по-полезно. Разбирам причините за неовладяната емоция, но на моменти беше прекалено грубо, с крайни констатации за вина, вкл че хлорът е химическо оръжие. Много по-подходящо би било твърдо /не крайно агресивно/ и аргументирано /не емоционално/. Мисля, че и той го осъзна, не знам какво точно е записано в протокола, з на моменти беше просто надвикване. Аз казах, каквото имах по въпроса, вярно е, че г-жа Матеева възропта че не е на разпит, но поне беше в спокойна форма и следва да го има в протокола. Припомних съвместната кръгла маса от есента на 2008 г., на която един от основните панели беше именно Хигиената в ДЗ и препаратите.  Препоръчителният списък с препарати, възприетото и от СО наше предложение за ротация на различните препарати, свеждане до минимум на използваните хлорни и такива с алдехиди и кетони. Записаха и настояването, при крайното разрешаване на случая, да имат предвид чл.24 и чл.27 от Конвенцията за правата на детето. Таткото раздаде няколко папки с документи, з се твърдеше че директорката не разполага с документи за състоянието на детето и влошаване на здравословното след посещение в ДЗ. Необходима била ескпертна помощ от специалисти, както за препарата, така и за състоянието на детето и причините.
Всичко това не пречи родителите да предприемат последващи действия (доколкото разбрах имат намерение да сезират инспектората към МОМН). Със сигурност обаче препоръчвам при следващи лични срещи с каквито и да е институции да преосмислят емоционалността в поведението.

Надявам се Ели да допълни по същество, не ми стига времето.

# 656
  • София
РГ
Невероятно, но факт. Възприеха почти всички предложения за промени в правилата. Явно от пролетта до сега все пак са прочетени, осмислени и стана ясно все пак правилни. Да не забравяме основно са уточняващи, детайлизиращи, премахващи противоречия. Критериите ще обсъждаме на следващата РГ 16.12. И ние с Ели предпочетохме, вече беше обяд, а за критериите си тр време. На 16 очаквам ожесточени дискусии.

Момичета, браво на вас  Hug

# 657
  • София
Добре де,признавам,че не съм ви чела,но искам да ви попитам
Кога е следващата кампания newsm78,отново ли през Април?
Само от Септември ли приемат дечица?
Благодаря Hug

# 658
  • гр.София
 kali-76, не знам,коя ще е началната дата на следващата кампания. Следи в Календар в ИСОДГ. Линкове-в началото на темата.
 Преди година беше през май Първо класиране, тази година през април.
 През март спряха текущите класирания за яслени групи.
 По-късно и за останалите набори.
 Детето ти ,2008 набор-2-ра яслена група в момента, сега може да участва само в класиранията за ОДЗ-та, където има яслени групи. Местата са кът, освобождават се рядко и се заемат от деца с много точки.Ако тепърва ще се нареждаш на опашките и нямате някакви предимства ще сте доста назад сред чакащите.
 Имате шанс ,където се открива ново ОДЗ. Поне ще получите обща дата с останалите кандидатстващи.
 За да пратиш детето си в 1-ва група, в градина ,ЦДГ, където и местата са повече, ще следиш ИСОДГ за Първо класиране  и като ви приемат, тръгвате на градина най-рано от септември 2011. По-рано няма начин.

# 659
  • София
blanc Hug

Общи условия

Активация на акаунт