СТРАСТИ - градините в София кампания 2010/2011

• 40 483
  • 740
  •   1
Отговори
# 630
Малинка-Къпинка това е старата сграда, а ние обсъждаме новата. За двете се кандидатства поотделно.

Така е  Embarassed , но според мен е логично след като въпросната ЦДГ е преобразувана в ОДЗ догодина да има и яслена група в старата сграда знам ли ...

Не мисля, че е така. 127 ЦДГ също беше преобразувано в ОДЗ, но яслени групи има само в новата сграда. Ако има нови пристройки на старата сграда, вече е друго.

# 631
Дидиа, благодаря ти! Права си  Hug

# 632
Здравейте, при мен се получи следния проблем.
Детето ми беше прието в ОДЗ в София на класирането през април, записах го в яслена група. Трябваше да тръгне на ясла през септември. Неочаквано през август съпругът ми си загуби работата и цялото семейство трябваше да се преместим да живеем в провинцията.
В първия работен ден на септември се обадих на директорката на ОДЗ то и й обясних ситуацията. Също и че ни е променен настоящия адрес. С директорката говорихме, че не е необходимо да идвам лично в градината и й пратих подписана молба от мое име, че не желая детето ми да посещава ОДЗ. Пратих молбата по пощата.
Сега, три месеца по късно ми се обаждат от градината и ми държат тон, че съм дължала такса 30 лв на месец, само за това че детето ми е било записано. Факт е, че три месеца то се е водило, макар нито веднъж да не е стъпвало в тази градина. Нито сме носили начални документи за прием /медицински и т.н./
За себе си отчитам като грешка, това че не проверих дали са ми входирали молбата. Но като не ме потърсиха толкова време, сметнах че всичко е ок.
Какво мога да направя сега?

# 633
Здравейте, моля, отговорете ми на следния въпрос: Детето ми е прието в ЦДГ в София по първо желание, т.е. "изхабени" са 3те точки. Ако реша да кандидатствам отново през системата, защото искам да сменя градината, при какви условия ще получа отново тези 3 точки? Благодаря предварително.

# 634
  • София
Здравейте, моля, отговорете ми на следния въпрос: Детето ми е прието в ЦДГ в София по първо желание, т.е. "изхабени" са 3те точки. Ако реша да кандидатствам отново през системата, защото искам да сменя градината, при какви условия ще получа отново тези 3 точки? Благодаря предварително.
Чак за следващата кампания можеш да използваш 3-те точки.Не съм убедена дали ако го отпишеш пак няма да се възстановят 3-те точки.

# 635
Чак за следващата кампания можеш да използваш 3-те точки.Не съм убедена дали ако го отпишеш пак няма да се възстановят 3-те точки.
Точно това ми е чуденката - дали за следващата кампания 2011/2012 ще ги имам тези 3 точки, без да отписвам детето. Иначе ако го отпиша, би трябвало да ги получа автоматично... Но тъй като сме с тотал 8 точки (при наличие на 3 за първо желание), не ми се иска да рискувам с отписване....

# 636
Точно това ми е чуденката - дали за следващата кампания 2011/2012 ще ги имам тези 3 точки, без да отписвам детето. Иначе ако го отпиша, би трябвало да ги получа автоматично... Но тъй като сме с тотал 8 точки (при наличие на 3 за първо желание), не ми се иска да рискувам с отписване....

Догодина ще си ги получиш, не отписвай детенце  Peace

# 637
Благодаря. Това в правилата за прием ли го пише? (попрегледах го набързо, но не открих нищо и за това питам тук - знам, че всичко знаете  Hug)

# 638
Благодаря. Това в правилата за прием ли го пише? (попрегледах го набързо, но не открих нищо и за това питам тук - знам, че всичко знаете  Hug)

Мойто го приеха миналата година, за тази ако искам, мога да си ползвам пак 3-ти точки. Ето ти го официално:
http://kg.sofia.bg/?page=news&id=401

# 639
  • София
Здравейте, при мен се получи следния проблем.
Детето ми беше прието в ОДЗ в София на класирането през април, записах го в яслена група. Трябваше да тръгне на ясла през септември. Неочаквано през август съпругът ми си загуби работата и цялото семейство трябваше да се преместим да живеем в провинцията.
В първия работен ден на септември се обадих на директорката на ОДЗ то и й обясних ситуацията. Също и че ни е променен настоящия адрес. С директорката говорихме, че не е необходимо да идвам лично в градината и й пратих подписана молба от мое име, че не желая детето ми да посещава ОДЗ. Пратих молбата по пощата.
Сега, три месеца по късно ми се обаждат от градината и ми държат тон, че съм дължала такса 30 лв на месец, само за това че детето ми е било записано. Факт е, че три месеца то се е водило, макар нито веднъж да не е стъпвало в тази градина. Нито сме носили начални документи за прием /медицински и т.н./
За себе си отчитам като грешка, това че не проверих дали са ми входирали молбата. Но като не ме потърсиха толкова време, сметнах че всичко е ок.
Какво мога да направя сега?
Здравей. Има разлика между записване и постъпване на детето в ДЗ. Вие само сте се записали, но не сте тръгнали на градина, т.е. нямат никакво основание да ви искат пари. Парите няма как да ви ги вземат, предполагам, че това е основният проблем. Поискай директорката да ви отпише и този път искай потвърждение от системата. Такова е трябвало да получиш още септември, но явно или директорката не е получила молбата или по някаква причина не е отписла детето.

# 640
                Има разлика между ПРИЕМ  и ЗАПИСВАНЕ! Ако детето е прието ,но не е записано такса НЕ се дължи.При ЗАПИСВАНЕ на детето вече се дължи такса за всеки месец,дори да има мед.бележка или молба пак се плащат 30 лв - 50% на месец.Ако липсват документи се плаща пълна такса.И един ден да не е ходило на ДЯ/ДГ ЗАПИСАНОТО дете вече е заело мястото и трябва да си плаща таксите.Ако не иска да плаща тряБва да се отпише и друго да се приеме на негово място.Практиката показва,че много се записват особено в яслата , а след това не идват и като се поиска такса се вдигат скандали.ЗАПИСВАНЕТО е ЗАЕМАНЕ НА МЯСТО В ДГ и като не искате да плащате не се записвайте и друг да бъде приет на вашето място.
                 В случая се говори за такси от септември месец  и точно за това няма вариант да не се заплаща такса.При прием през май и записване по същото време може да има договорка за постъпване през септември или октомври и такси до тогава не се дължат.През септември е и откриването на новите групи така,че няма основание за искане за заплащане на такси .Всички,които са записани /заели място/ и не са постъпили до края на септември губят мястото /ако няма оправдателни документи/ и се приемат нови деца или си заплащат 50 % от таксите.Има писмо на Минчева от юни месец /ако не се лъжа/ ,в което се разрешава на дългоотсъстващите по домашен отпуск да заплащат 50% от таксата дори с месеци,не само 30 дни.

Последна редакция: чт, 02 дек 2010, 17:01 от Didia

# 641
Дидиа, когато ние се отписахме не сме получили никакъв документ, удостоверяващ това. Само ни връчиха здравния картон, при това пълен с документите на нашата адашка.  ooooh!
След което в системата си висяхме записани, въпреки че мястото беше освободено. От сайта я свали не директорката, както би трябвало да е, а самите администратори. След като 3 пъти им зададох въпроса, защо се водим, че посещаваме.
С други думи, грешката на майката е, че не е проконтролирала дали някой си е свършил работата.
Защото, както си прочела, тя е изпратила писмена молба по пощата.

# 642
Детето ми е било отписано от системата едва днес, след разговора ни. Значи три месеца то се е водило по списък, градината е получавала субсидия за бр.деца, въпреки отказа ми. И днес имат нахалството да ми търсят пари за три месеца назад.
А за септември физически поради отпуска им през август нямаше как да предупредя.

# 643
  • София
Julito, а дадоха ли ти обяснение, защо три месеца след като виждат, че детето физически не тръгва на градина (още повече, че ти си говорила с директорката), те не са се сетили да те потърсят?
Хич не се притеснявай за парите. Няма как да си ги получат, това тяхното си е изнудване.
Още повече, че тук пише:
Чл. 40. (1) (изм. с Решение № 25 по Протокол № 56 от 28.01.2010) В детските градини/ясли посещението на децата може да бъде прекъсвано и подновявано с предварително писмено уведомяване от родителите/настойниците в рамките на общо 30 (тридесет) работни дни от 15 септември на текущата година до 31 май на следващата година. За времето, през което детето не е посещавало детска градина/ясла, не се заплаща такса. В подготвителните групи се допуска отсъствие само по уважителни причини.
За мен думата посещение, предполага, че поне един ден детето е било в градината, или най-малкото се води, че посещава. Последното не може да стане без съответните медицински документи. Peace

# 644
  • СОФИЯ
Julito, а дадоха ли ти обяснение, защо три месеца след като виждат, че детето физически не тръгва на градина (още повече, че ти си говорила с директорката), те не са се сетили да те потърсят?
Хич не се притеснявай за парите. Няма как да си ги получат, това тяхното си е изнудване.
Още повече, че тук пише:
Чл. 40. (1) (изм. с Решение № 25 по Протокол № 56 от 28.01.2010) В детските градини/ясли посещението на децата може да бъде прекъсвано и подновявано с предварително писмено уведомяване от родителите/настойниците в рамките на общо 30 (тридесет) работни дни от 15 септември на текущата година до 31 май на следващата година. За времето, през което детето не е посещавало детска градина/ясла, не се заплаща такса. В подготвителните групи се допуска отсъствие само по уважителни причини.
За мен думата посещение, предполага, че поне един ден детето е било в градината, или най-малкото се води, че посещава. Последното не може да стане без съответните медицински документи. Peace

Тази разпоредба не е приложима. Няма начало на посещаване, за да бъде прекъсвано. А и уведомяването не е било в смисъл на прекъсване.

Julito уведомлението с обратна разписка ли си изпратила?

...Всички,които са записани /заели място/ и не са постъпили до края на септември губят мястото /ако няма оправдателни документи/ и се приемат нови деца или си заплащат 50 % от таксите.Има писмо на Минчева от юни месец /ако не се лъжа/ ,в което се разрешава на дългоотсъстващите по домашен отпуск да заплащат 50% от таксата дори с месеци,не само 30 дни.
Не знам за какво писмо на Минчева говориш, вероятно е нещо уточняващо, защото уредбата си е в Наредбата и този абонамент е от последните изменения.

По същество на случая - нещо съм разконцентрирана и в момента не мога да преценя. Бях на зъбар и още ми е изтръпнал мозъка:)

Последна редакция: чт, 02 дек 2010, 17:58 от мама САННЯ

Общи условия

Активация на акаунт