Раждане в Окръжна болница-София - 2010 г.

• 214 406
  • 2 281
  •   1
Отговори
# 2 145
Всъщност нищо не разбрах от разказа на Mama JJ. И не, не съм от най-доволните от ОБ, най-малко пък от санитари, акушерки от неонатологията и самите лекари там.
Но:
Цитат
Започва раждането, идва Жекова: - Хайде моето момиче, оставям те в ръцете на акушерката . !?! Ами добре, какво да кажа, знам че е много заета.

Всъщност без значение колко е заета, или не е Жекова или, който и да било друг лекар, раждането се води от акушерката. Това е и причината много жени да не избират екип, т.е. лекар.

Относно упойката- четете, питайте, говорете с лекари преди да вливате в тялото каквото и да било. И окситоцина е могъл да бъде отказан. Не са една и две тези, които са го правили и то, да, да точно в ОБ. Лесно се отърваваш и, ако не отидеш при първите болки в родилното.

За лекари и сестри от неонатологията имам доста неприятни спомени и от двете си раждания. Да, добри професионалисти са лекарите, особено Бичовски, но май само у него е останало човешкото отношение. Пък работят с бебета уж.  Thinking

Никъде няма само цветя и рози. А и твърде различни сме- едни по-държеливи, други чувствителни и раними.

# 2 146
  • София, България
Касита, аз съвсем разбрах за какво говори Mama JJ, защото, когато аз тръгнах да раждам, раждаше и една пациентка на Жекова и, предполагам заради упойката, не можеше да напъва. Жекова прати да доведат мъжа й. Съответно моите лекари бяха много възмутени, защото не можеха да ме прегледат за разкритие, след това нямаше кой да дойде да ми бие инжекция и негодуваха, че когато има пациентка на Жекова, окупират цялото родилно. Предполагам това е и причината за отношението на другите лекари към пациентките на "шефката".
Пък, когато ме качиха на магарето, мъжа на другото момиче беше в коридора и нямаше кой да се сети да затвори вратата!  #Cussing out
Е, на мен ми беше много притеснено, ама пък и на него дълго време няма да му се прави секс  hahaha

# 2 147
  • София
И двата пъти раждах с епидурална упойка, но и двата пъти много внимателно проучих анестезиолозите. На д-р Жекова, която бях избрала втория път, директно казах, че ако д-р Генов ( с който тя по принцип работи) не може да ми сложи упойка, а има друг лекар на смяна, не искам упойка въобще.
Колкото до това кой води самото раждане - и двата пъти беше акушерката.

# 2 148
Касита, аз съвсем разбрах за какво говори Mama JJ, защото, когато аз тръгнах да раждам, раждаше и една пациентка на Жекова и, предполагам заради упойката, не можеше да напъва. Жекова прати да доведат мъжа й. Съответно моите лекари бяха много възмутени, защото не можеха да ме прегледат за разкритие, след това нямаше кой да дойде да ми бие инжекция и негодуваха, че когато има пациентка на Жекова, окупират цялото родилно. Предполагам това е и причината за отношението на другите лекари към пациентките на "шефката".
Пък, когато ме качиха на магарето, мъжа на другото момиче беше в коридора и нямаше кой да се сети да затвори вратата!  #Cussing out
Е, на мен ми беше много притеснено, ама пък и на него дълго време няма да му се прави секс  hahaha

Жекова и нейните пациенти не коментирам. Не съм раждала при нея, не съм ходила никога доброволно на преглед при нея. Няма и да го направя. Лежах обаче в стая с две нейни пациентки, различно отношение към тях не видях.

Относно упойката пак да си кажа- четете и си преценявайте, освен да облекчи болката до какво може да доведе.

# 2 149
Мили, раждали в Окръжна,мами,може ли да споделите как стои въпросът с почерпки,цветя и подобни екстри, покрай престоя и изписването от болницата???На мен всеки момент ми предстои раждане #Crazy, а роднините напират за информация,каквато аз всъщност не мога да им дам newsm78

# 2 150
Аз имам един въпрос към мамите, които са били с избор на екип в ОБ (при д-р Жекова) и са ходили на тонове там  Simple Smile Тъй като края на др месец ще ми връчат обменната карта от ЖК и ми остават 45 дни до термина, интресува ме като започнахте да ходите на тонове в ОБ там ли ви пускаха изследвания за 9 месец или на ЖК. Защото се чудя дали трябва да продължа да си ходя при моя д-р на ЖК или всичко вече ще е при Жекова. А днес разбрах на лекциите за бременнни, че било препоръчително като влезна в 9-тия пак да се направи микробиология, ПКК, урина, да мина и през анастезиолог и кардиолог  newsm78 А вторите изследванията за 2-та хепатита, сифилис и ХИВ, май ще си ги изпрося на следващата ЖК, която ми е края на август и евентуално ще е последна, но тези поне може да ги направя 2 седмици преди да вляза в 9-месец, но се чудя как е положението с др изследвания. Много ще съм благодарна някои да ми разясни!!!  Blush

# 2 151
Мили, раждали в Окръжна,мами,може ли да споделите как стои въпросът с почерпки,цветя и подобни екстри, покрай престоя и изписването от болницата???На мен всеки момент ми предстои раждане #Crazy, а роднините напират за информация,каквато аз всъщност не мога да им дам newsm78

Всеки постъпва различно. Била съм и при двете си раждания с избор на екип. При първото изписване роднините ми бяха купили торта, кола, ядки и ги дадоха на дежурния екип. Вторият път акушерката "намаза" само един букет цветя. За мен подобни почерпки са излишни.

# 2 152

Всеки постъпва различно. Била съм и при двете си раждания с избор на екип. При първото изписване роднините ми бяха купили торта, кола, ядки и ги дадоха на дежурния екип. Вторият път акушерката "намаза" само един букет цветя. За мен подобни почерпки са излишни.

Съгласна съм, но все пак у по-старото поколение все още стои принципа,че "така се прави" и не смятам, че някой може да ги спре Wink

# 2 153
Mama JJ по принцип,окръжна сравнение с другите болници е направо приказка,а и за някои неща си права,но те на са толкова значителни,важното е,че бебо е жив и здрав,и след известно време няма да си спомняш,а относно за кърменето,там определено никой не те подкрепя,а мойто болкоуспокояващо така и не си го получих  Grinning но пък съм доволна от мойто раждане,и като цяло от всичко

# 2 154
  • София

Съгласна съм, но все пак у по-старото поколение все още стои принципа,че "така се прави" и не смятам, че някой може да ги спре Wink

Moже, може, мен дойде да ме вземе само мъжът ми и сестра му, почерпки не съм правила. Бабите видяха детето у дома.

# 2 155
Аз имам един въпрос към мамите, които са били с избор на екип в ОБ (при д-р Жекова) и са ходили на тонове там  Simple Smile Тъй като края на др месец ще ми връчат обменната карта от ЖК и ми остават 45 дни до термина, интресува ме като започнахте да ходите на тонове в ОБ там ли ви пускаха изследвания за 9 месец или на ЖК. Защото се чудя дали трябва да продължа да си ходя при моя д-р на ЖК или всичко вече ще е при Жекова. А днес разбрах на лекциите за бременнни, че било препоръчително като влезна в 9-тия пак да се направи микробиология, ПКК, урина, да мина и през анастезиолог и кардиолог  newsm78 А вторите изследванията за 2-та хепатита, сифилис и ХИВ, май ще си ги изпрося на следващата ЖК, която ми е края на август и евентуално ще е последна, но тези поне може да ги направя 2 седмици преди да вляза в 9-месец, но се чудя как е положението с др изследвания. Много ще съм благодарна някои да ми разясни!!!  Blush
Изследванията се пускат от ЖК. В Окръжна само ти следят тоновете. За кардиолог и анестезиолог би трябвало в Окръжна, но затова попитай д-р Жекова.

# 2 156
Цитат
Всъщност без значение колко е заета, или не е Жекова или, който и да било друг лекар, раждането се води от акушерката.
   Но лекарят взима решения за хода на раждането,не акушерката.
   На моето раждане в ОБ те даже бяха влезли в несъгласие,но лекарят каза и акушерката си замълча.

Mama JJ,съжалявам за преживяното от теб!
  И все пак честито бебе!!!   bouquet

Жекова е много тежък характер и е зверски променлива в настроенията.Ако днес я виждате да се усмихва и да е супер любезна няма никаква гаранция,че утре няма да я видите крещяща и обиждаща всички наоколо.
   Манипулативна е относно пациентките си.А бе.....писала съм доста за нея...... Tired

Персоналът в ОБ.....Има доста груби персони,от санитарките до лекарите.
   Санитарките са способни да направят проблем от най-безобиден въпрос ,например,"С какво са кифлите (за закуска)?" "А бе как ша ма питаш за такова нещо!А бе аз да не съм ги яла!"  smile3544
   (Да им е по-разнообразен деня,предполагам  Thinking )

Една от детските акушерки се държа свински,като израсходва цял пакет мокри кърпи за 1 (!) тоалет на бебето ,като хващаше цели шепи кърпи от пакетчето и ги хвърляше сърдито. (Нервна работа?Хайде да изпуша в/у пациентката!)

Една вечер помолих същата да вземе за себе си от соковете и сладките,които се бяха натрупали от посетителите.....После я виждах само с усмивка на уста! (Силата на захарта!  Wink  Grinning )

На сутришен преглед една от лекарките хвърли някаква тяхна папка право в/у мен.Не бях толкова фина,че да се слея с леглото и да не ме види!След изписването имах контакт със същата и  ми се видя съвсем нормална ,като отношение.....Защо й трябваше да се проявява толкоз непохватно преди това?  Thinking

Една детска лекарка ми се разкрещя още докато спях!  #Crazy Първата ми реакция беше :"Защо ми крещите?Вие сте доктор КОЯ?" След като се представи жената си пооправи тона,но.....егати!Как може да крещиш на спяща родилка в присъствие на спящо бебе!И то за някаква дреболия(аз и не помня коя)!

Хигиената...... Sick
    Дойдох в палатата в нощта петък срещу събота.За първи път банята беше почистена чак в понеделник!(Това е болнично заведение хора!!!А после се питаме откъде ни е дошла тази или онази инфекция?!  ooooh! )

# 2 157
Привет мили мами,

Вие наистина знаете, кое е най-важно за една майка и аз съм щастлива, че моето бебче расте здраво, надявам се и щастливо  Heart Eyes

Хубаво е да знаеш, че не си сам с мнението си за Окръжна и че не само ти си видял мръсотия и лошо отношение, тъй като тук се пишат само хубави неща, които се надявам да са искрени.

Хубаво е и че са повече от лошите, но нека все пак мамите, които ще раждат в Окръжна да имат едно наум.

Как е в другите болници не мога да кажа от първо лице, но съм чувала и чела както хубави, така и лоши коментари. Както казах и преди не искам да натрапвам мнението си, а само да сигнализирам, че Окръжна едва ли е чак толкова по-добра от останалите.

Касита, относно "упойката" съм изчела достатъчно и мога да направя разлика между АНАЛГЕЗИЯ и АНЕСТЕЗИЯ (дори на латински, имам медицинско образование). Знам добре как и защо действат. Една аналгезия не би трябвало да води до анестезия, както се случи при мен.
Съмнявам се, че хора с интелигентност над средната биха се оставили да вливат в телата им каквото си искат и да не са се информирали поне малко, така че наставническият ти тон е излишен.

Пожелавам ви прохладна неделя и добро настроение    bouquet

# 2 158
  • Sofia
Епидуралната/ спиналната упойка се правят с лидокаин, който е локален анестетик. Нормално е да има изтръпване и леко неусещане на краката. И двата пъти съм раждала с такава упойка ( първия път секцио, втория нормално) и след секциото, при второто раждане, си усещах перфектно напъните, въпреки че ми бяха непознати като усещане. Всичко е въпрос на доза и на това как върви самото раждане, за което ви е необходим добър лекар. Факта,че почти навсякъде по света се ражда с такива упойки, говори сам по себе си- няма да забравя думите на Жекова " Навсякъде в Европа, където съм била на стаж, обучение или по друг повод, родилните зали са тихи."

# 2 159
...........няма да забравя думите на Жекова " Навсякъде в Европа, където съм била на стаж, обучение или по друг повод, родилните зали са тихи."
   От родилките в Европа имам малко по-различна информация.  Wink Peace

2 поста по-назад писах,че Жекова е склонна да се държи манипулативно.Сега и ти го потвърждаваш.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт