промени в приема за СМГ

• 92 484
  • 935
  •   1
Отговори
# 420
  • София
След всеки пробен изпит СМГ дават решенията и критериите. След най-сериозният изпит обаче - нищо. Някой не е ли ходил до там с тази цел?

# 421
  • София
Мен повече ме притеснява, че тази година децата масово не са се справили и още преди класирането са неудовлетворени и разочаровани от себе си.

Иначе курсовете са си чудни, ние догодина ще продължаваме да ги посещаваме.

# 422
След всеки пробен изпит СМГ дават решенията и критериите. След най-сериозният изпит обаче - нищо. Някой не е ли ходил до там с тази цел?

ходих в понеделник, нямаше такива....

# 423
  • София
Относно липсата на решения и критерии - ясно -  колкото по-пълно информационно затъмнение за нас, толкова по-добре за тях - няма да има претенции.

# 424
Относно липсата на решения и критерии - ясно -  колкото по-пълно информационно затъмнение за нас, толкова по-добре за тях - няма да има претенции.

напротив.....колкото повече си убеден, че детето ти трябвало да има еди колко си точки, защото решило еди кое си подусловие( според него), и това при положение,че нямаш критериите, толкова повече ще си нагласен да спориш, тк 10 дена си живял с мисълта да получиш тези точки....когато критериите са пред теб, ако и чернвоата е пред теб, както е явно в половината от случаите, вкл и нашия( имам черновите), много точно мога да преценя дали да се излагам да се разправям и дали е ощетено детето...........а сега ще има наплив от проверяващи родители,половината от тях можеше да си ги спестят с изнасянето на критериите...до момента, всички присъстващи, предположили точките на децата си, вкл и аз., САМО СИ ГАДАЕМ !!!!   въпросът е,че някои са по-реални личности и са наясно" че само гадаят"...други обаче най-вероятно е възможно да са настроени 100% да получат предположенията си....хората са различни !!

Последна редакция: ср, 29 юни 2011, 17:16 от te_dda

# 425
Мами, чета ви като страничен наблюдател и веднъж писах, но сега пак искам да се намеся. Не се кахърете толкова Hug Има голяма разлика между изпит за завършване на годината (покриване на някакво ниво) и изпит за влизане в специално училище с ограничен брой места. В първия случай ще бъде идеално, ако всички деца решат всички задачи. Това ще значи, че се е работило добре и децата са овладели материала. При приемни изпити обаче, ако всички деца решат всичко, ще има катастрофа. Затова изпитите нарочно се правят толкова трудни, че само 1, 2 или 3 деца да могат да изкарат 100%. Само така може да се получи реално класиране на децата. А вие по навик от училище считате за провал и неуспех факта, че децата ви не са решили всичко. Я погледнете изпита за АК София. Никога в историята не е имало дете, което да влезе с резултат над 85%, а деца влизат и с резултат под 50%. И всички знаят, че това е нормално и не се шашка. Я дишайте дълбоко и си сипете по едно, вместо да стресирате и децата със своята тревога.

И не вменявайте вина на СМГ за курсовете. Те са за ваше улеснение, защото изпитът все едно трябва да е труден и без ОБЩОДОСТЪПЕН курс много деца няма да се справят не поради липса на талант, а поради липса на същата подготовка като тази на други деца, можещи да си позволят частен учител.

# 426
Ох, момичета, като ви чета как се тревожите... съчувствам ви Hug Къде-къде по-лесно беше миналата година - докато се окопитиш от изпита, и резултатите излезнали на следващата вечер Peace Нямаше го това чакане и тормозене....

Иначе, Черна станция е права - задачите са били доста трудни, единици са решили всичко и ще приемат деца изкарали сравнително малко точки. Както е било и по-миналата година - с 24 точки са приемали Peace Стискам палци и успех! Peace

За курсовете - не знам.... В трети клас според мен са излишни, а за четвърти - да, но внимателно да се подбере преподавател... защото поне за 2 деца се сещам, които нищо не са научили от курсовете...... а и от сина си миналата година чувах как на последните чинове говорят и играят на карти Shocked при един от най-популярните преподаватели, при това.

# 427
Цитат
защото поне за 2 деца се сещам, които нищо не са научили от курсовете..

Laughing Laughing Laughing,  извинявай, точице, но.......без да искам да обидя някого или детето му, не всички деца са еднакви....и не всички родители преценяват добре децата си....абсолютно съм сигурна,че има и много деца, записани по родителски амбиции, без детето да има потенциал, какъвто имат други деца....по принцип децата са си различни....така че винаги ще има няколко деца в групата, за които  , в сравнение с другите, може да се каже,че не са научили добре материала. Въпреки това колкото и да е научено все е полезно, нещо, което в училище не се учи, а помага навсякъде !!! Това обаче е нещо съвсем различно от другия аспект- да се дава оценка на преподавателя по определено дете....
 И още нещо- което днес вече писах, но на лични- на дамата, която е пуснала темата златилов и стоянов......ако детето не работи в къщи , няма преподавател, който да го направи състезател !!! няма и как преподавателят да е този, който да му изкорени мързела и изведнъж детето да почне да иска ежедневно да решава задачи, или да му посади талант !!!  Ако се търси такъв- винаги ще ще се оказва,че не сте получили това, което сте очаквали.....ЯВно мннеието  ми не й хареса, защото въпреки че беше много изчерпателно и точно, вкл и информацията за златилов, която я интересува, отговор не получих.....както и да е....надявам се наистина никой лично да не се засегне- но това са моите наблюдения и принципно мнение..- не само от моето дете, но и при другите.......
Цитат
В трети клас според мен са излишни

хм....лошото е,че и аз мислех така, и така мислят всички, които не са се сблъсквали очи в очи с онзиденшния изпит.....................разбрах колко много сме пропуснали, когато се оказа,че първото му състезание в живота - октомври 4кл, малко след започването на курса, е състезание, което се взима в предвид днес, на приема........фактите показват ( ама и аз късно го разбрах), че опитът със задачите се оказва решаващ между сътезаващите се деца с потенциал, ако ме разбираш правилно.....така че това твое заключение е точно противоположно на истината !! Челната 20-ка са деца, работещи не от 3-ти, а дори от 2 клас !!!

Цитат
а и от сина си миналата година чувах как на последните чинове говорят и играят на карти  при един от най-популярните преподаватели

е това вече е недопустимо.....в момента , вкойто го разббера ще преместя детето в друга група.....тук вече роля и вина определено има преподавателя !!

Последна редакция: ср, 29 юни 2011, 21:34 от te_dda

# 428
Черна станция ,

по принцип си права.....затова на няколко пъти казах, че майките на децата с висок рейтинг ( над 29-30) според мен няма от какво да се притесняват.... ако мога от името на всички да ти благодаря за успокоението и заинтересоваността, то- благодаря ти ! Hug

И да, изпитът трябва да е труден !!! с един добър рейтинг  и  резултат от 50-60 % на изпита е резултат за влизане както и да го погледнеш !!
 Всеки път, когато  ми се налага  да говоря"философски" на малкия, за да борим МЪРЗЕЛА и да победи ТАЛАНТА му казвам: : добрият състезател се различава от обикновенния участник по задачите, които са трудни, и единици могат да ги решат ....не е интересно да решаваш задачи, които решаваш със замах, без да мислиш....тях ги решават и другите,...номерът да можеш да решиш задача, която единици освен теб на дадения изпит ще могат !!!"

Последна редакция: ср, 29 юни 2011, 22:22 от te_dda

# 429
Черна станция, много разумно, благодаря. Имаме нужда от малко отрезвяване. Или от някоя чашка, кой както го харесва... Само след няколко дни всички ще заживеем нормалния си живот, веднъж да приключи тази лудост.

# 430
te dda, май си права за курса от 3 клас с оглед на това, че от тази година за класирането се включват и състезанията, които се провеждат още в началото на 4 клас. Иначе, поне по отношение на моите деца тактиката ми винаги е била да не ги "пренавивам" и надъхвам за победа преди състезания, защото опитът ми показва, че тогава обикновено има обратен ефект... Но и това си е до дете и темперамент Peace

Както и да е, успех ви пожелавам и дано да се похвалите след няколко дни Hug

# 431
Аз лично нямам нищо против задачите да са трудни, но критериите за трудност на задачите на този изпит не се покриват с моите. Не е номера да дадеш задача дето всяко дете ще я разбере различно.
Защо не дават задачи за мислене - вижте зимните празници, вижте другите турнири..има как и за тези деца да се дадат задачи на които децата които наистина имат талант ще го покажат.
А какво става в изпита в СМГ - заучават се 20 типа задачи и където каквото пасне. Затова и е много трудно дете което не е било на курса да се представи добре..най-малкото защото трябва да знае пермутации, вариации и комбинации - например, неща които изобщо не са за тази възраст.. в тестовете редовно има поне едно от трите.
до две години сигурно и диференциалните уравнения ще им обясняват(накратко) на тоя курс Simple Smile

Те си знаят как си подбират кандидатите и какво целят с тази подготовка. Според мен няма смисъл от чак толкова подготовка в 4ти клас. Един рейтинг напр най-добрите 4 от 6 състезания мисля че е достатъчно представителен за постиженията на децата.

Ами това че цяла година ги тормозихме с тия пусти състезания 5 състезания не 4(влиза и общинския кръг).. и сега какво рейтинга влиза но... доникъде. Нямам думи просто за цялото мъчение през което минаха децата ни.. че и ние ги вкарахме в тая игра.

Последна редакция: ср, 29 юни 2011, 22:54 от peppia

# 432
  • sofia
Може и интеграли да включат..

# 433
е ако трябва да сме честни, такава беше само 2 зад, с която са искали да проверят има ли аджеба гении или не:)))...а в по-голямта част от другите задачи си трябваше точно мислене....а не прилагане на заучени неща.......а това,че децата ни тренираха да мислят върху определени типове задачи е друго....състезания с прилагане на заучени хватки са например коледното и великденското....

# 434
Може и интеграли да включат..

Цитат
най-малкото защото трябва да знае пермутации

момичета,разсмяхте ме в тази тъжна вечер Laughing Laughing  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт