промени в приема за СМГ

• 92 507
  • 935
  •   1
Отговори
# 405
Примерът го дадох, за да покажа, че по резултатите от теста 18 или 20 точки не можем да твърдим, че е премината границата, която може би ще е в интервала 80 - 90 точки общо. Все пак трябва да изчакаме оценяването на модул 2, колкото и да ни е трудно да чакаме.
И аз мисля че нищо не може да се разбере от представянето на теста. За съжаление модул 2 е с толкова голяма тежест, че там ако се оклепаш всичко отива. А се случва да се объркаш. За втората задача видяхте колко родители не могат да я разберат...изобщо каквото и да стане аз все повече си мисля че е въпрос на голяма доза късмет.. е изключвам лидерите като Б. Антов, но той си влезе и без състезанието Grinning

# 406
, тя ни каза: "Като сте недоволни - предложете вие начин, по който да се провеждат изпитите..."
... Не знам дали е нужен коментар.

И аз съм от майките, които редовно следяха този форум без да пишат досега, но ако наистина се може да се направи нещо за догодина, имам следните забележки:
1. Изпитът да се проведе по-рано - напр. края на м.май - тази игра на нерви и това протакане тази година подейства на психиката на много от децата (за родителите да не коментираме, защото сами сме си виновни)
2. Пробните изпити, на които редовно се явяваха децата да са реални, а не там да се дават по-лесни задачи, децата да се спрявят отлично и после на последния изпит да се разочароват и да има истерии
(Доколкото си спомням тази година само вторият пробен изпит беше с по-трудни задачи.) И защо не в рейтинга на децата да не участват и резултати от тези пробни изпити

Относно първа точка не съм съгласна с теб. В края на май не мисля , че е удачно да се провежда изпита, защото май месец бяха матурите. Ние например имахме освен това и изходящи тестове по всички предмети, тогава и успеха се оформяше, усилена подготовка за завършването (имахме грандиозно тържество)... Та в комбинация и с многото се натрупали почивни дни, поне моето дете беше доста преуморено и отпуснато, и за момент беше пренебрегнало СМГ. Юни месец, когато всичко това беше свършило успя , да си почине психически, да навакса и това донякъде се отрази положително на изпита. Макар, че и ние сме на кантар - висок рейтинг - 30 т., 13 т. на теста, първа задача решена, но от втората -Б) подточка не помни какво е получило, В) подточка е с друг отговор...Поне така казва де, може и повече грешки да има... Wink
Иначе по втора точка съм напълно съгласна с теб. Дори си мисля, че 1 час за теста си е недостатъчен (както се случи при нас). Дори и да се поставят на него само отговори без описание, си е необходимо тези 20 задачи да се усмислят и да се решат, особено последните 5. А кога и ще се проверят?...  newsm78

Последна редакция: ср, 29 юни 2011, 15:18 от Lady T

# 407
Благодаря за подкрепата! Ако сме вътре, ще има черпня!
А относно времето за работа за теста - в стаята, където е бил сина ми са започнали в 09.20 и са им взели работите в 10.20. Явно или директорката не е изяснила правилата на квесторите или е налице своеволие и небрежност (което е по-малко вероятно). Така или иначе, тази директорка май плаче за отстраняване още от миналата година...

# 408
Lady_T имаш своите основания, но дали децата не са много малки за такова ударно готвене за изпит. Не трябва ли подготовката да е между другото, математика не се учи за един месец, а логическо мислене още по-малко. Освен това така 1/3 от ваканцията им си отива.
Като чета тук, почти всички си мислят, че са на кантар Simple Smile и ние сме така - с 20т. на теста, решена 1 задача и част от 2-ра, но знам как се чувстваше детето и мисля че ако могат да се спестят малко от нервите ще е по-добре

# 409
Е как може изобщо да се притеснявате при 32-33 точки от изпита, че няма да влезе???
Освен ако не сте се явявали на състезанията и нямате рейтинг, но не ми се вярва да е такъв случая.
Тук, както усещам, групата на треперещите родители (  Laughing ) сме такива с деца, които ще имат около 26-28 точки от изпита. За нас не се знае...

# 410
Това е по нейни думи. Какво е писала на втория модул ще се види на 04.07

# 411
Lady_T имаш своите основания, но дали децата не са много малки за такова ударно готвене за изпит. Не трябва ли подготовката да е между другото, математика не се учи за един месец, а логическо мислене още по-малко. Освен това така 1/3 от ваканцията им си отива.
Като чета тук, почти всички си мислят, че са на кантар Simple Smile и ние сме така - с 20т. на теста, решена 1 задача и част от 2-ра, но знам как се чувстваше детето и мисля че ако могат да се спестят малко от нервите ще е по-добре
Ами малки са може би, но мисля, че си заслужава, ако в 5 клас е ученик в СМГ ... Simple Smile Защото ние , например не можем да си позволим друго училище като 107, 133, 119 -то и други от този ранг, заради местонахождението им - прекалено далеч са от нас, неудобен транспорт... Освен това мисля, че по принцип ръководството и преподавателите в СМГ подхождат към децата ни като с големи, в предвид голямата натовареност покрай курсовете, многото състезания и пробни изпити, и не на последно място сложните  задачи на изпита. Даже да си призная честно усетих как последните дни гледам на детето си с други очи...   umnikuu Но това си е мое мнение. Peace

# 412
И моята девойка излезе от изпита в 12.15 ч. Явно и при тях е имало някакво забавяне в началото, за да им удължат времето.

Да се провежда изпитът в СМГ  в края на месец май е абсурдно. Децата тогава имат матури и някои от тях са уморени. Месец юни имат време хем да се подготвят за изпита, хем да починат, ако имат нужда. До сега обикновено изпитът се провеждаше около 18.06. Тази година за пръв път е седмица по-късно, но пак като време мен лично ме устройва. В крайна сметка това се случва един път в живота на детето. А пък ние, родителите сме много повече притеснени от тях.

Най-лошото е, че не са й дали да си нанесе няколко отговора на задачи от теста, които тя е била решила на т.нар. чернова, защото още като излезе ги показа на стълбите на СМГ... Най-лошото е че, всичките задачи са й верни, но какво от това.
Това е много неприятно, но такива са правилата.
На изпита в АК например, след изтичане на редовното време децата трябва да поставят моливите на масата и нямат право да пишат абсолютно нищо по бланките. В противен случай могат да бъдат дисквалифицирани.

# 413
  • София
При нас се получи следния гаф - на изпита синът ми не фигурираше в списъка, в протокола били записали името на баща му. Това име са видяли на квитанцията за изпита и са се объркали нещо. В понеделник подадохме молба и коригираха грешката.

# 414
Аз пък си спомням, че на изпита имаше доста деца, които бяха забравили да си вземат документ за самоличност. Даже едно детенце се разплака, че майка му е забравила бележника. Стана ми мъчно за него - представяте ли си  цяла година да се готвиш, изпити, курсове, надежди и накрая да не можеш да се явиш на изпита, заради един документ. Но в случая родителят е виновен...не знам как бих се почувствала аз на негово място....  ooooh! В крайна сметка нямам представа изпитващите как са подходили към "забраванковците".  Rolling Eyes

Последна редакция: ср, 29 юни 2011, 15:12 от Lady T

# 415
  • sofia
Ами не се допускаха децата. Тези родители, които можеха да се върнат до в къщи да ги донесат, се връщаха, другите не ги допускаха.

# 416
  • София
Според мен изпитът трябва да се провежда най-късно до към 17-19 юни. Две, максимум три седмици след края на учебната година са им предостатъчно на децата за отмора и концентриране върху математиката. Повече от сигурно е, че до изпита децата ще ходят на курсове и/или на частни учители по математика и ще трябва да решават много задачи. Колкото повече време им се отнема от ваканцията за допълнителна подготовка, толкова повече те ще се чувстват ощетени, гледайки почиващите си приятелчета и накрая ефектът може да е негативен. Осве това, при  по-ранното провеждане на изпита ще може до края на месеца децата да се запишат в училището, в което са приети - или в СМГ или в 125, 107, 119 или друго, което са предпочели и истинската им ваканция им ще може започне. Няма да ги има и тези проблеми със записване, после отписване и отново записване в другите училища и СМГ.

# 417
Седя и чета за родителските трепети и си представям какво ще е при нас след две години(ако не отменят приема от пети клас до тогава). Струва ми се, че има нещо много пошло и комерсиално в цялата история с двугодишните курсове за подготовка и всички тези пробни изпити. Тъй като държавата е абдикирала от много свои задължения и най-вече от грижата за образованието, СМГ и многото частни школи добре се възползват, за да препечелят някой лев, то иначе няма кой да се грижи за тях ако сами не направят нещо. Навремето се кандидатстваше в елитно училище с двуседмичен интензивен курс малко преди самите изпити. За съжаление, обаче, с ясното съзнание, че нещо не е наред в цялата система, и аз ще висна в петък в ранни зори, за да запиша детето на курс, защото виждам, че няма никакъв друг шанс да се добереш до добро училище освен с много пари за курсове, няколкогодишна подготовка, хабене на нерви и ограбване на детството на детето. Можете ли да си представите какви амбиции, отговорности и задължения стоварваме на плещите на децата си от такава крехка възраст?  Tired

# 418
Масово е, че децата не са решили всички задачи или са сгрешили някой. Едва ли сте има много деца с точки над 35-36, но нищо не се знае може да се окажат някой големи таланти и да са изкарали и максимума от 45 т. Моя син по груби сметки има 18 т на първи модул и на втория  модул е решил 1 задача и от 2 задача б подточка. по другите е писал но е сгрешил, та някъде около 18+10+4 = 32 не знам дали сте му стигнат и около 26 а му точките от състезанията.
Не знам ама сме на кантар според мен.

# 419
Това за ваканцията е вярно, но за нас лично тази късна дата беше добре дошла, тъй като едва след края на учебната година започнахме сериозна подготовка за изпита. Не че не сме се занимавали през годината, надявам се, разбирате за какво говоря.

Общи условия

Активация на акаунт