промени в приема за СМГ

• 91 911
  • 935
  •   1
Отговори
# 90
Пф, ако дъщеря ми можеше да избира, и на училище не би ходила ... а какво остава за уроци допълнително, та и пет състезания. Ми че те са на 10 години бе, аз на тази възраст само търчах и играех. Записала съм я на курс и ще ходи, защото така аз съм решила, да и уплътня малко времето, не защото тя иска. И без това в училище общо взето нищо не правят.
Като чу, че на 23-ти ще е и на турнир и на курс, каза - Офф, две гадости в един ден ...  Simple Smile

# 91
  • Sofia
 Както и да направят приемът, винаги ще има недоволни. Истината е , че винаги ще има надарени деца , които няма да влязат след 4 кл. , но това не значи , че не са добри математици. Те са деца , и винаги може да се разсеят , или да не са в кондиция... Ако обаче детето е с наистина математическо мислене , то ще успее да влезе в СМГ  след 7 кл.
 Жалкото е , че наистина има болни родителски амиции. Детето , под родителския натиск успява да изкара изпита и влиза. И какво - след 1- 2 год. , родителят започва да плаща курсове по математика в частни школи , за да издържи детето изпитът след 7 клас.
 СМГ не трябва да е фикс идея. Там е мястото на деца , обичащи математиката. Деца , които приемат решаването на задачи като хоби. И да , там се работи с напреднали деца. Другите просто не смогват на темпото
 Успех на всички, които ще се борят за прием след 4 клас  Peace.

# 92
Защо не е "нечестно"?

Нечестно е неточен термин и не би трябвало да спорим около него - за вас тази наредба е нечестна, за мен е нечестно децата с изяви да не получават допълнителни точки за постиженията си до сега. Нечестно към децата беше и това, което се случи тази година в СМГ, когато стана ясно, че приемът при стария регламент може да бъде манипулиран безнаказано.

Защо не е "дискриминиращо"?

Дискриминиращо означава, че се ограничава възможността за прием на определена група деца. Такова ограничение няма - всеки може да отиде на тези състезания. Да, има такси, но не може да ме убедите, че тези 30-40 лева за изпитите общо през годината са нещо, което за масата семейства е ограничение и спирачка за участие.

Защо не е "незаконообразна"?

Не съм юрист, но не съм чувала за закон или друг нормативен документ, който да е нарушен от тази наредба. Между другото, във Варненската МГ отдавна приемат по тази схема  (http://www.mgberon.com/html/spage.php?p=after4) и досега не са били упреквани в незаконообразност.

За нечестно няма да споря - наистина това е субективно понятие (затова съм го сложила заедно с дискриминацията, защото тя е нечестна).
Старият регламент е можел да се манипулира безнаказано - а новият не може ли. Дали не е точно обратното по-лесно е да се манипулират 5 състезания, които не са във фокуса на родителския интерес и "правилните деца" да минат по-лесно.

Дискриминацията не зависи от сумата на парите, а от принципа. Новият регламент дискриминира деца, чиито родители:
- не знаят за тези състезания достатъчно рано;
- не могат да отделят тази сума (напр. безработни);
- не живеят в момента в София (например ще се преместят след нова година).

Да очевидно нашите деца не са сред дискриминираните по горните точки.

Наредбата мисля, че нарушава свободната конкуренция между различните видове състезания - тези 5 ще са най-посещаваните. Как и защо са избрани точно те? Регламентите им и провеждането гарантират ли безпристрастност. Аз лично не знам, засега.

Относно "Незаконосъобразна" - има ред за приемане, промени и публикуване за наредби.
Най-малкото е, че всеки проект за наредба се публикува, има срок, в който всеки заинтересован може да изпрати своето мнение и тези бележки се взимат или не под внимание по специална процедура.
Има изисквания къде и как се публикуват приетите наредби (обикновено в Държавен вестник), за да бъдат всеобщо достояние. В наредбите се описва от кога влизат в сила.
От предните постове в темата разбрах, че са правени корекции в наредбата след публикуването й. Ами това не става просто така, а с наредба за изменение и допълнение на наредбата и т.н.

Какво е всичко това - подробности? А аз се чудя щом не спазват закона като приемат "наредбата", ще спазват ли закона при приема на деца?

И последно Регламентът на МГ Варна прилича на коментираната наредба - но разликата в неговата законосъобразност като форма и съдържание е огромна.

# 93
От предните постове в темата разбрах, че са правени корекции в наредбата след публикуването й. Ами това не става просто така, а с наредба за изменение и допълнение на наредбата и т.н.

С това не мога да не се съглася - за пореден път СМГ показаха пълна липса на административен капацитет и фриволно отношение към публикациите си в сайта. Предполагам, че ако се вдигне шум, отново ще ни обяснят, че промените в наредбата са в резултат на грешка на момчето, което поддържа страниците им...

С всичко останало не мога да се съглася - не виждам нито дискриминация, нито разлика с Варненската МГ, нито незаконосъобразност, нито ми изглежда ненормално в наредбата да фигурират най-масовите и популярни математически състезания.

# 94

Старият регламент е можел да се манипулира безнаказано - а новият не може ли. Дали не е точно обратното по-лесно е да се манипулират 5 състезания, които не са във фокуса на родителския интерес и "правилните деца" да минат по-лесно.
А как си представяш манипулирането на тези 5 състезания? "Черноризец Храбър" се организира от Института по математика и информатика при БАН. Олимпиадата по матаметика се организира от РИО. Кенгуруто се организира от СМБ. СМТ се организира от РИО и СМБ. Изпитът се организира от СМГ. Ако някой може да организира корумпирането на всички тези институции едновременно, шапка му свалям Twisted Evil

Дискриминацията не зависи от сумата на парите, а от принципа. Новият регламент дискриминира деца, чиито родители:
- не знаят за тези състезания достатъчно рано;
- не могат да отделят тази сума (напр. безработни);
- не живеят в момента в София (например ще се преместят след нова година).
Какво значи достатъчно рано? Регламентът се появява в началото на учебната година и всички родители научават едновременно. Ако някой родител реши да се заинтерсува на края на годината, пробемът е негов. Сумата за всяко състезания пък не вярвам да е повече от 1-2 кутии цигари. А ако някой не живее в София, а мисли евентуално да заживее - ми, нямам думи какво да кажа за такъв аргумент. Аз мисля да заживея в Англия след 5 години и бих искала Кембридж и Оксфорд надлежно да ме уведомят отсега за условията за прием, че да не съм дискриминирана Mr. Green И изобщо всичко това е изсмукано от пръстите. Тази година моето дете ще кандидатства след 7 клас и още не сем сигурни как точно ще стоят нещата. Еи? Това се отнася за всички.

Наредбата мисля, че нарушава свободната конкуренция между различните видове състезания - тези 5 ще са най-посещаваните. Как и защо са избрани точно те? Регламентите им и провеждането гарантират ли безпристрастност. Аз лично не знам, засега.
Не знаеш, защото явно не се интересуваш от състезания. Даже аз знам за тези турнири, макар да съм далеч от София. Олимпиадата и Кенгуруто са най-масовите математически турнири с най-висок престиж и се провеждат от много години. Другите състезания пък са местни градски турнири, пак от най-престижните. И вярвай ми, намекът, че ще станат по-посетени заради приема в СМГ, е смехотворен. Тези състезание СА СИ много добре посетени по принцип.

Пък това за Държавен вестник няма и да го коментирам. То вярно, че там се публикуват закони и наредби, ама не и наредбите на училища и детски градини Joy

На мен ми е безразлично как се приемат децата в СМГ, но не се сдържах и писах заради принципа.

# 95

....Относно "Незаконосъобразна" - има ред за приемане, промени и публикуване за наредби.
Най-малкото е, че всеки проект за наредба се публикува, има срок, в който всеки заинтересован може да изпрати своето мнение и тези бележки се взимат или не под внимание по специална процедура.
Има изисквания къде и как се публикуват приетите наредби (обикновено в Държавен вестник), за да бъдат всеобщо достояние. В наредбите се описва от кога влизат в сила.

....

Тази наредба не е нормативен акт, тя не е приета от законодателен орган, нито от орган на местно самоуправление, с оглед на което съставлява един вътрешен норматив, приет в рамките на автономията на съответното училище и същият не се обнародва нито в ДВ, нито на друго място задължително, за да породи правен ефект.
За нея правилата на ЗНА /Закон за нормативните актове/ не важат.
В случай, че ще се занимаваш сериозно с този въпрос ти препоръчвам консултация със специалист.

Пет различни състезания, организирани от различни субекти, се манипулират несъмнено по- трудно от едно, организирано от самото учебно заведение, което едновременно организира подготвителни курсове и прием.

Сумата- 5х5 /средно/ = 25.00 лв. За цяла учебна година не си заслужава обсъждането.
Ние никога не сме се готвили специално за дадено състезание, освен за това, с което ни приемаха в ПМГ.
Обърнете внимание основно на регламента- при някои има наказателни точки за погрешно попълнен отговор /ЧХ, да речем/. Правилата ги има дори ако човек просто се консултира с Гугъл. А ги казват и на самото състезание. Пише ги на листите, които дават на децата.

Последна редакция: нд, 10 окт 2010, 13:54 от Judy

# 96
Търся задачите от СМТ и ЧХ за последните няколко години.  Thinking

# 97
Разполагам с Черноризеца за 3-4 клас от последните няколко години с изключение на 2009. Имам и тях, но на състезателен лист и ми трябва малко време да ги набера. Когато са готови, ще ги кача някъде и ще дам линк в Математически турнири.

# 98
Разполагам с Черноризеца за 3-4 клас от последните няколко години с изключение на 2009. Имам и тях, но на състезателен лист и ми трябва малко време да ги набера. Когато са готови, ще ги кача някъде и ще дам линк в Математически турнири.
Много, ама много съм ти благодарна!  bouquet

# 99
Тази наредба не е нормативен акт, тя не е приета от законодателен орган, нито от орган на местно самоуправление, с оглед на което съставлява един вътрешен норматив, приет в рамките на автономията на съответното училище и същият не се обнародва нито в ДВ, нито на друго място задължително, за да породи правен ефект.
За нея правилата на ЗНА /Закон за нормативните актове/ не важат.
В случай, че ще се занимаваш сериозно с този въпрос ти препоръчвам консултация със специалист.

Съгласна съм - текстът, публикуван на сайта на СМГ не е и не може да бъде Наредба. Съгласно правилата на ЗНА /Закон за нормативните актове/ наредба не можем да пишем Сульо, Пульо, Атанас и аз. Директорка на училище, също не може да пише Наредба (поне аз не намерих закон, който да й възлага това задължение). И да съгласна съм,  че публикувания текст не може да породи правен ефект (ужас).

Ужасно е, че за 2 години Директорката не е научила какви документи може да издава и не е прочела Закона за народната просвета, за да види какво пише там за приема в V клас в държавните и общинските училища с профил "природо-математически". Но незнанието на законите не извинява неспазването им. Абе, няма ли обучение за директорите, за да не правят такива глупости.

Пет различни състезания, организирани от различни субекти, се манипулират несъмнено по- трудно от едно, организирано от самото учебно заведение, което едновременно организира подготвителни курсове и прием.

Не съм съгласна. Ако някой е част от системата и има достатъчно познати по-лесно ще осигури задачите или условия за преписване в 4-ри състезания, които не са във фокуса на обществения интерес и с по-либерален режим. Но това е малък проблем, би помогнало само на няколко деца. По-големият проблем е, че липсва прозрачност (обосновка) защо са избрани точно тези състезания и гарантират ли те същите условия като при последното 5-то състезание-изпит.

Сумата- 5х5 /средно/ = 25.00 лв. За цяла учебна година не си заслужава обсъждането.

За някои хора 25 лв. си заслужава обсъждането (ние събираме пари за допълнителните учебници на 3 деца за точно същата сума). Но тук проблемът не е в размера, а в принципите. И заплащане от 1 лв. в образованието си има описани правила как, кой и за какво може да ги определя. Пак стигаме до непознаване на нормативната база.

Благодаря за всички коментари. Засега  спирам да пиша по темата, по 2 парични:
1. Известно време ще се отдам на решаване на задачи (хиперамбициозна майка съм, признавам си Simple Smile )
2. Мястото за решаване на юридически спор не е във форумите - има си съответни институции, които би трябвало да го направят, ако бъдат информирани. Наистина все още се колебая дали се захващам. 

И последно, благодаря за инфото за ЧХ.

Успех на всички деца

# 100
Цитат
Не съм съгласна. Ако някой е част от системата и има достатъчно познати по-лесно ще осигури задачите или условия за преписване в 4-ри състезания, които не са във фокуса на обществения интерес и с по-либерален режим. Но това е малък проблем, би помогнало само на няколко деца. По-големият проблем е, че липсва прозрачност (обосновка) защо са избрани точно тези състезания и гарантират ли те същите условия като при последното 5-то състезание-изпит.
Кои точно състезания не са във фокуса на обществения интерес?  newsm78
Защо точно тези състезания? Ами кои да са?
Математическият турнир " Черноризец Храбър" се провежда под методическото наблюдение на екип от ИМИ при БАН, " Европейско кенгуру" вероятно е най-масовото състезание в страната, областният кръг на НОМ за мен е второто по сила състезание в България след ЗМС. В списъка отсъства " Иван Салабашев", но догодина може пък да го включат.  Grinning По отношение на СМТ, нормално е да включат едно чисто регионално състезание. След миналогодишните полемики около Коледното може само да се радвате, че не са избрали него. Още нещо - състезанията вероятно са избрани и заради разпределението им във времето.
По отношение на текста публикуван на сайта. Щеше ли да ти олекне, ако го бяха именували не наредба, а ред или условия за прием?

http://pmg.icon.bg/index.php?page=uchenici&action=priem10

http://www.mgberon.com/html/spage.php?p=after4

http://www.pmg-gabrovo.bg/priem/priem-sled-iv-klas

http://www.pmg-haskovo.org/?static=8
Ето как се осъществява приемът след четвърти клас в други МГ в страната. Има и други, но няма смисъл да поствам всички линкове тук.

В темата за турнирите съм пуснала линк за Черноризеца.

# 101
"Мястото за решаване на юридически спор не е във форумите - има си съответни институции, които би трябвало да го направят, ако бъдат информирани. Наистина все още се колебая дали се захващам."

Най- искрено те съветвам, ако ще се занимаваш сериозно, то обърни се към специалист.
До тук в писаното от теб виждам единствено плащането, като нещо, за което можеш да се захванеш, но го намирам за изключително тантелен мотив.
Наредба можем да си издадем и етажните собственици, ако щем, наименованието няма никакво значение. Наредба можем да си напишен аз и съпруга ми за отношенията вкъщи. Важно е дали и до колко имаме право ние да уредим определена материя и дали е спазена процедурата, в случай че има такава законово регламентирана.

# 102
Намесвам се в дискусията ви, за да ви обърна внимание на следното. Детето ми се явявало нееднократно на посочените състезания. Не знам как е в провинцията, но в София, при организацията на тези състезания липсва каквото и да е удостоверяване на самоличността на явилите се деца. При тези състезания /особено по-масовите от тях/ много често цари пълна безредица. Обикновено входът на училището е блокиран от безредно паркирани автомобили, има тълпи от "свръх амбициозни родители", между които се промушват децата, за да влязат в сградата на училището. Не ми е известно някой да проверява самоличността на явяващите деца, а и детето не ми е споделяло да му е искана ученическа карта. Не знам дали има анонимност на писмените работи. Изпитът за прием в едно училище трябва да отговаря поне на изискванията за анонимност и достоверност на писмените работи.

# 103
Намирам питането ти за актуално и логично. Не съм виждала някой да проверява самоличност не само на състезанията, а и на самия приемен изпит в училище.
Този въпрос определено следва да се обмисли от всяко учебно заведение, организиращо прием, както и от организаторите на състезанията. В друга тема дадох два линка, в единия се говореше за кандидатстване във ВУЗ /принципът е същия/ и начин кандидат да бъде заместен от друг, подготвен, дори такъв, на когото това е своего рода "професия"- явяване на изпити.

# 104
Намесвам се в дискусията ви, за да ви обърна внимание на следното. Детето ми се явявало нееднократно на посочените състезания. Не знам как е в провинцията, но в София, при организацията на тези състезания липсва каквото и да е удостоверяване на самоличността на явилите се деца. При тези състезания /особено по-масовите от тях/ много често цари пълна безредица. Обикновено входът на училището е блокиран от безредно паркирани автомобили, има тълпи от "свръх амбициозни родители", между които се промушват децата, за да влязат в сградата на училището. Не ми е известно някой да проверява самоличността на явяващите деца, а и детето не ми е споделяло да му е искана ученическа карта. Не знам дали има анонимност на писмените работи. Изпитът за прием в едно училище трябва да отговаря поне на изискванията за анонимност и достоверност на писмените работи.
  Това вече е съвсем друг въпрос. Винаги съм смятала, че всички подобни състезания трябва да са анонимни и да се проверява самоличността на учениците ( не че е голяма философия да се фалшифицира лична карта или ученическа книжка. Който може да се снабди предварително със състезателните листи или отговорите вероятно ще намери начин да се справи и с подобна " пречка"). Знам, че засекретяването струва пари и изисква време, но това е моето мнение.
   От друга страна, СМГ можеха да поставят като условие явяването на изброените турнири да стане при тях и да осигурят подходящата организация за това. Така хаосът и възможността за злоупотреби могат, ако не да се елиминират напълно, то поне да бъдат сведени до минимум. Но и тук става дума за време, пари и желание.

Общи условия

Активация на акаунт