промени в приема за СМГ

• 91 084
  • 935
  •   1
Отговори
# 120
Аз бях ЗА новия регламент за прием до вчера. Вие каква равносметка си направихте след СМТ?

Вече не ми се струва идеята добра идеята децата да кандидатстват от сега, още не почнали да ходят на курса, и вече събират точки за СМГ.

Виждам пропуски при сина ми не в знанията, а в явяването на тестове. Не чете внимателно, бърза като решава, не си проверява отговорите. Това исках да поправя, мислех че курсовете ще го научат да изразява разсъжденията си и да му е по-лесно ако реши да учи в СМГ или другаде.
Ако все пак реши да кандидатства на пролет, сигурно ще е късно. А не ми се иска да му задържам вниманието от сега върху това, а и да го натискам.

Използвам това мнение, за да се включа в темата. Като начало съм много доволен, че системата е променена, това беше една от най-важните задачи след скандалите през пролетта.
Дали е добра, може би бъдещето ще подскаже. Определено е по-обективна, тъй като се взимат предвид резултати от различни състезания с различни организатори и с най-голяма тежест от изпита в СМГ, разбира се.
От друга, прочетох, че родители се притесняват за напрежение през цялата година, натоварване на децата и т.н. В гореизложеното се казва, че детенцето още не е свикнало, разсейва се при задачите и т.н.
Но...това важи за всички дечица. Притесненията са за родителите, защото ние се тревожим, мисли, преживяваме или по-скоро биха наранили малко по-засилени амбиции. СМГ е училище за деца, които имат подчертан интерес и съответните способности по математика. За подобни деца въобще не е стресиращо да се явяват на тези състезания, то е нормално, да не кажа почти задължително. Сина ми се записа в школата на СМГ миналата година, яви се на СМТ месец по-късно, идвайки от квартално училище и беше в първите 20, ако не ме лъже паметта. Без специална подготовка или нещо подобно.После на Черноризеца приличен резултат, на Кенгуруто малко се изложи, на олимпиадата си стигна до края. Но без драми, напрежение, треперене - правеше си го с удоволствие, като се прибавят и всичките пробни изпити за СМГ. Вместо да ме изкрънка  пет кинта за някоя глупотевина, ми вика: "трябват ми пари - за състезание."  #Crazy  LaughingСам си ги следеше, сам си ходеше и така...
Идеята ми е, че това е цялостен процес за подготовка и според мен няма лошо да оценяват дечицата по-обективно през цялото време. Тук съм съгласен и с мотива за моментно състояние, кондиция, даже и малко късмет по някога, което може да не доведе до съвсем обективна оценка. Като щангист, който три години се готви за олимпиада, постига отлични резултати и в опит от три секунди си закача леко крака в пода, греши и изпуска тежестите. Чао (за това обичам футбола Grinning)
Друг е въпросът, че пропуснахме състезания, защото в СМГ не ги обявиха,  в кварталното не ги организираха, а те влизаха в регламента за прием в 107, примерно. Така че за мен не е проблема в нагласата или способността на децата да се явят на тези състезания, колкото, че са много на брой и могат да изпуснат някое по чисто технически, здравословни и т.н. причини.
Подобно ми е мнението за курсовете - те са за развитие на математическите способности, подготвя за изпита, полезни са като цяло за децата, но ще парафразирам малко Кърт Вонегът - не е задължително да си карал курсовете, за да влезеш, но помага  Grinning
Но се надявам системата да проработи както и вътрешната процедура при подготовка на протоколи, засекретяване, разсекретяване и т.н. да се подобри, за да се намалят до минимум възможностите за манипулации, тъй като все пак оценката в СМГ си е решаваща.

# 121
мога ли да попитам(ако някой е по-запознат) как става накрая това изчисление на точките от всички изпити...пазят ги в база данни резултатите за всички деца от всички изброени в заповедта изпити ли? и ако накрая детето кандидетсва и на последния изпит в смг...от това, което се пази като данни една година му се добавят съответния брой точки ли? не би ли следвало след като така са променили регламента смг - някъде да можем периодично да проверяваме дали са вписали детето ни и то с правилните точки(грешки стават знаете) а не чак накрая да има ..."ама той имаше повече точина смт"...и да почнат едни жалби...

# 122
  • София и там където не се пуши
jpp и класния ръководител може да ги нанася в бележника на мястото на забележките.
В училището на моя син, миналата година учителката нанесе на децата в бележника всички резултати от състезания.

# 123
мога ли да попитам(ако някой е по-запознат) как става накрая това изчисление на точките от всички изпити...пазят ги в база данни резултатите за всички деца от всички изброени в заповедта изпити ли? и ако накрая детето кандидетсва и на последния изпит в смг...от това, което се пази като данни една година му се добавят съответния брой точки ли? не би ли следвало след като така са променили регламента смг - някъде да можем периодично да проверяваме дали са вписали детето ни и то с правилните точки(грешки стават знаете) а не чак накрая да има ..."ама той имаше повече точина смт"...и да почнат едни жалби...

А защо не питаш директно в гимназията?
Аз питах, когато кандидатствахме в нашата, обясниха ми, че при нас вземането предвид на резултати от математически състезания е налице от години. Обясниха ми, че имат резултатите на всички деца от областта, подредени са в таблици и служебно вземат предвид и изчисляват резултатите при крайното класиране.
Освен това при подаване на документите за кандидатстване си носихме копия от всички дипломи, грамоти и т.н., което си го пише в сайта на нашето училище.
Допада ми, например, начина, по който са оформили информацията за прием в МГ Варна:
http://www.mgberon.com/html/spage.php?p=after4
Начинът на изчисляване резултатите от състезания е ясен и точен.
Важно е регламентът да е предварително ясен и еднакъв за всички.

# 124
не би ли следвало след като така са променили регламента смг - някъде да можем периодично да проверяваме дали са вписали детето ни и то с правилните точки(грешки стават знаете) а не чак накрая да има ..."ама той имаше повече точина смт"...и да почнат едни жалби...
Къде да проверяваме дали са вписали детето ни? Thinking

Щом аз мога да проверя резултата на моето дете, ползвайки интернет, предполагам, че и СМГ имат достъп до тази информация. Laughing
На сайта на гимназията много точно е написано резултатите от кои състезания ще се вземат при балообразуването и как ще става класирането.
Не разбирам кое не ти е ясно.

# 125
Пак да ви попитам - нали се взимат предвид резултатите само от 4-ти клас?

# 126
# 127
Хорааа, вярно ли е, че с промените в приема в СМГ, се премахва входния изпит?

# 128
Последното състезание от наредбата не си ли е техният приемен изпит?  newsm78

# 129
Това къде го прочете?

# 130
  • София

Това пък къде го прочете???
http://smg-bg.info/%D0%97%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D1%81/%D0%9F%D1%80%D0%B8%D0%B5%D0%BC

Състезанието "Откриване на млади таланти" е т.н. "входен изпит" за СМГ

# 131
Ок, мерси на всички ви. Не знаех, че "Откриване на млади таланти" е входния изпит.
Една приятелка ми каза, че няма вече изпит и аз се втрещих.
Значи си го има варианта детето да не ходи целогодишно на състезания и да си се представи достатъчно добре на Младите таланти, че да бъде прието в СМГ? Тя какво се е притеснила, че всяко състезание е изпит, едва ли не, и "Гърч цяла година"... И понеже аз й казах, че никой не ги кара да ходят по състезания, тя подскочи, че трябвало, защото няма вече входен изпит.
Ние си ходим за кеф по всички състезания. И за тренинг, разбира се. Но сме още 3-ти клас. Догодина и аз може да се спичам така.

# 132
Момичета, има си тема за математическите състезания.
Моля, не я дублирайте! Ще я заключа, ако продължавате да ме карате да я требя всеки ден!

# 133
Моля, не я дублирайте! Ще я заключа, ако продължавате да ме карате да я требя всеки ден!

E, ама говоренето за състезания в случая си е съвсем уместно. Точно новата система за прием в СМГ изисква участие в редица състезания. Респективно съвсем по темата са си дискусии от сорта на "защо тези, а не онези", "какво става ако се пропусне състезание", "колко са важни отделните състезания" и пр.

# 134

Напротив, никой според мен не  е смесил 2-те теми, а точно обратното - НЕ ВСИЧКИ са наясно с приема, затова е и темата...според мен не са малко хората, които не знаят,че петият обявен турнир, е всъщност редовия приемен изпит на СМГ.... Peace

Общи условия

Активация на акаунт