промени в приема за СМГ

• 92 541
  • 935
  •   1
Отговори
# 315
  • София
Аз също съм си направила рейтинга + резултатите на децата от три пробни изпита. Лично моите очаквания са "балът" да падне до 22-23 точки, като резултат от изпита, при рейтинг от около 30 точки и съответно 24-26 точки в комбинация с рейтинг мин.26

# 316
Аз също съм си направила рейтинга + резултатите на децата от три пробни изпита. Лично моите очаквания са "балът" да падне до 22-23 точки, като резултат от изпита, при рейтинг от около 30 точки и съответно 24-26 точки в комбинация с рейтинг мин.26
22-23 точки.... мисля, че е доста ниско. По-скоро 27-29 т. А минималния бал (удв. резултат от изпита + рейтинга) мисля, че няма да е под 85 т.
Всичко зависи как са се справили децата като цяло и колко са ги затруднили задачите.
Ние например сме решили най-трудните и заплетени задачи, а имаме пропуски на най-лесните, по скоро от притеснение, не от незнание, и сега сме на кантар... Confused

# 317
 пипи, ако тези твои прогнози се окажат верни, то всички тук, които ревем, ще се смеем след 10 дена, но лично аз не съм толкова обнадеждена.....както се казва-  дано , от твоята уста- в божиите ръце  Laughing

Последна редакция: нд, 26 юни 2011, 13:29 от te_dda

# 318
  • София
Много се надявам да се окажат верни, защото теста е от тези, които изискват много съобразителност, каквато малко деца в четвърти клас имат. Пиша го все пак от опит. Преди две години, когато кандидатстваше големият ми син ситуацията беше абсолютно същата. Децата, които са с трайно отлични резултати от всички пробни изпити до момента са не повече от 10. Има една група от около 50 деца, които показват едно постоянно прилично средно ниво и малко над него, всички останали са с крайно различни резултати, което именно ме навежда на мисълта, че можем да очакваме по-нисък мин. бал при тест, като този.

# 319
Привет и от мен!
Не можах да пожелая успех на кандидатстващите дечица, но за това пък искам да пожелая успешно и по-спокойно изчакване на резултатите. Hug

При нас равносметката е следната: Девойката има три сгрешени задачи на теста и очакваме 20т. Това при положение, че отговорът на 18-та задача е 8520. От това, което сте коментирали така и не разбрах кой е верният отговор на ребуса. Тя е вписала в бланката 8520.
На задачите от втори модул отново нямам нейни отговори  Mr. Green и не знам как се е справила. За това ще си треперя с вас до 4-ти.

Мами, изобщо не губете надежда и не провесвайте носове. Не търсете вина у себе си или в децата. Помня времената на изпитите по старата система. Ако не се лъжа, максималният резултат беше 40, а влизаха деца с 27 - 28.  А максимален резултат я имаше (1-2 деца), я не. Затова изобщо не се настройвайте, че децата ви са се представили лошо. Традиция на СМГ е изпитът да е много труден и даже почти непосилен за 99% от кандидатите. Затова успокойте децата, избършете им сълзите и ги окуражете. И не губете надежда - ако децата на форумките не влязат, то кой тогава??? Стискам ви палци, но съм убедена, че даже няма да е нужно. Ще видите, че всичко ще е добре накрая. Този изпит е за място, а не за резултат Hug
Напълно подкрепям това мнение. Peace

Като заговорихме за рейтинги много ми е интересно защо СМГ до момента не публикуваха в сайта си рейтинга на децата за да можем да си ги подредем и видим как стоят децата ни. И какъв е този рейтинг подреден по азбучен ред?!
След миналогодишния гаф, се съмнявам, че ще публикуват някаква информация на сайта, свързана с последния приемен изпит.

# 320
Здравейте, поздравявам всички бг-майки в този форум, доколкото се включвам инцидентно поради "неудържимо любопитство"...
Смущава ме лиспата на коментари относно зад.2 в модул 2, а вече втори ден се боря с подусловия (б) и (в), но не мога да постигна приличен резултат, а и полученото от мен се разминава с показаното от вас по-горе.
1) Как така  може да има резултат от 18 черни правоъгълника (в подточка "б")? Показаната схема на баркода предвижда редуване на черен-бял-черен и т.н., като изрично е казано, че започва и завършва с черен. Тогава броят на черните правоъгълници трябва да е нечетно число...
2) Още повече - формулировката на задачата се иска "най-малък брой", което предполага, че може да има няколко варианта, и да се покаже кой е този вариант, при който черните правоъгълници са най-малко на брой. Обаче, ако се фиксира височината на баркода 4см, а лицето му 40 кв.см, то за дължината му остава да е 10см фиксирано! Тогава, как да има разни възможности -тя би трябвало да е само една!
3) Лошото е, че не намирам такова решение и при тази дължина от 100 мм. Схемата на нареждане на правоъгълниците е: 3мм (черен), и после: 2+2+3+3=10мм за всеки "пакет" от два тесни и два широки правоъгълника и така до края на баркода...
Ще ви бъда благодарен, ако виждате къде ми е грешката, да ми я покажете.

# 321
Здравейте.

Доста четох по темата и да вкарам и аз малко разсъждения. Малкия математик се е поиздънил на изпита и той, и според мене, ако всичко е наред със задачите ще има максимум 26-27 точки. На теста е с 14, толкова малко не е имал досега. В интерес на истината не виждам тука изказано мнение, че детето на някой се е справило доста добре, а даже напротив. Като гледам и резултатите на децата от пробните изпити, при тази сложност на изпита ще е доста трудно границата да е около 30 точки. То пробните изпити не че са критерий, но все пак чисто статистически би било доста невероятно децата, които до момента са се справяли доста добре сега да са се издънили, а от друга страна да има доста други, които при тези сложни задачи на изпита да са се справили много добре.

Тестът със сигурност беше най-сложния до момента, като нивото му на сложност е доста по-високо от предния най-сложен такъв. Относно задачите, от гледна точка на възрастен, завършил МГ не изглеждат чак хипер сложни, но от друга страна има доста неща, които за децата на тази възраст са трудни за съобразяване. Според мен, особено на втората задача, доста деца биха имали затруднения да разберат какво точно трябва да се направи, нищо че иначе имат капацитет да го решат. Като се комбинира това със стреса и крехката им психика на тази възраст, по скоро си мисля, че резултатите биха клонели по близо около 22-23 точки от изпита, комбинирано с добър рейтинг (в първата половина от 112).

Според мене би имало 10-15 деца с много добри резултати, а всички останали ще се концентрират около 25 точки +/-2. Така че, тук ще натежи и рейтинга доста, което може би е било и целта. Реално погледнато с много труден изпит децата които не са много добри, ще отпаднат, доста добрите деца биха влезли независимо от рейтинга, а останалите приети ще са такива, които са се представили добре и през годината. Аз ако бях на мястото на преподавателите в СМГ, бих искал точно това - така хем много добрите деца биха имали шанс дори и да са пропуснали някое състезание (а такива има), а от друга страна всички останали биха били такива със сравнително високо ниво.

Така или иначе, времето ще покаже .....

# 322
Съгласен съм с мнението на virtualxi - изпитът е действително труден, не може да се очакват кой знае какви резултати от кандидатите, въпреки подготовката. Но този регламент ще даде възможност на децата, които са полагали усилия през цялата година, участвайки на състезанията, да формират благоприятен бал въпреки не особено добрите си резултати от изпита. И по принцип, не е желателно на такива изпити да се дават лесни тестове и задачи - как ще отсеят само 95-100 от близо 600 кандидати? А от тези 600, поне 200 имат сериозна и систематична подготовка за последните 1-2 години...

# 323
  • София
нещо се обърках ...
да видим ... произволно дете .....
от таблицата която е закачена / по азбучен ред / с точки съответно
100 - 40 - 10 - 100
ако го смятам вярно това дете до тук е с
10+4+3,33+10= 27,33т
този рейтинг ли си смятала ЕйМиМи ?
и ако сега на изпита има ..... напр. 20т
то за окончателното класиране резултата  е 27,33+40 =67,33т

....... при моя положението също е криво ..... такива елементартни грешки е допуснал че дори като го казва на глас сам не може да повярва че може да напише такова нещо
.... мислех че с явяването на толкова пробни и олимпиади поне дечицата ще са се отърсили от "стреса изпит" , но май протакането във времето и късната дата се отразиха негативно на всички  Rolling Eyes

vpam, аз смятам така: 27.33+3*20=87,33. Нали изпита се утроява.
Може да съм пропуснала няколко деца, а и не съм им сравнявала точките, бях си правила програмка, която направо обработваше протоколите, сега само сложих точките под 37 от СМТ .

# 324
Чл. 5. Класирането се извършва по следния начин: сумират се точките от изброените в чл. 3 състезания, като се вземат  по 1/10 от първите три състезания + 1/3 от четвъртото състезание и 2 пъти точките от петото състезание. Класирането се извършва по низходящ ред. Когато ученици са получили еднакъв брой точки и един от тях се класира, останалите се приемат над плана.

значи става
27,33+2*20=67,33 т / за примера /

# 325
По повод 2 задача с записване на решение, не ви ли се струва че подусловия б) и в) са много сходни. Нашите отговори са б)-18 и в)-1. Дано да са верни, защото за подусловие в) досега във форума има три различни мнения, а сметките са същите като на подусловие б) и би трябвало след като единия отговор съвпада,  другия също.

# 326
  • София
По повод 2 задача с записване на решение, не ви ли се струва че подусловия б) и в) са много сходни. Нашите отговори са б)-18 и в)-1. Дано да са верни, защото за подусловие в) досега във форума има три различни мнения, а сметките са същите като на подусловие б) и би трябвало след като единия отговор съвпада,  другия също.

На подусловие в) диофантовото уравнение има само едно решение:
Общо 5 ивици, 3 черни и две бели ивици; три ивици по 2 мм и 2 ивици по 3 мм
Това обаче са цели 10 различни вида баркодове заради различните възможности за
подредба на широките и тесни ивици:
33222
32223
32322
32232
22233
22323
22332
23223
23232
23322

# 327
За това и аз дори не се сетих. Дано за частичното решение да получи някоя точка.

# 328
Извинявайте, Carmela Biscuit - защо смятате, че наредбата на ивиците може да се променя? Това допустимо ли е от условието на задачата? Струва ми се, че конфигурацията им е установена и не може да се променя, а именно - след първоначалната дебела черна (3мм), следва 2мм бяла, 2мм черна, 3мм бяла, 3мм черна - т.е. "пакет" от ивици б-ч-б-ч с размери 2-2-3-3, който не може да се разформирова и пренареджа по какъвто и да било начин... С други думи, от коя част на условието на задачата става ясно, че конфигурацията, показана на чертежа, може да се разрушава?

# 329
  • София
В условието е зададено "редуващи се черни и бели правоъгълници, както на чертежа".
След като в условието не е изрично зададена фиксирана последователност от
размери на тези правоъгълници, значи те могат да варират според условието на задачата
(както става и в подусловие б).

Общи условия

Активация на акаунт