промени в приема за СМГ

• 92 532
  • 935
  •   1
Отговори
# 330
Тя е вписала в бланката 8520.
това е верния отговор!  Peace

# 331
 Фран, добре дошла !! Точно се чудех къде си  Laughing

Ох, тази втора задача.....нашите отговори на Б и В също не са 18 и 10.....проблемът е, както каза някой по-нагоре,че задачите са такива, че повечето деца наистина имат капацитета да ги решат, стига да бяха разбрали какво точно трябва да решат ......факт е,че и всеки от нас различно разбира какво се иска в усповието, а това какво решава след това като цифри, е друг въпрос.....истината и мисленето на математиците, задавайки задачата, ще разберем когато излязат критериите и решенията, което се надявам да стане понеделник-вторник....утре мисля да намина към СМг и да видя дали са излезнали......бях убедена,че на изпита текстовите задачи ще са точно такива- които трябва да четеш по 100 пъти условието, да пробваш много варианти поред това, което предполагаш,че се иска, за да разбереш кое е правилното......проблемът е,че не съществуват много такива задачи, за да тренираш детето си върху трудно разбираемите условия..... newsm78...това, което ще имаме и ние като точки, ще е много под това, което досега е постигал...дори и на първите изпити, когато нямаше изобщо такава подготовка.....това не важи само зас, като гледам че всички, чиито деца са се представяли не по зле от моето, реват също...... аз лично мисля,че можеше да са трудни задачите, но с по-разбираеми условия,  като по този начин щяха да бъдат изебгнати прекалено и нереално ниските резултати при подготвените деца....но........каквото за нас, такова и за всички !! тук това би трябвало да звучи успокоително за децата с висок рейтинг, тк при 25 срещу 35 точки (в  случай, че точките бяха близо до последните 3 изпита ), рейтингът ще има много по-голяма тежест....за мое съжаление...тк ние не сме с висок ретинг, на детето първите две състезания, които се взимат му бяха първите в живота, напредна много бързо и на последните три пробни изпита е в първите 50.......което при едни нормални точки, като в последните 3 изпита, рейтингът нямаше да му е пречка, както е справедливо, поне  според мен...........откъде го измислиха това с рейтинга направо още не мога да се побера в кожата си...... Close Close...защото е факт,че рейтингът на едни ще помогне, а на други ще попречи.....а истинкото състезание и положение всъщност беше онзи ден, поне според мен !

# 332
В условието е зададено "редуващи се черни и бели правоъгълници, както на чертежа".
След като в условието не е изрично зададена фиксирана последователност от
размери на тези правоъгълници, значи те могат да варират според условието на задачата
(както става и в подусловие б).
Явно сте права, това са искали да кажат - но именно израза "КАКТО НА ЧЕРТЕЖА" на мен ми се струва подвеждащо, насочва усилията към схема, която е КАТО ТАЗИ НА ЧЕРТЕЖА, а то явно се допускат и по-различни "шарки"...

# 333
Реално няма нищо сложно, но за нас...  Laughing

на Б) подточка решението е 18 черни и 17 бели "чертички", мога и да обясня как съм го изчислил, на подточка В) според мен отговорът е 10 броя различни баркода. Наистина комбинацията е една, както каза някой по-горе - три черни с два бели правоъгълника, но комбинациите с дебелините са 10 на брой:

33222
32322
32232
32223
23322
23232
23223
22332
22323
22233

Това са дебелините на линийките в мм.
Предполагам за А) подточка няма спор, че отговорът е 1040 мм2.
И понеже по-горе имаше спор и за задача 20 - отговорът й е 5 начина на групиране:

(11+10) (9+8+4) (7+6+5+3)
(11+10) (9+7+5) (8+6+4+3)
(11+10) (9+5+4+3) (8+7+6)
(11+7+3) (10+6+5) (9+8+4)
(11+6+4) (10+8+3) (9+7+5)

За съжаление моят вагабонтин забил отговор "3 начина"  Confused

Аааа и само да добавя - детето още на Б) подточка не се усетил, че височината на баркода трябва да е 4 см и забил в едни изчисления...

Последна редакция: нд, 26 юни 2011, 18:31 от kumchowalcho

# 334
Както казва kumchowalcho, задачата се оказва не толкова сложна, но ако детето се усети, че е позволено да нарежда произволни по ширина правоъгълни ивици, само изискването е - да редува черно-бяло-черно и т.н. Тогава на подусловие (В) става ясно решението то бе показано и в предишен постинг.
По същата логика и подточка (Б) - ако няма строга наредба на тесните и широките ивици, а могат произволно да се състави комплект от тесни и широки, то се търси минимум, а той ще излезе при 35 правоъгълника, от които 30 широки (3мм) и 5 тесни (2мм), като белите ще са 17, а черните 18.
За подточка (А) - имам чувството, че нещо се губи - резултатът 1040 се получава, ако дължината на баркода (50мм) се разпадне на 25 отрязъка по 2мм, като белите ще са 12, а черните ще са 13, и тогава 13х80=1040 кв.мм. Обаче не е ли възможна и друга ситуация - 50мм = 5 х 10мм ? Тогава са налице 5 правоъгълни ивици, от които 2 бели и 3 черни, всяка черна с лице 40х10=400 кв.мм, тогава сумата ще бъде = 3х400=120 кв.мм. Така ми изглежда на мен, но кой знае...

# 335
направо вече ме отчайвате Simple Smile)))) ...незнам какво трябва да е детето, та да има мислене за правилното решаване на тази задача......много ми е интересно наистина колко деца ще имат  над 7 точки, което значи,че са имали правилното мислене..... newsm78

# 336
Спокойно!
Говорих с един приятел, на когото детето е сега 5-ти за 6-ти клас и той ме успокои, че в предишни години балът е падал и до 22-23 точки. Зависи колко труден е бил теста.

# 337
Спокойно!
Говорих с един приятел, на когото детето е сега 5-ти за 6-ти клас и той ме успокои, че в предишни години балът е падал и до 22-23 точки. Зависи колко труден е бил теста.

истината е,че след вчерашните ревове, колкото повече го мисля, толкова повече стигам и аз до този извод.....няма как при тези задачи  балът да е 29-32 т, както се очакваше....тук идеята е наистина как се е справило нашето дете спрямо останалите, което ще е решаващото....проблемът е,че лично ние гоним недостатък от рейтинга....иначе за децата с рейтинг повече от 28-29 мисля,че каквито и точки да имат, стига да не са прекалено никси, изпитът няма да се окаже проблем...

# 338
Здравейте мами  и таковци,
моля, ако има някое дете от 303 стая на изпита да ми пише на лични, за да сравним поведението на квесторите, което  по мое мнение е недопустимо. Ако е необходимо ще споделя и във форума допълнително, но засега ще запазя мълчание по обясними причини. Благодаря ви предварително.
Колкото до преставянето на отрочето, то  и при нас ред сълзи, ред сополи, но ........... до 4.07 има време.

# 339
  • София
Лошото е, че тук пишат 15-тина човека, а на изпита са се явили близо 600 деца. Дали ние сме правилната извадка?

# 340
Лошото е, че тук пишат 15-тина човека, а на изпита са се явили близо 600 деца. Дали ние сме правилната извадка?

естествено,че по 15 човека не може да се правят изводи със 100% сигурност, но тези, които пишем тук от самото начало, сме с деца, показвали резултати на пробните изпити не-по малки от 70-то място, да не кажа и по-високо....е щом ние ревем, то мога да си направя извода,че хората, които не са ревали,са не повече от 30-40,  и това са тези,чиито деца имат много висок рейтинг и способности....а затези, чиито деца обикновеено показват резултати, не влизащи в първата стотица пък незнам какво да кажа, освен ,че надали ще са от смеещите се вчера.....но това са си лично мои разсъждения, не ангажирам никого  с тях.....и все пак ще има цели  112 щастливци след 10 дена !!! Единственото ,което се надявам, е нашите да са от тях- детето на всяка майка, пишеща тук, е доказало възможностите си през годината определено !!! Другото въпрос на психика и шанс !!! Защото като махмен първите 10-15 най-добри деца, след тях всички имат някъде пробойни, и всички са силни в друг определен тип задачи ! Кой повече, кой по-малко !!
само знам,че когато някой от "отбора" ( в случая-нашия- на бг мама) не успее, е много подтискащо !!! Затова аз ще се моля и ще се надявам всички дружно на 06.07 да черпим !!!

# 341
  • София
Аз цяла година следя форума и много ви се радвам, защото се поддържате страхотно. Досега не съм писала, защото ми беше достатъчно да ви чета, но сега и моите нерви не издържат.
Моето дете е с рейтинг между 20-25 място, но и той е "сгафил" на спорните задачи. Винаги на пробните изпити е бил сред отлично представилите се . Аз обаче  също съм ужасно притеснена, че този изпит може да провали приема му. И ще ме е яд, защото две години труд се заличават. Притеснява ме и факта, че досега се явяваха около 400 деца на пробните. Въпросът, който си поставям е  - какво могат останалите 200?

# 342
боже...да ти имам притесненията:))))))))))))))) споко !!! ще влезете !!!

колкото до останалите 200-  Laughing Laughing Laughing......не ги мисли....те половината са без рейтинг изобщо.....или с някакъв от 4-5 точки.......!!!

# 343
  • София
боже...да ти имам притесненията:))))))))))))))) споко !!! ще влезете !!!

Благодаря за окуражаването, но никак не съм спокойна. Издънил се е ужасно. Явно и при децата нервите не издържат. Ще чакаме ...
Дано логиката Ви, в която има смисъл, излезе вярна!

# 344
понятието " ужасно" всеки го определя по различен начин.... в този случай "ужасно" за родител с дете с такива възможности просто може би значи" не като друг път"...текстовите задачи не бяха лесни в никакъв слчуйа, впреки,че смятам,че ниският бал ще дойде от 2-ра задача, не от първа....но така ще е според мен за всички, с малки изключения, не повече от 10-15.....по мои сметки, гледайки задачата....подобно беше положението и на февруарския пробен изпит- с две трудни за разбиране текстови задачи.....там също 112 дете беше с много по-ниски точки, отколкото последните 2 изпита.....ако на теста се е справил добре- 18-20 точки, и е решил първа задача, то смятам,че нямате място за притеснение, предвид и рейтинга ви ....!

колкото до притеснението- при моето мнооого спокойно иначе дете, е било голямо, което призна едва час след като му се накарах  хубаво...защото и аз, без да искам, за да го стимулирам да решава всеки ден задачи, което за него в един момент вече беше пълно отвращение, все повтарям и повтарям КОЛКО Е ВАЖЕН ИЗПИТЪТ .......което не го трогваше ни най-малко на ПИ, нито при решаването на задачи в къщи, всичко беше като на шега, но явно вчера вече знаейки,че ТОВА  е изпитът, се е ошашкал, и то здраво .....и колкото и да се обвинявам, не мисля,че е имало тук някой,който с пълно спокойствие цяла година е имал успокояващо отношение към детето си и му е казвал обратното, напр: споко, мамо, каквото и да направиш- все добре , ако стане, стане...! Laughing Laughing.....истината е,че няма как да си добър сътезател, без да си минал през тези напрежния и високо поставени цели....т.е не мисля,че ако от толкова малки ги окуражаваме да не се напъват много, та да не спукат някое капилярче ( като мама божка Laughing Laughing, ако мога малко и хумор да вмъкна ), ще псотигнат нещо....!!!  Joy

Последна редакция: пн, 27 юни 2011, 00:59 от te_dda

Общи условия

Активация на акаунт