ОКТОМВРИ месец е вече и всеки ден ни радва с ново малко човече!

• 22 604
  • 749
  •   1
Отговори
# 570
Наде, пожелавам ви много щастие и обич в новия дом!  Heart Eyes

# 571
Мерси момичета ))) интересно ми е, до сега не съм била на такова нещо, бяха ме канили, но бях болна и не ходих.
Май навсякъде си има различни традиции. Абе живи и здрави да са бебоците - това е най-важно  Simple Smile

# 572
Някой има ли новини от tany_07?  Днес май й е секциото.

# 573
Лейдито съм, почвам да вкарвам новите бебета, ако малкия не реши друго.

# 574
  • София
Имам въпрос към Консултантите по Кърмене, а и към който има идея от моите вълнения. Коластрата ми тръгна на 3-ти ден, но Ева е само 2550г, за това педиатърката в болницата ми каза по 5-10мин на гърда и после адаптирано мляко, защото се уморява от сукането и после не си изяжда добавката. От вчера започнах да се цедя и изкарвах 30-40мл без да се изцеждам до край, като отделно пак си я слагах на гърда. Тази нощ хапва в 2ч. около 35мл. цедена коластра и малко сука от мен, от тогава като заспа се събуди чак в 6ч. сука около 5 мин само от едната гърда и пак заспа и все още спи  Rolling Eyes, като тръгнах да се цедя и изцедих само 10мл. Въпросите са ми: Какво е причинило намаляването на кърмата? Как да процедирам с "любима гърда", защото тя блъска и не иска да суче от дясната? Да я будя ли при толкова продължителен сън (от 2 до 6, като в 6 едва ли е изяла повече от 5мл, защото заспа след 10 мин и до сега спи  Rolling Eyes)  да суче или да си я оставям да спи при положение че е доста дребна, но си я водят доносено бебе?

Здравей, Orchids Flower и честита принцеса Ева!
Намаляването на кърмата във вашия случай вероятно би могло да бъде причинено от по-рядко сучене и от включването на добавка в менюто на детето.

Обичайно новородените бебета се задоволяват с 8-10 кърмения на денонощие, а може и повече. Новородените, особено ако имат жълтеница, често са поспаливи и пропускат да сигнализират, че са гладни, за това гърда  е добре да се предлага по инициатива на майката на не по-големи интервали от 2-2.5часа, като може да има една по-голяма пауза от 4 часа, ако бебето няма против, но само една за денонощие.

Също поспаливите бебета може да заспят преди да са се нахранили добре. За разбуждане може да използваш някои техники, които майките намират за ефикасни: разтриване на ръчичките, крачетата, масажиране на гръбчето, минаване на лицето с влажна хавлия или ръка, събличане на бебето, смяна на памперс.

Доста бебета си имат „любима гърда”. Причина за това може да е много силна или много бавна струя от нежеланата гърда, неудобна поза или проблем с ушите например. За проверка дали не го боли някое ухо бебчето, може да провериш, като го притиснеш и ако бебето реагира неодобрително, добре е да отидете на лекар. Провери позата за кърмене дали е същата, като на другата гърда и опитай да я коригираш, ако откриеш, че бебето не е обърнато изцяло към теб или главата му е свита, а не е на равна линия с тялото или просто смени позата за сукане от тази гърда, като опиташ да кърмиш легнала или например в поза футболна топка” ( бебето се намира под ръката, от която гърда кърмиш, крачетата му са към гърба ти, а главата му е отпред при теб. За да е на необходимата височина, може да използваш одеяла или възглавници за под бебето. Плещите на бебето са облегнати на китката, под която ръка е легнало, а дланта ти обхваща тила на бебето. С другата ръка държиш гърдата, за да помогнеш на бебето да засуче.)

Добре би било да будиш бебка при такива дълги паузи. Все още е мъничка и за нея е много важно да получава мляко. А и съня вероятно не се дължи на задоволен стомах, а на все още слабо бебче.

Изцеденото количество мляко не е показател колко мляко има в гърдата, защото бебетата могат да изсучат повече и от най-добрата помпа. Обаче поспаливите бебета трябва да бъдат стимулирани да си вземат необходимото количество мляко. Бибероните-залъгалки задоволяват сукателния рефлекс на бебето и това също би могло да доведе до по-малко количество изсукано мляко.

Последна редакция: ср, 06 окт 2010, 14:06 от skrech

# 575
  • София
Хайде и аз с въпрос към консултантите

Ние с Дария се кърмим откакто се е родила,не съм и давала АМ с изключение на това,което и даваха в болницата,храним се от 2 гърди и въпреки това тя не яде повече от 15 мин,след тези 15 мин обаче,в повечето случаи или връща по мъничко или хълца.Та въпросът ми отново е,дали се храни достатъчно това моето бебе,защото навсякъде чета,че майките кърмят по 30-40 мин,а за мен са пълен мираж!Имам и още един въпрос,моите гърди така и не станаха огромни и твърди,значи ли това,че не произвеждам достатъчно мляко? newsm78И още един въпрос,ако може да ми препоръчате някакъв чай за кърмачки и какъв всъщност е този лактогонен чай? newsm78

Ние отиваме да ни премерят ще пиша след това! Hug  bouquet

Nad1_Nad1, твоето бебе съвсем не е изключение  Simple Smile . Много бебенца се нахранват за по-малко време. За да бъдеш спокойна, че бебчето изяжда необходимото количество кърма, би могла да предлагаш и по твоя инициатива кърмене, така, че да се съберат поне 8-10 хранения за денонощие, като поне 2 от тях да са между 3 и 8 часа сутринта; желанието за сучене да не е задоволено от биберон-залъгалка;  бебето не приема вода или чай или ако приема, количеството да е малко и не по-скоро от половин час преди хранене. Добър показател за нахранено бебе на вашата възраст са поне 5-6 пълни напишкани памперси, като поне 2-5 от тях са наакани. Миризмата на акото и урината не е неприятна, консистенцията на акото е кашава, а урината е прозрачна и почти безцветна. За килограмите, като показател за нахранено бебе, ще разберете днес на консултацията. Имай предвид разликата в кантарите, ако за първи път мерите детето на този кантар(разликата може да бъде много голяма)

# 576
Скорпионче,погачата  на 40 ден на бебето е една типична добруджанска традиция.Ето давамти двалинка-прочети повече за нея: http://tuci.lovelyforum.net/forum-f3/topic-t2394.htm
http://semeistvo.rozali.com/dnevnik-bebe/p6219.html.
Тук  традиционно се прави винаги.За мен също беше нещо ново,понеже в моя роден край я няма тази традиция. Peace

# 577
Скорпионче,погачата  на 40 ден на бебето е една типична добруджанска традиция.Ето давамти двалинка-прочети повече за нея: http://tuci.lovelyforum.net/forum-f3/topic-t2394.htm
http://semeistvo.rozali.com/dnevnik-bebe/p6219.html.
Тук  традиционно се прави винаги.За мен също беше нещо ново,понеже в моя роден край я няма тази традиция. Peace

Мерси, ей сега влизам да прочета )))

# 578
  • До хладилника, който обичам
Хайде и аз с въпрос към консултантите

Ние с Дария се кърмим откакто се е родила,не съм и давала АМ с изключение на това,което и даваха в болницата,храним се от 2 гърди и въпреки това тя не яде повече от 15 мин,след тези 15 мин обаче,в повечето случаи или връща по мъничко или хълца.Та въпросът ми отново е,дали се храни достатъчно това моето бебе,защото навсякъде чета,че майките кърмят по 30-40 мин,а за мен са пълен мираж!Имам и още един въпрос,моите гърди така и не станаха огромни и твърди,значи ли това,че не произвеждам достатъчно мляко? newsm78И още един въпрос,ако може да ми препоръчате някакъв чай за кърмачки и какъв всъщност е този лактогонен чай? newsm78
Здравей, Nad1_Nad1  Grinning
Идвам малко на помощ на Skrech и Pepelyashka, надявам се нямате против, които както знаете, са част от проекта на Бг-мамма и ЛЛЛ специално за отчетните теми и целта му е във всички отчетни теми, които имат желание, да има на разположение помощници за кърмене, които да оказват подкрепа и да дават информация за кърмене и захранване от бременността чак до периода до след захранване  Grinning В момента едното детенце на Pepelyashka e болно и влязоха в болница, за съжаление, така че тя е възпрепятствана в момента да следи Октомври 2010.

На въпроса ти: ако Дария пишка и ака добре (т.е. 5-6 напишкани пелени за еднократна употреба, в които 2-3 изхождания, нормални за възрастта - кашаво, меко ако с горчичен цвят и консистенция на овесена каша), ако има здрав вид, след кърмене е като цяло доволна и поспива, най-вероятно се наяжда добре  Grinning Някои бебета сучат по-ефикасно и бързо от други и успяват да се наядат за по-кратко време, докато на други им трябва много повече, докато се почувстват сити. Разбира се, тези модели се менят - понякога бебе, което е сукало много за кратко, започва да суче бавно и продължително, друг път бебе, което е сукало "с часове", започва да се храни бързо и лакомо...
Ако Дария не връща много - например, върнатото мляко е с размер мокро петно с големина на длан - това е окей - обичайно това количество се равнява на ок. 1 супена лъжица, т.е. малко количество. Междинно оригане може да й помогне да не връща (толкова).

Това, че гърдите ти не са станали твърди и напрегнати, може да значи просто, че кърмиш често и на поискване, съответно Дария изсуква добре млякото, което й се полага. Често майки, които започнат кърменето с добър старт и кърмят на поискване, (почти) не усещат такова препълване и напрягане при слизане на кърмата.

# 579
  • Sofia
Привет и от мен днес, честито на всички мамита и нови сладки бебчета   bouquet и  newsm59 на мама Орхидейка.
Чакаме новинки от tani_07, днес и беше секциото в Т.Киркова  Peace и успех утре на Ely-St, в петък и аз съм  на ход  Praynig

# 580
  • София
Имаме си бебе
Тани 07:
"В 8.25 се роди бебо Борис 3.450кг 49 см"

Сигурно мама е в реаинмация още, дано всичко мине бързо и ебзболезнено и още утре се гушкат!

# 581
ЗДРАВЕЙТЕ МАМЧЕТА!!АЗ СЪМ МАМА НА МАЙЧЕТА И ИДВАМ ДА ВИ ДОНЕСА ХУБАВАТА НОВИНА...В РОЛЯТА НА ЩЪРКЕЛ stork-boy

ДНЕС В 13.30 СЕСТРА МИ (Sa*bina)САБИНА РОДИ МОМЧЕ  3.840КГ НА ИМЕ ЙОАН!!!! newsm51

РОДИЛА Е НОРМАЛО ,НО С ДОСТА ШЕВЧЕТА!!!

НА ВСИЧКИ КОЙТО ЧАКАТ СВОЙТЕ БЕБЧЕТА ВИ ПОЖЕЛАВАМ БЪРЗО РАЖДАНЕ И ЗДРАВИ И ХУБАВИ ОКТОМВРИЙЧЕТА  bouquet

# 582
  • До хладилника, който обичам
КЪМ КОНСУЛТАНТИТЕ ОТ ЛЛЛ:
Докато бяхме в болницата, тоест 4 дни, имах много коластра и преходно мляко,гърдите ми бяха като футболни топки, а от вчера явно серегулираха нещата и гърдите са ми нормално меки, не са болезнени. И откакто е така положението, бебчо суче мноого дълго, като доста време дърпа и накрая преглъща. до преди това преглъщаше при всяко засукване, наяждаше се за 10 мин. и след това веднага заспиваше спокойно. Сега постоянно иска да суче. Тревожа се да не би млякото ми да му е недостатъчно като количество. Слагам го на гърда през 1.5 - 2 ч., че и по-често, като на всяко сукане предлагам и двете гърди. Много благодаря предварително за съветите ви!

Raadinela, отговарям вместо Pepelyashka, както стана дума  Grinning Надявам се, нямаш против.
Често бебетата, особено в първите седмици, са готови буквално да живеят върху мама - сучат дълго, често и поспиват помежду. Това е нормално поведение - при някои започва още след раждането, при други - няколко дена след това, когато се поосиферят  Grinning Във всички случаи, ако бебето пишка и ака добре, редовно пълни пелените и има здрав вид, не е постоянно недоволно между храненията и поспива (даже да е върху майката), най-вероятно се храни добре и поема достатъчно количество.
На тази възраст, докато родителите се ориентират и почнат да усещат дали наддава бебето само "на око", пелените и това, как ги пълни бебето, са най-бърз показател как яде.

Контролният преглед (обичайно 10-14 дена от раждането) също дава яснота как се развиват нещата - въпреки че понякога от кантар до кантар може да има значителна разлика и затова при съмнения е добре да се изтегли на същия кантар, на който е теглено в родилния дом (и бебето, и майката имат право на 2 прегледа в рамките на 40 дена след раждането в здравното заведение, където е родено).

# 583
Дано бързо да оздравее детенцето на Pepelyashka!

# 584
  • Sofia
Ееее как подпитах за Тани и ето я новинката, честито, честито мъжле Борис, да е много здрав и да расте щастлив   bouquet
Честито и на мама Сабина и нейния юнак Йоан   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт