Най-лесното захранване - baby-led weaning. Научете бебето си да се храни само!

• 60 192
  • 741
  •   1
Отговори
# 270
  • София
Здравейте,

За задавянето - все още опитът ми е съвсем малък, но когато Никола сам контролира яденето, не се е случвало да се задави. Единия път му подадох картоф и му "помогнах", благодарение на което отхапа по-голямо парче. От него се закашля и го изплю. След което продължи да дъвче остатъците. Много ме кефи как старателно дъвче Simple Smile

Обаче все още интересът е слаб. Предлагала съм морков и картоф. Морковът дори не го близна. С картофа имаше напредък, но поблиза и отхапа едно мъъничко парченце. Ама пък така си го дъвчеше... супер.

Дадох и вода от чашка - към нея имаше повече интерес.

# 271
esma , все пак Никола е на 6 месеца и 4 дни, дай му време, всяко дете си има своето темпо и 6 месеца е само ориентировъчна дата  Simple Smile При моите девойки едната определено "изоставаше" в началото. Ти също имаш близначки и знаеш как при тях най-добре се забелязва факта, че всяко дете е с различна индивидуалност. Докато Мариза още от самото начало плюскаше и искаше още, Джордана само се хилеше и въобще не искаше да отхапва и да дъвче. Даже в блога има една снимка на двете с броколи, на която се вижда как само стои и гледа, докато сестра й нагъва порядъчно омазана  Mr. Green
Чашката и при нас беше хит  Simple Smile

# 272
  • София
Днес Габче си сука нормално, слава Богу, надявам се да е било еднократно объркване... Ходихме да я измерят - 9.400 кг и 71 см. Педи ме изгледа странно като й казах, че давам парченца - можело, но след 10ти месец.. не се впуснах в обяснения, казах й, че сме група майки, които захранваме по този начин, бебетата се справят и така. Още по-втрещено ме гледаше, като й казах, че ще давам коричка хляб. Другото, за което настоява, е заместване на обедното хранене с пюре преди 10ти месец  ooooh! (аз й обяснявах, че не искам да замествам до годинка, или поне до 10-11 месец, но разбира се, ще си се водя от детето...). В крайна сметка аз си правя каквото усещам, че е правилно.

Фата, дадох каша, защото я имах от приятелка, иначе надали щях да купя. Габи пък взе, че я хареса. Но няма да се увличаме, още 1-2 пъти и това ще е. Няма накъде да дебелее от нея - съвсем да остана без ръце.... Аз също предпочитам храната в естествения й вид - мога ли да й предложа ориз като стане на 8 месеца, след като е яла такава каша?!?

Да попитам и още нещо - ще почвам да й предлагам коричка бял хляб, но освен 2 плода и 2 зеленчука (и кашата, де), още нищо друго не съм въвела - това не пречи, нали? Гледах табличката за храните и възрастите, нямам бърза работа, ще й предлагам различни неща, тъй или иначе сме до никъде, но има ли проблем ако въведа нещо, което е ок от 7 месец натам, а не съм въвела още много други храни (от плодовете и зеленчуците, например)? Извинявам се ако звучат тъпо въпросите ми, ама.. от бременността насам май леко съм дръпнала назад...

Ааа, и ние имаме напредък с водата - от лъжичка пие, днес успя да преглътне на 2 пъти и от чашка (не най-удобната, но е нейната си  Mr. Green )

# 273
  • София
Фата, така е  Hug Ама аз хич не съм се разбързала. Само споделям  Simple Smile . Даже си мисля, че май му е рано още за захранване и може да пропусна около седмица..или пък да предлагам, пък когато реши? Ще го помисля още малко... За сега най-силен интерес има към палеца/показалеца си  Laughing

А с педиатърката не се обяснявам хич. Ама тя вече и не ме пита за тези неща.

# 274
Моето момиче не е съвсем по този метод на захранване, но ми се иска да споделя нещо интересно с вас. От няколко месеца и предлагам да яде сама разни неща, но от миналата седмица забелязвам голям напредък. Изяде цяла бисквита и резен ябълка. Коричката хляб (или сухар) все още ги прави на каша. Това което втрещява всички майки в парка е ,че тя дъвче въпреки че няма зъби. Няма значение какво яде започва да дъвче и то осъзнато.  Започнах да си позволявам да и намачквам пюрето ,а не да го пасирам. Мисля , че и харесва повече като има парченца. Почти не се задавя или ако го прави, е понеже някой се суети около нея. Ако си хапва спокойно не се дави. Mr. Green
Malini и аз съм споделяла с акушерката и JP-то за този метод. Гледаха ме супер странно докато не я видяха как хапва бисквита докато си чакаме реда. Беше гладно детето, а не исках да я кърмя точно преди да влезем, че при цялото това събличане, мерене , обличане щеше да повърне.

# 275
  • До хладилника, който обичам
Дани, на Ръкавичка изобщо не й пасирах храната Simple Smile само намачкана с вилица.
Навремето за каката Госпожичка ми бяха казали така, само да мачкам с вилица, но кой да предположи преди почти 7 години, че бебетата наистина дъвчат без зъби? Трябваше ми малко време и кураж, преди да пробвам и да се уверя сама, че могат да ядат непасирана храна без проблем (о, чудо!) С второто нямах колебания, смело мачках, а тя смело ядеше Laughing

# 276
Още един глас за непасирането на храната  Peace Също съм я мачкала с вилица за по-удобно - да е хем кашесто, хем да си давам микродозите от ПЗ, че аз така захранвах големия.
Имам още около месец до началото на захранването на Борис, но ще видим, мога и да го отложа малко. Ако питам детето обаче, май много му се яде - много лакомо ми гледа храната  Laughing

# 277
Да ви кажа при нас как са нещата, от  както взех да предлагам да си взима от нашето ядене, вече почти  не иска да яде самостоятелно сварени моркови, картофи..., лошото е че не винаги има подходящо за самостоятелно хранещи се бебета ядене,:) в такива случаи предлагам плодове, но и тях някой път не ги одобрява!
esma, и на нас палеца ни е много любим, почти всяка хапка я редува с палец!

# 278
Dani Vasileva , разказът ти ми напомни как като дойдохме за първи път в България с бебетата на 9 месеца всички подскачаха като им дадях бисквитка или корича хляб за ядене. Още се носят легенди в наше село  Mr. Green
Да ви кажа при нас как са нещата, от  както взех да предлагам да си взима от нашето ядене, вече почти  не иска да яде самостоятелно сварени моркови, картофи..., лошото е че не винаги има подходящо за самостоятелно хранещи се бебета ядене,:) в такива случаи предлагам плодове, но и тях някой път не ги одобрява!
esma, и на нас палеца ни е много любим, почти всяка хапка я редува с палец!
Едно от предимствата на този вид захранване е, че цялото семейство може да почне да се храни по-здравословно. Simple Smile Може да готвиш без сол или да отделяш нещо за бебето или просто да съобразиш менюто с нуждите му. Мусака с домашна кайма, пиле с ориз, гювеч без много подправки, славянски гювеч, пълнени чушки или просто месо със зеленчуци отделно са няколко идеи.  Simple Smile

# 279
  • София
И аз също не пасирам храната. Това, което предлагам за хапване с лъжица винаги е натрошено на малки парченца - дори не са намачкани с вилица. Например, понеже захранвам и педагогически, често готвя една зеленчукова супа, която у дома наричаме градинарска и всички я харесват. Общо взето вътре може да има всякакъв зеленчук - лук, чушка, морков, картоф, карфиол, броколи, грах, домат и т.н. Когато супата е почти готова, преди да я посоля, отсипвам в купичка/бурканче за Али и допълнително натрошавам зеленчуците на парценца с подходяща големина. Детето си я хапва без проблем и примлясква, придъвквайки с двата си зъба - всъщност от днес вече цели три  Grinning !!!!! Иначе  хапваме и с ръце и този начин комай детето си го предпочита.

Тук обаче искам да споделя нещо, което ме тревожи - завладя ме страхът от задавяне Sad  И това се случи миналата седмица след като Али се задави по-сериозно с парче сварен морков. В последно време диването започва да си слага храната в устата с отривисто и бързо движение - прави го и с парченцата в ръка и с лъжицата. Резултатът е, че често отхапва по-големи парчета - много големите естествено ги изплюва, но проблем се оказаха тези, които не са малки, но не са и толкова големи, че да прецени да ги изплюе. И понеже все още явно не ги сдъвква достатъчно добре, едно такова парче й заседна на гърлото. Изведнъж я гледам, че се опитва да преглътне, но не става и нещо започва да й стърже и хрипти в гърлото, а очите й се насълзиха. Със заучено вече движение я наведох напред и я потупах по гърба, но не се получи нищо. Потворих отново и пак нищо. Детето продължаваше да се опитва да преглътне и да не може, а от гърлото да се чува хриптящ звук. Накрая взех чашата с вода и я накарах да пие. От многото количество вода Али получи порив да повръща и заедно с върната вода изхвърча и парчето морков, което въобще не беше малко. Уф, за щастие всичко приключи добре, дано повече да не се повтаря  Praynig, но от тогава ме гони шубето...
Знам, че това е проблем, с който трябва да се преборя сама, но за момента не се справям много успешно  Sad Хващам се, че всеки пък гледам нарегнато детето как се храни, какъв залък отхапва, сдъвква ли го и успява ли го преглътне. Посягам да извадя от устата й всяка хапка, която ми се струва по-голяма....., а това притеснява детето, всяка моя намеса го изнервя, започва да ми се сърди, а това не е никак добре.
Съзнавам, че не е добре да се намесвам излишно и въпреки това към момента страхът като, че ли взема надмощие.....
Това е, казах си дерта. Дано само не съм ви стресирала и вас излишно.

# 280
froh, представям си как си се притеснила!  Hug Страхът от задавяне е наистина голям за всеки родител, от друга страна в повечето случаи децата контролират най-добре процесът на преглъщане и евентуално изхвърляне на храната. Знам, че е много трудно, но наистина е важно в подобни моменти човек да запази самообладание и да не действа прибързано. Ние с таткото също се информирахме много добре при започване на захранването как да реагираме при евентуално задавяне, защото в такъв момент трябва да се действа адекватно. Основно правило при евентуално задавяне е да не се потупва детето по гърба или да се разтърсва, защото това само може да запрати храната още по-надолу в трахеята. Известните методи с обръщане с главата надолу също не са за препоръчване. Обикновено ако детето, което се е задавило кашля, това значи, че поема въздух и ще се справи и само с изхвърлянето на нежеланото парченце, без да има нужда от намеса. Ако родителят иска да извади по-голямо парче от устата това се прави само с един пръст пъхнат назад покрай вътрешната част на бузката, след това пръста се свива зад парчето и то се измъква напред. С това се цели да не се избута храната още по-надолу в гърлото.
По-сериозна намеса е необходимо само ако детето не успява да поеме въздух и тогава се действа като в долното клипче. По-лесно ми е да го пусна нагледно, за да е най-ясно.

http://www.youtube.com/watch?v=8akd_ooWcnM&feature=related

А когато човек е спокоен, че знае как да реагира, приема по-леко и всяко евентуално закашляне на бебето. Все пак то също е съвсем нормално - бебето се учи да яде и да преглъща.   Peace

# 281
fata, безкрайно полезна информация както винаги!   bouquet
froh, и аз се стреснах докато четях какво си написала, хем уж напоследък не ме е страх от задавяне! И моето Ани през последните дни се закашля няколко пъти по сериозно, но от това което Фата е написала разбирам, че без да искам съм реагирала правилно, просто оставих малката да се изкашля, но наистина в такива моменти е трудно да вземеш правилното решение. И при нас като че ли се получиха тези закашляния откакто яде от нашата храна и там има по-дребни парченца, които хем не ги изплюва, хем не може и да ги глътне, преди когато ядеше само цели парчета, като че ли не се задавяше така! В тази връзка fata всички ли парченца са подходящи за бебето, имам предвид, ако са много дребно нарязани, пак ли са подходящи, предполагам, че е въпрос на време да се научи и тях да ги дъвче, но да питам все пак!
По повод на това, че давам от общата храна исках да споделя, че аз не отделям предварително храна, просто готвя по-безсолно, а и малката не изяжда според мен повече от две, три чаени лъжички на ядене и предполагам, че не е проблем Thinking, а иначе аз още от времето на каката се ориентирах към по-здравословно хранене, та в този аспект нямам притеснения!

# 282
Здравейте!
   Браво на темичката! и аз се чудех как да захранвам и все чета и все повече се обърквам, но за сега се спирам на този начин.мисля февруари да започваме ние и дотогава трябва да изнамеря откъде да си набавям сигурни продукти.нямам достъп до домашно отгледани плодове и зеленчуци, а и съм в чужбина и идея си нямам откъде да си набавям.може ли някой да ми помогне как да процедирам? дали някоя марка е по-добра,къде мога да тръся разнообразие на био продукт.Също някой срещал ли е био картоф,че засега намерих само био моркови.
  Мерси!

# 283
velma, добре дошла в темичката, чудесно е, че се информираш отрано!  Simple Smile  Не е задължително да даваш био-зеленчуци. Замразените са също добра алтернатива, а в схемата за захранване е отбелязано кои зеленчуци могат евентуално да съдържат повече нитрати и не трябва да се дават повече от 2 пъти седмично. Не знам в коя чужбина живееш, но със сигурност в по-големите супермаркети се предлагат био продукти. Дори ЛИДЛ предлага няколко вида био плодове и зеленчуци (поне в Холандия).

f В тази връзка fata всички ли парченца са подходящи за бебето, имам предвид, ако са много дребно нарязани, пак ли са подходящи, предполагам, че е въпрос на време да се научи и тях да ги дъвче, но да питам все пак!
По повод на това, че давам от общата храна исках да споделя, че аз не отделям предварително храна, просто готвя по-безсолно, а и малката не изяжда според мен повече от две, три чаени лъжички на ядене и предполагам, че не е проблем Thinking, а иначе аз още от времето на каката се ориентирах към по-здравословно хранене, та в този аспект нямам притеснения!

При дребно нарязаните парченца проблемът е по-скоро, че бебето не може да ги взима добре в ръчичка и да ги поднася към устата си. А естествения ход на нещата сочи, че когато то е в състояние да взима малки парченца и да ги слага в устата си ще бъде и в състояние да ги яде  Simple Smile Важното е всичко да е добре сварено или мекичко. Грах и грозде, например могат да се дават още от 6-я месец, нищо че са на зърна  Peace
Солта не се препоръчва до годинката дори в малки количества, защото натоварва бъбреците на бебето. Имай в предвид, че кърмените деца получават малки количества сол и чрез майчиното мляко и то се равнява на дневните им нужди. По-добре ще е ако до годинката готвиш без никаква сол за бебето и избягваш да даваш и готови продукти, в които може да има добавена сол. Все пак става въпрос за броени месеци.  Simple Smile

# 284
Прекрасна тема, поздравления.
Да споделя и нашето захранване:
Започнахме след 5.5 месец с малко сварен картоф, после морков като следвахме схемата за въвеждане на различните продукти. В началото давах пюрета, и домашни и купени, но имаше ли храна, която вече е въведена и присъства на нашата вечеря, винаги съм предлагала и си я хапваше с удоволствие. Така малко по малко съвсем се отказахме от пюретата и в момента на годинка и 5 месеца се храним заедно. Детска кухня никога не съм вземала. Когато храната е различна от супа или кисело мляко, обикновено сама си взема от където прецени: от чинията на мама, от чинията на тати или директно си отчупва парченца сирене и си ги хапва. Преди около две седмици си намери ябълка, измихме я  и си я хрупна самостоятелно. Като чета постовете ви, май сме закъснели с това да се учим да се храним с лъжичка сами, но от известно време сама може да си гребне кисело мляко или супа. А хляб си изважда дори от кесийките и си разкъсва филията на парченца. Бананите са ни много вкусни: аз го обелвам до средата, подавам целия и тя преценя колко и кога да си отхапе.
Относно задавянето: Докато свикна аз, а пък и детето, че не всичко се гълта като млякото давах съвсем малки парченца и то от меки продукти в началото. Просто да свикне да пробутва, да дъвче. Харесват ми ПЗ и baby lead weaning, мисля, че и детето е доволно от това. Нямаме проблем с хранене насила или да се молим.

Общи условия

Активация на акаунт