Най-лесното захранване - baby-led weaning. Научете бебето си да се храни само!

• 60 125
  • 741
  •   1
Отговори
# 330
  • ул. "Мечтание"
Весела Коледа, момичета!  Hug

2406, наддаването се променя независимо от начина на захранване. Обикновено първите месец-два от захранването могат да наддадат доста малко - под средните 500-600 гр за шестмесечно дете. Ако не се лъжа първия месец от захранването сина ми наддаде около 300 гр. Въприки, че количествата, които изяждаше бяха символични.  Peace После започна да си наддава прилично към 400-500 гр на месец.

Реално детето си поема доста прилични количества храна - все пак не кара все още само на тия символични количества твърда храна, а яде и кърма/АМ, които до първата му годинка са повече от достатъчни за нуждите на организма му.  Peace

# 331
  • София, св. Троица
Здравейте отново и весели празници на всички:0
Mentha благодаря за отговора, но крокетите до колкото разбирам се пържат а това не е ли вредно все пак за малките им стомаси?

# 332
  • T"A
Не съм забелязала никаква реакция след ядене на пържено. Ние не му даваме често, мисля, че всичко на всичко два пъти е ял. А и нали идеята на този тип захранване е да се дава храна, която цялото семейство яде.  Peace Специално оризовите крокети не стават хубави във фурната (опитвала съм да правя аранчини - вид оризови топки, и от там знам), докато картофените стават нелоши и печени...
По принцип му давам ориза сварен и той все някак си се справя, много обича ориз  Peace

2406, синът ми от началото на захранването е мерен веднъж, беше наддал малко, сестрата ме попита дали му давам повече твърда храна и аз и отговорих утвърдително...   Whistling не съм и обяснявала, че аз му давам повече, но той не яде повече  Mr. Green
Но аз не съм в България, при вас май оказват повече натиск за това колко наддава и какво да яде... Тук педиатрите не се занимават с такива тривиални неща като захранване на бебето (това да не е болест, че да трябва лекар?  Wink), но има педиатрични сестри, които мерят бебето и инструктират родителите... Виждат, че детето е над нормата за тегло и дължина, че се развива нормално, има настроение, не е болнаво и за това не ми се бъркат  Peace Мисля си, че ако детето не е твърде слабичко и вие можете да го изтъкнете като аргумент (ако някой ви напада защо го захранвате така). На мен за друго нещо ми бяха направили забележка в консултацията и аз им препоръчах да прочетат за решението ми в Интернет... не ми се обидиха или нещо, записаха си на едно листче, явно с намерение да потърсят инфо по въпроса  Wink
Ще видим какво следва - утре съм пак на консултация...

# 333
Привет и от мен!  Hug Весела Коледа и весело посрещане на НГ (да кажа предварително, че трудно се добирам до компютър напоследък...)!

Аз също варя на пара, а тиквата я давам печена, щото варена не я обичам и не правя за никого.  Blush Засега напредваме бавно, главно заради моя ужасяващ мързел, иначе девойката се справя чудесно и има апетит за двама (поне). Вчера я хранеха едни бъдещи родители и много се изкефиха на Криси-лед-уинингЪ.  Laughing

На Бъдни вечер дадох и аз коричка от питката, постепенно увеличих парчоците и вчера Дебелария успя да си вкара две парчета едновременно от двете ръце.  Rolling Eyes Ламя си отглеждам аз... Дадох за първи път вода вчера и тя си пи чудесно от най-обикновена чаша, даже се обиди като й я отнех.

2406, пропуснах консултацията и в началото на януари ще разберем колко е наддала. Не мисля, че ще е много, но не мисля да се тревожа, а напротив... с нейните и моите габарити, майко мила!  Rolling Eyes

Изобщо не е притеснително наддаването на тази им възраст, защото кърмачетата си получават достатъчно калории чрез майчиното мляко, както и всички съществени полезности, отговорни за тяхното правилно развитие. Твърдата храна е за опознаване, създаване на хранителни навици, привикване към различни текстури и вкусове. Нямаме за цел да ги тъпчем, да заместим млечно хранене на този етап, да изпразваме буркани от съдържанието им.  Wink Децата са шарени (като нас), имат различен апетит, метаболизъм, вкусови предпочитания. Много от тях напомнят на начина на хранене и развитие на родители си.

Междувременно дребчовците са вече доста по-активни в сравнение с новородено бебе и е нормално тази енергия да дава отражение върху теглото. Няма начин едно пълзящо бебе, въртящо се, пърхащо с крайници и въобще застопоряващо се само по време на сън, да расте като в първите месеци. Важно е да се следи цялостното състояние на бебето, а мамата си познава детето и е най-добра по всички бебешки въпроси.

И, последно - всички кърмачета рано или късно минават на обща храна.  Simple Smile

Та, не се притеснявай за наддаването. Може би е добре близките ти да прочетат също малко повече за този начин за захранване, да нахранят бебето веднъж-дваж и да те подкрепят.  Hug

# 334
  • T"A
Ето ме и мен след консултацията. Йойо е наддал 200 гр за месец, сестрата ме похвали, че му давам храна за възрастни, защото така се учи детето да дъвчи (цитирам я, това и беше коментарът). Даже стана дума за кюфтетата, които баща му на Бебчо направи и понеже той е сложил 50% пилешко и 50% пуешко месо, тя каза да му даваме и в съчетание (50%) с телешко. С това разговорът за захранването приключи.

# 335
Mentha , а 200 гр добро наддаване ли е, какво каза сестрата ? И аз мисля като Бръмбазела , че вече децата са много подвижни и няма как да качват по килце на месец  Laughing
Ние сме до кривата круша с нашето захранване . Няколко дни не бях предлагала нищо , и днес му дадох броколи . Абсолютно никакъв интерес  Thinking До сега е опитвал само банан ....2-3 микро дози  и тиква, от която повърна още докато му беше в устата  ooooh! Иначе съм предлагала и морков и картоф . Утре мисля да му дам ябълка, та да видим дали ще й обърне внимание  Simple Smile

# 336
  • София
Да се отчета и аз Simple Smile

Никола продължава да хапва по съвсеееем мъничко, но вече определено знае за какво става дума. Най-много му хареса парче бяло месо от домашно пиле. Смука и дъвка дъъълго и с апетит. Разбира се, почти нищо не можа да сдъвче, но много му хареса. Сега съм решила от следващото пиле да му смеля кайма и да му направя кебапче.

Днес му правих домашни бисквити от овесени ядки, ябълки и жълтък. Станаха много вкусни, каките му ги изядоха почти всичките, едва опазих 2 за Никола. Яде от тях количество колкото лешник някъде, но пък как се омаза  ooooh!.

Забелязах, че ако му дам да яде сам, почти не близва, но когато седнем всички на масата и особено ако момичетата са там, хапва с интерес и мерак.

Най-много като количество изяжда от купените оризовки (без сол). Но те и най-лесно се държат с ръка Simple Smile Под "много", разбирай парче колкото резен от ябълка  Simple Smile

# 337
Честито Рождество Христово! Всичките ни малчовци да са живи и здрави!
Да ви се похваля моето гладниче отново яде и то с голямо желание! newsm44 Много съм доволна, дано и занапред да е така! И да отбележа, че определено много по-уверено се справя с това да държи парченцата, но пак си я държа в мен, не я слагам на столчето! Фата да знаеш, че като гледам как детето яде с желание, все за тебе се сещам с благодарност, че пусна тази тема! Hug
esma, кажи моля ти се повече подробности за бисквитките с овесените ядки, аз и тези с елдата и ябълката все се каня да ги направя, но не ми остава време да смеля брашното!
Mentha, да ти кажа направо ми стана смешно като разказа как си им казала на вашите доктори да прочетат в интернет, защото си преставих, ако тук кажа на някой доктор или педиатър да погледне за нещо в интернет, каква суматоха ще настане Simple Smile, сигурно ще го приеме  като подигравка!

# 338
  • София, св. Троица
 smile3511
Аз пак съм се помешала с тия схеми-някои неща ги давам като пюре на Хип, други ги давам цели, детето си хапва стабилно и определно много му харесва. Аз си мисля че за него това е нещо като игра. Лошото е че мене малко ме мързи и в главата ми е каша от всички схеми. Сега съм решила да въведа ориз и се чудя ако просто го сваря много добре и така му дам, няма ли опастност да се задави, взех за всеки случай и оризово брашно, но не икам да го пържа. В нашето семейство стомасите не понасят пържено. Освен това ми хрумна че ако въведа и спанак ще можем всики заедно да си хапнем спанак с ориз. Та въпроса ми как въведохте спанака? Аз взех на Бондуел спанка в кутийка. Вътре е оформен на малки топчета и е много удобен. Също ттака се чудех масло и подправки, лук (сготвен) от кога може?
Може някъде да сте писали, но мен вече ме боли главата и въобще не помня кое къде съм чела...

# 339
  • T"A
Mentha , а 200 гр добро наддаване ли е, какво каза сестрата ? И аз мисля като Бръмбазела , че вече децата са много подвижни и няма как да качват по килце на месец  Laughing

Нищо не каза, аз я попитах дали не е малко, а тя ми отговори да не се притеснявам. Тук специално напаснаха нормите за растеж на децата да са според темпото на наддаване и растеж на кърмените бебета. Дано и в България се светнат за това толкова "революционно" решение@
И аз съм на мнението на Бръмбазела  Peace Синът ми е много подвижен (за мой ужас!  ooooh!), от 2 месеца лази, а от 2-3 седмици се изправя... Вчера в консултацията сестрата се отказа да му мери дължината, защото не можахме двете да го задържим на едно място  Laughing

Звездичке!, на лекари не го казвам, само на сестри, те май не важничат толкова много, колкото лекарите  Wink Simple Smile

Aidin, вземи една схема и следвай само нея, не се тормози. Ето я схемата, която Фата е дала:
http://zabliznacite.wordpress.com/2010/09/27/shema-za-zahranvane … -mesecha-vazrast/
Аз въведох лука отдавна, точно така - с ориз (само ориз, с малко лук и зехтин). След това направих ориз със спанак и моркови (пак сложих и лук и зехтин). Йойо не хареса много-много спанака, избягваше го. Сол и черен пипер не съм слагала (естествено) и после си поръсих малко на моята порция.

Маслото е млечен продукт, а аз мляко и млечни продукти не съм въвела.

Бисквитките с елда и ябълка при нас бяха голям хит (не станах меки, между другото), едва ги опазих от мъжа ми, за малко да ощети детето  Laughing

Някой готвил  ли е с кърма? Как се процедира?

# 340
  • София
Хм... тука педиатрите стават доста тревожни, когато бебетата не наддават така, както те искат. Ще видим, ще се разберем някак.

Звездичке, бисквитките ги правих по същия начин - накиснах овесените ядки, смлях ги с пасатора, сложих половин ябълка на 3 лъжици овесени ядки и този път сложих и един жълтък. Нямах намерение да слагам жълтък, но съм ги накиснала в много вода и стана твърде воднисто и затова сложих жълтък да сгъсти. Първите часове след изпичането бяха страхотни, след това остана 1 бисквитка и стана жилава.

Мента, те явно стават всеки път различни Simple Smile Зависи от съотношението ябълка/брашно и т.н. То може и с друг плод, естествено. Просто аз имам голямо количество домашни ябълки.

С кърма май не може да се готви... при топлинна обработка губи голяма част от качествата си, а пък иначе не знам как може да се използва.

# 341
  • T"A
Аз отдавна се каня да направя бисквитки от елда и банан, по тази рецепта: http://vkuhniata.wordpress.com/2010/05/27/gluten-free-sugar-free-cookies/ - така ще въведа маслото явно...

Нямам много опит в приготвянето на бисквитки и блокчета от овесени ядки, а много ми се иска да пробвам. Взех малко количество овесени ядки (но не фини!) и от чудене какво да ги направя, взех и ги смелих  ooooh! Мислих да ги накисна в малко мляко (кърма в моя случай) и да се опитам да изпека от тази смес бисквитки  newsm78
За разнообразие в менюто...  Peace

Малко ме притеснява фактът, че бебокът като-че ли яде твърде много хляб...

# 342
Здравейте момичета и честито Рождество Христово!

Попрочетох ви колкото можах. Истината е, че от както Дара започна да пълзи нямам минутка спокойствие и свободно време. Щъка навсякъде изправя се и се катери по мебелите. 1 секунда да не я гледаш и ще направи беля или ще се пребие.  ooooh!

Да подкрепя Ментичка - и тук педиатрите не се занимават с това какво, колко и кога ядат децата, стига да са здрави. Никой не ми е казвал кога и как да захранвам. Не ми е и било нужно - иначе има семинари и курсове организирани от акушерките. По повод рефлукса на Дара педиатърката каза, че ще се подобри след като захраним след 6тия месец и това е. Когато Дара беше на 7 месеца пък ни попита дали вече и даваме твърди храни - казах да, но яде много малко. Отговори ми - това е напълно нормално. И толкоз. Повече за това не сме говорили. Последните 3 месеца е качила около 1 кг. Отново - напълно нормално. Здраво, щастливо и МНОГО активно дете е. На мен друга индикация за това дали се храни добре не ми е нужна. Не съм се притеснявала за нищо в захранването. На 8 месеца ядеше баница със сирене с огромен апетит. За глутена по никакъв начин нищо специално не съм правила. В началото аз печах хляб - с мин 6 вида семки и зърна, сега понякога и пека, понякога го купувам. Винаги гледам да е много-зърнест и с разни семки, стига да не са твърди, за да не може да се задави. Вчера готвих марокански кускус със пилешко и зеленчуци. Много и хареса, както и повечето неща които и предлагам. Всеки ден яде минимум 2 вида сурови плодове. Обожава портокали и колкото по-кисели толкова по-се харчат!  Ориз ядем много често, просто много обичаме. И Дара си похапва с удоволствие, мисля че съм ви пускала клипче как се яде ориз с ръце. Месото го яде ето така и то с голям кеф (нищо, че има само два зъба). От рецептите на Рапли до сега съм правила само пица и всички хапнахме с апетит, но те и не са особено специални честно казано. Бисквити и купих на няколко пъти, бебешки на една местна био марка. Еми не ги харесва. Изобщо не ги иска. Аз правя един шорт бред с кафява захар и масло, кафявата захар, или меласата, е много много полезна в малки количества. От тия бисквити може и да хапне две трохи примерно. Повече не ще. Изобщо не си пада по сладкото, повечко посоленото. Което и ми е малко проблем, защото нали сол не трябва да се дава. Но ако докопа нещо малко посолено... направо пръстите си облизва. Количествата, които яде общо на ден са минимални, макар че хапва с удоволствие. Просто яде малко. Мноооого сме далече от заместване на хранене. Но каквото дойде такова...

Ох дълго стана, но нали отдавна не бях писала... Много целувки и късмет пожелавам на всички в новата 2011 година и дано да мога по-честичко да ви чета!  Hug Hug Hug

# 343
Благодаря за хубавите рецепти!  bouquet
Aidin, не се притеснявай толкова много, при този метод на захранване според мен може да се действа малко по-смело, защото обикновенно не се изяждат сериозни количества. Аз и преди съм писала, че аз не въвеждам по-отделно всеки продукт, стремя се главно да е здравословно и да е без сол и захар. Иначе аз лично масло дадох още на 6м., а лук и всякакви други подправки започнах да давам през 7м., тъй като тогава започнах да давам от нашата храна!

# 344
  • София, св. Троица
Звездичка благодаря за подкрепата, благодаря и на Fata, която ми е посала прди няолко страници, но аз чак днес се върнах назада и прочетох, както и на другите мами. Бебока все по-уверено си захапва храната и дори ако му давам нещо с лъжица иска сам да си държи лъжичката. Аз съдействам със загребването на храната и да не погълне лъжицата заедно с нея. Днес отхапваше доста големи парчета от банана, но не забелязах въобще да ги дъфчи, а поскори ги гълташе, а ако се окаже по голямо парче му се сгажда и се мъчи да го повърне. Мисля че до голяма степен вината е в мен защот му давам тия дни пюре от пащърнак и може да се обърква. За това утре съм решила само сварени картофи и тиква.
Весела нова година на всички.

Общи условия

Активация на акаунт