Най-лесното захранване - baby-led weaning. Научете бебето си да се храни само!

• 60 149
  • 741
  •   1
Отговори
# 375
Сетих се да споделя нещо за столчето, в началото като започнах захранването, на малката не и харесваше изобщо да седи в него, постоянно се опитваше да се изхлузи или ако започваше да се храни в него цялата работа не продължаваше повече от 5 минути, затова започнах да я храня в мен. Не я бях слагала в столчето сигурно около два месеца и вчера реших пак да я сложа, ами разликата беше от небето до земята, може да стои и половин час в столчето стига постоянно да и слагам нещо за хапване.

Мента, малко се зачудих за това, което казваш, че пълнозърнестите може ли да попречат на усвояването на желязото тъй като нали самите те са богати на желязо Thinking, аз като аргумент да не се бърза с тях бях чела само, че са доста тежки за стомахчето.

Накрая да се оплача, че на Ани и се появи нещо като запек, прескача по един ден и после доста трудно се изхожда. Лошото е че не знам от какво може да е, тъй като напоследък не съм давала нови храни, замислих се е да не е от бисквитките, но и от тях четири дни не съм давала, може и причината да е че напоследък хапва повечко твърда храна, а до скоро хапваше съвсем символични количества.

# 376
offioly , малкият се справя чудесно! Как да не е готов, то така се започва, взима си детето нещата, поднася ги към устата  Simple Smile Може би с малко по-къси парченца ще му е по-лесно да координира пъхането в устата  Peace
Той реално не е опитал нова храна, просто я е близнал. Бих предложила и нещо друго на този етап, едно и също ще му омръзне, нещо ново може да събуди и повече интерес  Simple Smile;

Звездичка!  , в началото на захранването обикновено се появява запек. Все пак храносмилателната система свиква с нови храни... Ако ти се струва, че се запича много избягвай запичащите храни като морков, картоф, банан, хляб... Тиквата и тиквичките имат чудесен обратен ефект  Simple Smile

# 377
Отдавна следя темата, но вече имам повод да се включа. Днес бебе Иво близна първата си храна различна от кърма - морковче. Лека полека стартираме кампанията по захранването.
Баткото го захраних по стандартната схема в 4-ия месец с преобладаващо оризово-морковено-картофено меню, в резултат на което беше запечен дълго време, месеци наред овладявахме запека. Тогава допуснах грешки, които бих искала сега да избегна. Вероятно сега ще предлагам по-често плодове. Да видим, бебо сам ще си каже

# 378
  • София
sinq pti4ka, като отхапе по-голямо парче си поемам дълбоко въздух, стискам зъби и повтарям "дъвчи, дъвчи, дъвчи"......другото което правя е да ям заедно с него  - заставам пред него и дъвча много шумно и с почти отоворена уста, изключвам телевизора, за да не се разсейава и да гледа само мен....
Ох ще получа разрив на сърцето, особено като прочета, че някой е бъркал с пръсти в устата.....но ще се справя, стискам си палци  Praynig Peace

Aidin, наскоро тук, в темата, бях описала едно мое преживяване със задавяне на Али с морков и това, което трябваше да преодолявам, за да не спъвам сама нормалния ход на захранването на детето. И да ти кажа и аз често права така, както си описала по-горе. Или пък съпругът ми поема тази роля, когато се храним заедно  Mr. Green А малката много се забавлява и се старае да подражава. При това го прави много успешно. Признавам обаче, че в дните след случката съм бъркала на няколко пъти в устата й, щом някое парче ми се видеше твърде голямо  Sad

Звездичка!, ако си спомняш преди около два месеца Али направи една пауза в изхождането си по голяма нужда от 5 и малко след това 7 дни. При първата пауза не се притесних толкова, защото това беше в началото на захранването, може би малко повече от месец след като започнахме с твърдата храна и Али наистина хапваше съвсем символични количества. Но при втората пауза от седем дни, започнах да се притеснявам и два дни я оставих само на кърма, след което два дни се опитвах да й давам сини сливи, които тогава тя отказваше да яде и на седмия ден сутринта й дадох домашно пюре от круши и вода и час след това се изходи. През цялото това време обаче детето не е проявявало никакви признаци на безпокойство, беше си весела и жезнерадостна, коремчето й не беше подуто или твърдо, пишкаше си съвсем нормално, може би пръцкаше малко повече от обикновено. Спомням си, че тези паузи съвпадаха с въодушевеното ядене на банан, затова сега внимавам с банана - гледам да го съчетавам с по-разхлабващи храни.
Освен това Али вече трети месец се изхожда на гърне  и малко след големите паузи в изхождането установих, че детето почти всяка сутрин, когато я слагам на гърнето след сън, тя в около 80% от случаите и ака, и пишка и нещата в това отношение се регулираха.

avia, Kabiv, добре сте дошли в темата и успех в захранването на бебоците.

Последна редакция: нд, 09 яну 2011, 01:19 от froh

# 379
Привет,
и Крум от време на време спира да ака всеки ден, но вече рядко, и не съм забелязала връзка с храната до този момент (доколкото е хапвал пюренце и каша по няколко лъжички); също започнах да го държа над гърне, и вече имаме относителен успех и там; надявам се това да му помогне с изхождането за вбъдеще.
fata@, благодаря, ще "попаря" ябълката следващия път  Peace
Днес той направи истинска закуска - авокадо и хляб  Mr. Green с авокадото само игра, и когато спрях да го гледам, си отхапа някакво парче, не видях колко голямо, но си го изяде. После си взе и от моя хляб, гриза няколко трохи. Напредваме значи  Mr. Green След като така сам хапва съвсем миниатюрни хапчици, не пречи да му давам всеки път, когато пожелае, нали така? Примерно на обед като седнем на масата и следобед? (То така ще се окаже дори по-лесно, отколкото си мислех  Crazy)

# 380
И Силвена днес опита за първи път друга храна освен кърма. Не го смятам още за захранване, защото и дадохме едно малко парченце ябълка стрито между пръсти- съвсем символично количество. Но определено и беше интересно, а смученето на парче ябълка беше направо хит  Grinning.

Благодаря за отзивите за книгата. fata@, значи ли това че мога да мина без книга? В интернет няма кой знае колко информация по темата, може би защото методът е сравнително нов. Сигурно, както offioly казва, е много по-лесно отколкото си го представям и няма нужда да изчитам фермани  Thinking. Недоверието, което срещам от околните, с които съм споделила намеренията си, даже и откровеното неодобрение от някои, ме прави леко по-страхлива. Тъй като имам пълната подкрепа на таткото обаче няма да се поддам и ще захранвам по този метод  Peace.

# 381
Благодаря за съветите относно предполагаемия запек, защото и аз не знам дали е точно запек, например и вчера и днес се изходи, не беше супер твърдо, но беше съпроводено с много напъване и много рев! froh, аз пюре почти няма как да дам с лъжичка , тъй като, ако се опитам започва едно бутане дърпане на лъжицата, а и забелязвам, че така почти нищо не преглъща, това го знам понеже пробвах няколко пъти да и дам на каката от зърнените закуски. Добре е обаче, че имам сини сливии  от две вечери и давам от тях, да видим дали ще има резултат. Иначе аз я издържам, не ака в памперса това мисля,че би трябвало да я улеснява!

Относно постоянно актуалната тема за задавянето Simple Smile, майка ми и мъжа ми, досега си мълчаха, не ме подкрепяха, но не ми и пречиха тези дни обаче нещо им беше повлияло и ми подхвърлят някакви фрази от рода, не е ли по-добре да си я храниш с пюрета, какво ще правиш, ако се задави и други такива, аз си отстоявам позициите, обаче ме напрягат тези подмятания. Като изключим тези атаки, аз не се притеснявам особенно, защото виждам вече три месеца, че детето си се справя добре и дори когато се е позадавяло само си се изкашля!

# 382
fata,  благодаря ти много за линковете   bouquet
Относно превода на информацията за алергиите исках да попитам нещо. И двамата с мъжа ми имаме поленова алергия, което според дадената информация означава, че има риск между 50% - 80% Малчо да също развие алергия  Sad Понеже тези дни мисля и аз да започвам със захранването, се чудя дали да въвеждам по една храна на седмица или мога да го давам малко по-свободно  newsm78 Има ли нещо писано по този въпрос във холандския сайт, от който си дала превода?

В случая, не мога да разчитам на нашата педиатърка за адекватна информация по този въпрос. Тя ме натиска от 3 месеца да захранвам, въпреки че изрично съм и казала, че с в семейството ни има фамилна обремененост от алергии.

Звездичка!, от сайта на Рапли, линк към който е дала Фата, попаднах на информация за задавянето: http://www.rapleyweaning.com/assets/blw_guidelines.pdf Рискът от задавяне при деца, които са на пюрета не е по-малък (дори напротив) от деца, които се захранват по този метод. Можеш да прочетеш аргументите и да ги ползваш при нужда  Peace Аз също очаквам подмятания, главно от свекърва ми, и гледам да се подготвя добре, в случай че започне да ми дава "съвети"  Mr. Green

# 383
buggy, много ти благодаря, хубавото на моите хора е, че се доверяват на такива информации и определено ще ми е от полза!

# 384
Днес правих бисквитките от елда и ябълка по рецептата на есма , ама не ги скопосах нещо  Mr. Green и малкия хич не ги хареса. Станаха едни такива като каучук  Laughing и той само ги размята , сигурно повече трябваше да ги пека, не знам и аз. Утре пак ще му дам да ги пробва, може и да му харесат . Давах му и ябълка и авокадо , ама и на тях не им се зарадва  ooooh!

# 385
От къде си купувате елда? Аз напоследък никъде не мога да я открия... Thinking

# 386
  • София
От къде си купувате елда? Аз напоследък никъде не мога да я открия... Thinking

Аз купих от Био Балев - на бул. Витоша, току преди Южния парк (в блока на Фантастико); има и в едно Био магазинче, пак на бул. Витоша, при НДК, след кръстовището с Патриарха, в посока парка, мисля, че е някъде около ул. Верила.  Peace

# 387
Аз чух някакъв слух (съвсем непотвърден), че в Русия имали проблемна реколта елда, затова вече не изнасяли, и затова оредяла по нашите магазини (затова ако я ползвате често се запасете с 2-3 пакетчета).
Иначе си купих някаква зелена елда от интернет, my organic marcket, ако не се лъжа.
Ще пробвам бисквитките скоро и аз, рецептата се намира назад по страниците, предполагам?

# 388
Благодаря за отговорите!
Зелената елда е сурова и можеш да пробваш да си направиш кълнове Peace

# 389
Аз си купих био брашно от елда от Кауфланд  Peace
offioly , има я рецептата 7-8 страници назад  Wink

Общи условия

Активация на акаунт