Най-лесното захранване - baby-led weaning. Научете бебето си да се храни само!

• 60 229
  • 741
  •   1
Отговори
# 405
offioly, благодаря за разяснението  Peace А сега ако го оставя в хладилника ще "узрее" ли, след като съм отрязала парче от него вече ?

# 406
  • На топло...
Браво, Kabiv! Много полезна допълнителна информация! Точно това е идеята и в моята книга (която сега ми е забутана някъде, че местихме секции, трябва да си подредя "акъла"-книгите т.е. и да я открия, инак много помня Mr. Green)!

Авокадото е узряло, когато поддава леко на натиск, но не бива да хлътва, тогава е презряло... Иначе е точно както го е описала offioly.
Сега се сетих още нещо за банана, че тъй като съставът му е "картоф със захар", не се притеснявах да го пробутам, а после и картофите Laughing.

Eвридика, точно тъй правят малчовците, освен че плюят на парченца и се плюнчат ужасно Crazy, но пък смучат и бутат в устата с интерес. Колкото-толкова, 2-3 парченца му стигат, все ще прояде, сега да пробва вкуса и консистенцията!

Аз други мисли си заформям и да взема да ги споделя Grinning. Нали принципът е да заменяме с пълноценна храна, т.е. висококалорийната кърма да отстъпва бавно място на големите като количества, но не толкова калорични нови храни. Та затова схемата ми представлява ядро от засищащите и после включваме периферията. Както писах, замислям да давам авокадо, картофи - сладки и нормални и после вече другите зеленчуци - да обогатим витамините и минералите. Те така или иначе в момента са по 2-3 хапчици за опитване, не че голямо засищане ще пада, но да свиква. Баткото беше на същия принцип. Първия месец изкарахме на зеленчуци, после включихме полека и плодовете.

# 407
Запис и от мен, че след месец това ни предстои.За сега съм си поръчала книжката и изчитам темата. Grinning

# 408
И аз да споделя първият ни истински опит на друга храна освен кърма. Сглобихме снощи столчето и за хранене и днес сутринта закусвахме двете заедно  Heart Eyes. Сварих на пара едно парченце ябълка (четвърт средна ябълка) и две бейби морковчета. Давах и от моята ръка, защото не прояви интерес да ги хване. Морковът само го облиза и го изплю. Парченца от ябълката ги мачках между моите пръсти и и давах да ги оближе и мисля, че и се услади. Половината парченце ябълка замина в коремчето и  Party Какво ще кажете относно готовността и? Това, че не иска да ги хване значи ли, че не е готова да се храни сама?

# 409
Такаааа, днес малкия си хапна ябълка . Имам домашни , жълти и като са стояли са станали едни мекички. Реших да не ги "попарвам" и така му дадох парченца . Първо започна да смуче , после си отхапа . Опитвайки се да съм спокойна, през това време минава пред очите ми филмчето какво се прави ако бебето се задави  Crazy , сърцето ми бие толкова силно и бързо , че сигурно чак малкия го чува  hahaha
Не знам вашите бебчета как преглъщат, обаче Никола прави физиономии , очите му се зачервяват и се насълзяват . Издава един гърлен звук "кххх" все едно се дави .
Днес за пръв път му дадох и вода - изпи 2-3 глътчици от чашка
Купих едни оризови бисквити/питки , не знам и аз как се водят . Чудя се дали да му дам от тях , съдържат ориз, сол и соев лецитин . Някой може ли да даде мнение за тях ?
angelv , пробвай да оставиш парченца пред нея за повече време, така може и да прояви интерес и да ги вземе.

# 410
  • София
Николови, аз избягвам да давам неща със сол. Има такива "оризовки" без сол, само ориз. От био-маркет Балев съм купувала такива без сол. Радвам се, че малкият проявява все повече интерес Simple Smile Нашият Никола прави така, когато му е едро парчето, така си го връща в устата и дъвче още малко.

Днес правих кебапчета от телешко, ама не ми се получиха - разкапаха се и ги яде с лъжичка... Т.е. аз загребвам с лъжичката, той я хваща с ръка и аз заедно я насочваме към устата Simple Smile Изяде 3-4 хапки и след това продължи да облизва само лъжицата  Laughing Още поне 10 мин. "ядеше" с лъжица, но отказваше да я пълня аз. Разбира се, тя влизаше напълно празна в устата му, но той старателно я облизваше  Laughing

Много ме радва популярността, която придобиват домашните бебешки бисквитки. Аз първоначално видях идеята тук във форума и след това я развих с овесени ядки, други брашна, други плодове... стават всеки път различни, но пък това е тръпката.

# 411
esma, супер са бисквитите, сега ще правя отново, утре ще нося за почерпка на разни по-големи бебета  Mr. Green и в юнската отчетна ме питат, ще пусна и там! Също мисля да пробвам с различни домашно смлени зърнени неща, да видим кое какъв резултат дава;
Иначе бисквитите пожънаха огромен успех! Крум дъвче като голям човек! (Като невъзпитам голям - с отворена уста  Joy) в началото беше по-лесно да му държа аз парчето, и много внимателно се справяше; после награби сам и почна да се тъпче, взе да отхапва големи парченца, но се справи и с тях; когато му взехме парчето се разрева, и му го върнахме. След 2 дни мисля и брокули да дам, дано намеря хубави на пазара; иначе - замразени.

# 412
Здравейте и от мен!
Изчетох статиите в блога на fata ® и миналата седмица отпочнахме да захранваме Дребосъчето с ябълка, която той много харесва, лесна му е за хващане и явно вкусна. Той след седмица прави 7 месеца.

Вчера, обаче, решихме да минем на банан, който не хареса много и по-скоро го разкашка и изплю почти всичко. Днес последва същото, но май хапна повече. Като ме видя, че ям ябълка поиска от нея и му дадох, като не е изял повече от грахово зърно.
Това, което ме притесни бяха изпражненията му преди малко (не беше акал след яденето на банана вчера), в които има някакви кафяви нишки, които не мога да определя дали са от банана или кървави нишки, за които съм чувала...Та се спекох Sad Дали сте наблюдавали това "явление" при децата си и има ли повод за опасения? Simple Smile

# 413
Nanunana, разбира се, нормално е това за бебоците да избутват с език. Аз не се притеснявам, само споделям  Grinning Все пак съм захранила вече едно дете и знам, че дете, непрояло различна от кърма храна, няма  Laughing

Мързи ме да захранвам, обаче...Днес щях да давам ориз на Борис, обаче когато аз обядвах, той спеше. А сега вече оризът е изстинал и престоял и не ми се дава.

Мислех да му беля ябълка, но и за това ме домързя. С брат му си правихме шоколадов сладкиш, но това не мога да дам на невръстното хайванче  Crazy И все пак ще се самонаритам да му избеля сега една ябълка.

А за вечеря ще имаме спагети с босилек и домати и от тях също не мога да му дам....Оф!

# 414
Това, което ме притесни бяха изпражненията му преди малко (не беше акал след яденето на банана вчера), в които има някакви кафяви нишки, които не мога да определя дали са от банана или кървави нишки, за които съм чувала...Та се спекох Sad Дали сте наблюдавали това "явление" при децата си и има ли повод за опасения? Simple Smile
Нормално е след банана да има такива нишки в акото и не е притеснително  Peace
Аз утре ще пробвам пак да направя бисквитките, че нали предния път не ми се получиха  Blush Твърдички ли трябва да станат ?
Есма , ти давали ли си на Никола от тези оризовки и харесват ли му ? Аз тези ще си ги хапна , пък на малкия ще купя без сол  Simple Smile

# 415
Днес леше и ншият голям ден на първото хапване на храна - купих био картоф от Пикадили, сварих един на пара и на обяд около 30 мин след кърмене ддох на калинката да опита. И... естествено, както и очаквах, взе едно парче, смачка го в ръка и го пусна на земята. Ами, да, тя не знае, че това е храна. Показах и аз какво се очаква-взех едно парче и звучно го измлясках...пак нищо...гледа ме и се смее. Накрая и смачках едно парче и и го дадох в устата. Млясна, млясна, изплю го, тоест избута го с езиче, направи странна физиономия, от типа" Това какво е и какво ми го набутваш в устата?". Опитах още веднъж, този път леко се задави и я оставих "на мира".
Както и предполагах, моята калинка не е наясно какво целим с този картоф и за какво служи той, ще продължа така още няколко дни, явно трябва да разбере, че това е храна.
Нали не е нужно да се притеснявам, е не е готова, че е злояда и т.н.?

# 416
vicky-picky, в никакъв случай не се притеснявай за тези неща  Peace Ще започне да си хапва постепенно.

# 417
  • София
Нормално е след банана да има такива нишки в акото и не е притеснително  Peace

Пипилота, на стр. 17 в темата и аз бях задала същия въпрос след хапване на банан. Бях доста притеснена, но си е от него - гаранция Simple Smile

# 418
  • София, св. Троица
Днес леше и ншият голям ден на първото хапване на храна - купих био картоф от Пикадили, сварих един на пара и на обяд около 30 мин след кърмене ддох на калинката да опита. И... естествено, както и очаквах, взе едно парче, смачка го в ръка и го пусна на земята. Ами, да, тя не знае, че това е храна. Показах и аз какво се очаква-взех едно парче и звучно го измлясках...пак нищо...гледа ме и се смее. Накрая и смачках едно парче и и го дадох в устата. Млясна, млясна, изплю го, тоест избута го с езиче, направи странна физиономия, от типа" Това какво е и какво ми го набутваш в устата?". Опитах още веднъж, този път леко се задави и я оставих "на мира".
Както и предполагах, моята калинка не е наясно какво целим с този картоф и за какво служи той, ще продължа така още няколко дни, явно трябва да разбере, че това е храна.
Здравей и аз да се включа, че отдавна не съм писала тук:))). При нас положението беше същото  само дето му се  и сгади и повърна....не се приеснявай....аз дори го снимах като му давах морковено пюре  - страшни физоономии правеше....сега си хапва с голям кеф парчета картоф или банан или каквото там му давам. Има картофи, които са по-безвкусни и такив по-сладки, а на пара стават най-добре.

# 419
Добре дошли на новите мами и бебета! И успешно самоЗахранване  bouquet

[/quote]
Моят Борис май не е готов за захранване Simple Smile
Избутва с езиче, като преди това обръща парченцето в устата си и го изплюва бавно и на части  hahaha
Опитал е вече банан, ябълка и картоф. Утре ще опитам да му дам авокадо и може би няколко зрънца ориз. Не бързаме заникъде, но се изненадах, че не желае да яде, имайки предвид колко лакомо гледа храната, когато е с нас на масата (а това е почти винаги).
И аз да споделя първият ни истински опит на друга храна освен кърма. Сглобихме снощи столчето и за хранене и днес сутринта закусвахме двете заедно  Heart Eyes. Сварих на пара едно парченце ябълка (четвърт средна ябълка) и две бейби морковчета. Давах и от моята ръка, защото не прояви интерес да ги хване. Морковът само го облиза и го изплю. Парченца от ябълката ги мачках между моите пръсти и и давах да ги оближе и мисля, че и се услади. Половината парченце ябълка замина в коремчето и  Party Какво ще кажете относно готовността и? Това, че не иска да ги хване значи ли, че не е готова да се храни сама?

А, честити ви първи хапки!  Simple Smile

Дечицата почват точно така в началото. Нали целта е точно да опознават храните постепенно. Вече бях споменавала как моите госпожици реагираха съвсем различно - едната разбра почти веднага за какво става дума, а другата само държеше нещата в ръка и се хилеше.  Crazy Постепенно осъзнават за какво става въпрос и стават все по-добри в яденето. Все пак за тях това е една голяма стъпка, изискват се толкова много неща наведнъж, не е лесно да успееш още с първия опит.  Wink
Просто не се отказвайте, продължавайте да взимате дечицата с вас на масата когато се храните, за тях това са прекрасни моменти и ще видите, че скоро ще почнат да имитират останалите членове от семейството.

Не знам вашите бебчета как преглъщат, обаче Никола прави физиономии , очите му се зачервяват и се насълзяват . Издава един гърлен звук "кххх" все едно се дави .
Днес за пръв път му дадох и вода - изпи 2-3 глътчици от чашка
Купих едни оризови бисквити/питки , не знам и аз как се водят . Чудя се дали да му дам от тях , съдържат ориз, сол и соев лецитин . Някой може ли да даде мнение за тях ?

Точно така преглъщат в началото  Simple Smile Имах чувството, че им "стърже" храната по хранопровода и определено им костваше усилие. И то сигурно е така, все пак досега отттам е минавало само топличко мляко  Simple Smile

Бисквитките е по-добре да са без сол  Peace

Общи условия

Активация на акаунт