Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Защо отбиването и захранването да са едно и също нещо?
Какво представлява методът за самостоятелно хранене на бебето и какви са ползите от него?
Как да се справя с дете, което не иска да се храни самостоятелно?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Защо отбиването и захранването да са едно и също нещо?
Терминът "отбиване" (отбиване) обикновено се свързва със захранването, тъй като започва с въвеждането на малки количества твърда храна заедно с кърмата или адаптираното мляко. Този процес постепенно замества млякото, което бебето получава от гърдата или бутилката. Отбиването може да отнеме няколко години, но в контекста на захранването то е тясно свързано със самото начало на процеса.
-
Какво представлява методът за самостоятелно хранене на бебето и какви са ползите от него?
Методът за самостоятелно хранене на бебето, известен също като "baby-led weaning" или "захранване, водено от бебето", включва позволяване на бебето да се храни само, изследвайки текстурата, формата и вкусa на храната. Този подход позволява на бебетата да развият дъвкателни умения и да се научат да се хранят независимо, докато постепенно въвеждат твърди храни. Ползите от метода за самостоятелно хранене включват по-бързо усвояване на двигателните умения, по-голям интерес към храната, намален риск от самохранване с неподходящи храни и повишена стимулация за желание за храна.
-
Как да се справя с дете, което не иска да се храни самостоятелно?
-
Какви са ползите от комбинирането на методите за въвеждане на твърди храни?
-
Какво можем да направим, когато нямаме достъп до плодове и зеленчуци с ниско съдържание на нитрати?
А сега ако го оставя в хладилника ще "узрее" ли, след като съм отрязала парче от него вече ?
, но пък смучат и бутат в устата с интерес. Колкото-толкова, 2-3 парченца му стигат, все ще прояде, сега да пробва вкуса и консистенцията!
. Нали принципът е да заменяме с пълноценна храна, т.е. висококалорийната кърма да отстъпва бавно място на големите като количества, но не толкова калорични нови храни. Та затова схемата ми представлява ядро от засищащите и после включваме периферията. Както писах, замислям да давам авокадо, картофи - сладки и нормални и после вече другите зеленчуци - да обогатим витамините и минералите. Те така или иначе в момента са по 2-3 хапчици за опитване, не че голямо засищане ще пада, но да свиква. Баткото беше на същия принцип. Първия месец изкарахме на зеленчуци, после включихме полека и плодовете.
. Сварих на пара едно парченце ябълка (четвърт средна ябълка) и две бейби морковчета. Давах и от моята ръка, защото не прояви интерес да ги хване. Морковът само го облиза и го изплю. Парченца от ябълката ги мачках между моите пръсти и и давах да ги оближе и мисля, че и се услади. Половината парченце ябълка замина в коремчето и
Какво ще кажете относно готовността и? Това, че не иска да ги хване значи ли, че не е готова да се храни сама?
Нашият Никола прави така, когато му е едро парчето, така си го връща в устата и дъвче още малко.
) в началото беше по-лесно да му държа аз парчето, и много внимателно се справяше; после награби сам и почна да се тъпче, взе да отхапва големи парченца, но се справи и с тях; когато му взехме парчето се разрева, и му го върнахме. След 2 дни мисля и брокули да дам, дано намеря хубави на пазара; иначе - замразени.
Дали сте наблюдавали това "явление" при децата си и има ли повод за опасения?
Твърдички ли трябва да станат ?