Най-лесното захранване - baby-led weaning. Научете бебето си да се храни само!

• 60 563
  • 741
  •   1
Отговори
# 525
  • Пловдив
От няколко дни насам съм се зачела по темата "захранване" и този метод ми допада много Hug
Фата, благодаря за труда, който си положила   bouquet

Имаме повече от месец до "момента", но всичката информация, която прочетох тези дни ми дойде малко в повече... Добре, че случайно попаднах в тази тема Heart Eyes

# 526

Мента, защо не опиташ със сламка или чайка с накрайник?

Моята кака точно сега се научи да пие със сламка(на 2г. и 11м.) аз и не бях пробвала скоро да я уча, но определено постави рекорд по трудно научаване на пиенето със сламка. А от чаша се научи да пие добре на около година. За малката мога да кажа, че общо взето вече се научи да пие, макар че като и дам чашата предимно си играе с нея отколкото да пие!

# 527
И аз се включвам да чета темата. Добре че в отчетната някой пусна линк, може и Мъничето да е била. Моето момиче е малко злоядо (все още сме на кърма), а като дойде момента на захранването, не ми се мисли... ooooh! Мисля си, че за нашия случай ще е удачно сама да експериментира и да пробва, вместо да я тъпча с лъжицата. Сега се връщам назад да чета отзиви за метода.

# 528

Мента, защо не опиташ със сламка или чайка с накрайник?

Моята кака точно сега се научи да пие със сламка(на 2г. и 11м.) аз и не бях пробвала скоро да я уча, но определено постави рекорд по трудно научаване на пиенето със сламка. А от чаша се научи да пие добре на около година. За малката мога да кажа, че общо взето вече се научи да пие, макар че като и дам чашата предимно си играе с нея отколкото да пие!

Моите също се научиха да пият късно със сламка и определено не знаеха какво да правят  Crazy но пък съм чувала, че някои малки деца се научават лесно  Thinking

sweet_maniche, Giada , успех със захранването!  Hug

# 529
Тези чашки с мек накрайник,  на принципа на биберона ли са? Защото моя човек биберон и шише не иска да види . Но пък не знам от чашката колко успява да изпие . Не, че се притеснявам де  Crazy
Вчера Никола на обяд изяде почти половин банан (с моя помощ в придържането ) , парченце варен картоф и коричка хляб  Shocked Доста си похапна  Simple Smile
И днес за пръв път му беше по-гъстичко акото, като имаше и парченце маслина, която яде онзи ден  Laughing
Мисля скоро да започна да му предлагам храна и сутрин към 8:30- 9 . Какво е подходящо за закуска ? Сигурно ще взема макарони, за които се говореше преди няколко дни

# 530
nikolovi, за чашките има доста видове с мек,с твърд накрайник и знам, че има деца, които въпреки, че не могат да пият от биберон се научават да пият от такива чашки. На мен тези чаши не ми харесват, че са пластамасови, пък аз напоследък предпочитам течностите да ги нося в стъклени шишета.
fata, и аз съм чувала за доста деца, които доста рано се научават да пият със сламка, една майка тук във форума беше дала и идея да се сипе вода в картонена кутийка от сок и да се стиска кутийката докато детето схване как да дърпа със сламката.

# 531
  • T"A
Той пък взе, че започна да поема по няколко глътки. Явно е чел форума, уплашил се е от идеята за сламката и е решил да не стряска вече майка си с отказа да пие вода  Laughing
Имаме едно шише на Томи Типи ползва го за игра повече, лигавеше го в устата си, и затова не съм взимала повече такива джаджи  Peace

Аз започнах да си пиша дневното меню на бебока и след няколко дни ще кача файла в нета, ако на някого може да помогне с идея какво да приготви  Peace Ако ми стигне времето, ще събера и рецептите на едно място, поне с линкове, ако не с описанията  Hug

---
Да разкажа нещо смешно - аз понякога си позволявам да помагам на малкия, като му държа плода/парчето зеленчук и днес той държи една оризова бисквитка и ми я поднася пред устата Laughing стана ми толкова мило и смешно, така изядох една цяла бисктвитка - хранена от сина си Grinning

Последна редакция: нд, 30 яну 2011, 18:21 от Mentha

# 532
Mentha, много сладък твоят син  Heart Eyes Момчето вече знае, че храната е най-вкусна като се сподели с някого  Peace
Аз също си позволявам да помагам на Малчо, когато хапва по-хлъзгави неща. Много се изнервя, когато нещо му се изплъзва от ръцете и започва да блъска бясно по таблата  Whistling

Ето и една снимка от нас. На мама вампирчето, прилично омазано с червено цвекло:
http://prikachi.com/images.php?images/363/2927363j.jpg

# 533
buggy--> , не ни плаши така  Twisted Evil

И да, храната е най-вкусна като се сподели с някой, моите нали са две и много бързо го разбраха, и до днес се забавляват страхотно като се хранят една друга.  Simple Smile Единствен недостатък е, че не смеех дълго време да им давам вилици, особено като им бяха по-некоординирани движенията. И до ден днешен понякога ги ползват като саби  ooooh!

Той пък взе, че започна да поема по няколко глътки. Явно е чел форума, уплашил се е от идеята за сламката и е решил да не стряска вече майка си с отказа да пие вода  Laughing

Страшна сила е форума!  Joy

# 534
Mentha, чакам рецептите!
buggy-->, колко време горе долу вариш цвеклото?

При нас няма особен напредък Sad. Предлагах картоф, червена чушка, броколи отново...почти никакъв интерес, много малко му се задържат в ръцете, разсеян, играе си с колана на столчето, гледа отнесено. Пробвам по различно време, уж да нацеля момента. Единствено корички хляб гризка и поглъща нещо.
Днес варените моркови сякаш му бяха по-интерени - взима си ги, отхапва си - беше по-"активен", но пък като отхапваше едни големи парчета и ние с баща му се препотявахме и побелявахме, защото не ги дъвче. За щастие ги плюееше, но голям страх ме хваща докато се храни. Дали не ги бях сварила достатъчно меки и с това затруднявах дъвкането...пфууу ooooh!
Simple Smile

# 535
Petiofski, пробвай да дадеш нещо ново, тук имаше различни предложения, бисквитки, макаронки, от вашата храна преди да е посолена. Аз моят мъник го забелязах, че една храна като му я предложа повече от два, три пъти, трябва да мине поне една седмица докато я предложа пак, че му омръзва, освен това само сварен зеленчук не му е много много по вкуса, предпочита да е нещо сготвено като манджа! А и аз винаги предлагам преди кърмене, че и моето мъниче, ако го оставя ще си кара само на кърма!

# 536
Ох, мойта бебка е малко болна от 1 седмица-пипна бронхиолит-и аз не знам откъде, но това боледуването на децата било голям кошмар. Измъчихме се и двете-тя плаче, аз не знам как да я успокоя. В началото на миналата седмица почти не искаше да хапва-естествено, спряхме захранването. Днес за първи ден пробвах да и дам тиква-има резултат. Похапва си с удоволствие. Ще пратя малко снимки тези дни.

# 537
  • София
Поради факта, че и Габче беше болно, не сме въвеждали нищо ново, че и не съм й давала кой знае какво от въведените храни в тези дни (основно на кърма, съвсем малко пюре, чат пат бананче и коричка хляб). Направо съм с усещането, че изоставаме стабилно..

Вики-Пики, мойто ми се струва полу-пристрастено към банана, но да видим.... страшно е доволна да яде и да се маже. Тиквата също се хареса, може би защото и тя е по-сладникава. Днес ходих да купя лигавник с ръкавчета, но не се оказа удачна покупка, ще го сменям за друг модел...

Мисля да въвеждам леща (ще взема от червената), предвид факта, че доста консумираме такава в къщи. Как я приготвяте за дребните, че да има все пак някакъв вкус? Не съм въвела нито зехтин, нито чубрица, само единия гол морков, който тя не иска  newsm78

Мента, ще сме страшно благодарни за труда! За такива като мен, дето само питат - това как, онова как...
И ние имаме 1 шише, на Др. Браун, Габи му гризе бибата и до там. А с неразливна чаша успя да направи всичко във вода  Joy вкл. си намокри и дупето  hahaha В последните дни успявам някак си с ракиена чашка (някой беше споменал, че с такава става номера) - доста по-лесно се справя, макар че пак пада стабилно уливане   Mr. Green

# 538
  • T"A
Malini, за лещата - правих я с морков, чушки, чесън и малко чубрица в тенжджера под налягане; мазах я на филийки  - на Йойо страшно му хареса и даже замразих едно бурканче с леща  Grinning Образува малко газове, затова на мен ми се стори по-подходящо да му я давам сутрин или на обед...

---
Рецептите още ги събирам, но качих дневника с храненията на малкия, първоначалната ми идея беше да си направя самопроверка, защото ми се струваше, че не му предлагам достатъчно разнообразна храна... Но пускам линка, пък ще обновявам инфото ежедневно:

https://docs.google.com/document/pub?id=16goLP_Xc9HCEnsKqofezyfF … DayrjIZ-JbPyRWmp8

Аз не ям месо, само с баща си яде и затова се случва сутрин да закусва месо, по принцип не всяка седмица, и не повече от 2 пъти в седмица.
Ако нямам сили да приготвям, взимам пюре и го мажа на хляб и му давам да ръфа. Гледам да не прекалявам с готовата храна, но се случва от време на време да му давам...
Твърда храна давам ок. час след ставане от сън (освен междинната закуска), и съответно се пада след кърмене Peace
Ако има нещо друго, питайте ме  Simple Smile

buggy-->, много сладко вампирче  Simple Smile при нас червеното цвекло не се прие успешно, скоро ще пробвам пак Wink

# 539
Mentha, интересни идеи!   bouquet

Звездичка!, някой път имам вдъхновение измислям какво да предлагам, друг път се изчерпвам.... Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт