Най-лесното захранване - baby-led weaning. Научете бебето си да се храни само!

• 60 414
  • 741
  •   1
Отговори
# 540
Аз досега съм въвела само картоф, морков, ябълка, банан и от вчера тиква.
Малини, като говорим за банан- и моята калинка е същата. Банана го яде без да спира - и два да оставя пред нея, ще ги излапа.
Обаче да ви кажа какво забелязах снощи-давам аз едно парче печена тиква и бебка се опитва да я хване. Първият път обаче я изпусна, но по ръчичката и остана доста тиква. Поогледа тя ръката си, поогледа я, пък реши да си я пъхне в устата. И...о, чудо, то било сладко. Изяде каквото можа от ръката си и пак се захвана с парчето тиква. Дали е случайно не знам, но ми беше много забавно да я гледам как си хапва тиква от пръстите.

# 541
Mentha, огромно благодаря за споделения дневник   bouquet. Идеално за такива като мен, дето трудно им идват ид  bouquetи какво да дават! Щях да те попитам също за книгата с рецепти на Рапли- заслужава ли си? Май беше казала, че за тези, които готвят здравословно не е необходима. Може ли малко повече инфо, че ако реша ще трябва да я поръчвам по сложния начин- до адрес в Англия, после с превозвач до тук  newsm78. Иначе аз прочетох книгата за самия метод и много ми хареса, а и намирам информацията за доста полезна. Благодаря отново  newsm51.

# 542
Petiofski, да ти кажа честно, не знам колко време се вари това цвекло  Embarassed май беше около половин час, а може и повече. Аз за съжаление нямам навика да засичам време, когато готвя. Боцкам с една вилица и ако е меко и мога да набода с вилицата - го пиша за готово. Цвеклото, за разлика от тиквата и моркова, е по-жилаво и му трябва повече време. А и не омеква още докато изстива. Така че може спокойно да го оставиш и по-дълго време да се вари  Peace

Mentha, много ти благодаря, че сподели файла си с нас   bouquet Всякакви идеи са ми от голяма полза.

Сега и аз да споделя една идея. Преди около 10-на дни предложих на моето момче варена тиквичка и той буквално беше погнусен от нея. След няколко дни предложих отново - същото положение. Вчера готвих за нас мусака от тиквички и ми остана половин. Нарязах я на пръчици, удобни за хващане, завих ги във фолио и ги пъхнах във фурната. Пекоха се около 20-на минути. Днес вече няма помен от тях  hahaha Снощи си хапна доста, а днес на закуска дояде и останалите. Честно да си призная и на мен ми харесаха  Embarassed Днес мисля да пробвам нзправя картофче по този начин.

# 543
Buggy, страхотна идея с нарязването на зеленчуците на пръчици!  Hug
Цвеклото го варя на пара около 40 мин. Тогава е наистина меко, иначе по средата все остава твърдо.

Моят Борис има завиден апетит, опитвал е вече много неща. Невинаги го оставям да си взема храната сам, понякога предлагам неща, които са за лъжичка и тогава си го храня аз.

Днес яде леща със зеленчуци с мен и брат си, много му хареса. Наблегна на морковите и тиквичките от лещата, хапна и няколко сварени чесънчета  Laughing

# 544
buggy, аз не че съм такъв специалист, ама гледам да избягвам напълно при готвенето алуминиеви съдове и алуминиево фолио, тъй като натрупването на алуминий в организма е опасно, предполагам че в случая може да се използват хартиени торбички за печене.

# 545
buggy, аз не че съм такъв специалист, ама гледам да избягвам напълно при готвенето алуминиеви съдове и алуминиево фолио, тъй като натрупването на алуминий в организма е опасно, предполагам че в случая може да се използват хартиени торбички за печене.

Може и в хартия за печене да стане  Peace Нали така приготвят прословутите манжи "в пергамент" Simple Smile

# 546
  • На топло...
Май ние сме най-големите мързели и нефантазьори. Определено не опитваме всеки ден нови храни, кара малчо на банан като реши да ми откаже нещо Grinning.

Правих му елдено-оризово-авокадово-бананово-крушеви пръстчета, голямо близане и дъвкане падна, но май му писна след третото (макар в гърлото попадат само трохички). А днес въведохме глутена с овесено-оризово-авокадово-морковено-крушеви пръстчета, май по-добре се приеха.

Елда от лъжицата плюем много добре, познати храни са ни скучни - картофи, батати, моркови. Пащърнакът все още обира точките.

Мисля като опознаем съвсем глутена, стигайки до хляб, да му го понамазвам и аз с нещо - по идеите по-горе Thinking.
Купихме си и олио за захранване, ще подкарваме манджите Laughing.

Hug

# 547
nanunana, какво имаш предвид под олио за захранване?

# 548
  • На топло...
Има тук "специално" в биомагазините. Иначе може да си е неспециално, а подбрано от теб Simple Smile.
Специалното му е, че е смес от богати на омега-3 и омега-6  масла - слънчогледово, заревичен и пшеничен зародиш, рапично олио (това от етикета). Може да има и магарешки бодил, и т.н., зависи от фирмата.
Особено е също, че за бебета до една годинка олиото трябва да е топлинно обработено (това според моята книжка), защото при студенопресованите има някакви остатъчни токсини, които при рафинирането пък изчезват.
Аз си го купувам готово, у нас ползваме само студенопресовани.
Ще погледна после пак и ще преведа директно абзаца от книгата с обяснението.

# 549
  • T"A
Аз давам на бебето само рапично олио и студенопресован зехтин (а напоследък и масло). Просто не виждам какви токсични вещества може да има в зехтина, след като извличането му е чисто механично, без никакви химии. Т.е. вероятно се допуска, че в маслините има токсични вещества  Thinking

Зеленчуците доскоро и аз ги предлагах само във вид на пръчици, така е по "инструкциите" на BLW метода  Simple Smile
Щях да те попитам също за книгата с рецепти на Рапли- заслужава ли си? Май беше казала, че за тези, които готвят здравословно не е необходима. Може ли малко повече инфо, че ако реша ще трябва да я поръчвам по сложния начин- до адрес в Англия, после с превозвач до тук  newsm78. Иначе аз прочетох книгата за самия метод и много ми хареса, а и намирам информацията за доста полезна. Благодаря отново  newsm51.

Аз книгата я поръчах от британския амазон с адрес на доставка в България, можеш директно да си я поръчаш  Peace В книгата има увод в метода, добре написан, накратко обобщено най-важните неща (за задавянето, за зрелостта на шестмесечното кърмаче и т.н.) и след това са рецептите - те са като рецепти за възрастни, няма нищо специално, съдържат мляко, яйца... Може би полезното са рецептите  за т.нар. finger-food (храни, които могат да се оформят като пръстчета и да се ядат, като детето ги държи директно в ръка, без да е необходимо ползването на прибори).
За пример някои от рецептите са: рататуй (френското подобие на гювеч), фритата (омлет с картофи), има доста индийски рецепти - къри с леща и зеленчуци, чапати (инд. питки); има няколко рецепти за мъфини (с банани, с моркови, със сирене и спанак); има рецепта за пица, за сосове за спагети, салси и дипове - сосове, в които може да се потапят парченца хляб или зеленчуци  Peace

---
Ако ползвате брашно от елда вместо домашно смляна елда за бисквитките на Есма - аз пробвах днес, наложи ми се да сложа повече от 4 с.л брашно и пак тестото беше лепкаво и за да ги оформя добре, станаха със шприцоване, напълних фуния от хартия за печене и оформих бисквитки-пръстчета  Peace

# 550
  • На топло...
Мента, права си по принцип Peace. Моите разсъждения също са подобни и гледам да не се вманиачавам много, само малко Grinning.
Споделям това, което съм чела в моята книга (авторката  писах вече, че е инженер по хранителни технологии), мислех, че е интересно. Всеки си решава все пак самичък обаче Hug.
Ето го превода.

"Студенопресованите масла - все още неподходящи за бебето"

Тук ще се задълбочим в един хранителен продукт - студенопресованото олио. Много родители купуват едно особено добро, студенопресовано олио в биомагазина специално за бебето си, което вече яде пюре/каша. Те му мислят само доброто, защото нали се говори, че студенопресованите масла са за предпочитане пред обработените. За останалата част от семейството това важи с пълна сила. Обаче при преработката на маслата се извличат също вредни вещества и пероксиди - а за бебето това е решаващото. Биопродуктите съдържат наистина по-малко вредни вещества, въпреки това дестилираните продукти са за предпочитане. Предимствата на нерафинираните продукти не могат да се сравняват с недостатъците им по отношение на поемането на увеличено количество вредни вещества в първата година от живота. С особено предимство е рапичното олио, защото съдържа добре уравновесено съотношение на мастните киселини, включително високо съдържание на Омега-3-мастни киселини, които ги има също в рибата и които са изключително ценни за организма, и най-вече за развитието на мозъка.
Има топлопресовани масла, които не се екстрахират с разтворители. Такива дестилирани масла понасят по-добре на бебето.
Въпросът за избора на правилното олио е наистина важен, но не бива да се превръща във фикс-идея. Все пак тук си говорим за един времеви отрязък от максимум половин година, а и в пюрето/кашата се прибавя съвсем малко количество олио. За усвояването на витамините е решаващо, че изобщо го има в пюрето, а кое е по-точно не е от такова значение.               

# 551
Здравейте, отново и от мен!

Все още наваксвам и чета ли чета, а край няма Stuck Out Tongue

Междувременно Дребосъчето нагъва банан, броколи, картоф, карфиол, морков. Днес направих и прословутите бисквитки с ябълка и елда, и понеже ги правих с готово брашно, както каза Mentha, ми се наложи да сложа малко повече от 4 лъжици (благодаря й за идеята с шприца Wink )

Наваксвайки мернах, че започне ли се с глутена, трябва всеки ден да се дава, но понеже не го видях в преведените статии - значи ли наистина, че като дам коричка хляб, трябва да го правя всеки ден?
И още нещо ме притеснява (не толкова мен, колкото таткото де Wink ) - банана гледам го давате с обелката, обаче, аз дам ли го така, Дребосъчето започва да яде обелките, а не него, от където идва и притеснението, че "обелките са пръскани в всякакви гадости и са пипани и мръсни". Та някакви по-мити и чисти банани ли взимате или гледате да не се втелясвате за такива съображения? Simple Smile

# 552
  • T"A
Аз не се впечатлявам толкова от това, че лапа и обелката, но бях чела съвет да се мият бананите преди да се дават на детето. Все се каня да го направя, вече 2-3 месеца ...  Whistling

За глутена не съм чела, че трябва да се дава всеки ден, не съм давала. Аз и го въведох много лесно, без преход от други зърнени култури  Peace

Моето дете обаче страшно обича хляб, даже в супера му давам крайче на франзела и това ми позволява да си пазарувам спокойно, а той си лигави хляба...

Пипилота, имаш много хубави статии в блога!   bouquet

За зехтина мога да пиша доста, но ще го спестя, само ще споделя, че при нас зехтин и рапично олио е препоръчвано единодушно за бебета и от лекари, и от специалисти по храненето. Явно е въпрос на подход  Peace

# 553
Mentha, благодаря!

Ние засега се спряхме на "хапване от ръката на мама". Аз държа храната пред нея, а тя се устремява с широко (или не толкова- зависи от храната  Laughing) отворена уста и я захапва. Услажда и се иначе, ако я чакам сама да реши да посегне ще има да почакам  Rolling Eyes. Но и този момент ще дойде, сигурна съм. Явно така и е добре за момента  Party.

# 554
Нанунана, интересни неща си споделила за мазнините, благодаря ти!   bouquet
Навеждаш ме на размисли и ми отваряш работа за допълнително четене и проучване сега  Laughing
Аз не давам мазнини на бебето все още, разчитам на тези от кърмата и от авокадото.

Мазнина в яденето не добавям, нито за него, нито за нас. Всъщност готвя еднаква манджа за всички, после възрастните само си добавяме сол/пипер и други подправки.

Глутен въведох първо с коричка хляб, а после с булгур. Не съм давала и аз всеки ден глутенови храни, не знам правилно ли е, не е ли...

Общи условия

Активация на акаунт