Най-лесното захранване - baby-led weaning. Научете бебето си да се храни само!

• 60 325
  • 741
  •   1
Отговори
# 585
madame , добре дошла!  Hug

Mentha , твоя младеж много сериозно подхожда към храната, един замислен поглед е извадил  Sunglasses
Що се отнася до искането и когато вече е свален от масата, мисля, че повечето деца са така. Дори и да не им се яде като видят нещо у някого и им става интересно  Simple Smile Ако хвърля храна (а не я изпуска) може би ще е добре да му дадеш да разбере, че така не се прави. Може да му направиш забележка и да го свалиш от столчето. За тях това е огромно наказание  Wink

Аз отново съм попаднала в съмнения дали да не давам повече храна с лъжица, успоредно със самостоятелното... много почва да ми натежава това постоянно нощно кърмене и се замислям все по-често да ускорим процеса на отбиване. Трета година ми става вече и ми идва в повече недоспиването. Чакам да пробият зъбите, и ако и след това не започне да спи по-добре, ще наблягам на повече манджа денем, дано помогне. Че и хич едно килце не мога да вържа, станала съм скелет  Tired

Едва ли нощното сучене на тази възраст се дължи само на глад. Както и сама си забелязала много често то е за успокоение и близост с мама  Heart Eyes Не помага ли само гушкане, евентуално и от страна на таткото? Може да опиташ къщо така да го накърмиш в просъница преди да си легнеш и ти, така има вероятност да спи малко повече и да не те буди след 1 час, примерно.  Peace

За задавянето се сетих и нещо друго. Когато децата ръководят храненето те често отхапват по-големи парчета, които са и по-лесни за избутване и изплюване и въобще за придвижване с език в устата. когато ние им "помагаме" обикновено сме склонни да даваме малки парчета, които определено повече здатрудняват този процес.

Последна редакция: пн, 07 фев 2011, 00:23 от fata ®

# 586
И ние днес открихме сезона на яденето мазането  Laughing . Беше голям майтап  Laughing  утре продължаваме  Party .

# 587

За задавянето се сетих и нещо друго. Когато децата ръководят храненето те често отхапват по-големи парчета, които са и по-лесни за избутване и изплюване и въобще за придвижване с език в устата. когато ние им "помагаме" обикновено сме склонни да даваме малки парчета, които определено повече здатрудняват този процес.

хм.. да, възможно е да е така. Обаче си мисля, че и банана е един такъв..малко лигав..и сигурно се хлъзга бързо навътре в устичката? Може би трябва с друга храна да пробвам... newsm78

...ако опитвам пак няма да е с банан, че ме е страх вече

Последна редакция: пн, 07 фев 2011, 10:03 от nlight

# 588
madame, добре дошла и от мен  wavey

Clairette, от какво се състоеше първото ви ядене/мазане? Хареса ли му на Алек?

Някой давал ли е чушка и под каква форма?

# 589
  • T"A
Buggy, моето момче не проявява интерес към чушките, както и да му ги предлагам - сурови, на пара, печени... Ял е чушка в лещата, която му давам върху филийки хляб, и в една бебешка лютеничца, която си измислих (която правя от 3 домата, 1 печена чушка и 1 морков). Но дори и в такава форма не мисля, че му хареса...

# 590
Аз съм давала чушка от пълнени чушки, само я обелих предварително, но и при нас не беше някакъв хит!
Вашите дечица как така са толкова чистички, при моето собенно при определени храни е голямо мазало, например след хубаво сварена сочна тиква! Simple Smile

# 591
  • FRANCE
Благодаря за милото посрещане  bouquet

# 592
Mentha, благодаря за комплимента  Blush Нямам много време за писане там напоследък, заместила съм с четенето тук Wink

Чудех се, в таблицата пише "кисело зеле" от 6 месеца. Та много странно ми звучи това... fata ®, какво разбират холандците под кисело зеле, че нашенското си е кисело и най-вече - прави се с много сол и, от тази гледна точка, подозрително ми се види да мога да давам такова нещо на бебе. Пък ако може, намира ми се тук листенце-две...  newsm78

Днес купих авокадо и утре ще пробвам да дам на Дребосъчето Simple Smile Надявам се, че добре съм го подбрала според както го описахте преди няколко страници Wink че аз собствено никога не съм пробвала. Още нещо, което не съм яла е мангото - как го подбирате и давате на бебоците? Simple Smile
А сега наизлезлия спанак не е ли много несезонен и подозрителен или вие взимате замръзен?

# 593
Clairette, от какво се състоеше първото ви ядене/мазане? Хареса ли му на Алек?

Ами дадох му банан и авокадо. Не за друго, ами това имах под ръка. Някакви специални схеми на въвеждане и изчакване нямам намерение да спазвам. Проблемно беше, че и двете неща бяха плъзгави и мазнички и в един момент си изцапа доста ръцете и всичко започна да му се пързаля и стана голямото мазало  Joy . Иначе се харесаха мисля, намерих парченца и от двете в пелената му сутринта  Grinning . Според мен се справи прилично детето като за първи път. Всъщност имам клипче  Thinking , ще го пусна само за малко обаче . И само няколко уточнения преди това, за да не решите, че сме някакви откачалки с баща му  hahaha : и банана и авокадото са измити прилежно ( с безвредно веро) отвън, затова го оставям да дъвче каквото си иска по тях. Под стола му има специална подложка, която е чиста и никой не стъпва по нея и храната, която е паднала в зоната на подложката му я давам отново да я яде, защото е напълно чиста, не е падала на пода. Само казвам  Blush , за да не ме помислите за някое хахо. Ето го клипчето, по-късно ще го махна  

Последна редакция: вт, 08 фев 2011, 15:56 от Clairette

# 594
  • София, св. Троица
Здравейте момичета, отдавна не съм писала. Нещо хич нямам врме напоследак и за това прочетох само последната страницата  Blush. Искам да споделя едно две неща...Първото е относно страховете за задавянето. Естествено се оказаха неоснователни. Бебето се справя перфектно да дъвче. Лошото е че позволих на близки и далечни да ме наплашат, в резултат на което бебето свикна аз да му държа храната и сега хич не се сеща че може самичък. Опитах да го оставя самичък с картоф...но освен да го намчка с ръцете си, друго не се случи. С лъжичката имаме по-голям успех, аз загребвам а той сам си я носи до устата. Много му е забавно да бърка с ръце в храната. Иначе вече яде спанак с ориз, авокадо, ябълка на пара, мисля скоро да направя домати с ориз....
Clairette много хубаво клипче, много поучително и въобще ако може повече майки да го видят, за да са спокойни, че всичко ще си е наред. Още утре ще му дам така банан. До сега банан свършваше между пръстите му. Ще опитам с по-голямо парче:)))
Поздрави и успех на всички:))

# 595
Ха ха ха, сладур! Страхотно се справя!
Попитах те, защото ми беше любопитно какво е харесал най-напред. Аз предложих броколи и морков първия път, но не ги хареса. Чак след няколко дни опита ябълка и после банан. Малко след това му показах на моя Малчо как да ги яде. Седях и двжаках срещу него. Той ми е малко свитичък и подхожда много резервирано към новите неща. Но пък веднъж покажа ли му какво да прави, после много бързо се ориентира. Така го научих да хваща различни предмети и да си гризка чесалките за зъби. Сега вече се справя с храната съвсем сам и когато яде нещо хлъзгаво, и се опитам да му помогна, ми позволява само докато му се стабилизира храната в ръката. След това избутва моята.
Между другото, крушата е много по-"коварна" и хлъзгава от банана и авокадото. Как хвърчи ако знаеш  Joy

# 596
Дойде време и аз да се включа в темата! Wink

След като хапна картоф, морков и ябълка, вчера пробва и банан. Веднага се усеща какво да ги прави и направо си го пъха в устата, което ме убеждава колко естествен е за бебетата този метод на захранване.

Клер, страхотен е Алекс!

Вие всъщност изчаквате ли при въвеждането на нова храна, защото май се оказа, че му въведох 3 храни за 2 дни? Wink

# 597
Клер, Алек е голям сладур  Heart Eyes. Много добре се справяше с храната, а и си личи, че се забавлява. И Силвена се сърди като и вземат банана  Mr. Green.

бебето свикна аз да му държа храната и сега хич не се сеща че може самичък.

Аз май съм на път да направя същата грешка. Благодаря за споделеното- ще я оставям вече сама да си ги държи!

AndyB, аз не изчаквам - така или иначе количествата са символични.

Ние снощи пробвахме пъстърва и много и хареса. Вчера обаче като цяло не беше особено заинтересована от твърда храна.

# 598
Clairette, честито начало на захранването!  Simple Smile Ти подхождаш като на прощъпулник "Избери си, маме!"  Sunglasses Малкият се справя наистина чудесно, усивително е как веднага осъзнават какво трябва да правят и проявяват дори предпочитания. (между другото бях споменавала, че авокадото при нас не пожъна никакъв успех, колкото и пъти да го предлагах. То е с един специфичен безвкусен вкус  Crazy)
Идеята за мушамичка или подложка под столчето я ползват много майки, особено в началото, когато движенията са по-некоординирани. В противен случай би се разхищавала ненужно храна.  Peace Аз дори като порастнаха предпочитах да слагам парче вестник под столчетата така след ядене направо го събирах и изхвърлях ако беше паднало нещо.  Simple Smile

Чудех се, в таблицата пише "кисело зеле" от 6 месеца. Та много странно ми звучи това... fata ®, какво разбират холандците под кисело зеле, че нашенското си е кисело и най-вече - прави се с много сол и, от тази гледна точка, подозрително ми се види да мога да давам такова нещо на бебе. Пък ако може, намира ми се тук листенце-две...  newsm78

Днес купих авокадо и утре ще пробвам да дам на Дребосъчето Simple Smile Надявам се, че добре съм го подбрала според както го описахте преди няколко страници Wink че аз собствено никога не съм пробвала. Още нещо, което не съм яла е мангото - как го подбирате и давате на бебоците? Simple Smile
А сега наизлезлия спанак не е ли много несезонен и подозрителен или вие взимате замръзен?

Киселото зеле си е точно кисело зеле  Simple Smile Ето това: http://en.wikipedia.org/wiki/Sauerkraut
В Холандия го ползват доста, за да правят т.нар. стампот, това са смачкани картофи със зеленчук, в случая ситно нарязано кисело зеле. Става и доста вкусно.  Simple Smile Мисля, че е включено в таблицата главно заради това (както например нещата за мазане на сандвич, това е типичния холандски обяд).  Simple Smile
Ние за да "побългарим" може да включим пълнената чушка с ориз, поне при моите девойки любима, но и майка им обожава чушки   Crazy Чушки ядат и сурови, печени, варени, пълнени със сирене, въобще във всякакъв вид.

Прекъсва ми много коммпютъра, има някакъв проблем. Ще отговоря по-късно и на другите питания, че по чудо не си загубих целия пост Simple Smile

# 599
Дойде време и аз да се включа в темата! Wink

След като хапна картоф, морков и ябълка, вчера пробва и банан. Веднага се усеща какво да ги прави и направо си го пъха в устата, което ме убеждава колко естествен е за бебетата този метод на захранване.
---------
Вие всъщност изчаквате ли при въвеждането на нова храна, защото май се оказа, че му въведох 3 храни за 2 дни? Wink

Честито захранване и напредък с храните! Simple Smile Найстина най-хубавото при този метод е колко естествено протичат нещата! Мисля, че отговорът на въпроса ти е, че всеки родител решава и сам как да протече захранването и се доверява на инстинкта си, на здравия разум и на инстинктите на детето си.
Както холандската схема за захранване, така и самата Джил Рапли, предлагат един доста гъвкав подход при предлагането на нови храни, който се базира на факта, че на 6 месеца храносмилателната система е вече достатъчно зряла и чрез кърмата детето се е запознало с много вкусове и косвено с много храни. Разбира се, подходът при обремененост с алергии в семейството трябва да е много по-внимателен и в такива случаи е редно родителите да потърсят съвета и на специалист.

Позволявам си да цитирам малко от чата с Джил Рапли точно по тези въпроси:

Въпрос: Чудех се относно това, че не е нужно да въвеждаме храните една по една. Как се подхожда наистина като се има в предвид най-често даваният съвет да се въвежда само една храна на всеки 3 дни, за да се наблюдават реакците и да не се дават някои храни (ядки, ягоди), преди определена възраст?

Джил Рапли: Здравейте Роси. Това, което трябва да вземем под внимание е фактът, че настоящите препоръки са създадени за бебета, които са твърде малки за смесено хранене. Поради незрялата храносмилателна система на малките бебета, майките са съветвани да пристъпват с повишено внимание към захранването. Бебето на 6 месеца има много по-развита храносмилателната система и по-зряла имунна система и точно поради това не е необходим толкова внимателен подход. Но трябва да се замислите за причината, поради която толкова много майки (и здравни специалисти) се затрудяват да приемат границата от 6 месеца. Те не могат да разбират как можете да се премине към три хранения на ден с твърда храна само за две седмици! Бебетата нямат подобни съмнения!

Въпрос: Ако са въведени много храни наведнъж, не би ли било по-трудно да се установи дали нещо е предизвикало алергична реакция?
Въпрос: Моят личен лекар казва, че дъщеря ми може би е хипер-чувствителна ... трябва ли да изчакам по-дълго от 6 месеца със захранването?

Джил Рапли: Когато има фамилна анамнеза за алергия има основателна причина да се подхожда внимателно - особено да се избягват храни, за които е известно, че причиняват проблеми. Но никой не знае колко време трябва да се чака. Интересното е, че съм срещала много изследвания за бебета, които отказват да ядат определени храни и в последствие е установено, че са алергични към тях. Би било добре да има повече изследвания в тази област, но също може да се окаже, че малко повече доверие в бебето е всичко, което е необходимо.

хм.. да, възможно е да е така. Обаче си мисля, че и банана е един такъв..малко лигав..и сигурно се хлъзга бързо навътре в устичката? Може би трябва с друга храна да пробвам... newsm78

...ако опитвам пак няма да е с банан, че ме е страх вече

Права си, че бананът е малко лигав. Точно затова може би по-малките парченца образуват в устата един вид "каша" с парчета, която е доста трудна за овладяване и контролиране. Мисля, че точно във втората статия за захранването беше описано много добре подобно нещо, което се получава при бебетата, хранени с пюре, когато се опитат да им дадат по-големи парчета.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт