Най-лесното захранване - baby-led weaning. Научете бебето си да се храни само!

• 60 194
  • 741
  •   1
Отговори
# 75
Чудесно е, че бебето ти проявява интерес, те всъщност самички си показват, че са готови и искат и нещо друго освен кърма. Моите срам не срам ги "захраних" с една трошичка от едни пържени топки като мекици, които тук продават по време на карнавала.  Embarassed Така жално ме гледаха и се протягаха, че им дадох по една трошичка от мекото в средата. Виж, сладкия картоф и при нас нямаше голям успех, въпреки, че аз ги обожавам.  Crazy
Интересно е, например, че в статията за алергиите от сайта се посочва, че бебетата дори самички отбягват храни, които биха представлявали проблем за тях. Бих добавила както самички понякога искат да ядат неща, за да си набавят определени вещества, които им липсват.  Simple Smile

Хубавото за мен във всичко това е, как детето наистина само ръководи целия процес, ние само трябва да сме до него и да му дадем възможност да открие новите неща. И това важи не само за храните  Heart Eyes

# 76
Ами нашата рода беше страшно ентусиазирана като видя как нагъват на 9 месеца домашна баница самички  Grinning Че и по едно домашно кебапче оплюскаха и окончателно спечелиха всички  Sunglasses (държа да отбележа, че под "кебапче" разбирам смляно телешко с формата на кебапче Wink)

Е и аз под лазаня имам предвид тиквички с телешко месо направени във формата на лазаня, но като казах на мама и тя вика "смао да не чуе леля ти"...  Joy

# 77
Привет и от мен  wavey

От известно време чета за захранването, тъй като и на мен ми предстои след няколко месеца. Попаднах на няколко статии за baby-led weaning, пуснати от fata ® в темата за педагогическото захранване и идеята много ми допадна  Peace Всъщност допадна и на двама с мъжа ми Simple Smile

Записвам се да следя темата и да питам, когато имам въпроси

Хубава вечер   bouquet

# 78
Juju, а като казваш, че готвиш манджи, които да са подходящи за бебето, как точно му ги предлагаш, сипваш му в чинийка от манджата  и го оставяш да реши какво да си вземе, така ли?

# 79
Ооо, Бъгче  wavey
И аз чета и се информирам за baby-led weaning, че досега съм практикувала само ПЗ, а то има разлики, както се оказва Simple Smile Та заедно ще захранваме по този метод, види се  Laughing

# 80
  • София
fata благодаря много за темата много е полезна  Hug

ТУК публично искам да се извиня на Малини, ние сме от една отчетна и когато се видяхме ми беше споменала за този начин на хранене, но аз твърдо я отсякох, че детето не може да с нахрани така  ooooh!
наистина не може в началото - но пък и колко му трябва -

Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes

Нари, чакам да се видим в неделя на лекцията Simple Smile и ще обменим идеи, ти ще споделиш вече и малко опит  Hug

Слава Богу, тази ми идея за захранване срещна доста повече разбиране отколкото като споменах ПЗ, за което как не ме убиха, направо се чудя.

# 81
ии както е казала Малини аз днес действах по въпроса Simple Smile

сутринта след кърмене, когато беше добре настроен- седнахме с него да закусваме- закусихме банани  Joy Joy Joy
тупнах му един банан пред него и се почна едно мачкане, бутане , цапане, но си хапна  Peace по големите отхапани парчета бяха изплюти

утре ще повторим с тиква Simple Smile  bouquet

# 82
lux , браво на вас!  Simple Smile Бананът е по-удобно ако го даваш с част от обелката отдолу иначе е малко хлъзгав, всъщност не знам как си го давала, но споделям опит  Wink

buggy-->, имаш още почти 3 месеца до захранването, ще станеш експерт  Sunglasses

# 83
  • До хладилника, който обичам
Интересно е, например, че в статията за алергиите от сайта се посочва, че бебетата дори самички отбягват храни, които биха представлявали проблем за тях. Бих добавила както самички понякога искат да ядат неща, за да си набавят определени вещества, които им липсват.  Simple Smile
Тази теория за отбягването и много по-рано съм я срещала изказана и от други, включително по повод на "конвенционалното" захранване - и вярвам в нея. Затова и някои деца не искат да бъдат захранени и на 6, някои - на 7, 8 месеца... често това са деца, поддатливи на алергии - не е 100% сигурно, разбира се, но и това може да е причината за отказа... Природата знае повече от нас  Crazy

# 84
Имам 2 въпроса:
- Кога се научват да ядат мааалко по-чисто, че сега е във варени зеленчуци цялото бебе, столчето му и пода  Mr. Green - не ми е проблем да почистя, ама мойто си цапа и лицето и очите, започва да се чеше и се изнервя накрая;
- Какво количество да предлагам на възраст почти 7 месеца?

# 85
  • До хладилника, който обичам
Имам 2 въпроса:
- Кога се научват да ядат мааалко по-чисто, че сега е във варени зеленчуци цялото бебе, столчето му и пода  Mr. Green - не ми е проблем да почистя, ама мойто си цапа и лицето и очите, започва да се чеше и се изнервя накрая;
Има да почакаш още Laughing Ръкавичка е на 1г 1м - когато е гладна, яде много внимателно и чисто; когато обаче не е чак толкова гладна, такава баталия настава наоколо, че чак се потрисам (току-що събирахме пиле и картофи, радостно размятани по пода под цялата маса, по нея и малко - по мен). Затова гледам да съм наоколо и периодично забърсвам ръцете със салфетка (все пак си пипа дрехите, косата и лицето), както и масата под чинията й, и пода. Пак е изцапана тя и всичко наоколо й, но така има по-малко материал за мазане и настъпване (понеже тя денем се храни права пред ниска масичка и като падне нещо, може да го стъпче случайно или нарочно).

На 7м средностатистическото кърмено бебе изяжда всичко между 10 и 60 грама на ядене Simple Smile говоря примерно, винаги има такива, които няма да искат нищо или други, които ще издумкат една купа и ще питат за още Simple Smile Вероятно няма да сгрешиш, ако му предложиш 30-40 гр.

# 86

Oooo, юлски мами wavey
Май станахме три Simple Smile

Да попитам, замразените зеленчуци след като се размразят стават ли за този вид хранене? Аз смятам да захранвам януари и тогава няма кой знае колко качествени неща на пазара, та за това сега замразих доста плодчета и зеленчуци, ама дали ше стават за консумация в ръчичката на бебо или ще са твърде меки newsm78

# 87
Евридик@, и в тази тема ще сме заедно   bouquet  Видях и Танито тук, така че сме 3 юлки Simple Smile

fata ®, а дано, ама надали  Mr. Green

# 88
Имам 2 въпроса:
- Кога се научват да ядат мааалко по-чисто, че сега е във варени зеленчуци цялото бебе, столчето му и пода  Mr. Green - не ми е проблем да почистя, ама мойто си цапа и лицето и очите, започва да се чеше и се изнервя накрая;

Бу вече е отговорила на въпросите ти. Само ще допълня нещо. Няма задължителни количества, които бебето трябва да изяде или които не трябва да изяде. Захранването все пак носи това име, защото става въпрос за въвеждане на храните, т.е. предлагане на малки количества и протича точно така в началото. 2-3 малки моркова или няколко розички броколи може да са съвсем достатъчни. Така детето има възможност да опита спокойно и ако му хареса да хапне и повече.
По въпроса за "чистото" ядене. Това май е едно от основните притеснения  Grinning Най-хубавият подход е майката да не се притеснява много-много  Wink Повечето неща, които за децата са безкрайно забавни за нас възрастните са или "опасни" или свързани с "цапане" и "шум"   Crazy Постепенно движенията на бебето стават все по-координирани и то няма да се цапа толкова, но я си представете удоволствието му от това да тъпче с две ръце спагети с доматен сос в устата си  Mr. Green Опитайте се да ограничите пораженията, без да ограничавате любопитството на бебето. Покрийте го с кърпа, почидствайте лицето му ако се изцапа повече, сложете вестници на пода за падналата храна (много лесна система, защото всичко после заминава в коша), давайте храната постепенно, за да не може бебето да я разпилява (чинийката също е лесен начин то да изсипе всичко на пода).
Лично аз се утешавах с факта, че не ми се налага да храня с лъжичка и да купувам пюрета и детето ми изпитва истинско удоволствие при храненето.  Wink

Да попитам, замразените зеленчуци след като се размразят стават ли за този вид хранене? Аз смятам да захранвам януари и тогава няма кой знае колко качествени неща на пазара, та за това сега замразих доста плодчета и зеленчуци, ама дали ше стават за консумация в ръчичката на бебо или ще са твърде меки newsm78

Зависи от зеленчуците. Някои не променят консистенцията си чак толкова много. Тиквичката със сигурност ще е по-разкашкана, тъй като съдържа повече вода, но морков, карфиол, броколи, зелен фасул, въобще зеленчуците, които не съдържат толкова вода, няма да са прекалено меки.

# 89
Лично аз се утешавах с факта, че не ми се налага да храня с лъжичка и да купувам пюрета и детето ми изпитва истинско удоволствие при храненето.  Wink

Не е задължително удовилствието от храненето да е свързано с цапане и кочина. Според мен така децата остават с впечатление, че храната е и за игра.

Общи условия

Активация на акаунт