Най-лесното захранване - baby-led weaning. Научете бебето си да се храни само!

• 60 182
  • 741
  •   1
Отговори
# 240
Gergana_K, каква доволна физиономия само! Личи си, че броколите определено са се усладили, между другото стават бързо любима храна на много бебета.  Simple Smile
Здравейте,
Следя ви постоянно, защото вече съм твърдо убедена, че това ще е и моят метод за захранване, макар че имаме още 2 месеца дотогава. Изникват ми няколко въпроса обаче - когато започна въвеждането на твърда храна тряба ли да давам вода задължително или си е ОК да не предлагам щом детето се кърми през останалото време? А зеленчуците на пара ли ги варите и как - със уред за валене на пара или не?

vicky-picky, както вече са ти казали предлагането на вода не е задължително при положение, че не е ограничен достъпа на детето до гърдата. Можеш да предлагаш водичка, за да се запознае мъничето с нея, опитай направо от малка чашка. Зеленчуците не е задължително да се варят на пара, но се смята, че при варенето на пара са най-вкусни и запазват най-добре полезните си вещества, част от които иначе се "губят" във водата за варене. Не ти трябват и специални уреди, обикновена мрежичка е съвсем достатъчна.

По какъв начин се въвежда месото, когато дойде време? Както и има ли ред за културите, съдържащи глутен?

Месото можеш да въведеш добре сварено и на малки парченца, друг вариант е домашно смляно "кебапче" от пилешко или телешко, лесно е за хващане и за ядене. Няма ред за въвеждането на глутена, единствено типовия хлаб се въвежда след белия.

Има ли някой, който да храни бебето само по този метод (baby-led weaning), т.е. изобщо да не дава пюрета и да не храни отрочето с лъжичка?
Малко ми е притеснено за количеството храна, което малкият изяжда, и исках да попитам как е при другите деца, обаче оставам с впечатление, че повечето захранвате комбинирано или се бъркам?

Аз съм хранила девойките само по този начин. Дадох едро смляно пюре за пръв път към 9-я месец, когато пътувахме за БГ и ми беше по-лесно като храна за в самолета. По колко храна предлагаш и кога? И колко са тези "малки" количества?

Яде маймуната и чака за още, и още, а не разбира, че не бива от раз. Както казва баща й, ще е дебела като майка си.  Flutter  Flutter

Ми радвай се  Grinning  А дебеля като майка си няма как да е, след като е кърмено дете, поне на теб няма нужда да ти обяснявам, че кърмените деца не страдат от наднормено тегло дори и като порастнат, защото от малки контролират приема си на храна.   Mr. Green

# 241
Гери, супер доволна изглежда Кая.  Laughing

# 242
 Я да се отбия на отчет Simple Smile
Аз с лъжичка май вече не давам,дори и сам да се мъчи милия става голямо мазало и спрях.Иначе за хлебец умира човечето.Грозде също обожава.Хапва си полвин гроздче и си го смучееее,да  му завиди човек.Иначе до сега давам морковчета,сладък картоф,тиква(ама не му се нрави),ябълки,круши,банани.Но ще въвеждам вече и броколките,както и чушка,ама не знам как  newsm78
 Не ми се е давил сериозно с нищо,просто плюе каквото му е в повече или не може да преглътне.Хубавото е,че почна да си"иска",когато види храна,а за хляб да не говорим.
 Вода не предлагам и не мисля да предлагам,особено докато изяжда такива мини количества.Почнах да предлагам обаче твърда храна по-честичко.По около 4 пъти на ден.Не знам дали е грешка,но ми се струва,че така му се възбужда интереса към различната храна още повече.
 Прави  ми впечатление,че макар за 3-4 седмици(от тогава почнах захранването) наблюдавам развитие.По-здраво държи храната и успява да си отхапе парченце много по-умело.
 А от кога да очаквам примерно да успее да изяде поне полвин парче ябълка?  Rolling Eyes
За уреда...Ами купих си един ефтин,но лично на мен ми е удобен,защото по-бързо загрява водата и дори и най-твърдите зеленчуци стават за 15 мин.

# 243
Здравейте и от нас с Дара!

Отдавна не съм писала, но от както сме в България ми е мноооооооооого натоварено. Исках обаче да се отчетем и ние набързо. Хапваме всичко, но по малко. Най-обичаме плодове. Дара умира за портокали, мандарини и грозде, банани яде, но не с голяма охота. Понякога се хрнаим и с лъжичка, като и двете държим дръжката, тя по-надолу, аз по-нагоре и само помагам да я насочи в правилната посока. Но най-вече яде с ръце, даже сега се опитва и водата да я взима с два пръста (нали пие само от чашка), много е смешна.

Ето да я видите как си хапва пиле с ориз - цък

Вече би трябвало да ми е пристигнала и току що издадената книжка с рецепти на Рапли, като се приберем в Германия другата седмица ще докладвам как изглеждат рецептите. Дано да има нещо интересно!

Hug Hug Hug

# 244
Fata, виж за какво става въпрос, просто лакомията е сериозна!

Във Фейсбук една приятелка пита как така е толкова чиста Дебелария. Ми как няма да е, като нищо не излиза от устата й от лакомия.  Rolling Eyes

# 245
  • T"A
Жужу, Дара е страхотна, Йойо много и се радва  Heart Eyes И аз очаквам книгата на Рапли тези дни  Grinning

Фата, давам му примерно един картоф и няколко бейби морковчета, 90% от яденето хвърчи около него и се приземява на земята, едва успявам да изчистя след неговото "хранене" (за това и все още се затруднявам да му давам да яде 2 пъти дневно, но напоследък се старая един път да му давам храна на стола му, един път му давам нещо по-малко цапащо в скута ми). Имам чувството, че яде само трохички (като количество) - това и по съдържанието в памперсите го виждам...
Давам му на обяд (основното ни хранене заедно - зеленчуци на пара, плодове, ориз започнах от скоро) и понякога - следобед, след сън (аз хапвам плод и му предлагам и на него, или пр. оризова бисквитка или да смуче франзела)
Добре дошла в България и наслука   bouquet

# 246
  • София
Привет и от нас с Алина!

*Cveteto*, като цяло при нас количествата, които Али изяжда са символични. Има обаче предпочитания, например към банана. Виж тук хапва стабилно и винаги с желание, чак ме притеснява, защото така натъпква банана в устата, че след това се налага почти всичко да изплюе, понеже повече от ясно е, че такъв залък още не може да сдъвче и глътне.
Бръмбазела, ще ми е интересно при вас как изглеждат нещата в това отношение - на снимката детенце изглежда наистина да си хапва сладко-сладко и при това чисто  Grinning Браво, все така да хапва с добър апетит и храната да й се услажда!

Juju, и Дара да хапва все така сладко и с удоволствие  Grinning Искам да те попитам откъде и какво месо купуваш, за да предложиш на детето. Разбирам, че в момента сте в България, така че ще ми бъде от полза да споделиш опит. Аз още съм в голямо двоумение, понеже нямам много вяра на месата, които се предлагат масово на пазара.... Намерих ето този онлайн магазин: http://balevbiomarket.com/mesni-produkti.html?p=1 и даже посетих щанда му на изложението за Еко и Био продукти. Там ми казаха, че месните им продукти са внос от Германия, Гърция и още няколко държави, които не запомних. Като цяло останах с впечатлението, че охладеното прясно био месо се внася от Гърция. Казаха ми, че на телефоните за поръчка мога да се информирам, кога ще имат доставка. Дават му трайност от 5 до 7 дни. Аз обаче още не съм изпробвала техните услуги.

# 247
Менти много гушки и целувки на Йо-йо!

Фрох, тъй като сме тук за малко и месо ядем не повече от веднъж седмично, от което Дара примерно яде 2 трохи, изобщо не се притеснявам. Купувам каквото месо ми хареса примерно във фантастико, предимно бяло пилешко, но ако има хубаво телешко също съм взимала, за кайма. Иначе в Германия купувам смао био, но тук не намерих и реших, че няма и смисъл да се тормозя за примерно общо 10-20 грама изядени за 3-4 седмици.

# 248
  • София
Здравейте.

Габче си ака вече що годе нормално, без да охлепва всичко.

Въведох картофче, днес ни беше 3ти ден. Доста по-добре се приема от пюрето от круша... откривам парченца от храната в памперса, всичко изглежда ок.
Разлика в реакциите Simple Smile жалко, че тук нямам снимка как яде круша сама...

пюре от круша
картофче
банан

Надявам се да е добре и да ни върви захранването  Peace

Благодаря на всички  Hug

Здравейте. Идвам и тук да си кажа (след известна доза притеснения, продължих със захранването).
Детето след като пак почна да си ака в рамките на нормалното  (първите дни по-течно, после не толкова, предполагам заради храната), реших, че въвеждам картоф. На снимките ще видите реакия от пюре, картоф и банан. Разликата е видима  Mr. Green утре ще е морков или ябълка (имам и пюре от моркови, купено преди.. та ще я тествам и с него, де, тия дни.., да не става зян  hahaha ).

Иначе два последователни дни давам сутрин картофче (уж доста минимално количество, около 1/4 на малко картофче, от което изяжда малко), а късния следобед банан (от него също не изяжда кой знае какво). Днес отхапа бая голямо парченце, примлясква, примлясква, преглъща и каквото й беше в повече, си го изплю Simple Smile Обаче памперсът е пълен с парченца храна, и както казах на Изи, има и едни тъмни като малки кончета, къси, нещица, предполагам от банана. Някой друг забелязвал ли е подобно нещо или ако е не добър симптом, да спирам? Слуз няма със сигурност, разглеждах детайлно  Joy

Фата, благодаря за всички напътствия (и добре сте си дошли!), както и на другите мами.

Гергана_К, малката е разкошна! А с клипчето на Дара на Жужу добре се повеселих, дори разказах на нашите как си похапва сладко сладко зрънца ориз и месце  Mr. Green

Нари, вие с Ати сте върхът!

Изи, ако Криси е Мис Дебелария, Габче какво е?  hahaha

# 249
Malini, браво на момичето!

И при нас има ги има късите нещица след банан, не му се притеснявай толкова на това ако! Simple Smile

# 250
  • София
Malini, тъй като на Али бананът й е фаворит, след всяко ядене на банан намирам в акото подобни малки кончета, за които пишеш.
Смятам, че е нормално и не би трябвало да те притеснява.

# 251
  • София
froh, Звездичка!, благодаря за успокоението, и аз така си мислех Simple Smile  Hug  bouquet

# 252
... Бръмбазела, ще ми е интересно при вас как изглеждат нещата в това отношение - на снимката детенце изглежда наистина да си хапва сладко-сладко и при това чисто  Grinning Браво, все така да хапва с добър апетит и храната да й се услажда!...

Благодаря ти, froh, наистина дано този път ми се разминат драмите с храненето, защото баткото беше много, много труден...

Дано не прозвучи странно, но Дебелария няколко пъти отхапа по-големи парченца банан и буквално ги изплю лекичко с езиче. Храни се спокойно, хапка по хапка. Т.е. пъха си банана в устата чак когато приключи с предишната хапка, не се тъпчи. Ако има разсейващи елементи като батко й, музика или нещо трето, позамисля се за момент, но преценява, че яденето й е по-важно.  Mr. Green

И в нейната пампа се намират същите кончета.  Peace

Кали, Габче е бонбона и със сигурност ще бъде фина мацка като теб, а не слон като мен. Така че с Дебелария да му мислим за яденето и после антицелулитните ни масажи.  Confused

# 253
Malini, тъй като на Али бананът й е фаворит, след всяко ядене на банан намирам в акото подобни малки кончета, за които пишеш.
Смятам, че е нормално и не би трябвало да те притеснява.

Malini, чудни снимки!  Heart Eyes

Да си призная честно никога не съм се вглеждала чак толкова в акитата, че чак кончетата да забележа  Crazy Факт е обаче, че доста време на "изхода" нещата ще изглеждат почти като на "входа". Все пак храносмилателната система трябва да свикне с преработката на новата храна и го прави съвсем постепенно. Това не значи обаче, че не се усвояват полезните вещества от новите храни. Simple Smile Лека полека "нещата" ще започнат по мирис, консистенция и количество (винаги ме е изненадвало именно количеството!!!) да наподобяват тези на възрастните, което си е и чудесен стимул за махане на памперса  Mr. Green

Фата, давам му примерно един картоф и няколко бейби морковчета, 90% от яденето хвърчи около него и се приземява на земята, едва успявам да изчистя след неговото "хранене" (за това и все още се затруднявам да му давам да яде 2 пъти дневно, но напоследък се старая един път да му давам храна на стола му, един път му давам нещо по-малко цапащо в скута ми). Имам чувството, че яде само трохички (като количество) - това и по съдържанието в памперсите го виждам...
Давам му на обяд (основното ни хранене заедно - зеленчуци на пара, плодове, ориз започнах от скоро) и понякога - следобед, след сън (аз хапвам плод и му предлагам и на него, или пр. оризова бисквитка или да смуче франзела)
Добре дошла в България и наслука   bouquet

Мента , може момчетата да са по-буйни и с храната.  Wink Опитвала ли си да му даваш нещата поотделно, т.е. едно по едно. Обикновено това засилва интереса към яденето и намалява този към играта. И друг път съм споменавала, че най-лусно се чисти с вестник под столчето и евентуално една по-голяма кърпа на врата на бебето, която да го покрива цялото. Накрая изтупваш кърпата върху вестника и всичко заминава в боклука без много чистене. И още нещо - да не би бейби морковчетата да са прекалено малки и да не може да ги хваща добре  newsm78

♥Juju♥ , как хубаво само се храни Дара! Определено се вижда напредъка в координацията на движенията и хващането. Ще чакам да споделиш и рецепти от книгата  Simple Smile

Кали, Габче е бонбона и със сигурност ще бъде фина мацка като теб, а не слон като мен. Така че с Дебелария да му мислим за яденето и после антицелулитните ни масажи.  Confused

Така и не разбрах твоята хубавица откъде на къде я наричаш "дебелария" като снимките сочат съвсем друго  Crossing Arms Това малко като с моята "шиши" дето се роди по-голяма и бузеста от сестричката си и по моя вина сега като го питат детето как се казва в половината от случаите отговара "Шиши", което в България хич не звучи добре  ooooh!

# 254
  • До хладилника, който обичам
Момичета, искам да поканя ако имате хубави снимки на бебето, което се храни само - с ръчички или прибори - ако желаете, да дадете за ЛЛЛ публикации (брошури, е-бюлетин, журнал). По възможност да са с неутрален фон и във висока резолюция. Ако имате подходящи снимки, или ако в бъдеще направите, можете да пратите на lalechebg(at)gmail.com, включително с история за захранването и/или рецепта.

Общи условия

Активация на акаунт