Най-лесното захранване - baby-led weaning. Научете бебето си да се храни само!

• 60 175
  • 741
  •   1
Отговори
# 255
  • София
Такаааа... първи опит: седнахме на масата, Никола в ръцете ми. Сложих му няколко сварени на пара морковчета пред него. Той смачка едното с ръка, помириса го (дори не го лапна), остави го и заудря с ръчички по масата. Стояхме на масата и обядвахме още около половин час, той не прояви никакъв интерес към морковите  hahaha а иначе лапа всичко друго. След няколко дни пак. Може би му е рано още...

# 256
  • София
Минавам и аз на бърз отчет.

Морковът не бе приет особено добре, не й хареса кой знае колко, хапваше по малко. Картофчето - по-добре, но като цяло вчера само от банана хапна повече.

Днес й дадох малко оризова каша (леле, колко безвкусно нещо...) - хем прави физиономии, хем иска още. Като спрях за малко и като писна това ми ти дете, в момента, в който й подадох пак лъжичката и миряса. В един момент сложих супер мъничко банан, с него и без него - Яде си я с кеф. После гризна малко и от останалото парченце банан, но го хвърли, та до там. Сега мисля още два дена да давам тази каша, да знам, че е въведена и минавам на друго, може би тиква.

Фата, Нари и другите мами, вие каши давате ли/давали ли сте? Че те нали издуват, а моето момиченце не е като да има нужда точно от това.

Бу, пратила съм няколко снимки, ще има и нови Simple Smile  Peace

# 257
  • T"A
Мента , може момчетата да са по-буйни и с храната.  Wink Опитвала ли си да му даваш нещата поотделно, т.е. едно по едно. Обикновено това засилва интереса към яденето и намалява този към играта. И друг път съм споменавала, че най-лусно се чисти с вестник под столчето и евентуално една по-голяма кърпа на врата на бебето, която да го покрива цялото. Накрая изтупваш кърпата върху вестника и всичко заминава в боклука без много чистене. И още нещо - да не би бейби морковчетата да са прекалено малки и да не може да ги хваща добре  newsm78

Това с вестника е идейно, непременно ще го пробвам  Hug
Опитвала съм да му давам и поотделно, няма разлика. Установих, че просто му е трудно да държи храната, защото му се плъзга измежду пръстите. Вчера му дадохме пилешко бяло месо, приготвено на пара, с ризото със спанак и моркови. Нямаше никакъв проблем да су държи парченцето месо, защото то не му се сплесква в ръцете, както зеленчуците и плодовете! Това обяснява и защо предпочита аз да му държа морковчетата/банана/авокадото и изобщо "хлъзгавата" храна.
Мога ли да му помагам така или да избягвам?

Батат (сладките картофи) направо ги беше размазал на пюре, което облизваше и смучеше от лигавника си, от тогава не смея пак да му давам Blush

---
Кончетата в памперса са от бананите (някой питаше по-горе)  Peace

Малини, аз никога не съм давала каша на Йойо. Веднъж направих картофено пюре (с малко кърма), но малкият не знаеше как да го яде, определено предпочиташе да си държи вареното картофче в ръка. Пробвах да му дам с лъжичка, което страшно го обиди - плю, започна да маха с ръце, изобщо ми показа, че тая няма да я бъде  Stop

# 258
  • София
Кончетата в памперса са от бананите (някой питаше по-горе)  Peace

Малини, аз никога не съм давала каша на Йойо. Веднъж направих картофено пюре (с малко кърма), но малкият не знаеше как да го яде, определено предпочиташе да си държи вареното картофче в ръка. Пробвах да му дам с лъжичка, което страшно го обиди - плю, започна да маха с ръце, изобщо ми показа, че тая няма да я бъде  Stop

Аз питах за кончетата Simple Smile

А с безглутенови и после глутенови храни как процедираше?
И реално нормален ориз кога може да се въведе, като си даваме цели зрънца, нали?  Blush

# 259
  • T"A
Аз му давам да смуче крайче на франзела, коричка на бял хляб (тя е доста жилава, но все пак трябва да се следи бебето!) - той не я яде, но му попадат трохички и това може би може да се смята за въвеждане на глутен. Но все още не му давам в по-големи количества.

Ориз въведох  преди 2 седмици с едни оризови бисквитки, които бях взела за из път (при едно пътуване на екскурзия в провинцията). Много му се усладиха, а и са удобни за хващане. Ден-два по-късно му дадох ориз (пак бяхме на гости), неподправен, просто сварен добре - яде го (седнал в скута) от ръката ми - просто хващах няколко зрънца и му ги доближавах до устата, много му хареса. И след това сготвих вкъщи (без подправки, само със зехтин, това му беше запознаването със зехтина) ризото със зеленчуци - сложих му го директно на табличката на столчето, не в чиния, хващаше с юмруче и си облизваше ръчичките. Цапаница е, но пък е сладка гледка  Grinning

Последните изследвания показват, че няма нужда да се изчаква с глутена, Бу беше писала пост за това, ако ми попадне пак, ще дам линк Peace T.e. нямах притеснения да му давам хляб...

Последна редакция: пн, 06 дек 2010, 21:58 от Mentha

# 260
Кали аз давам коричка хляб постоянно, особено вечер като седнем да вечеряме се почва едно мрънкане от страна на Атила и за да се успокой му давам коричка хляб да се занимава, сутрин давам и сухар, понякога му я мажа с готовите местни пюрета -нещо като пастет става знам ли  Rolling Eyes

сега тук в Кърджали(ние сме при баба) не ми остава много време да му давам на обяд да си гризе зеленчуци, давам му с лъжичка ( тъй като повечето време сме навън) но доста често яде банан, хляб, сухар сам

давала съм ориз на зърна- но пак аз съм му подавала- мента добре ме подсети отивам да му направя едно ризото и да видим днес какво мазало ще стане, че сме си вкъщи днес навън е многооо студено

давала съм в началото каши икакъв резултат и ги подарихме на една мама с по-малко бебче да си ги папка сладко сладко  Crazy

# 261
  • T"A
Фата, в схемата пише, че яйце се въвежда по-късно - 9-10 месец. Обаче аз искам да направя едни картофени крокети (удобни са за хващане), към които да добавя жълтък. Мислиш ли, че е подходящо за бебе на 7 месеца?
В краен случай ще пробвам без жълтък, най-много да станат по-ронливи...  Rolling Eyes

# 262
  • София, св. Троица
Здравейте момичета, най- сетне да се пльосна и аз тук. Прочетох почти всичко за захранването #Crazy в главата ми в момента е пълна каша. Просто не знам как се оправяте....таблици, схеми, мъжа ми вече ми се подиграва че съм прочела цялата научна литература по въпроса.. ooooh!
Този метод, който обсъждате тук много ми допадна и бях твърдо решена че ще го пробвам. От началото на 5 месец мисля, Пупи проявяваше известен интерес към това какво аз ям и ако нещо подходящо му давам да си помирише- някой път се потриса, друг път му харесва и си отваря устата .....обаче аз все чакам, все чета разни работи...майка ми и свекърва ми вече нямат търпение и всеки ден ме питат кога ще е денят Х за захранване. И двете като разбраха как смятам да му дам сварен картоф сам да си го яде се побъркаха, лошото е, че и мен ме побъркаха и сега ме е много страх от задавяне. Въпреки това онзи ден се престраших и му дадох едно парч картов. Определено му хареса, близа го доста, но така и не глътна нищо. Мисля, че аз бях твърде уплашена да не се задави и му го взех превантивно...
Аз също имам мрежичка и се чудех дали да не му дам картофа първо с мрежичка, за да видя дали ще сдъвчи? newsm78
Имам и друг въпрос ..още не сме купили столче дали е удачно да изчакам още ден два докато му вземем и да може сам да си седи спокойно (макар че той още се клати като шамандура) или може и в скута ми (аз го слагам в/у една твърда възглавница)?
....
Благодарности на Fata за труда, както и на всики майки споделили опит.

# 263
Aidin, аз не бих давала мрежичката, не виждам как ще ти е от полза, с нея няма как да провериш детето дали ще дъвче, то ще я смуче. Със сигурност, ако му дадеш малко повече време бебо ще успее да напъха нещо в устата и да го сдъвче и глътне.
За задавянето при нас за два месеца е имало само покашляния,от хляб се задави малко по сериозно, но то беше защото бях дала от вътрешността и явно от някоя трохичка стана задавянето, но пак сама си се изкашля малката без изобщо да и помагам по някакъв начин. Най-добре обаче поне в началото да няма публика докато се храните да не вземе бебо да се позакашля леко и да настане някаква суматоха и да те изплашат ненужно!
Аз свикнах да си я храня в мен щерката и столче почти не използвам, а и така цапаницата мисля, че е по-малка, защото доста от парченцата ги хващам преди да полетят към земята, а и някои път прикрепям с ръка някои особенно хлъзгави парченца!

# 264
  • До хладилника, който обичам
Mentha, можеш да сложиш жълтък вътре. Схемата е ориентировъчна, не задължителна. Важно е жълтъкът да се приготви добре, т.е. да се сготви.

# 265
  • София
Споделих си одеве "драмата" с Изи. Моето момиченце днес не пожела да яде почти цял ден... С последно ядене в 3 през нощта, хапна след близо 12 часа пауза  #Crazy #Crazy #Crazy  единствено й предложих от оризовата каша сутринта, че нямаше банан, и хапна няколко лъжички, но гърда отказа и преди, и след кашата.
На вечерното кърмене цока само от едната гърда, което не се е случвало от месеци.. Надявам се да е краткотрайно това поведение.. Може ли заради това, че усеща различни вкусове (реално само 5 неща е опитвала до сега, и то не по много), да не иска да цока? Държи се странно, когато й предлагам, без реално нищо да е различно от обикновено; иначе си е енергична, хили се...
Аааа, да, в резултат на неяденето днес, съответно и памперсът е само пишкан.. Дали да не оставя за ден два захранването? (четох някъде за оризовата каша, че е добре да се въвежда 5-7 дни, има ли нещо вярно? давала съм я 3 дни до сега).

# 266
  • София
Айдин, и аз се притеснявах много от задавяне, но реално децата добре контролират. Онзи ден Габче отхапа доста голямо парче банан, залепи й се за небцето и примлясква, примлясква.. едвам се възспрях да не й бръкна в устата. В крайна сметка, изяде част, другата изплю. Тя също покашля от време на време, но това го направи и с кашата.. Опитай и ще видиш, че в действителност се справят много по-добре отколкото си мислим. Дори и майка ми е по-спокойна сега, след като я видя как сама си похапва.
Наистина, нека първите ви хранения са в скромен състав, и детенце да не се разсейва, и баби да не се шашкат (и да ти го предават на теб). Пиши после как е минало!  Peace

# 267
  • София, св. Троица
Malini,  Звездичка, благодаря за отговорите.   bouquet От пусти страх днес реших да му дам с мрежичка, така и така вече бях приготвила картофа. Както Звздичка каза само го смучи, но пък много  му хареса. Така му налетя на тоя картов в мрежичка, а тъкмо беше кърмен, направо изревнувах. Май ни започнаха зъбите и си намери вкусен начин за чесане  Joy Тъй като не бях сигурна какво точно е изял реших да му намачкам малко..е казвам ви няма такива физиономии - едно плюене, чудене..все пак се успокоих, че може да гълта Joy
Утре продължавам, дано и аз да имам с какво да се похваля скоро.

# 268
  • София
Мента, Нари, благодаря!  Hug Да видим какво ще става с това кърмене и съответно захранването, скоро и ние минаваме на ЛЕБ... май направо ще дам коричка след още 1-2 зеленчука. Оризът достатъчна подготовка ли е? Simple Smile

Айдин, всичко ще е наред  Peace

# 269

Фата, Нари и другите мами, вие каши давате ли/давали ли сте? Че те нали издуват, а моето момиченце не е като да има нужда точно от това.

Аз лично не съм давала каши  Peace Избор на майката е да даде и каша, но всъщност кашите не добавят нищо в бебешкото меню, което не може да бъде дадено и по друг начин. За глутена, както вече са ти писали, последните препоръки са за по-ранно въвеждане, още в началото на захранването. Според проучванията по-късното въвеждане на глутена дори може да създаде повече проблеми при предразположеност към алергия. При по-ранното въвеждане от една страна детето поема много по-малки количества храна и от друга е все още кърмено, а кърменето определено има положителен ефект за намаляването на риска от цьолиакия (непоносимост към глутена).
В схемата няма ред за въвеждане, посочва се, че от 6-я месец може да се дава коричка хляб (типов и пълнозърнест хляб се предлагат по-късно!)за смучене и дъвчене, което е всъщност и едно съвсем плавно запознаване с глутена.  Peace
Не вярвам дъщеричката ти да отказва да яде заради захранването и въвеждането на нови вкусове. Може би е някакво моментно неразположение или зъбки, често децата отказват да ядат в такива моменти. Дано скоро пак папка нормално!  Hug

Mentha
, за жълтъка Бу вече ти е отговорила. Наистина няма проблем да се даде, в тякои схеми той дори се въвежда съвсем рано. За по-проблематичен при яйцата се счита белтъкът.
Това с вестника е идейно, непременно ще го пробвам  Hug
Опитвала съм да му давам и поотделно, няма разлика. Установих, че просто му е трудно да държи храната, защото му се плъзга измежду пръстите. Вчера му дадохме пилешко бяло месо, приготвено на пара, с ризото със спанак и моркови. Нямаше никакъв проблем да су държи парченцето месо, защото то не му се сплесква в ръцете, както зеленчуците и плодовете! Това обяснява и защо предпочита аз да му държа морковчетата/банана/авокадото и изобщо "хлъзгавата" храна.
Мога ли да му помагам така или да избягвам?

Батат (сладките картофи) направо ги беше размазал на пюре, което облизваше и смучеше от лигавника си, от тогава не смея пак да му давам Blush

Да не би зеленчуците да са сварени прекалено меки и затова да се разкашкват  Thinking Дори сладкият картоф ако не е прекалено сварен няма как да става на пюре, поне при мен не се е получавал подобен проблем... Всъщност някои неща са малко по-трудни за ядене, авокадото и на мен ми се плъзга  Laughing Бананът можеш да даваш с парче от обелката в долната част, за да не се плъзга... Опитай да вариш зеленчуците по-малко, за да видиш дали ще помогне.
А иначе и аз съм подавала, като ги видя, че им се яде, а не могат да се сравят добре съм "помагала", няма да си оставя децата гладни, я! Crazy Но не трабва да е постоянно и през цялото време, иначе в един момент обикновено майките се изкушават да поемат изцяло инициативата.  Peace

Aidin , добре дошла при захранващите!  Simple Smile В началото въвеждането на нови храни наистина изглежда сложно като ядрена физика, че и повече  Crazy Всъщност ще видиш, че като започнете нещата ще си дойдат на мястото и притесненията ти ще се разсеят. Няма смисъл да предлагаш мрежичка, както сама си видяла малчо се справя чудесно и без нея. Води се по него!  Simple Smile Подкрепям напълно и този съвет:
Най-добре обаче поне в началото да няма публика докато се храните да не вземе бебо да се позакашля леко и да настане някаква суматоха и да те изплашат ненужно!

Важното е храненето да е момент на спокойствие и удоволствие. Децата усещат много добре напрежението ни и ако около тях се суетят наколко притеснени възрастни, които подскачат при всяко покашляне, запознаването с новите храни неизменно ще изгуби част от чара си  Wink

Общи условия

Активация на акаунт