Най-лесното захранване - baby-led weaning. Научете бебето си да се храни само!

• 60 119
  • 741
  •   1
Отговори
# 345
Не съм се вясвала от няколко дни и компенсирам с писане в късна доба  LaughingНещо мой не ни е наред рутъра и интернета зачезва след всяко зареждане на 2 страници и трябва да подновявам IP адреса или да рестартирам, но ме мързи  Blush

Понеже много от вас се тревожат за наддаването пускам нещо полезно.  Simple Smile В добре познатия ви холандски сайт има графики за растежа на изключително кърмени деца, според стандартите на СЗО. Понеже създаването на акаунт е на холандски пускам моите данни, с които може да влезете, а след това е вече на английски. Добавяте дете и добавяте килограмите и височината, запазвате и след това ви излиза графиката. Тук ползват много тази система и макар да бях скептична в началото сега я смятам за доста добра, защото графиката показва нагледно растежа.  Simple Smile Важното е да върви общо-взето гладко нагоре и да няма резки спадове, особено под най-долната чертичка, която е границата за най-ниско наддаване. Не знам защо, но моите графики са се затрили, ще въведа данните отново и ще видите как моите девойки имаха един спад в телгото в 4-я месец, който преодоляхме с по-често кърмене  Simple Smile От графиката също така е видно как наддаването забавя темповете си след 6--я месец т.е. тя не върви вече рязко нагоре както в първите месеци, а прави плавен завой. Разбира се, не е мажно детето ви да следва средната линия. Всако дете е различно, важното е да расте добре.  Peace Но ако ви се занимава опитайте сами  Simple Smile

http://www.borstvoeding.com/groeicurve/

Това е линкът. Вдясно в червеното поле малко надолу търсете Gebruikerslogin, отдолу има полета за име и парола.
Пишете ми на лични за име и парола.
След това в същото червено поле ще трябва да кликнете на growthcurve и след това е вече на английски. Прибавяте дете  add child, попълвате данните и кликвате на add child долу и след това въвеждате и мерките в Measurements, запазвате и тях и после можете да видите графиката си във view curve. Всичко е доста лесно.  Simple Smile

Понеже не обичам да оставям данни в интернет пространството утре по някое време ще ги  изтрия и после ще пращам на лични  Wink

Между другото като живяла доскоро в чужбина усещам осезателната разлика в подхода към децата  и здравето им в България и навън.  Confused Както споменават и ♥Juju♥ и Mentha, всичко се приема много по-спокойно, няма гонене на килограми, взимане на кръв, зор за захранване в еди кой си месец и куп други наглед малки, но всъшност много стресиращи за майката неща.  Peace
Мен този метод на захранване ми го спомена служителката в детската консултация, не че ми го препоръча, просто каза, погледни може да ти допадне  Simple Smile Педиатърката постоянно ме насърчаваше да давам всичко спокойно на децата - хляб, месо, яйца, риба, маслини, доматен сос и паста (последните, защото мъжът ми е италианец  Laughing). Нямаше страх от алергии, страх от задавяне, анемии, сокчета и прочее.... ooooh! Постоянно ме насърчаваха децата да се учат да дъвчат и да ядат сами (не само, защото захранвах по този метод, а защото го препоръчват на всички след 8-я месец)... И крайна сметка защо да ме стресират - две деца родени на термин, кърмени, които се развиват и растат чудесно, няма фамилна обремененост с алергии, жизнени и весели. Никога не им е правено никакво изследване. Лично на мен този спокоен подход ми допада много повече и дано и тук нещата все някой ден тръгнат в тази посока.  Peace

Последна редакция: сб, 01 яну 2011, 02:00 от fata ®

# 346
Фата, не знаех, че вече сте в България.
Нещата, които говориш за подхода на педиатрите там, в БГ ми се струват непостижими  Crazy За БГ педиатрите кърмене до 6я месец е тера инкогнита, а ти им говориш направо за ядрена физика с това baby-led weaning, къде отиваш ти, може би?!  hahaha

На мен ми е толкова добре да не захранвам, но още малко и започвам, Борис проявява голям интерес към това какво ям и пия. Ще ви следя по-стриктно вече и ще чета назад Simple Smile

# 347
  • София
Честита нова година! Да е здрава и успешна за всички!

Вчера направих кебапчета от пилешка кайма с киноа. Пожънаха голям успех. Никола ги държа, дъвка, гука им. Изяде количество колкото орех, ама с голям кеф. Определено си пада по месото.

Фата, мерси за линка. Аз попълних данните на Никола, ама доста приблизително, защото не помня кога бях за последно на консултация...  Embarassed Ама след следващата ще съм по-прецизна и ще видя на къде вървят работите. Прати име и парола, моля Simple Smile

# 348
Честита Нова Година ! Много здраве и късмет на всички !

И аз попълних данните на нашия Никола . Фата, мерси за линка   bouquet
Вчера най-накрая видях и моето момченце да хапва само и то с апетит  Laughing Дълго време смука и облизва една бисквита . Пада си по твърдите храни, за да може да издават звук като удря с тях  Mr. Green Като му дам банан , след първия удар вече е размазан и  веднага го пуска , а с тази бисквита му беше голям кеф . И ние много му се радвахме (родителите ми бяха на гости за празниците)
Ще започна да му правя бисквитки по рецептата на esma, за да мога да му слагам и плод в тях .

# 349
За много години!
Много сте изписали!Браво!Групата расте  Hug
Аз така на отчет Wink
Напоследък Сава се справя по-добре с храната,по-малко изпуска,ръчичките са му станали по-умели и изяжда малко по-големи количества,например две паченца ябълка,две парченца коричка хляб,едно голямо букетче броколи,3 зрънца едро грозде.Но банан не му се нрави,морковче не много,тиква също.Каквото такова.Гледам да предлагам от любимите неща по-често и от другите за опитня.Но общо взето скоро не съм въвеждала нищо ново и трябва да помисля по въпроса.
  Скоро бяхме на гости и изяде 3бр. от онези пълнозърнести дебели солетки,чак ме изуми.
Вече има две зъбета и нямам търпение да ги видя в действие като пораснат.  Mr. Green

# 350
За много години и от мен!

Успях да ви прочета най-накрая. Много сте писали и все полезни неща   bouquet
Ние още не сме започнали захранването, но пък и Малчо все още не може да седи стабилно сам. Сега търся подходящо столче за хранене.
Исках да ви попитам дали някой е намирал преведена на български език книга за baby-led weaning или да поръчвам от Амазон  newsm78

# 351
Добър вечер, Дами Simple Smile

Записвам се и аз сред заинтересованите от това захранване.
Аз лично не съм никак последователна и стриктна в никой аспект от живота си, в това число и в храненето на децата; правя нещата по някакъв си мой измислен начин, който ми се струва логичен и "натурален"; и явно това ме е отвело доста близо до baby-led weaning с първото ми дете. Бих казала, че съм доста доволна от резултата - имам си момченце, което хапва всякакви видове храна, храни се съвсем самостоятелно от доста дълго време (чудесно ме устройва - остава ми свободно време и свободни ръце, а той се наслаждава на самостоятелността си!)
Това ми синче изглежда една идея по-слабо заинтересувано от пюретата, но пък с радост смуче банан, морков, ябълка... Явно ще наблегнем с него на самостоятелното хранене. Единствено ме притесняваше моментът с по-едрите парчета, на които се получават заленчуците, но явно и това не е страшно! Още утре ще дам хубаво авокадо за проба (ако не се изплъзне между малките пръстчета  Mr. Green)
Благодаря за така прилежно събраната и поднесена информация!
(Понякога човек просто има нужда да прочете, че това, което прави, не е "нередно" Simple Smile)

# 352
  • София
Привет, мили мами и за много години!
Нека Новата година бъде за вас и любимите ви хора много здрава и благодатна, мирна, хармонична и щастлива!

fata ®, благодаря за линка. Ще се опитам в скоро време да се възползвам от него.
Споменаваш за маслини и ми напомни, че от известно време се каня да попитам мамите с повече опит и в частност теб, на каква възраст за първи път предложихте маслини на децата? В моето семейство маслините са любима храна и доста често присъстват на масата. Та се чудех кога е подходящо да ги предложа на моята госпожица - разбира се в по-безсолен вариант и без костилките.

offioly, добре дошла при нас. Браво на твоите момчета. Предполагам, че и fata ® ще се включи, но и аз да обърна внимание, понеже не става ясно в какъв вид даваш моркова - надявам се сварен или на пара. В суров вид се смята за доста рисков, така че трябва да е добре сварен във вода или на пара. Разбира се не трябва и да се прекалява, понеже ако стане твърде мек и кашав на детето ще е трудно го държи без да се размаже по пръстчетата му. Иначе за авокадото смятам, че ще имате успех, макар че и там проблемът с хващането на хлъзгавите парчета няма как да се избегне. Но пък ако се наложи мама може малко да помогне. На моята Али вкусът на авокадото много й допада. Хапва го винаги с удоволствие, както и банана.

esma, благодаря отново за поредната идея (кебапчетата от пилешка кайма с киноа), с която да обогатя менюто на моята шишарка.  Grinning

Aidin, както вече Звездичка ти е писала, можеш да действаш по-смело при въвеждането на храните, особено ако нямате фамилна обремененост от алергии. Краве масло започнах да използвам в храната за Али към края на шестия месец, лук и някои подправки като червен пипер и чубрица - горе-долу по същото време. Днес например менюто ни беше мусака - сготвих я по почти всички правила, но разбира се с малко промени, заради Али - каймата беше само телешка, сол - символично, без черен пипер, който иначе при други обстоятелства слагам за нас. Когато картофите бяха готови и мусака се запече, изкарах малко количество за детето и направих заливката с яйца и мляко. Честно казано не посмях още да й дам мусаката в завършен вид, заради яйцата, независимо че вече съм й давала да опитва жълтък и нямаме проблем.

Последна редакция: ср, 05 яну 2011, 23:24 от froh

# 353
Здравейте Simple Smile
Забелязвам от 2 дена, че когато дъщеря ми отхапе по-голямо парче и аз се опитам да го извадя от устата ѝ, тя стиска здраво за да не позволи това. Взех да се притеснявам да не стане така, да не успея да го махна от устата ѝ, или пък тя да се опита да глътне по-бързо щом ме види, че я пипам  по устата и да се задави Confused При вас случва ли се подобно нещо? По принцип не се намесвам, но когато видя, че отхапва голямо парче няма как да не бръкна в устата ѝ и да го извадя  ooooh!

# 354
Исках да ви попитам дали някой е намирал преведена на български език книга за baby-led weaning или да поръчвам от Амазон  newsm78

Не е преведена на български, но имам информация, че в кабинета на НАПК имат копие на английски и я предоставят за снимане. Книгата е незаменима, между другото, горещо я препоръчвам.

# 355
Clairette, благодаря ти за отговора! Ще я поръчам от Амазон значи. Малко късно се сетих за книжката, но докато дойде ще разчитам на информацията от тук   bouquet

# 356
За много години!Да е здрава и щастлива новата година!

sinq pti4ka, мисля че и Фата е писала, че не е добре да се бърка в устата на бебо. Аз да ти кажа изобщо не виждам какви парчета отхапва понеже малката седи в мен, бъркам в устата само, ако се усъмня че има залепнало някое парче хляб на небцето понеже ни се случи няколко пъти това.

Аз правих от бисквитките за които си говорим тук. Станаха нещо средно между тези от линка на Мента и тези на Есма. Определено съм доволна от резултата, Ани добре си хапна от тях, аз ги направих с пълнозърнесто брашно, масло, жълтък и ябълка, тъй като малчо досега не беше опитвал ябълка, а пък елда още не съм смляла, на част от тестото сложих малко захар, тези бяха за каката и определено станаха доста вкусни, даже да уточня, че вече два пъти правих от тях и тези дни пак ще правя!

# 357
Здравейте! Успешна и ползотворна година на всички!И аз да се присъединя към групичката на очакващите ги захранване съвсем скоро. Изчетох всичко написано дотук  и се надявам да се справим  Party. Тъкмо имах намерение да питам дали книгата е полезна и има ли смисъл да я купувам, и Клер е писала, за което и благодаря   bouquet

Имам много въпроси, но още не са съвсем оформени  newsm78.

# 358
Звездичка, пълнозърнести брашна не се ли даваха по-късно  newsm78 Питам, защото с мъжа ми по принцип не ядем бял хляб, а сега специално за малкия правя такъв (е, аз си го изяждам после де  Blush)
А вие по колко време държите малките да се хранят? Никола си осмуква коричка около 5 най-много 10 мин и след това вече започва да се върти и да се опитва да слиза от стола . След като не му е интересно вече го свалям от столчето

# 359
Аз направо си го захраних с пълнозърнест хляб,защото и ние такъв ядем  Grinning Не знам дали е правилно,но нямах избор,защото много силно си иска.  Laughing Laughing Laughing Както и със сусам....пак искамм не искам...от гевреците които сестра му яде  Mr. Green
 Явно почва да увеличава апетита си към "твърдото",защото сега на вечеря опустоши:полвин морков,парче ябълка и коричка хляб и мирна.А скоро преди това бях предлагала да суче и ми бе отказано след кратко дегустиране  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт