Най-лесното захранване - baby-led weaning. Научете бебето си да се храни само!

• 60 454
  • 741
  •   1
Отговори
# 420
  • София
Есма , ти давали ли си на Никола от тези оризовки и харесват ли му ?

Да, харесват му и то доста. Аз още от каките знам, че липсата на сол не е проблем за детския вкус, на тях им правех пюрета без грам сол до 1г. Хапваха ги с апетит Simple Smile

# 421
  • T"A
Привет на новите мами!  Hug

Аз бързо да се отчета, че правих бисквитки по две нови рецепти (вече давам масло... бисквитките с масло са много по-вкусни, поне за нас възрастните Mr. Green). Фаворит са овесените блокчета, препоръчвам с 2 ръце: http://vkuhniata.wordpress.com/2009/12/06/kids-oat-squares/
(ползвах брашно от киноа вместо грис)
А бисквитките от елда и банан станаха много вкусни - доста хрупкави, но още нямам отзиви как ги приема бебока (дадох ги като храна за из път на мъжа ми да си храни наследника докато са навън)

Освен това дадох сготвена червена леща - Йойо я яде с невероятен апетит, но бих препоръчала да се дава сутрин, а не вечер, защото бебко доста пръцкаше от нея  Whistling  Мазах я на филийки хляб...  (с лъжичка още не успявам да му давам, въпреки че имаме напредък)

Той малко увеличи количеството твърда храна (за радост на мама  Grinning)

За задяването наистина ли се вталяват толкова околните? Като видят как хапват децата, ще им мине  Wink

# 422
За задяването наистина ли се вталяват толкова околните? Като видят как хапват децата, ще им мине  Wink
Мента, околните не знам, но аз се втелявам  Crazy Мислех, че като ми е второ дете, съм обръгнала и нищо не може да ме смути. Е, не е така! Треперя си му на мамината душичка  Joy hahaha

Днес е на картоф и морков (още не съм ги дала, чакам брат му да се събуди и да обядват заедно) от един постен гювеч, който сготвих. Да видим как ще го приеме. Специално заради него не съм слагала сол и почти никакви подправки.

Като беше Нико малък, и аз правех бисквитки от елдено и оризово брашно. Сега обаче елдата ще я въведа направо в манджа. Свикнах да я ям всякак и на манджа с гъби и броколи например ми е много вкусна  Peace

# 423
Днес няма интерес към бисквитите; мина му мерака явно  Mr. Green следобед ще му дам ябълка да яде с брат си;

така, всички тези бисквито-соленки звучат много добре; някой пробвал ли е солени, примерно с печена чушка? дали ще се получи? примерно царевично брашно с чушка, или какво брашно може да е подходящо? 

# 424
  • T"A
Аз мисля да направя от тиква, но не съм измислила рецептата още  Simple Smile
(мисля си за оризово брашно може би смес с друго... Thinking )

Последна редакция: пт, 14 яну 2011, 16:11 от Mentha

# 425
Много ви благодаря Nikolovi и Malini Simple Smile Съжалявам, че задавам, но не намерих по-напред подобно нещо с търсачката, а бях на зор и съм само 10 стр. Stuck Out Tongue Но сега продължавам с четенето и, надявам се, да споделям тук как върви "веселбата" Simple Smile

# 426
благодаря на тези, които ми отговориха за наддаването, и привет на всички!

Confused: Confused: Confused: Confused: за количествата:
Рапли пише, а се разбира и от само себе си, че няма норма за колко е изяло. храната е за запознаване, не за наяждане.
днес обаче синът ми (на 6,5 мес.) изплюска почти половин банан на обяд, с настървение. нямаше да откаже и другата половина, но аз се притесних и не му я дадох. това количество ме притесни, т.е. яде с охота (онзи ден четвърт круша), но никъде не срещнах обсъждане на "детето-яде-твърде-много". или не е много ....
започнах да предлагам вода неизменно, представяйки си, че това ще спомогне храносмилането.
*кърмен е на поискване, няма промяна в апетита му за кърма. пие/ бълбука с водата по-скоро като забавление.

като си помисля, хранените с каши деца, щат-не щат, отнасят по 5-6 лъжички "смески" Laughing, което може би е подобно количество. съзнавам, че външният вид на храната лъже за обем<->количество.
моля, споделете опита си с вашите дечица. може би за по-големите не е проблем, но на 6,5 месеца ...Confused:

Последна редакция: пт, 14 яну 2011, 15:20 от 2406

# 427
Точно така преглъщат в началото  Simple Smile Имах чувството, че им "стърже" храната по хранопровода и определено им костваше усилие. И то сигурно е така, все пак досега отттам е минавало само топличко мляко  Simple Smile

Бисквитките е по-добре да са без сол  Peace
Значи "повредата" не е в моЙто дете  Laughing да се успокоя поне .
Солта и аз ще  я избягвам.

Днес пак му давах ябълка . Опитваше се да я ближе и гризка, но явно големи парченца отхапва и ги плюе . Затова пробвах да смачкам с пръсти малко парченце и да му дам . Явно му хареса, защото си отваряше устичката и зяпаше към пръста ми . Правилно ли е ....  newsm78 по скоро обърквам ли го така ? Той пак си дъвчеше иначе

# 428
Смятам и аз да направя бисквитки на Никола, та да видим до къде ще стигнем. От какво брашно, освен от елда, мога да ги направя? Не сме въвели още глутена.

Иначе предложих банан - много му хареса, но много трудно го държи сам. Гледам обаче да хапне съвсем малко, че му е рано още за големи количества банан.

Въведохме и зеленчуковите пюрета и мога да кажа почти без успех. Ако въобще реши да хапне, не е повече от 40-50 грама.

# 429
Евридик@, честита ти титла ЛЛЛ консултант  Hug  

Да се отчета и аз за захранването: Вчера предложих картоф и морков. Борис беше меко казано потресен от вкуса на картофа  Joy и поради тази причина изобщо не докосна моркова. Явно прецени, че му предлагам гадости  Laughing Реших да му дам банан, така и така го бях сложила в столчето. Осмука доста (после си го намерих в памперса). Следобед му предложих резенче ябълка. Доста я смука, но не пожела да я хване сам.
Днес му предложих сладък картоф и ябълка. Картофът определено го хареса. Смука, двжака, посяга към него (но парченцето му се размазваше в ръчичката и го пускаше). Видях го да гълта две парченца и този път потресената му физиономия определено беше заради консистенцията, а не заради вкуса. Яде пак основно от моята ръка. Ябълката също. Което ме наведе на мисълта, че парчетата, които предлагам не са удобни за хващане  newsm78 Следобед му предложих пак ябълка, но този път я отрязах като геврече, т.е. не на резенчета, а напряко и махнах семките по средата. Този път имаше голям успех  newsm44 Държа си я сам и си смука. Беше много забавно, защото вместо да си помага с двете ръце, си подпираше главата в табличката на столчето  hahaha Смука така, докато гевречето се счупи.
Мисля си, че ябълката я хареса, защото беше студена и му е приятно на венците. Преди дни му бях предлагала такава на пара, но я отказа много категорично. Обаче парчетата, които се отчупват от суровата ябълка определено са коварни (от вън стават меки от плюнката, но вътре са си твърди) и си има риск. Та се чудя ако я направя на пара, колко време мога да я оставя в хладилника преди да я предложа  newsm78

Ами това е от нас. Утре май ще предложа и брокол или авокадо. Още не съм го измислила.

Последна редакция: пт, 14 яну 2011, 20:04 от buggy-->

# 430
Buggy, благодаря! Помощник съм само, имам много хляб да ям за другото Simple Smile

А авокадото как мислиш да го даваш? Аз на Нико правя едно сурово кремче от банан, авокадо, мед и евентуално стафиди или сушени боровинки. Та и на Борис мислех да предложа авокадо в такава форма - намачкано с банан само. Вкусът на несмесено с нищо авокадо на мен ми е ужасително отвратителен и не си представям да го дам така и на детето си  Rolling Eyes

# 431
  • На топло...
Евридика, честито и от мен! И прощавай Peace. Знам, че си захранила едно дете вече, просто отговорих на скритата питанка готов ли е или не, както на мен ми се струва. Нямам представа как си захранвала баткото, затова реших да се включа.

На мен авокадото си ми харесва и самостоятелно, малко на ядки ми бие. Но суровите кремчета са хубави... Ние правим авокадо, ябълка и мед Flutter. Но и само така се приема прекрасно - по-добре от банан определено Grinning.

Днес хапнахме картоф, хареса се, замина около една осма от среден на големина  chef.

И на мен ми е интересен въпросът с количествата и е ли редно да се поддържа "чревоугодничеството" у мъниците  Thinking.

# 432
Сега научавам,че има такова захранване hahaha (без да знам обаче точно така съм захранвала)
Когато реших да захранвам,бях решила,че съм претърпяла абсолютен провал-лъжичката беше оплюта и изхвърлена hahahaФизиономията  на малкия ми син при първия допир с някакво пюре беше толкова отвратена,че направо не ми даваше сърце да пробвам отново.Абе не ни вървеше изобщо захранването,какво пове4е да обяснявам Crossing Arms Да не говорим,че само купувам пюрета и после ги хвърлям половина,защото не може да ги изяде...Обаче с парченцата изобщо не е така-взима си ги,хапва си ги,дъвче си,е,ако е нещо сварено си го хапва,ябълката и моркова обаче ако са сурови,ги прави на едни съвсем малки парченца ,точно като хамстер ,и после трябва да ги обирам с прахосмукачката hahaha
Та в момента не пасирам нищо,направо го сипвам както съм го нарязала,за да го сваря Blush
А пък оризът му е любим-много му е удобен за ядене с пръсти hahaha

# 433
Евридик@, нищо, тъкмо след време ще имаме повод да ти честитим още веднъж нова титла  Hug

Аз дадох авокадото така. Хапна малко, но не изглеждаше чак толкова да му е харесало. Утре мога да пробвам да му го дам намачкано с банан или по-натам намазано на хляб. А иначе, вчера Бори те похвали, че си забърквала много вкусни манджички от сурови плодове и зеленчуци и с нетърпение ще чакам да споделяш Wink

# 434
И аз днес дадох авокадо . Хареса му , чак се учудих колко сладко си го хапваше  Laughing Малко му се изплъзваше , но веднага си го намества с другата ръчичка и пъха пак в устичката , много е сладък . Хапна си и коричка хляб . Изпи около 30 мл вода . Много съм доволна от днешното му представяне  Grinning Не знам колко общо е хапнал, но после не искаше да суче ...... чак след час някъде го нахраних
Явно метаболизма му е добре....авокадото беше в памперса няколко часа след като го е изял Laughing

Последна редакция: сб, 15 яну 2011, 17:18 от nikolovi

Общи условия

Активация на акаунт