Най-лесното захранване - baby-led weaning. Научете бебето си да се храни само!

• 60 364
  • 741
  •   1
Отговори
# 555
Mentha, благодаря!

Ние засега се спряхме на "хапване от ръката на мама". Аз държа храната пред нея, а тя се устремява с широко (или не толкова- зависи от храната  Laughing) отворена уста и я захапва. Услажда и се иначе, ако я чакам сама да реши да посегне ще има да почакам  Rolling Eyes. Но и този момент ще дойде, сигурна съм. Явно така и е добре за момента  Party.
И аз така днес държах банан, да си ръфне малко, но мнооооого ме е страх да не захапе по-голямо парче. Иначе тя посяга да си го вземе ама...аз не и давам  Embarassed

на моята съседка малката така се е задавила с парче бисквита 'плазмон', която залепнала накъде навътре в гърлото. Малката спряла да диша и посиняла, нито тупане по гърба, нито тръскане с главата надолу помогнао. Накрая майка и бръкнала дълбоко в гърлото с пръст и отлепила парчето  Shocked
И заради такива рискове ме е страх да и връча цялото парче банан. А като гледам онези филмчета с бебето Оливър ...леле, какви смели родители, какви неща изяде тва бебе Simple Smile))

Я кажете мамите с повече опит в BLW имаше ли случай бебетата ви да са се задавили по-сериозно?

# 556
  • T"A
Малко оф-топик, но нали препрочитам темата, за да събера рецептите и попаднах на въпрос, който ме е попитала Звездичка! и не съм и отговорила  Blush

Мента, малко се зачудих за това, което казваш, че пълнозърнестите може ли да попречат на усвояването на желязото тъй като нали самите те са богати на желязо Thinking, аз като аргумент да не се бърза с тях бях чела само, че са доста тежки за стомахчето.

Пълнозърнестите съдържат фитати (phytates), които пречат на абсорбцията на желязо в организма по подобие на оксалатите в спанака, които също пречат... Ако темата те интересува, можеш да прочетеш в нета на английски: източник  Peace

nlight, моето бебе не се е задавяло. Случавало се е да отхапе по-голямо парче и да направи едно подобно на изкашляне, за да избута парчето напред в устата и го плюе. Яде по малко, но много спокойно и аз също съм спокойна, като го гледам как добре се справя  Peace

---
Момичета, списъкът със събраните рецепти е тук: https://docs.google.com/document/pub?id=1OWAWgel8Rv_v5i9KH4GhoaW … Mhl8D6a8nbbVcUOAU
Ако съм пропуснала нещо, пишете ми  Peace
Не са много, но поне да са на едно място. Фата, дали ще можеш да сложиш линка на по-видно място? (на първата страница)  Thinking

Последна редакция: пт, 04 фев 2011, 01:09 от Mentha

# 557
  • На топло...
Мента, благодаря за рецептите, много добра работа си свършила по събирането им Party!

Tочно това съм чела и аз за пълнозърнестите и спанака, както и за калция. Пречат на усвояването на желязото. А за трудносмилаемостта се препоръчва да се смесват с бяло брашно, по този начин не е проблем да се предлагат Peace.

Йоши се мъчеше да се дави в началото, но неуспешно, може би предимството на естествените храни е, че се плъзгат и не могат да залепнат така както в примера с бисквитката. А и децата развиват усет как да върнат парчето обратно нагоре.
Днес връчих на Яни шайба ябълка (мерси за идеята, не помня на кого беше Blush!) докато седеше в столчето, а аз чистех из кухнята. Мислех, че само ще го дупчи с двата зъба и поосмуква, но не! Раздроби си го на малки парченца и всяко си го е дъвкал усърдно. Опита се да се задави веднъж, но се изкашля. Не се притеснявам вече изобщо. Бисквитените пръстчета също не го давят, но и те не са сухи, а мекички и по-едрозърнести.

А мазнината се препоръчва да се включва постепенно заради усвояването на мастноразтворимите витамини (то е ясно де за какво). На капки, не с черпака. Но на първо време със сигурност ще е достатъчна и от кърмата и авокадото Simple Smile.
Аз добавях преди на оранжевите зеленчуци, каротинестите. Сега още не съм започнала, сложих в бисквитките малко само.

# 558
Mentha, благодарности за рецептите   bouquet. Много полезна информация  Hug Hug!

Fata ®, писах имейл на Джил Рапли за разрешение да преведем и публикуваме във форума части от книгата, тъй като мисля че ще е полезно за новите майки като мен, които решат да тръгнат по пътя на BLW. На български, за съжаление, няма много информация за този вид захранване, а ти си имаш свой живот и не може да си вечно на разположение да отговаряш на едни и същи въпроси  Party (което се отнася и за другите по-опитни майки, които помагат тук). Надявам се да одобриш идеята  Praynig Тя отговори, че ще се радва книгата да бъде преведена на български, така че ако някой има идея от издателствата в БГ и евентуално интерес на някой от тях към книгата, да свирка  Grinning.

# 559
Mentha, благодарности за рецептите   bouquet. Много полезна информация  Hug Hug!
Тя отговори, че ще се радва книгата да бъде преведена на български, така че ако някой има идея от издателствата в БГ и евентуално интерес на някой от тях към книгата, да свирка  Grinning.

например Горичка?
те са 1. любознателни и 2. обичат да споделят наученото. http://gorichka.bg/?p=219)
мисля, че подходът на Рапли има доста общо с принципното формиране на поведение, самостоятелност и взимане на решения. започва се от първата хапка, своего рода.

успех Simple Smile

# 560
Моята калинка явно е на моменти.
Вчера и днес давам тиквичка и сладък картоф(печени във фолио)-хапна снощи, но днес не и не. Имам усещането, че трябва да и уцеля момента, когато лапа и дъвче разни неща като залъгалката си например-тогава е най-склонна да опитва всичко. Другата форма под която опитва е от ръката ми, но това не трябва да го правя и избягвам.
Момичета, гледам много рецепти има с яйце. Бебка е на 7 м. почти, раничко е за яйца, нали?  newsm78
Аз гледам да се водя по схемата на стр.1.
А относно олиото и маслото-тях пък кога да давам? Аз досега само варени на пара и печени натюр неща давам, защото адски ме е страх от алергии.
И един страничен въпрос, ако може-кога започнахте да слагате бебето на гърне, ако изобщо сте започнали? Иска ми се по-рано да се оттървем от памперсите. Детето още не седи напълно само, та изчаквам, но все пак да си питам. Мерси предварително!
Mentha, за мен събраните рецепти са безценен дар и ще съм ти благодарна до живот! Голямо благодаря! Hug  bouquet

# 561
Мента, благодарности за споделените рецепрти   bouquet Подсети ме да направя едни елдени бисквитки на Малчо и ей сега се запичат във фурната Simple Smile

# 562
Eто една рецепта и от мен - задушаваме настърган морков и лапад(спанак) в масло, разстиламе върху кора за баница (има едни домашни - съдържат само брашно, вода и сол), навиваме на рулца и печем 10-15 мин. до зачервяване. Не ми харесва, че има сол в корите, но мисля че лесно можем да ги приготвим и сами. Беб ги хареса (кучетата също - по-голяма част бяха изхвърлени на земята, а те чакаха отдолу  Wink ), ето http://www.facebook.com/video/video.php?v=10150090871108600&saved#!/video/video.php?v=10150090871108600

# 563
Леле как ви завиждам ,че правите специални неща за децата. Напоследък нямам много време за готвене и забърквам нещо набързо, а за малката варя зеленчуци . Embarassed
vicky-picky Относно гърнето ще цитирам майка ми : ''Колкото по-рано толкова по-добре. '' Моето момиче е на 10 месеца и го ползваме активно. Все още не си  казва , но скоро и това ще стане.

# 564
vicky-picky, аз за захранването още не съм наясно, само ви чета, но да се произнеса за другата страна на процеса т.е. гърнето  Laughing Подкрепям предното мнение, че колкото по-рано, толкова по-добре. Може би си чувала за естествена бебешка хигиена, понеже моето момиче е само на 4.5 м, сега се опитвам да започна с ЕБХ. Мисля, че това е добра подготовка за гърнето. Според мен, щом детето може да сяда стабилно, значи може да се учи на гърне. Тази сутрин за пръв път успях да я изакам в легена, и това ми даде добър стимул да продължа. Сори за офтопика!  Wink

# 565
Йо-хо-хо!
Аз напоследък гледам да не вися на компа, затова умишлено избягвам форума  Mr. Green

След един период на съмнежи и вълнежи относно какво, как, и колко яде малчо, след няколко опита на баща му да го храни с пюрета, и след като си получих книжката на Рапли по пощата... Доста много ме мързеше напоследък, а и пътувахме, та основното, което хапваше бебето беше хляб и бисквити (оризови)... Отклоних се...
Ето ни днес в най-паметния от всички дни!!!  Mr. Green Mr. Green Mr. Green 
Курдисах Бузан-дебелан в новия-новеничък стол, затъкнох го зад масичката, турих му два брокола и две ябълки отпред и той 20 минути яде та се не спря!!! Имам богат филмов мат'риал, но утре ще качвам. Ето снимков -

Толкова броколи изяде  #Crazy подобно количество под форма на пюре ще изяде, ама... друг път  Crazy
Цялата тази несвързана тирада идва да изкаже майчиния ми кеф, че детето си хапва доволно зарзават (не само традиционния 'ляб), и колко днес съм доволна, че го оставям да се справя сам. Дадох му и вечеря - морков и ябълка - седя с нас детето, и всички можаха да се хранят спокойно, което отдавна не беше ставало.
От специално готвене засега се въздържам, ще се възползвам от мързеливото удобство на сварени зеленчуци и почти сурови плодове! И - разбира се - хляб! (Гледам да правя домашен, но си затрихме бъркалката нейде, та сега и меся  Crazy)

Поздрави, утре нескромно ще ви натрапя и клипчета на мойто гар'же, тлкова  щастливо и добре се справя, че може да повдигне духа на някой отчаян   bouquet

Лека нощ!

# 566
  • T"A
Пълнят ми душата тези снимки и филмчета  Heart Eyes Йойо е болен и няма никакъв апетит, но утре и аз ще пробвам с любимите му броколи...

Няма за какво да ми благодарите, наистина  Blush И аз имам дълг към форума  Grinning колко го ползвам за помощ и информация

Между другото аз не готвя специално за бебето, ние ядем едно и също заедно, освен, ако не ям нещо, за което на него му е рано.

vicky-picky, първите няколко седмици и аз предлагах основно зеленчуци и  плодове, но детето нали трябва да свиква и на нашата храна... С яйцата се изчаква заради белтъка по принцип, но и аз не спазвам схемите за въвеждане с голяма точност.
Ти, щом си имаш опасения, се води от майчиното си чувство, децата са различни  Hug

# 567
Ха ха, offi, много е сладък!  Hug
Мойто тази вечер така яде карфиол и елдени бисквити с ябълка.

# 568
Привет и от мен в късна доба. Борим се с разни бюрокрации напоследък и времето за форум никакво го няма  Tired

Fata ®, писах имейл на Джил Рапли за разрешение да преведем и публикуваме във форума части от книгата, тъй като мисля че ще е полезно за новите майки като мен, които решат да тръгнат по пътя на BLW. На български, за съжаление, няма много информация за този вид захранване, а ти си имаш свой живот и не може да си вечно на разположение да отговаряш на едни и същи въпроси  Party (което се отнася и за другите по-опитни майки, които помагат тук). Надявам се да одобриш идеята  Praynig Тя отговори, че ще се радва книгата да бъде преведена на български, така че ако някой има идея от издателствата в БГ и евентуално интерес на някой от тях към книгата, да свирка  Grinning.

БРаво!   bouquet А тя за части от книгата ли е съгласна или цялата книга? А авторски права?  newsm78 Имам и аз идея за издателство, все пак едно време работех като журналист и все още ми е останало някое и друго познанство в бранша... Би трябвало да се уточни въпроса за автарските права, обаче.
Аз преведох статиите от холандски, защото и там е синтезирана по-важната информация по-накратко и има схема за захранване.  Simple Smile Там също има и книга.

Предимствата на нерафинираните продукти не могат да се сравняват с недостатъците им по отношение на поемането на увеличено количество вредни вещества в първата година от живота. С особено предимство е рапичното олио, защото съдържа добре уравновесено съотношение на мастните киселини, включително високо съдържание на Омега-3-мастни киселини, които ги има също в рибата и които са изключително ценни за организма, и най-вече за развитието на мозъка.

Честно казано за рапичното олио обикновено съм попадала на точно противоположното мнение. По принцип ако се използва нормална рапица олиото става токсично, затова се използва специален сорт модифицирано растение за извличане на олиото. Самата технология по извличането му също не е от най-безвредните. Ще потърся линк и ще пусна повече информация. Но качествения студенопресован зехтин определено не отстъпва по нищо на рапичното олио, напротив!  Peace

Mentha , стахотна работа си свършила рецептите! ще пиша на модератор да ги добави в началото на темата.  Simple Smile

на моята съседка малката така се е задавила с парче бисквита 'плазмон', която залепнала накъде навътре в гърлото. Малката спряла да диша и посиняла, нито тупане по гърба, нито тръскане с главата надолу помогнао. Накрая майка и бръкнала дълбоко в гърлото с пръст и отлепила парчето  Shocked
И заради такива рискове ме е страх да и връча цялото парче банан. А като гледам онези филмчета с бебето Оливър ...леле, какви смели родители, какви неща изяде тва бебе Simple Smile))

Я кажете мамите с повече опит в BLW имаше ли случай бебетата ви да са се задавили по-сериозно?

И моите деца не са се задавяли  Simple Smile По принцип ако ръководят сами процеса на дъвчене и преглъщане няма реална опасност да се задавят. Друг е въпросът с бисквитка дадена на бебе, което е било хранено само с пюре, например и не знае как да дъвче и преглъща.  Peace Тръскане по гърба и обръщане с главата надолу определено не са и най-правилната реакция при задавяне. По-назад бях пускала клипче за правилно действие при задавяне на малко дете.

Eто една рецепта и от мен - задушаваме настърган морков и лапад(спанак) в масло, разстиламе върху кора за баница (има едни домашни - съдържат само брашно, вода и сол), навиваме на рулца и печем 10-15 мин. до зачервяване. Не ми харесва, че има сол в корите, но мисля че лесно можем да ги приготвим и сами. Беб ги хареса (кучетата също - по-голяма част бяха изхвърлени на земята, а те чакаха отдолу  Wink ), ето http://www.facebook.com/video/video.php?v=10150090871108600&saved#!/video/video.php?v=10150090871108600

Как хубаво се храни мъника!  Heart Eyes Ако може опитай се да го подпреш по добре изправен на столчето, евентуално с възглавнички (аз ползвах дори хавлиени кърпи) . Важно е детенцето да седи добре изправено, за да може да преглъща добре.  Peace

offioly , моята едната така като и дадох броколи и като почна да плюска, спиране нямаше  Joy А то беше точно в началото, бях предложила само морков преди това веднъж. А за спокойствието на масата просто няма такъв кеф, особено с две деца си е живо облекчение да се храни цялото семейство и мама също да хапва топла манджа  Simple Smile

Между другото аз не готвя специално за бебето, ние ядем едно и също заедно, освен, ако не ям нещо, за което на него му е рано.

Всъщност с малко повече внимание и адаптация не е нужно да се готви постоянно отделно за бебето. Дори в първите дни и седмици. Понеже ние почти винаги ядем и някакъв зеленчук просто варях всичко на пара без сол и после овкусявах за нас. От един определен момент нататък няма никакъв проблем и детето да опита пълнена чушка (или само чушката), например, или пълнени тиквички, парче домашна пица, паста или ориз, малко месо от печеното пиле...
Пък сега има вече и рецепти  Flutter

# 569
offioly, голям сладур:)))

fata ®, мдааа трябва подпиране  bouquet Аз го гледах,че му е неудобно така, а и за задавяне...

BTW, как се справяте с критикуващи коментари за метода. Майка ми не пропуска - "направи си му една попарка и си му дай с лъжичка", ""ама трябва и с лъжичка да го учиш, няма да яде така като аборигенче...", и подобни, че е като прасенце в копанка и т.н.  Tired

Общи условия

Активация на акаунт