Програмата "Личен асистент" - 2

• 180 429
  • 729
  •   1
Отговори
# 210
Elida, не се притеснявай,че сте все навън. На мен ми се обадиха предния ден, да ги чакам в къщи. Ако не те намерят,ще ти се обадят .Ще направят анкетата,друг е въпросът как. Не мисля ,че социални работници могат да преценят реално здравословното състояние на детето. А в крайна сметка от това зависи как ще напишат доклада си и дали ще бъдем удобрени.

# 211
Здравейте исках да ви попитам по старата програма която изтече на 28 февруари ще получаваме ли пари или вече всичко са изплатили , че се обърках тотално  Simple Smile

# 212
Аз си взех пари преди пет дни.Тази заплата е за февруари.Трябва и този месец да имаш превод.ако искаш ходи до банката и ще ти направят разпечатка колко пъти са ти превели заплата

# 213
На мене винаги са ми превеждани в края на месеца или началото на следващия  ще изчакам , Благодаря

# 214
Аз си взех пари преди пет дни.Тази заплата е за февруари.Трябва и този месец да имаш превод.ако искаш ходи до банката и ще ти направят разпечатка колко пъти са ти превели заплата
   а ти също ли си на трудов договор , че нали на граждански е по различно плащането  newsm78

# 215
Да на трудов

# 216
е значи и аз ще чакам парички , че по тази програма от общината ми казаха че ще получим заплата чак края на април а пък през това време все има нужда за лекартсва и т.н та затова питам  Simple SmileБлагодаря

# 217
  • Русе/ София
Може ли да уточним какви програми за ЛА обсъждаме в тази тема. От прочетеното разбирам, че има Национална програма (с кандидатстване по изключение) и Общинска програма - по кяото повечето от вас работят -одобряват ви се часове, чака се приемане по списък и т.н. Нещата са доста различни както изглежда - и като срок на програмите и като сума която се плаща и орган който я изплаща, като ред за кандидатстване.... Може ли някой запознат да направи разграничение на двете програми. Благодаря предварително.  bouquet

# 218
Не съм от най-компетентните, но ще се включа с личен опит Wink Първата програма по която кандидатствах беше т.нар. Общинска, тя е с пари от Европейски фондове. При нея не се взема под внимание доходът на семейството и имущественото му състояние. Набляга се на здравословното състояние на детето. Което си беше доста субективно, предвид това,че анкетата се извършва от социален работник(от Закрила на детето),нает от Общината. Макар че по анкета направиха предложение за максимума часове (160), получихме нула часове ooooh! От там ми казаха, да отида при социалните и да кандидатствам по другата програма -Националната. По нея може да се класираш,ако доходът ти е изключително нисък. Има опция "по изключение",когато доходът на семейството надвишава с малко . Нашият надвишаваше с много в момента на подаването на молбата ми(февруари). Нямам особено големи надежди, чуствам ,че само си прехвърлят отговорността. След време,ако не ме одобрят ще ми кажат" Ами това е решението от София" и  си измиват ръцете.

# 219
Здравейте!  bouquet Имам въпрос..до сега не сме кандидатствали по програми въобще, но смятам за догодина да кандидатстваме..въпроса ми е имаме ли право след като детето посещава специализирана градина (от 9ч. до 17ч.)?! Rolling Eyes Благодаря предварително!  bouquet

# 220
Имаш право ,важното е да не е на седмични грижи. Идеята е децата с увреждания да се интегрират.

# 221
Мерси за бързият отговор!  bouquet честно казано с подходите им за интеграция съм се видяла в чудо до тук.. Sunglasses

# 222
  • Русе/ София
Здравейте, от понеделник ме назначават за ЛА на детето.
Има някои недомислици които ще споделя с вас. Става дума за националната програма-кандидатствахме по изключение, защото дохода ни за 4 членно семейство бе по- висок от изисквания (а той е 226 лв. за цялото ни семейство #Crazy ). Когато се получи одобрение на молбата ви за ЛА се ходи първо в БТ - там се подписвате, дават ви насочващо писмо за назначаване на работа като ЛА и ви пращат в Дирекцията на социалното. От там още една камара документи сред които - свидетелство за съдимост (ще ви трябва акт за раждане за целта) и медицинско за постъпване на работа. Описвам ви това за да имате готовност и да подготвите нужните документи без много разкарване. Сумата която се получава е за 6 часов работен ден по 1.42 лв на час...всичко е на база МРЗ. Ако махнем осигуровките и удръжките сигурно реално се взема към 150 лв.  Издава ви се служебно карта към Търговска Корпоративна банка – Социалното работи с нея. Предполагам и че таксите за обслужване на картата не са символични. Работното ви време е от 9-12 ч. и  от 13-16 ч. през което работно време вие трябва да бъдете "на работното си място". Правят внезапни проверки от СО, а от БТ също имат право. Ако искате да заведете детето на почивка или да излезете през седмицата извън града- пускате си отпуска в Социалното където подавате за детски. Имате по 20 дни платен ГО който трябва да използвате до края на годината (или в края на годината...така е написано в договора обаче). Ако постъпите в болница заради детето или заради вас - ползвате болничен. Недомислицата за мен е, че детето може да ходи на градина или да бъде извън града, но вие като ЛА трябва да си стоите на работното място. Нали идеята е да се грижиш за човека, а не за дома му. Иначе грижите включват закупуване на храна и лекарства и тълкувайки това разширително вероятно може да ги извеждате на разходка. Ако точно тогава ви дойдат на проверка- разкарването си е за тяхна сметка…Идеята на програмата е насочена към ЛА на чужд, непознат човек и когато става дума за собствено дете малко...има нелогични моменти. Аз не мога дa разделя функциите си на родител от тези на ЛА все пак. През работното време съм ЛА, а през останалото време-майка.

# 223
Има ли някой,който е личен асистент по националната програма по изключение и още да не е получил заплата?
Аз съм на договор от 20.04 ,но още не ми е преведено нищо.Казаха ми да чакам началото на Юни първите пари,но нямам.
Дали да ходя да питам да не се е объркало нещо при мен?

# 224
  • Русе/ София
Аз съм от 17.05 на договор, така че не знам кога точно ще получа превод. По добре питай на място. От социалното превеждат парички към средата на месеца, ако до тогава не получиш нищо по програмата ЛА - провери как стоят нещата. Peace

Общи условия

Активация на акаунт