Програмата "Личен асистент" - 2

• 180 478
  • 729
  •   1
Отговори
# 330
Здравейте,
има ли някаква длъжностна характеристика към асистентите?

Питам защото майка ми е личен аситент на семейство възрастни хора, като и двамата са подвижни, но мъжа не вижда добре и често се изпуска в памперси... и сега се правят някакви намеци освен стандартните дейности - майка ми да започне да сменя памперси, което ми идва в повече както и на нея... разбирам ако хората са неподвижни, но както казах случая не е такъв и това ми мяса на злоупотреба с положение...

Какво мислите?
По принцип асистентът прави всичко това, което човекът/детето с увреждане не може- хранене, къпане, обличане, пазаруване и прочие.
След като е незрящ човека вероятно не може сам да си смени памперса и му е нужна помощ, пробвайте да го научите, пък ако стане- стане, ако ли не- майка Ви ще трябва да се заеме и с това.

# 331
  • в полите на Балкана
Здравейте,
има ли някаква длъжностна характеристика към асистентите?

Питам защото майка ми е личен аситент на семейство възрастни хора, като и двамата са подвижни, но мъжа не вижда добре и често се изпуска в памперси... и сега се правят някакви намеци освен стандартните дейности - майка ми да започне да сменя памперси, което ми идва в повече както и на нея... разбирам ако хората са неподвижни, но както казах случая не е такъв и това ми мяса на злоупотреба с положение...

Какво мислите?

При подписване на договора майка ви е била на ясно с какво се захваща.  За длъжностна характеристика не знам, нооо индивидуален работен план и е даден със сигурност и в него е упоменато дейностите, които трябва да извършва. Съмнява ме в него да не е записано помощ при лична хигиена. Ако има такава точка просто няма начин да не го прави. По този план трябва да си води и дневника.

# 332
По принцип асистентът прави всичко това, което човекът/детето с увреждане не може- хранене, къпане, обличане, пазаруване и прочие.
След като е незрящ човека вероятно не може сам да си смени памперса и му е нужна помощ, пробвайте да го научите, пък ако стане- стане, ако ли не- майка Ви ще трябва да се заеме и с това.

При подписване на договора майка ви е била на ясно с какво се захваща.  За длъжностна характеристика не знам, нооо индивидуален работен план и е даден със сигурност и в него е упоменато дейностите, които трябва да извършва. Съмнява ме в него да не е записано помощ при лична хигиена. Ако има такава точка просто няма начин да не го прави. По този план трябва да си води и дневника.

Всъщност аз не съм разбрала правилно... не семейството, а другата възрастна жена, за която майка ми се грижи (тя ходи 4 часа при едните и 4 часа при другата жена) е паднала е сега е обездвижена (като се има предвид възрастта това може да продължи дълго) и сега се налага да ползва памперси... в този случай със сигурност в договора не е имало такава клауза, просто защото не е имало нужда.

А проблема е, че майка ми не може да вдига тежко, а сега ще се налага.  Още в началото ние бяхме решили, че ако и възложат неподвижни хора, просто няма да приеме, защото няма физическа възможност да ги мести/повдига и т.н. А сега се получи точно такъв случай и то при заварено положение.

Дайте съвет!

# 333
  • в полите на Балкана
awesometoday какъв съвет ............ пристрастна съм и..........няма да е обективен.
Знам какво ще направя аз ако съм в положението на възрастната дама. Няма да е никак приятно за асистента, но имам права, за които трябва да се погрижа.

пп както писах в предишния пост, ако в плана и има помощ при поддържане на личната хигиена и е задължение.

А защо майка ви реши да работи като асистент след като не може да вдига тежко и да сменя памперси?

Последна редакция: чт, 27 юни 2013, 15:04 от мамаРаче

# 334
awesometoday какъв съвет ............ пристрастна съм и..........няма да е обективен.
Знам какво ще направя аз ако съм в положението на възрастната дама. Няма да е никак приятно за асистента, но имам права, за които трябва да се погрижа.

пп както писах в предишния пост, ако в плана и има помощ при поддържане на личната хигиена и е задължение.

А защо майка ви реши да работи като асистент след като не може да вдига тежко и да сменя памперси?

Даам очевадно е че сте пристрастна... както споменах тук (поне до сега) не ставаше въпрос за обездвижени хора които са безпомощтни... тук става въпрос за възрастни хора които се обслужват САМИ!

Майка ми започна тази работа защото няма друга... и виждам, че тук повечето лични асистенти са ЛА на свои близки/роднини (за жалост)... но да бършеш лайната (с извинение) на непознат човек (чията дъщеря живее на 10 минути пеша, но като има кой да го прави вместо нея...) и то за 250 лева на месец... извинявайте...

А относно това: Знам какво ще направя аз ако съм в положението на възрастната дама. Няма да е никак приятно за асистента, но имам права, за които трябва да се погрижа.
... звучи отвратително...

при посещението на социалните, бабката с един бастун едвам ходи, аха аха ще падне... от както вече има асистент и като ги няма социалните - бастуна прашасва зад вратата... а това - в един от първите дни докато майка ми бърше занемарения под на старците - бабката се обажда на нейна приятелка и вика "Вече си имам чистачка!"... или пък вика на майка ми да иде да изреже ноктите на краката на дядото, който винаги ходи бос и не се е къпал от месец... така че спестете си коментара с правата... асистентите не са роби!

Последна редакция: чт, 27 юни 2013, 16:06 от awesometoday

# 335
awesometoday, бих искала да Ви помоля да спазвате добрия тон, а за да получите по-пълна и вярна информация, моля дайте и вие такава.
Доколкото аз съм запозната и за ползващия услугата, и за асистента в договора има опция- промяна в обстоятелствата.
Тъй като явно в случая на майка Ви има такива оправете ги по съответния ред, вместо да си късате нервите взаимно в догадки- редно ли е дадено нещо, кой, как и къде си вее задника.
Всяка една асистентска програма си има своите правила и задължения, които във случая на майка Ви съм сигурна, че включват смяна на памперса след като жената е неподвижна и на легло.
Да, съгласна съм, че не е била такава в началото, но ако майка Ви желае да продължи да е нейн асистент ще трябва да се грижи и за личната хигиена на тази жена, ако това не и се нрави или няма тази възможност(не може да вдига тежко) нека напусне.

И като лично засегната ще кажа нещо, което със сигурност няма да Ви се понрави, но това не е мой проблем- недопустимо е да правите изказвания от рода на това за дъщерята на тази жена, защото майка Ви не е асистент и в услуга на дъщерята, а в услуга на жената с нужда от такъв и тази жена заслужава уважение, а с думите си не показвате никакво такова към нея.

Ще Ви споделя и нещо от личен опит- преди 3г потърсих външен човек за асистент на сина ми(в обявата написах какво трябва да се прави- хранене, обличане, къпане и всичко що се сетите), за 3 пъти по-високо заплащане от това на майка Ви- обадиха ми се много хора, но и те като Вас останаха потресени, че ще трябва да му бършат насрания задник, повечето очакваха едва ли не само приказки да му четат.
Познайте дали намерих човек- тц, не, а след поста Ви все повече се убеждавам, че няма и да намеря, а най-вероятно няма и да търся(нищо, че скоро няма да мога и своя задник да забърша), защото явно не ни е останала човещина и уважение към хората в неравностойно положение, щом смятаме, че да избършеш задник на човек неможещ сам да направи това, е твърде унизително, нищо че ти се плаща именно за това.

Никой не може да избира от какво и кога да се разболее, но всеки може да смени работата си, ако не му харесва това, което прави или заплащането, което получава именно, защото не е роб Naughty

# 336
pogar, във случаи като вашия просто не знам какво да кажа... наистина съжалявам да го чуя!

Благодаря за съвета, ще погледнем договора.

# 337
pogar, във случаи като вашия просто не знам какво да кажа... наистина съжалявам да го чуя!

Благодаря за съвета, ще погледнем договора.

Не съжалявайте, да се грижиш за  човек  с проблем не е лесна работа, затова и хората не препоръчват това да се прави от близък човек,  няма и желаещи странични хора независимо добро или лошо е заплащането, защото има много болни(а някои и не чак тоооолкова болни), които се държат по описания от Вас начин и то не от проклетия(труден характер или др.), а от самото заболяване и, ако те се държат така гадно(и тук това не е най-точната дума) с асистента си, представете си как биха се държали с близкия си, който изпълнява тази длъжност.

Мисля, че ако седнете всички и обсъдите нещата директно- договор, задължения, отношение, можете да се споразумеете така,че  всички да са доволни.
Искренно ви пожелавам успех!

# 338
  • в полите на Балкана

Даам очевадно е че сте пристрастна... както споменах тук (поне до сега) не ставаше въпрос за обездвижени хора които са безпомощтни... тук става въпрос за възрастни хора които се обслужват САМИ!

Майка ми започна тази работа защото няма друга... и виждам, че тук повечето лични асистенти са ЛА на свои близки/роднини (за жалост)... но да бършеш лайната (с извинение) на непознат човек (чията дъщеря живее на 10 минути пеша, но като има кой да го прави вместо нея...) и то за 250 лева на месец... извинявайте...

А относно това: Знам какво ще направя аз ако съм в положението на възрастната дама. Няма да е никак приятно за асистента, но имам права, за които трябва да се погрижа.
... звучи отвратително...

при посещението на социалните, бабката с един бастун едвам ходи, аха аха ще падне... от както вече има асистент и като ги няма социалните - бастуна прашасва зад вратата... а това - в един от първите дни докато майка ми бърше занемарения под на старците - бабката се обажда на нейна приятелка и вика "Вече си имам чистачка!"... или пък вика на майка ми да иде да изреже ноктите на краката на дядото, който винаги ходи бос и не се е къпал от месец... така че спестете си коментара с правата... асистентите не са роби!

Основната грешка на майка ви е, че е започнала работа като асистент, защото не е имала друга работа. Това не е работа за всеки. Възрастните хора но които е ЛА може да са се обслужвали сами, но щам са в такава програма то те не са само възрастни, а и с някакъв вид увреждане. Друг е въпроса колко хора с увреждане се навъдиха без да са такива та дори и деца.
 И моля не ни съжалявайте, ние нямаме нужда от съжаление, а от разбиране. pogar е обяснила причините, аз няма да се впускам в подробности. Само ще я допълня, че имам близка с дете с тежко увреждане, която смени  ен на брой асистенти докато намери човека съгласен да бърше дупе, да храни, води на училище и прочие не лицеприятни занимания с които човек като вас не би се справил.
За това къде живее дъщерята на дамата и какво прави не искам да коментирам, тя не е предмет на договора за асистент и няма защо да я обсъждаме.
Ако обаче майка ви като ЛА смята, че жената е с фиктивен ТЕЛК и може да  се обслужва и да извършва ежедневните си дейности, то може да информира компетентните органи. И на края, но може би на първо място е да информира социалният работник отговарящ за тандема ЛА обслужвано лице , че обслужваното лице иска повече от това, което е записано в работният план на майка ви и съответно индивидуален на обслужваната дама. 
Колкото до заплащането не пишете не верни неща. Аз,  а и много от нас са асистнети по най-ниско платената програма и мога да ви уверя, че от 01.06 е 3лв на час. Това не прави 250лв за пълен работен ден. И......... майка ви е щастливка щом работи на пълен работен ден, но пък винаги може да напусне щом не я удоволетворява. Никоя от нас няма тази привилегия, дори и да гледа две деца с увреждане. Не нужно да ми вярвате, но запазете добрия тон. Живота е въртележка и да не се окажете от нашата страна на бариерата, тогава ще ни разберете, но не ви го пожелавам, не бих го пожелала и на най-големият си враг. Не е честно просто. Нека бъдем Хора и ние и вие за да е по леко на всички.

# 339
Моля някой да ми даде ми каже бременна съм но работя като личен асистент към Общината договорите не са ни постоянни работя повече от две години там та ако разберат че съм бременна дали имат право да ме изгонят търсих такива теми но не мога да намеря и за това задавам въпроса си тук моля ви мами кажете ако не при кого да отида за съвет.Терминът ми се пада март месец а последното подновяване на договора е на януари

# 340
Записвам се да следя темата. И за да не бъде просто запис - имам роднини, които са възрастни и болни хора, с ТЕЛК 1 гр. с придружител /поне единия със сигурност/. Обаче са им отказали вписване в програмата за личен асистент.  Имат ли право да оспорват?

# 341
Моля някой да ми каже дали са пуснали парите за асистент за независимо детство.Благодаря

# 342
Здравеите имам един въпрос. Детето ми е на 2 годинки и е  с телк 80 процента с чужда помощ. Мога ли да кандидатствам за личен адрес. Безработна съм, не съм омъжена но не живея там където съм регистрирана по постоянен адрес?

# 343
  • Пловдив
здравейте и от мен Simple Smile аз новак в тази тема и имам въпрос ще помоля някой от вас който е по запознат с тези условия да ми отговори.Въпросът ми е- тази година кандидатсвах два пъти за АХУ ,аз съм безработна от 2 год.имам и регистр. в БТ нямам никакви имоти на мое име или на съпругът ми той работи и е осигурен на мин.работна заплата аз гледам неговата баба тя е с 90% Телк и с потребност от чужда помощ ние живеем отделно и аз всеки ден пътувам.Отказаха ми първият път защото съм надвишавала доходите  за кандидатств. с 20 лв,а вторият път ми казаха че не сме имали родтвена връзка #Crazy и сега незнам мога ли да обжалвам или не....Какво да правя,Моля Ви за съвет.

# 344
  • Пловдив
здр отново!Най-после и мен ме назначиха като личен асистент,подписах тр.договор до края на годината.Искам да поитам за всички асистенти еднакви ли са заплатите,защото аз съм чувала че получават мин.раб. заплата т.е. 290,а  на мен ми се пада около 150лв. на месец(плащат ми на час1,85лв. 5 часов раб.ден)така ли е при всички? newsm78

Общи условия

Активация на акаунт