Програмата "Личен асистент" - 2

• 180 472
  • 729
  •   1
Отговори
# 255
ravi, aз си взех подновения договор преди няколко дни.
В него пише ,че отпада основанието в раздел 3 "Прекратяване на трудовия договор"т.1.5 ,когато работникът престане да отговаря на условията на чл.9 от ППЗСП.
Не зная обаче дали за кандидатстване отпада това да сме на минимални доходи.

# 256
Благодаря, то според този закон май доходите на 4 членно семейство трябва да са под 400 лв.  ooooh!

Последна редакция: пн, 09 яну 2012, 09:58 от ravi

# 257
  • Русе/ София
Аз съм ЛА от май месец 2011- доходите ни бяха високи на член от семейството, да речем надхвърляха с малко максимума, който се изискваше затова ме посъветваха да подам документи "по изключение". Днес тъкмо си преподписах договора - програмата е в сила до края на 2012 г. Да, член 9 от ППЗСП отпада, като основание за прекратяване (ето го за тези които не им се търси какво точно гласи):
Чл. 9. (1) Право на месечна помощ имат лица или семейства, чийто доход за предходния месец е по-нисък от определен диференциран минимален доход.
(2) Основа за определяне на диференцирания минимален доход е гарантираният минимален доход, чийто месечен размер се определя с акт на Министерския съвет.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 31 от 2005 г., в сила от 01.06.2005 г.) Диференцираният минимален доход се определя, както следва:
1. за лица над 75 години, живеещи сами - 165 на сто от гарантирания минимален доход (ГМД);
2. за лица над 65 години, живеещи сами - 140 на сто от ГМД;
3. за лица над 65 години - 100 на сто от ГМД;
4. за лице, съжителстващо с друго лице (лица) или семейство, и за всеки от съвместно живеещите съпрузи - 66 на сто от ГМД;
5. за лице до 65 години, живеещо само - 73 на сто от ГМД;
6. за лице с трайно намалена работоспособност 50 и над 50 на сто - 100 на сто от ГМД;
7. за лице с трайно намалена работоспособност 70 и над 70 на сто - 125 на сто от ГМД;
8. (изм. - ДВ, бр. 101 от 2007 г.) за дете:
а) до 16-годишна възраст, а ако учи - до придобиване на средно образование, включително до завършване на ХIII клас на професионална гимназия, но не повече от 20-годишна възраст - 91 на сто от ГМД;
б) от 7 до 16-годишна възраст, а ако учи - до придобиване на средно образование, включително до завършване на ХIII клас на професионална гимназия, но не повече от 20-годишна възраст, и е допуснало 5 или повече неизвинени отсъствия за съответния месец - 30 на сто от ГМД;
в) от 7 до 16-годишна възраст, което не учи - 20 на сто от ГМД;
г) (нова - ДВ, бр. 63 от 2011 г.) в случаите, когато не е представена служебна бележка, удостоверяваща извършените задължителни имунизации и профилактични прегледи на детето, издадена от личния лекар на детето, а при липса на избор на личен лекар - от регионалната здравна инспекция - 30 на сто от ГМД;
9. за дете-сирак; за дете, настанено в семейство на близки и роднини или в приемно семейство по чл. 26 от Закона за закрила на детето; за дете с трайно увреждане - 100 на сто от ГМД;
10. за родител, отглеждащ сам дете/деца:
а) до 3-годишна възраст - 120 на сто от ГМД;
б) до 16-годишна възраст, а ако учи - до придобиване на средно или професионално образование, но не повече от 20 години - 100 на сто от ГМД;
11. за бременни жени 45 дни преди раждане и за родител, отглеждащ дете до 3-годишна възраст - 100 на сто от ГМД.
(4) (Изм. - ДВ, бр. 31 от 2005 г., в сила от 01.06.2005 г., доп. - ДВ, бр. 63 от 2011 г.) При наличие на повече от едно основание по ал. 3 се прилага по-високият размер, с изключение на случаите по т. 8.
(5) Размерът на месечната помощ се определя като разлика между диференцирания минимален доход или сумата от диференцираните минимални доходи и доходите на лицата или семействата от предходния месец.
(6) (Нова - ДВ, бр. 101 от 2007 г.) Доходите се декларират за месеца, през който са получени независимо за кой период се отнасят.
(7) (Нова - ДВ, бр. 101 от 2007 г., изм. - ДВ, бр. 63 от 2011 г.) За установяване на обстоятелствата по ал. 3, т. 8, букви "а", "б" и "г" дирекциите "Социално подпомагане" ползват информацията, получена на основание чл. 17, ал. 3, т. 4 и 12, ал. 4 и 10 от Правилника за прилагане на Закона за семейни помощи за деца, приет с Постановление № 139 на Министерския съвет от 2002 г. (обн., ДВ, бр. 67 от 2002 г.; изм. и доп., бр. 93 от 2004 г.; попр., бр. 97 от 2004 г.; изм. и доп., бр. 115 от 2004 г. и бр. 71 от 2006 г.).
(Sunglasses (Нова - ДВ, бр. 26 от 2009 г.) При определяне на диференцирания минимален доход за деца с предоставен статут на бежанец или хуманитарен статут се прилага разпоредбата на ал. 3, т. 8, както следва:
1. за периода на включване в Националната програма за интеграция на чужденците в Република България - буква "а";
2. след приключване на участието в Националната програма за интеграция на чужденците в Република България и за деца, които не са били включени в нея - букви "а", "б" и "в" съобразно учебната заетост

Другото си остава непроменено - по 1.61 лв. на час , за 6 часов работен ден с 20 дни платена отпуска за година.
Друг е въпроса, че в този правен институт на "родителя -ЛА" има много недомислици и неуредици -аз лично се сблъсках с такива относно отпуската - детето ти може да отиде на почивка с другия родител, но ако на теб не ти разрешат отпуска или си я свършил защото преимерно си я ползвал като болнични (ясно защо - базата за изчисление е просто смешна), то ти трябва да си на работното си място и да се грижиш за кого... интересно?
Да, доходите на 4 членно сем-во излизаха около 320-360 за месец, за да те одобрят по тази програма, но ако ги надхвърляте- пробвай по изключение и дано попаднеш на съвестни социални служители, които да ти обяснят какви са правата и възможностите ти. В крайна сметка нищо не излиза от техния джоб, за да не ти съдействат  Peace

# 258
Благодаря за изчерпателният отговор. Документите за "по изключение" различни ли са? Или просто трябва да се упомене някъде. Аз вече подадох документите. Сега чакам да се обадят за да ми кажат дали ще стане или не.

# 259
Здравейте!Не знам към кого да се обърна - майка съм на 18 годишно момче с ДЦП - не ходи,не говори и прави парциални пристъпи,лежащ е.Напуснах работа,за да се грижа за него и от тогава съм или на програма"Личен асистент"или на борсата.В момента съм по Европейската програма към общината,но договорът ми изтича в началото на м.март 2012 година.Дали някой има информация какво ще стане с тази програма след изтичане на срока.От общината ми казват,че те няма да правят назначения по нея тази година,а кой ще работи по нея или дали ще има такава програма,не мога да разбера.Ако някой има информация,моля да я сподели,това е много важно за мен,защото пенсията на детето ми и парите от програма"личен асистент"за мен са единствените ни доходи,тъй като живеем сами и нямаме никаква друга подкрепа.Благодаря ви!

# 260
Някой може ли да ми каже ако кандидатствам и си подам документите по националната програма по изключение,значи ли че съм в чакащите или няма смисъл да подавам???

Vakata8888,до колкото знам на подписалите договор за асистент  през 2011 в общината ще им бъдат удължени договорите до края на 2012.

# 261
-‘๑’ kevi_geri ‘๑’-  Благодаря много за бързият Ви отзив!

# 262
Здравейте!
Извинявам се,че нахлувам в темата!
Моя близка иска да кандидатства по програмата,набавила е документи от данъчното за личната си недвижима собственост/в случая идеални части/,но и искат нотариален акт от жилището,в което живеят,а то е на родителите на съпруга и.
Възрастните категорично отказват да им дадат този документ.
Какво се прави в такива случаи?Жилището не е тяхно и от социалните имат ли право да искат нотариален акт на апартамент извън тяхната собственост-същото е ,ако живеят под наем все пак.
Тя няма достъп до интернет и реших да попитам вас.
Благодаря предварително!

# 263
  • в полите на Балкана

Vakata8888,до колкото знам на подписалите договор за асистент  през 2011 в общината ще им бъдат удължени договорите до края на 2012.

На нас ни казаха, че автоматично ще удължат дотоворите ни до септември. Явно всяка община взима самостоятелно решение според бюджета си.

# 264
В моята община Симеоновград никой нищо не знае за удължаване на Европейската програма към общината и ми заявиха,че след приключване на договора,а аз съм до 01.03.2012 г. ,ще бъда освободена.Нали парите по тази програма не идват от общините,а от ЕС,защо едни общини удължават програмите и с пълно право,защото срока на програмата е 2007-2013 г.,а други общини я прекратяват?Дали се касае до някакво кандидатстване и до несвършена работа?Да му мислим,как ще оцеляваме!

# 265
Момичета,за всички които са назначени по Европейската програма към общините с договори от 2011 година,програмата ще бъде удържена минимум с 6 месеца,а от началото на следващата година ще има нова програма.

# 266
Здравейте!Съпругата ми се бори за ли4ен асистент понеже детето е с телк 93 процента
Да ви попитам -не сме наясно и моля за помощ
От социални грижи я въртят много и не обясняват нищо
моля ви-какви са необходимите документи които се подготвят за лиен асистент какво да приготвим и да отидем
Дамите от соц подпомагане са нови  -сменят ги всяка година и те не знаят какво да прават отварат книги четат и не казват нищо
Сега ни казаха е искат от работодателя ми бележка за брутен доход-така ли е

помогнете ни какво да подготвим  Tired
благодаря дами  bouquet

# 267
Здравейте ,питах и в друга тема ,но ще се възползвам да попитам и вас-моята близка подаде документи за ЛА през февруари-ако не бъде включена в програмата ,което е вероятното ,понеже при посещението в дома им социалните са казали ,че квотата е запълнена ще я информират ли ,за да знае?

# 268
Да, ще я информират и то писмено.
На нас ни отказаха, изчислиха ,че дохода ни не трябва да надвишава 230 лв. за  4 човека  Rolling Eyes

# 269
Благодаря ,ravi   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт