Трудно проговарящи деца - тема 3

• 82 418
  • 742
  •   1
Отговори
# 615
  • София
Честит ни празник  Hug
Днес пристигна и моята азбука - имах май по-други очаквания...да видим. Че като си знам вандалите дано има по-дълъг живот. Другият им подарък е Картинния речник на Фют, който също сме коментирали тук.

# 616
Аз имам дъщеря.
Колко мъничка е тя!
Само на две и половина,
а наесен ще е на градина.

Не иска още да говори,
казвам "мама" да повтори.
Гледа ме с очи големи
и не знае моите проблеми.
Как ще ходиш на градинка?
Като бебе си, Христинка.

Показвам в книжката очи
и моля я: "Посочи.
А къде ти е нослето?
Защо босо е крачето?"

Пак към обувките посяга
и започва с тях да бяга.
Остави ме, мамо, да играя.
Сега е време да мечтая.

Последна редакция: пт, 03 юни 2011, 07:20 от n_alex76

# 617
n_alex76 , много хубаво стихче, напърно описващо и моите чуства   bouquet

Аз почвам яко да изпадам в депресия като излизаме с други дечица и всички бърборят като големи деца и питат разни неща Йоанна, а тя само гледа и се усмихва....Ами болка си е  Tired

# 618
Доника, какво вие мнението за Картинния речник на Фют?

# 619
  • София
Здравейте! Смятам, че дъщеря ми е с елективен мутизъм - говори само с хора от семейството, проявява и останалите характерни белези за това заболяване. Имаме записан час за детски психолог чак за края на юни, така че това не е потвърдено. Има желание да общува и с дригите, но просто не може. Никога не е говорила с никой извън семейството (с едно изключение - сестра на приятелка на кака й), макар че ходи на ДГ с желание вече 1 г. Понякога шепти на някои деца, но това е рядко. На учителките (включително и на любимата си) никога не е казвала нищо, а иска. А вкъщи не спира да говори. Пуснах отделна тема, но явно няма много дечица с такъв проблем. На 3 г. 11 м. е. Ако има и други като нас, ще се радвам да споделяме.
Тук има инфо на бг: http://www.medinfo-bg.com/?page=statiq&id=994
и клипчета с филмчета: http://www.youtube.com/watch?v=kkjieraP5HI

# 620
  • София
Лекси, аз четох другата ти тема и се сетих, че имам приятелка с дете на 5 години в Европа и преди 10 дни ми каза, че е много изненадана, сина и в детската не говорел с госпожите и те предприели действия за разни консултации. Той си говори много добре с тях, знае 2 езика и тя никога не се е съмнявала. Но явно в детската много дълго е мълчал, за да я извикат на разговор. Доколкото разбрах като част от решението тя е канила госпожата в къщи, за да го опознае в домашна обстановка и са водили двамата, майка и син, урок в градината.
Сетих се, че и при дъщеря ми имаше подобен момент - с нас беше доста по-отпусната, а в градината нищо не показваше, и аз много се ядосвах на разните учителки, че не успяват да предразположат детето. Сменихме 3 градини държавна, частна и последната ни частна. В последната ни частна как го направиха не знам, но за около 5-6 месеца се отпусна и сега е много комуникативна с широк кръг от хора. Преди няколко дни споделих на една от учителките, че съм приятно изненадана от детето, защото пя на едно тържество по собствено жерлание, а госпожата ми каза, че имат специални програми за изявяване и да могат да говорят пред повече хора. Ето това е последната ни градина - http://alisahouse.org/  и линк към Фейсбук страницата им, където има повече снимки.

n_alex76, много хубаво стихче, развълнува ме, ти ли си автора?

# 621
TanyaMG, да аз съм автора.Тази сутрин довърших и последния стих.Много рядко пиша стихове.Обикновено, когато преживея нещо и ме боли.Повода за това стихче бе срещата ми с директорката на ДГ, в която ще бъдем наесен.Трябваше да им дам епикризата, за да осигурят логопед и психолог в ДГ от ресурсния център.Скараха ми се, защо не съм им казала, че детето не говори още при подаването на документите.Правете си изводите сами. Cry

# 622
  • София
n_alex76, определено и мен ме разчуства  Hug

Аз почвам яко да изпадам в депресия като излизаме с други дечица и всички бърборят като големи деца и питат разни неща Йоанна, а тя само гледа и се усмихва....Ами болка си е  Tired
Май и аз така...Нали и баткото проговори на 3.6...Как пък едното не проговори на време Cry
Днес излезе епикризата на малкия - Разтройство на експресивната и рецептивната реч. Изоставане с година и половина в говор и година в изпълнителски умения. Доктор Симеонова ми изпрати на мейла и една таблица на Чоплър за Психо-моторно развитие на детето в предучилищна възраст. Ако някой я иска да пише на ЛС 11стр е, за да я публикувам . След 6 месеца ще ходим отново за реоценка.
Дани777, речника  ми допадна и го препоръчвам  Simple Smile Има думички и изречения с думичките. Засегнати са противоположностите, предлозите.

# 623
  • Варна
n_alex76, чудесно си го написала  bouquet незнам какво да ти кажа за ДГ Tired при нас има и логопед, и ресурсен такъв, и психолог....и въпреки това за логопед сме писани когато започне втора група.

И аз съм така....в допълнение се налага да обяснявам и на възрастните, че на сина ми все още всичко не му се разбира, а те го гледат странно Tired

Вчера имахме напредък в правенето на артикулационните упражнения - вместо един път ги направихме няколко пъти. Разбира се срещу награда - да сложим печат на ръчичките. Това е идея от ДГ. Той е много горд да има печати. Да видим до кога ще действа този стимул

# 624
И аз съм така....в допълнение се налага да обяснявам и на възрастните, че на сина ми все още всичко не му се разбира, а те го гледат странно Tired

А, да, това го пропуснах, даже май това е по- гадната част  Cry

Не ми обръщайте внимание на депресивното състояние , в Сатурнова дупка съм ( или не знам и аз  как се наричаше тая проклетия - времето преди поредния РД ooooh!) ....

# 625
Да ви попитам - племенникът ми е на година и половина, но и той върви по пътя на Сиска с проговарянето - има само 3-4 думи в речника. Аз ги юркам да не чакат и да се консултират със специалисти, пък нека да е напразно. Към какъв специалист е най-добре да се обърнат като начало? Ние не бяхме много информирани в началото  и на тази възраст освен с личната, не се бяхме консултирали с друг, пък и при нея тогава думите бяха повече. newsm78

# 626
Dandi Обичайната практика е :
1. Аудиограма и преглед УНГ, да се изключат проблеми със слуха.
2.Невролог
3.Психолог
4.Логопед

Ако все ви гледат тъпо възрастните, че не говори детето...и са просто непознати от улицата казвайте, че е срамежлив/а...и затова не говори......така си решавам проблема...писна ми на всеки да обяснявам всичко отначало.....що не говорел и как тъй....и на еди си кой детето как проговорило на 4 г. 5г или колкото там измислят... Mr. Green

# 627
Thomasito, благодаря!  bouquet

# 628
  • София
TanyaMG, благодаря ти много за написаното. Аз съм много доволна от ДГ и персонала, но започва да ми се струва, че децата свикнаха, че тя не говори и вече не я търсят. Някак изолирана и малко тъжна ми се струва напоследък. Може би една смяна би й дала тласък...
За възрастните и неговоренето ви разбирам много добре Sad Хем се радвам, когато някой закачи детето ми, хем ме присвива, че ей сега ще започнат въпросите и ще трябва да обяснявам, че тя няма да отговори. Има някои баби, които не се усещат и са способни да настояват до безкрай..

# 629
  • София
Често ви чета, но почти не съм се включвала в темата.

Доника, доколкото си спомням Жорко казва думички и разбира команди, как така речевото му развитие е с 1г. и 6 м. изоставане, все едно е на ниво 10-11м.?

Моят син е на близо 1г. и половина, но е роден 3 месеца преждевременно и затова и психолози, и логопеди го оценяват по коригирана възраст – 1 г. и 3 м. Засега казва само мама, баба, деде, бебе, папа, не, нини и производни, но не ги използва за назоваване на конкретен човек /обект. В същото време разбира доста думи и посочва предмети/хора, като го питаме. Напоследък запомня нови думички бързо, ако е нещо, което му е интересно, само с 2-3 повтаряния. Изпълнява няколко команди – дай целувка, кажи чао, погали мама, скрий се. Но не дава предмети в ръка и не ги слага на определено място. Изоставаме с финната моторика, защото детето е с лека форма на ДЦП. За съжаление при нас е много трудно отграничаването на психически проблем и чисто моторен. Не знам дали не е много рано да го водя в Св. Никола.

Ако някой работи на частно с терапевт или психолог оттам, моля да ми пише на лични. Ще съм ви благодарна, ако споделите и за логопед, с който постигате резултати. От София сме.

Общи условия

Активация на акаунт