Трудно проговарящи деца - тема 3

• 82 422
  • 742
  •   1
Отговори
# 600
Внукът ми е на 2 години.Не произнася смислени думи,а говори на някакъв свой език.Всичко ,което му се говори разбира.Къде да го заведем
Здравей, моята дъщеря също така говори явно е някакъв бебешки език.
Всичко разбира, но прави само елементарни изречения.
Посещава логопед, и има доста напредък, консултирайте се и вие с логопед.
Брат ми например е бил на 4г когато е проговорил, и до 5-6 клас не казваше Р, К, Л

# 601
Момичета след една седмица влизаме на операция за премахване на третата сливица,стискайте палци всичко да мине леко.Не съм писала,защото ходихме по диагностики да гледаме и ушите и в чудо се видях.Имаме и леко запушване на каналчетата,казаха,че всичко ще се оправи....

# 602
Здравейте и от мен! От доста време следя темата, но не съм писала. Малкия ми син пострада след ваксина, отключи епилепсия.Тя е овладяна, слава богу, но сега се борим с последствията. Далече сме от проговарянето, но искам да питам вас, понеже често родителите са много по-полезни от докторите. Могат ли варненските мами да ми препоръчат логопед за много малко дете, освен Галя Добролевска? В момента сме на 1г. и 10 месеца. Четох мнения, че е възможно детето да не харесва логопеда и с нов човек да има доста по-бърз напредък? А също - макар че сме много-много далече от този момент - знаете ли как стоят нещата с варненската логопедична детска градина? Какъв е начина да се кандидатства? Ние сме назад с развитието спрямо възрастта, но пък все пак се развиваме, така че много се надявам къмто четирите годинки, да можем да тръгнем поне на логопедическата детска градина? Извинявам се за дългия пост, надявам се да сте ме изтърпели!

# 603
Аз съм подавала в Рио документи за обследване в ресурсния център всичко е голямо късане на нерви.Някои с диаг.Алалия хогил ли е на РЕЛК и как е?

# 604
sdd_varna, търси специален педагог. Детето трябва да започне да наваксва изоставането в общото развитие. Проговарянето ще дойде после. Успех!  Hug

# 605
Здравейте и от мен! От доста време следя темата, но не съм писала. Малкия ми син пострада след ваксина, отключи епилепсия.Тя е овладяна, слава богу, но сега се борим с последствията. Далече сме от проговарянето, но искам да питам вас, понеже често родителите са много по-полезни от докторите. Могат ли варненските мами да ми препоръчат логопед за много малко дете, освен Галя Добролевска? В момента сме на 1г. и 10 месеца. Четох мнения, че е възможно детето да не харесва логопеда и с нов човек да има доста по-бърз напредък? А също - макар че сме много-много далече от този момент - знаете ли как стоят нещата с варненската логопедична детска градина? Какъв е начина да се кандидатства? Ние сме назад с развитието спрямо възрастта, но пък все пак се развиваме, така че много се надявам къмто четирите годинки, да можем да тръгнем поне на логопедическата детска градина? Извинявам се за дългия пост, надявам се да сте ме изтърпели!

Тук е описана процедурата: http://gradini-varna.com/informaciya/procedura-za-postupvane-v-dz
/Може днес по някое време да не ти се отваря сайта, понеже излиза класирането за ДГ Simple Smile/.

# 606
  • София
Момичета, днес съм отчаяна.
Кажете вие как мотивирате децата да учат и успявате ли. Моят син категорично ми отказа днес. Гледахме карти и повтори 2- пъти "Гъ-та", на третия път благоволи да ме погледне в устата и каза прекрасно "Гъ-ба", повтори го още 3 пъти. Аз го поздравих, нацелувах и като го помолих да пробва да каже "ба-лон" (разчитайки поне на усвоена първа сричка), той ми блъсна картите, скръсти ръце и каза "нееееее" в знак на протест.
Опитвах се още известно време с други карти и игри, но никакъв ефект.
И се ядосах и му казах, че е наказан да не играе с някаква игра преди да седне да учи. Не знам дали съм права, може и да го стресирам така, но навсякаде ми се струва, че терапевтите изискват първо учене, после игра.
Чудя се вече как да му концентрирам вниманието. Ако се постараее и ме погледне в устата се справя много добре, но се инати и не иска  #Cussing out

# 607
Мисля, че ти разсъждаваш за него, като за ученик... или като за работник - първо ученето/работата, после удоволствията.

Той е дете - на три години. Тези му занимания за него трябва да са игра. Работи в тази посока. С наказания най-много да го отблъснеш от тези занимания...

# 608
  • София
Ох, да и аз от това се опасявам, но просто не можах да се въздържа, много се ядосах на лигавщините му и се почуствах безсилна.
От друга страна, навсякъде където сме ходили на занимания, дори от 2 годишен - бяха категорични: "трябва да се научи, че правилата се изпълняват" и "първо ще изпълни задачката, после ще получи наградката".
Но аз и друг път съм казвала, че при него май нищо не става насила.
И ето конкретно за днес: Сдобрихме се, прегърнахме се и се разбрахме да повтори само една думичка: "Ко-ла", той повтори и след това легна на земята, взе да си вири краката и да крещи с всичка сила: "ба-ба-ба", "гъъъъ-бааа, гъъъ-баааа", а после реши да обърне сричките и да крещи: "бааа-гъъъъ" и да се залива от смях каква смешка е измислил  Tired

# 609
Mia, остави ги тези карти. Надуй няколко балона и просто си ги подавайте. Изпей му "Балонът се надува ...". Направи му сапунени мехури. Нарисувай му различни по цвят балончета. Сигурна съм, че така детето ще прояви интерес да каже Балон, ще разбере какво е това и ще запомни. Знам, трудно е, но не очаквай дете на 3 години да има голям интерес към логопедични карти. Опитвай се да го провокираш да повтаря думички, без той да разбере, че го караш.  Wink

# 610
  • София
Дааа знам, че на игра става най-лесно. Явно днес съм поизнервена и нетърпелива и си изпуснах нервите.
Той прекрасно знае какво е балон и думата за балон, проявява желание да се научи да го казва, но пробва веднъж ей така набързо и веднага губи интерес, защото усеща, че не му се получава. За всяко нещо е така.
Например редовно употребява дума за "спи", но думатата е "ти", и ако си позволя да го поправя, почва да ми се кара, че не е така, да се ядосва и ще престане да ползва дори неговият вариант в продължение на дни.
А картите, картинките и книжките са му най-любими. Моите роднини го наричат на шега "научният сътрудник", защото непрекъснато обикаля с някоя книга под мишница. И сутринта той беше този, който ми домъкна картите.

# 611
Аз съм подавала в Рио документи за обследване в ресурсния център всичко е голямо късане на нерви.Някои с диаг.Алалия хогил ли е на РЕЛК и как е?
Вчера на мен ми казаха да минем за обследване през м.09., защото трябва първо да започнем да посещаваме ДГ.На ТЕЛК не мисля да ходя.Може с направление от личната да минем Обща лекарска консултативна комисия през медицински център за полване на услуги на Дневния център за деца с увреждания.

# 612
Опитвай се да го провокираш да повтаря думички, без той да разбере, че го караш.  Wink

Да, за това става дума... Определено често усещам у дъщеря ми съпротива, когато й кажа: "Кажи еди коя си дума".

Мами, какви са вашите начини да мотивирате детето си да каже някоя дума?

# 613
Опитвай се да го провокираш да повтаря думички, без той да разбере, че го караш.  Wink

Да, за това става дума... Определено често усещам у дъщеря ми съпротива, когато й кажа: "Кажи еди коя си дума".

Мами, какви са вашите начини да мотивирате детето си да каже някоя дума?
Първо честит празник на всички дечица!Безгрижно детство им желая!
Моята дъщеря всеки ден слуша детски песнички, след това си повтаря думички от тях.Вече казва и пиле пиле аз те знам....мисля че музиката е идеално средство за стимулиране.

# 614
Честит празник на всички деца - по възраст и по душа!

Общи условия

Активация на акаунт