Майчинството счетоводно - 34

• 35 326
  • 741
  •   1
Отговори
# 450
Здравейте, Бях писала в друга тема, но май не беше правилното място. Имам дъщеря на 1г. и 5 м. и съм самотна майка. В момента съм в отпуск за гледане на дете до 2 г. Преди месец се обадих на шефа, за да му кажа, че планирам към края на октомври да се върна на работа. Той ми каза, че няма работа, не може да ми плаща заплата и дори планира да освобождава още хора. Все още не съм си подала молбата за прекъсване на отпуска, но искам да съм подготвена с варианти. Предполагам ще ми предложи да напусна по взаимно съгласие, с което, разбира се, аз не съм съгласна. Та въпросите са ми:

1.   Кое е по-добре за мен /чисто прагматично-материално/ - да се „върна” на работа сега и цялата процедура по освобождаването ми да започне сега или да изчакам да ми свърши отпуска за гледане на дете до 2 г и да се върна тогава?

2.  Ако решат да ме освобождават поради намален обем работа и поискат разрешение от ИТ колко време отнема получаването му? Има ли вероятност ИТ да откажат да го дадат /след като излязох в майчинство са назначени двама човека с моята специалност – не трябва ли първо да освободят някой от тях/?

3.   Как става връщането на работа – трябва ли да предупредя официално известно време преди да се появя на работното си място или просто се появявам, пиша при счетоводителката молба за прекратяване на отпуска за гледане на дете до 2г. и оставам да се трудя?

4.  Дъщеря ми е приета в държавна ясла, но я отложих с медицинско до януари. Дотогава ще плащам половината й такса. Това означава ли, че ще ми спрат майчинството или ще ми изплащат половината, докато физически тя тръгне на ясла? И ако ходи по няколко часа дневно на частна ясла това има ли някакво влияние?

Работех на безсрочен трудов договор и имам 17 г. трудов стаж.

Извинявам се за дългото излияние. Благодаря предварително за всички отговори и идеи.

# 451
Здравейте
Ако се само осигуряваш като земеделски производител вноската на месец е приблизително 80 лв със включено и здравно. Това е за минималната работна заплата. Интересува ме колко ще бъде майчинството и болничния? Защото ми казаха че се плащало болничен по 3 лв на ден. Вярно ли е това? Ако има мами които са се осигурявали като земеделски производители моля да споделят с нас ...

# 452
Здравейте! Бременна съм за втори път, имам дъщеря на 1г. и 5м. и  в момента посещава детска ясла. След 7 дни трябва да се върна на работа, а от Септември до момента съм в платен отпуск. И както всички тук и аз имам въпрос:
1. имам ли право след отпуската веднага да изляза в болничен?
2. Как ще ми се изплаща болничния - 12 месеца назад когато съм била в отпуск по майчинство и за отглеждане на дете до 2г. или ще вземат в предвид последните 12 месеца през които съм работила преди да забременея с първото си дете?
3. Все още ли болничния се плаща 90%?
Благодаря предварително!

# 453
  • София-Младост
Здравейте! Бременна съм за втори път, имам дъщеря на 1г. и 5м. и  в момента посещава детска ясла. След 7 дни трябва да се върна на работа, а от Септември до момента съм в платен отпуск. И както всички тук и аз имам въпрос:
1. имам ли право след отпуската веднага да изляза в болничен?
2. Как ще ми се изплаща болничния - 12 месеца назад когато съм била в отпуск по майчинство и за отглеждане на дете до 2г. или ще вземат в предвид последните 12 месеца през които съм работила преди да забременея с първото си дете?
3. Все още ли болничния се плаща 90%?
Благодаря предварително!

1. Да, имаш право.
2. Говорим за болничен за временна неработоспособност или за бременост и раждане? Ако  е първият базата е 6 месеца назад преди месеца, в който е издаден б.лист, обезщетение 80% . Ако е за бременост и раждане , база 12месеца, 90% обезщетение. Няма да връщат назад, взимат месеците, през които сте била в отпуск по майчинство.

# 454
Здравейте
Ако се само осигуряваш като земеделски производител вноската на месец е приблизително 80 лв със включено и здравно. Това е за минималната работна заплата. Интересува ме колко ще бъде майчинството и болничния? Защото ми казаха че се плащало болничен по 3 лв на ден. Вярно ли е това? Ако има мами които са се осигурявали като земеделски производители моля да споделят с нас ...
При бременност и лаждане МРЗ е гарантирана.

# 455
Здравейте! Първо искам да благодаря на всички мили дами, които отговарят на въпросите ни тук  newsm51

Ето и моят казус:
Синът ми навърши 2 г на 1ви октомври. Гледам си го у дома. От 2ри октомври излязох в платен отпуск, който ми се полага до 6ти декември. И сега желано и изненадващо  Mr. Green забременях отново. И шаш и паника какво ще правим с това осигуряване  Confused Смятам евентуално след 6ти декември да си пусна неплатения 6-месечен отпуск за гледане на дете. Ето и най-важните въпроси, на които търся отговор:
1. Ако взема 6-месечния неплатен отпуск, който ще ми важи до 7ми юни, на каква сума ще се водя осигурена за този период? 120лв? А за месеците от втората година на детето ми на 240лв ли или...на 0 както пише в справката на НОИ?
2. Легално ли е, да взимам опуск от тази фирма за гледане на дете, пък да се доосигурявам в друга? Че нали гледаш дете, пък работиш...странно е малко.
3. Фирмата, към която се водя в момента, може ли да ме отстрани от длъжност по време на неплатения отпуск?  Simple Smile
4. Може ли да предоставя болничен, когато съм в неплатен отпуск?

Новината е от преди 3 дни и наистина ме сварва неподготвена по финансовите въпроси. Благодаря предварително на отзовалите се  Peace

Последна редакция: сб, 23 окт 2010, 16:59 от Mona Siniora

# 456
Здравейте! Първо искам да благодаря на всички мили дами, които отговарят на въпросите ни тук  newsm51

Ето и моят казус:
Синът ми навърши 2 г на 1ви октомври. Гледам си го у дома. От 2ри октомври излязох в платен отпуск, който ми се полага до 6ти декември. И сега желано и изненадващо  Mr. Green забременях отново. И шаш и паника какво ще правим с това осигуряване  Confused Смятам евентуално след 6ти декември да си пусна неплатения 6-месечен отпуск за гледане на дете. Ето и най-важните въпроси, на които търся отговор:
1. Ако взема 6-месечния неплатен отпуск, който ще ми важи до 7ми юни, на каква сума ще се водя осигурена за този период? 120лв? А за месеците от втората година на детето ми на 240лв ли или...на 0 както пише в справката на НОИ?
на 240 лв.
2. Легално ли е, да взимам опуск от тази фирма за гледане на дете, пък да се доосигурявам в друга? Че нали гледаш дете, пък работиш...странно е малко.
3. Фирмата, към която се водя в момента, може ли да ме отстрани от длъжност по време на неплатения отпуск?  Simple Smile само с разрешение на Инспекция по труда
4. Може ли да предоставя болничен, когато съм в неплатен отпуск? да

Новината е от преди 3 дни и наистина ме сварва неподготвена по финансовите въпроси. Благодаря предварително на отзовалите се  Peace

# 457
Ооо, мерси много, Вива! Hug
И по време на неплатения и по време на майчинството все се водя осигурена на 240лв, така ли? И за двете важи?

И остана този въпрос..

# 458
Здравейте,момичета Simple Smile Тази информация вече в сила ли е ??? http://www.btv.bg/news/bulgaria/institucii/story/951810583-Pravi … aychinstvoto.html

# 459
Чухте ли за новите промени за пресмятане на майчинството от януари 2011г? А тези промени дали ще важат и за жените излезли в майчинство в края на 2010 година? Моля компетентните да разяснят.

# 460
  • Пловдив
Здравейте,момичета Simple Smile Тази информация вече в сила ли е ??? http://www.btv.bg/news/bulgaria/institucii/story/951810583-Pravi … aychinstvoto.html

не,все още

# 461
  • Пловдив
Пише, че ще е от 2011 г, дано  нас, които ще родим до края на 2010 не ни засегне  Praynig

# 462
Мен лично ме засяга,ние сме април месец  Confused Сега не знам да се осигурявам ли на по голяма заплата или не  Rolling Eyes

# 463
Здравейте, искам и аз да попитам нещо
Родих септември близнаци в 27г.с. към днешна дата са много зле и мисля че не им остава още много време живот и на двамата.Няма да се впускам в подробности за това.Вчера си взех всички заповеди за помощите и детските т.е. 2х600;2х1200 и 105лв детски.Имам следните питания:
   1.Тези 2х1200лв в слуай на смърт трябва ли да ги връщам после?
   2.Детските те по канален ред ще си ги спрат или трябва аз да ходя да казвам за промяната и ако децата починат преди да изтече месеца ще ми преведат ли детските изобщо за октомври и съответно ако починат началото на ноември дали ми се полагат за съответния месец.
Незнам дали се изразих добре но дано ме разберете.Само да направя уточнение че към датата на подаване на декларациите и датата на отпускане на помощите децата са били живи и все още са.Благодаря.

# 464
vilkoni моля те, изтрий въпросите си!
Искрено ти съчувствам за случилото се, но имай предвид, че всичко е в Божиите ръце!  Praynig

Общи условия

Активация на акаунт