Майчинството счетоводно - 34

• 34 747
  • 741
  •   1
Отговори
# 30
Момичета, обръщам с с огромна молба за съдействие? Има ли работещ в НОИ, да изпратя на лични данните си да се провери защо нямам майчинство за месец юни. Имам еднократен превод от 10 лв и стотинки за конкретния месец.
Върнаха ме за два дни на работа по документи, после отново излязох в майчинство. Осигуровките ми работодателят ги внася в София, а аз съм от провинцията. Няма как да стигна до там. Пробвах няколко телефона в течение на доста дни, но няма отговор. По-миналия месец, при внасянето на поредните осигуровки, колегите ми са попитали какво става, момичетата в НОИ са казали, че е станало объркване и парите ще ми бъдат преведени, но мина доста време, получих и новото майчинство, а липсващото още го няма. Praynig
Щом осигуровките са в София, то и болничните са там. Трябва ти мама от НОИ София. Можеш да пратиш едно писмо по ел. поща, за да напомниш за себе си.

# 31
Това за 14 дневния болничен. Следващия е за 30 дни, но пък тогава месеците стаж ще са 5, а не 6. Него ще го платят ли вече?

# 32
Здравейте искам да попитам как може да се предпази една приятелка от уволнение.На кратко:тя  е на безсрочен договор,бременна е и  е казала на работодаделя си за това ,но устно.И те сега искат да я уволнят.Знам,че по-принцип тр. да има едномесечно предизвестие и основателна причина да го направят/но няма такива/.Освен това ми е останало в ума,че имаше някаква комисия която защитаваше правата на бременните от уволнение и работодателят не може просто така да я уволни.Моля,кажете какво да направи за да се предпази.Благодаря знам,че се отзовавате бързо.  bouquet

# 33
Аз уж четох, четох, но пак не разбрах...
Една позната ми каза, че докато съм в майчинство, вземам 90% от осигурителния ми доход, но не може да надвишава нетния ми месечен доход. Ако е така, това означава, че аз не вземам 90% от осигурителния си доход. Което е супер нечестно!!!
Така ли е наистина?

Така е, само че се гледа средно дневно. Виж в първото мнение линка.
Идеята е да не се взимат повече пари, когато си в болничен, отколкото ако работиш.  
Нечестно би било ако те осигуряват на по-висок доход, отколкото ти е заплатата, защото тогава разликата е голяма.Simple Smile

здравейте,

от фирмата ми ми казаха че платения годишен отпуск трябвало да се използва до края на 2010 година иначе съм го губела??? Тези промени в трудовия кодекс приеха ли се последно? и в моя случай, трябва първо да си пусна платения годишен отпуск и след това да премина на отпуск за гледане на дете ли?

трудно е тълкуването на новите промени, но това което са ти казали не е вярно
когато се върнеш на работа, може да си ползваш всичкия отпуск до момента - "пл. год. отпуск се ползва наведнъж в календарната година, в която е отпаднала причината за неползването му", т.е. когато ти приключи майчинството.

Бе то ще ми се води осигурителен стаж, но после на каква база ще ми се изчисли майчинството след като не съм получавала възнаграждение или болнични през това време? Аз съм самоосигуряващо се лице и се осигурявам на 850 лв. месечно. Няма ли този болничен да повлияе твърде лошо на майчинството ми после? И ще дължа ли осигуровки през този период?

досега нямаш друг стаж, така ли?

Последна редакция: ср, 06 окт 2010, 23:46 от AnMary

# 34
Това за 14 дневния болничен. Следващия е за 30 дни, но пък тогава месеците стаж ще са 5, а не 6. Него ще го платят ли вече?
Ще започне плащане след като направиш 6 мес. стаж, т.е може и само няколко дни да ти изплатят. Зависи на коя дата придобиваш 6 мес. стаж и съответно право на пари.

# 35
Здравейте искам да попитам как може да се предпази една приятелка от уволнение.На кратко:тя  е на безсрочен договор,бременна е и  е казала на работодаделя си за това ,но устно.И те сега искат да я уволнят.Знам,че по-принцип тр. да има едномесечно предизвестие и основателна причина да го направят/но няма такива/.Освен това ми е останало в ума,че имаше някаква комисия която защитаваше правата на бременните от уволнение и работодателят не може просто така да я уволни.Моля,кажете какво да направи за да се предпази.Благодаря знам,че се отзовавате бързо.  bouquet

да вземе документ от лекаря, че е бременна и да го даде на работодателя

# 36
Стики, имам и друг стаж преди последните 4 месеца, но той е преди 2 години поне. През последната година имам само тези последни 4 месеца. Сега просто се чудя има ли смисъл да разкарвам счетоводителя за тези болнични или да си плащам осигуровките и толкова. Така или иначе аз работя за себе си и няма пред кой да се извинявам ако искам да почивам заради бременността си. Кофти, но май това е положението.

# 37
В момента съм на работа, но имам предходни месеци на безработна това нали не влияе  на полагащо ми се майчинство при положение, че имам 12 месеца трудов стаж изобщо ?
[/quote]

Да питам за тази част от въпроса ми, че не разбрах.

# 38
Стики, имам и друг стаж преди последните 4 месеца, но той е преди 2 години поне. През последната година имам само тези последни 4 месеца. Сега просто се чудя има ли смисъл да разкарвам счетоводителя за тези болнични или да си плащам осигуровките и толкова. Така или иначе аз работя за себе си и няма пред кой да се извинявам ако искам да почивам заради бременността си. Кофти, но май това е положението.

Мила, имаш ли осигуряване поне 6 месеца в живота си, значи имаш право на обезщетение. Без значение кога и при кого е придобит този (осигурителен) стаж.
За времето преди тези 4 месеца в базата ще присъства МРЗ - 240лв.
Ако искаш кажи дати и цифри.

# 39
Ох, дати и цифри не мога да дам, че никаква документация нямам при мен в момента, но за мен това е втора бременност и преди предишната си имам нужния стаж. Освен това нали и самата бременнсот ми се смята за трудов стаж с някакъв доход от майчинство? След излизането от предишното майчинство досега/тоест около 2 години/ нямам друг стаж освен последните 4 месеца обаче.

# 40
  • София, Лагера
Момичета, моля за помощ!  Praynig
Имам следния въпрос:
Осигурявам се на максималния осигурителен доход (много време назад). Трябва да изляза 45 дневните болнични преди раждане на 16 ноември. Въпросът ми е, ако изляза отсега билнични, то дали (и с колко ориентировъчно) ще ми се намали сумата, която ще получавам по време на отглеждането на детето?
Мерси предварително!  Hug

# 41
  • BG
Здравейте, момичета!
Много четох в темата, очаквам да съм схванала  нещата, които ме интересуват. Бих искала, обаче, да изложа случая си и да помоля някое от момичетата - съветнички само да ми посочи, ако някъде не съм разбрала правилно.
И така накратко:
Работя от 3 години на граждански договор. Преди това имам доста повече от 12 месеца осигурителен стаж, т.е. би трябвало да имам право на поне минимално майчинство и на болнични, ако сега ме назначат на ТД. Не планирах в живота си втора бременност, но тя е факт. По стечение на обстоятелствата и заради няколко месечни неизпълнени обещания да ме назначат на определено място на ТД, сега се оказвам в края на 6 месец от бременността и все още без ТД. Спешно търся изход. Ако до няколко дни намеря кой да ме назначи, ще започна  да получавам поне минимално майчинство след изтичане на 410 дни. До раждането, включително и по време на 45 дневния болничен преди раждане, плащам пълни осигуровки. След раждане - само здравни. Дано е станало ясно, че съм бясна и не си връзвам много мисълта. Моля да ми посочите, ако някъде греша. Целта ми е поне минимално майчинство, защото иначе оставам и без него. Благодаря предварително на тези,  които ми отговорят! Прегръдки!

Последна редакция: ср, 06 окт 2010, 20:23 от Benisima

# 42
  • Пловдив
ако изляза отсега билнични, то дали (и с колко ориентировъчно) ще ми се намали сумата, която ще получавам по време на отглеждането на детето?
Мерси предварително!  Hug

няма да ти намали обезщетението взимането на болничен от сега докрая

Benisima,нищо не си изпуснала така че спокойно.Достатъчно е да те назначат няколко дни преди 45 дневния ти,за да взимаш 2 г 240 лв

# 43
Момичета, обръщам с с огромна молба за съдействие? Има ли работещ в НОИ, да изпратя на лични данните си да се провери защо нямам майчинство за месец юни. Имам еднократен превод от 10 лв и стотинки за конкретния месец.
Върнаха ме за два дни на работа по документи, после отново излязох в майчинство. Осигуровките ми работодателят ги внася в София, а аз съм от провинцията. Няма как да стигна до там. Пробвах няколко телефона в течение на доста дни, но няма отговор. По-миналия месец, при внасянето на поредните осигуровки, колегите ми са попитали какво става, момичетата в НОИ са казали, че е станало объркване и парите ще ми бъдат преведени, но мина доста време, получих и новото майчинство, а липсващото още го няма. Praynig
Щом осигуровките са в София, то и болничните са там. Трябва ти мама от НОИ София. Можеш да пратиш едно писмо по ел. поща, за да напомниш за себе си.
Благодаря ти. А къде да я търся тази мама? Grinning Дано има такава, която да чете тук. Имейл на НОИ ще търся с гугъл, дано намеря.

# 44
  • София
Момичета, преди няколко дена коментирахме моя казус. Накратко, че не мога да цитирам от старата тема вече. През август бях в неплатена отпуска, от НОИ не са ми превели 120-те лв. (половината майчинство за най-малкото ми дете) с довода, че неплатена отпуска ---> няма заплата ----> няма майчинство.
Вие ме посъветвахте да ги запитам писмено, за да цитират члена от Кодекса, на който се позовавят.
Така.
Писах им в понеделник на следния мейл: NOI@nssi.bg.
Още нямам отговор.
Нали това е правилният мейл? От сайта им го взех.
Знаете ли в какъв срок отговарят?
Ако не ми отговарят, какво да направя? Да е откажа ли или да предприема още нещо?

Последна редакция: ср, 06 окт 2010, 21:24 от *Ирина*

Общи условия

Активация на акаунт