Майчинството счетоводно - 34

• 34 844
  • 741
  •   1
Отговори
# 75
Здравейте!
Имам един въпрос. Синът ми навършва 1 година на 06.01.2010г. Тези дни разбрах, че съм отново бременна. Терминът ми ще е някъде 10.06.2011 и ме интересува дали след като изминат тези 410 дни, мога да изляза в болничен до 45 дни преди раждане. Ще получавам ли тогава същото майчинство като за първото или е по-добре до раждането да съм в отпуск за отглеждане на дете до 2г. Изчетох страшно много информация и вече се обърках. Какви документи ще трябва да се подават? Благодаря предватително!!!

# 76
  • Пловдив
Здравейте!
Имам един въпрос. Синът ми навършва 1 година на 06.01.2010г. Тези дни разбрах, че съм отново бременна. Терминът ми ще е някъде 10.06.2011 и ме интересува дали след като изминат тези 410 дни, мога да изляза в болничен до 45 дни преди раждане-можеш,да . Ще получавам ли тогава същото майчинство като за първото-не,няма да го получаваш-за да се случи това трябва 45 дневиня за второта да ти започне преди 6 януари 2011 г или е по-добре до раждането да съм в отпуск за отглеждане на дете до 2г-прецени сама как да го направиш-дали да вземеш болничен още сега,дари да се върнеш на работа,за да увеличиш осигурителния си доход или да си останеш по майчинство.за второто дете ще ти се прави нова 12 м база,месеците в майчинство ще ти се смятат на 240 лв. Изчетох страшно много информация и вече се обърках. Какви документи ще трябва да се подават?-същите като за първото ти дете  Благодаря предватително!!!

# 77
Здравейте!
Имам един въпрос. Синът ми навършва 1 година на 06.01.2010г. Тези дни разбрах, че съм отново бременна. Терминът ми ще е някъде 10.06.2011 и ме интересува дали след като изминат тези 410 дни, мога да изляза в болничен до 45 дни преди раждане-можеш,да . Ще получавам ли тогава същото майчинство като за първото-не,няма да го получаваш-за да се случи това трябва 45 дневиня за второта да ти започне преди 6 януари 2011 г или е по-добре до раждането да съм в отпуск за отглеждане на дете до 2г-прецени сама как да го направиш-дали да вземеш болничен още сега,дари да се върнеш на работа,за да увеличиш осигурителния си доход или да си останеш по майчинство.за второто дете ще ти се прави нова 12 м база,месеците в майчинство ще ти се смятат на 240 лв. Изчетох страшно много информация и вече се обърках. Какви документи ще трябва да се подават?-същите като за първото ти дете  Благодаря предватително!!!
Извинявай! Синът ми се роди тази година на 06.01.2010. В бързината съм объркала. Когато се роди второто, синът ми ще е на 1г и 5 месеца някаде. Сега взимам около 600-660 лв. майчинство взависимост от дните. 

# 78
  • Пловдив

Извинявай! Синът ми се роди тази година на 06.01.2010. В бързината съм объркала. Когато се роди второто, синът ми ще е на 1г и 5 месеца някаде. Сега взимам около 600-660 лв. майчинство взависимост от дните. 

тогава ще имаш застъпено майчинство и за второто ще взимаш колкото за първото,ако до 45 дневния не взимаш болничен/не се връщаш на работа/отпуск/ясла за първото ти дете.С 45 дневния ще подадеш прил 12+прил4+молба обезщетението да ти е колкото за първото дете.Молбата я има в първия пост-застъпено майчинство
от 45 дневния до 2 те години на първото ще взимаш и 120 лв за него месечно

# 79

тогава ще имаш застъпено майчинство и за второто ще взимаш колкото за първото,ако до 45 дневния не взимаш болничен/не се връщаш на работа/отпуск/ясла за първото ти дете.С 45 дневния ще подадеш прил 12+прил4+молба обезщетението да ти е колкото за първото дете.Молбата я има в първия пост-застъпено майчинство
от 45 дневния до 2 те години на първото ще взимаш и 120 лв за него месечно

Благодаря ти много! Simple Smile

# 80
Здравейте , когато дъщеря ми стане на 1 година , трябали да се оправят някакви документи за да я гледам до 2 годишната и възраст - аз по принцип документи за майчинство несъм попълвала всичко го оправи счетоводителя на фирмата в която бях.
От 3 месец от бременността ми съм на болнични сега взимам 240 лева , тези пари 2 години ли ще ги взимам , въпреки , че бях на болнични newsm78

# 81
  • Пловдив

От 3 месец от бременността ми съм на болнични сега взимам 240 лева , тези пари 2 години ли ще ги взимам , въпреки , че бях на болнични newsm78

да,още 1 година ще ги взимаш
документите са в първия пост на темата

# 82
  • В Космоса
Някой случайно да има вътрешна информация за обсъжданите промени за изчисляване на майчинството? Аз дочух, че ще се вземат 15 месеца назад с една и съща заплата, ама нещо не ми се връзва.

# 83
Здравейте, много ме тревожи един въпрос и се надявам да ми помогнете със съвет. Детето ми скоро навършва 2г. и трябваше да се върна на работа, но работодателят ме уведоми, че съкращава длъжността ми. Имам ли право на обезщетение за безработица в този случай, в какъв размер е то и за колко време?

# 84
  • Пловдив
Здравейте, много ме тревожи един въпрос и се надявам да ми помогнете със съвет. Детето ми скоро навършва 2г. и трябваше да се върна на работа, но работодателят ме уведоми, че съкращава длъжността ми. Имам ли право на обезщетение за безработица в този случай, в какъв размер е то и за колко време?

майка с дете до 3 г се съкращава само с разрешение на ИТ
ще получаваш обезщетението-като размер 60 процента от осиг ти доход за последните 9 м /при теб ще се смята на 240 лв/.като период според общия ти стаж през живота си?

# 85
Момичета, преди няколко дена коментирахме моя казус. Накратко, че не мога да цитирам от старата тема вече. През август бях в неплатена отпуска, от НОИ не са ми превели 120-те лв. (половината майчинство за най-малкото ми дете) с довода, че неплатена отпуска ---> няма заплата ----> няма майчинство.
Вие ме посъветвахте да ги запитам писмено, за да цитират члена от Кодекса, на който се позовавят.
По-скоро са ти казали, че за този период си неосигурена (имаш прекъсване на осигуряването, т.е. все едно не си по трудов договор) и следователно нямаш право на обезщетения.
Толкова наложително ли беше да си взимаш неплатена! Колежката поне можеше да ти каже че не е добре да са повече от 30 раб. дни.  Crossing Arms
Не, не ми каза колежката ви, че не е хубаво да пускам неплатен и, че ще имам прекъсване на осигуряването за този период.
И да, налагаше се да изляза в неплатен.
А аз така и не рабрах - нямам ли право на 6 месеца неплатен, при положение, че освен малкото (което тогава нямаше 2 години), имам и 7-годишно дете?
Съвсем се оплетох вече.  Thinking
П.П. От НОИ ми казаха точно това, което съм писала. Обезщетението било за работещи майки. Неплатена не означавало работеща майка. Това й бяха точните думи на жената.

Виж, не съм искала да се заяждам с теб. Хвана ме яд, че не сте потърсили друг вариант.
За съжаление нямаш право на тези 50% за времето след 30-тия работен ден неплатена за годината. Както са ти казали - счита се че си неработеща. Sad

# 86
  • София
Стики, не съм си и помислила, че се заяждаш. Просто още се чудя. За какво се полагат 6 месеца неплатена по  чл. 167 (а ) от КТ за дете до 8 години, пише че се зачита за осигурителен стаж, а де факто не е със статута на другата неплатена отпуска.  newsm78
П.П. При разговора с НОИ дори не стана дума за броя на дните - дали са под, или над 30. Тя каза неплатена - не се полагат - толкова. Иначе де факто само няколко дни от август надхвърлят 30-те за годината, далеч не всичките дни са наплатена. А няма никакво плащане. Значи не е заради дните, а по принцип май.
Мен много повече ме притеснява прекъсването на стажа.
Права си, че е трябвало да се направи по друг начин. Проблемът дойде от това, че аз си знаех /явно грещно/ за тези 6 месеца и изобщо не съм предполагала, че така ще стане на практика.

Последна редакция: чт, 07 окт 2010, 23:59 от *Ирина*

# 87
  • София
Стики, не съм си и помислила, че се заяждаш. Просто още се чудя. За какво се полагат 6 месеца неплатена по  чл. 167 (а ) от КТ за дете до 8 години, пише че се зачита за осигурителен стаж, а де факто не е със статута на другата неплатена отпуска.  newsm78
П.П. При разговора с НОИ дори не стана дума за броя на дните - дали са под, или над 30. Тя каза неплатена - не се полагат - толкова. Иначе де факто само няколко дни от август надхвърлят 30-те за годината, далеч не всичките дни са наплатена. А няма никакво плащане. Значи не е заради дните, а по принцип май.
Мен много повече ме притеснява прекъсването на стажа.
Права си, че е трябвало да се направи по друг начин. Проблемът дойде от това, че аз си знаех /явно грещно/ за тези 6 месеца и изобщо не съм предполагала, че така ще стане на практика.
Ето отговора, който получих:
Здравейте,

Обезщетението по чл.54 от КСО по своята правноикономическа същност представлява бонус за майката, който й се дава за това, че се връща на работа и не ползва законоустановения отпуск за гледане на малко дете в пълен размер.

Това обезщетение се изплаща към получаваното за същото време възнаграждение, възнаграждение за платен годишен отпуск и към пар.обезщетение за временна неработоспособност. В случая когато ползвате неплатен отпуск Вие нямат право на обезщетение по чл.54 от КСО.

Искам в тази връзка да попитам още нещо, ако може.
Както писах по-горе, не ме притеснява толкова липсата на обезщетение, колкото прекъсването на стажа ми, тъй като възнамерявам да напусна фирмата и да се запиша в БТ, докато си търся работа.
Въпросът ми е, ако счетоводителката подаде корегираща декларация за неплатената да бъде по чл. 167 /а/, ще се приеме ли, че нямам прекъсване в стажа?

# 88
  • София-Младост
Ирина за какъв период назад става въпрос? Говори директно със счетоводителката най-добре.

# 89

майка с дете до 3 г се съкращава само с разрешение на ИТ
ще получаваш обезщетението-като размер 60 процента от осиг ти доход за последните 9 м /при теб ще се смята на 240 лв/.като период според общия ти стаж през живота си?
Много благодаря за отговора   bouquet Със сигурност ще ме съкратят, защото във фирмата са останали само 3 човека - аз  и управителите.  Имам трудов стаж около 6г. В този случай колко месеца мога да получавам обезщетение за безработица?

Общи условия

Активация на акаунт