Майчинството счетоводно - 34

• 35 013
  • 741
  •   1
Отговори
# 630
  • Пловдив
Здравей. И на мен тази част не ми е много ясна и затовае така Simple Smile

е все пак частта без болничен смята добре и може да се ползва

# 631
Мерси за бързия отговор,значи действам така,както казваш и това е!

# 632
Здравейте! Моля за извинение ако въпросите ми се повтарят. Предварително благодаря за вниманието. Hug
Значи аз бях в болничен от 09.12.2009. Сега съм по майчинство. Разбрах, че от 2011 влиза в сила отчитането на доходи година и половина преди излизането в майчинство, а на мен тогава ще ми тече втората година. Тоест ще бъда на минималното 240 лв. Влияе ли ми по някакъв начин новия закон или като заварено положение си оставам както до сега? Дано да не го написах много объркано. Само да кажа дъщеря ми е родена на 19.01.2010
Другият ми въпрос е свързан с една близка приятелка. Тя живот и здраве  ще ражда през май 2011. На сегашната работа е от 1 година, преди това е била на граждански договор.  Би трябвало нея да я хване със сигурност това за 1,5 години назад, но за периода на гражданския договор как ще си изчислява? На минималната заплата ли?

# 633
  • Пловдив
Влияе ли ми по някакъв начин новия закон не 

Би трябвало нея да я хване със сигурност това за 1,5 години назад-ако го приемат,да, но за периода на гражданския договор как ще си изчислява?-за месеците на граждански ще й се вземе МРЗ 240 лв за 2010 г На минималната заплата ли?

# 634
Здравейте ,искам да ви попитам нещо  Embarassed
Аз родих на 13.09...,а термина ми беше на 28.11.Болничния ,който е за раждане 42 дни изтече на 24октомври,въпросът ми е е следния:кой трябва да ми издаде следващият болничен,прочетох в началото на темата ,че педиатъра на детето или в краен случай моята лична лекарка,но в случаите когато детенцето е още в държавно учреждение(още не е изписано) ,кой трябва да го издаде от АГто ли?
Предварително благодаря  Hug

# 635
  • София
cecitooo, допитайте се и до майките в тази тема Иде златна есен, посрещаме я с песен (подфорум "Недоносени дечица")

# 636
Здравейте ,искам да ви попитам нещо  Embarassed
Аз родих на 13.09...,а термина ми беше на 28.11.Болничния ,който е за раждане 42 дни изтече на 24октомври,въпросът ми е е следния:кой трябва да ми издаде следващият болничен,прочетох в началото на темата ,че педиатъра на детето или в краен случай моята лична лекарка,но в случаите когато детенцето е още в държавно учреждение(още не е изписано) ,кой трябва да го издаде от АГто ли?
Предварително благодаря  Hug

Болничния се издава от лечебното заведение, където е настанено бебето. За справак Наредба за медицинската експертиза Чл. 26, ал. 3, т. б 7: "в случаите, когато детето по медицински индикации е оставено за гледане в болнично лечебно заведение - болничният лист се издава от ЛКК на АГ отделението на болничното лечебно заведение, където се гледа болното дете."

# 637
Здравейте и предварително благодаря за отговора Simple Smile
Трябваше да подам документите за детски октомври,по една или друга причина този месец мина  Rolling Eyes Сега смятам да подам началото на ноември,кой доходи да имам предвид от ноември-ноември или октомври-октомври?
Благодаря ви!

# 638
  • Пловдив
Здравейте и предварително благодаря за отговора Simple Smile
Трябваше да подам документите за детски октомври,по една или друга причина този месец мина  Rolling Eyes Сега смятам да подам началото на ноември,кой доходи да имам предвид от ноември-ноември или октомври-октомври?
Благодаря ви!

12 м назад т.е от ноември09 до октомври10
за този,месец,за който си пропуснала губиш парите

# 639
Здравейте, скоро ми изтичат двете години майчинство и е вероятно третата да бъда в неплатен отпуск. Въпросът ми е третата година зачита ли се за трудов стаж?

# 640
  • Пловдив
Здравейте, скоро ми изтичат двете години майчинство и е вероятно третата да бъда в неплатен отпуск. Въпросът ми е третата година зачита ли се за трудов стаж?

неплатения за гледане на дете до 8 г се зачита за стаж,да
ако имате брак имаш право на 6 м неплатен и бащата на 6.като той не може да прехвърли неговите на теб

# 641
Здравейте!Имам нужда от съвет,за което благодаря предварително!
Майка съм на 3 годишно момченце,работя като учител.
Колежка ми каза,че имам право на един допълнителен ден за едно дете към отпуската,който мога да ползвам по всяко време на годината,но счетоводителката ни отрича да знае за това.
Имам ли право на този един ден или не,ако да,по кой член?
Благодаря!

# 642
Извинявам се предварително,понеже може би вече има такава или подобна тема на тази,но понеже съм съвсем нова във форума,се надявам ,че ще бъда разбрана.Моля,за разбрани отговори относно моето и на много други майки питане и чудене,относно болничните по време на бременност.Чета постоянно разни статии по темата и единственото което съм разбрала,е че се полагат 180 дни болничен за една календарна година,като се изплащат 80%от брутото,а 45 дни преди раждане влиза и болничния за раждане -90%от брутото.Моето питане е,понеже ме осигуряват на 400 лв,и съм в болничен по болест за 14 дни,ако се върна на работа и след 2 месеца започна да си взимам рдовно болничен как ще окаже влияние върху изчисляването на майчинството..... newsm78.как е по-добре да се взимат периодично болнични и после пак на работа или като се вземе болничен да си се кара така до края,това не ми е ясно. Ако пък искам да си повиши сумата за осигуряване,има ли смисъл да си доплащам осигуровки ако смятам да излизам в болничен, абе изобщо не ми е ясна картинката.Затова моля всички мами,които са минали по този път да се включат и да ми помогнат.Благодаря на всички.

# 643
  • София

ако имате брак имаш право на 6 м неплатен и бащата на 6.като той не може да прехвърли неговите на теб

Elfita,а ако нямаме брак,мога ли да ползвам и 6-те месеца на бащата newsm78

# 644
Здравейте!Имам нужда от съвет,за което благодаря предварително!
Майка съм на 3 годишно момченце,работя като учител.
Колежка ми каза,че имам право на един допълнителен ден за едно дете към отпуската,който мога да ползвам по всяко време на годината,но счетоводителката ни отрича да знае за това.
Имам ли право на този един ден или не,ако да,по кой член?
Благодаря!

ако в КТД е уговорено - да, иначе по КТ нямаш
КТД - колективен трудов договор

Elfita,а ако нямаме брак,мога ли да ползвам и 6-те месеца на бащата newsm78

ако не живеете заедно

Общи условия

Активация на акаунт