Училища първолаци Варна

• 151 634
  • 1 111
  •   1
Отговори
# 1 065
Здравейте, на нас ни предстои избор на училище за догодина за първи клас. Някой ще сподели ли впечатления от ОУ ,,Цар Симеон"

# 1 066
Ние сме първи клас в ''Раковски''.Доволни сме много от училището,изкарахме късмет и попаднахме на много добра госпожа,тъй като нямахме право да избираме такава,а само деца с които искаме да бъде в един клас.Така синът ми е заедно с още 7 деца, с които бяха заедно още от яслата ,и разбира се чувства много добре там.Занималня може да се каже,че няма .За 5 паралелки първокласници има една сборна паралелка занималня.По 5 деца от клас ходят на занималня,уж крайнонуждаещи се.Синът ми си пише домашните съвсем сам и не ме занимава,но той по принцип тръгна много добре подготвен.Правиха тестове за определяне на нивото издаден психоложката на училището,на който имаме 74.5 точки от възможни 75 максимум.Обясниха ми,че понася на интелектуално натоварване и е хубаво да ходи на извънкласни занимания.
Като цяло базата им е претоварена,физическо възпитание един ден играят,един ден не играят ,тъй като физкултурния салон обикновено е зает от по-големите ученици.

# 1 067
Записвам се и аз тук да следя темата, че догодина и сина ми е в първи клас.В голяма чуденка съм кое да бъде нашето училище.Така, 4е сега събирам информация.

# 1 068
?

А те колко деца са в предучилищната ? Нали все поне 4 паралелки трябва да съберат ? А ако имам и регистрация в района?
Защото в ПГ децата са достатъчно за запълването на първите класове. Като добавиш и предимство  братче-сестриче в училище + русначетата и не остава място за децата в района .
Миналата година положението беше същото . Тази година директора каза , че ще е нулев приема !

# 1 069
  • гр.Варна
Ох,дали няма някой с информация, кои учители ще поемат първокласниците от септември 2013 в "Найден Геров"   ooooh!
В голяма дилема съм- Руското училище или "Найден Геров" . #Crazy
Стоянова, Карчева, Димитрова и Игнатова сега водят 4 клас . Вероятно те ще поемат новите първокласници. Всички ми ги похвалиха. И аз съм в голяма дилема.
Благодаря от сърце! А случайно да знаеш при коя госпожа какъв език се учи ?

А те колко деца са в предучилищната ? Нали все поне 4 паралелки трябва да съберат ? А ако имам и регистрация в района?
Детето на моя приятелка(беше в ПГ в друго у-ще), с регистрация в района не е прието в Руското.  Доколкото знам единствения критерий, на който са отговаряли е бил по район.

Добре,но предучилищните групи са не повече от 2, нали ?  . Ако паралелките са общо 4 бр, останалите  2 паралелки (близо 45 деца) ,как са приети?  Ако 10 имат братче - сестриче , 10 с връзки , все 20 бройки за деца в района биха останали ? Или някъде греша....

# 1 070
  • Варна
Не знам подробности. Казвам само, че хората са от района и въпреки това детето не е прието.
Предполагам преди тях е имало хора които са отговаряли на 2 и повече критерия за прием. Като доколкото знам с приоритет са децата завършили ПГ без значение в кой район живеят.

# 1 071
При ПГ от 34 деца - това са си 2 първи класа  Whistling
Общо са 3 Пг в момента. Две полудневни и 1 целодневно . Целодневната се дели на две , че е   ooooh! егати бройката. И ето ти ги 4 първи класа  Wink
Всички деца от ПГ при желание на родителите си минават в първи клас и ето го нулевия прием  Simple Smile

# 1 072
  • гр.Варна
При ПГ от 34 деца - това са си 2 първи класа  Whistling
Общо са 3 Пг в момента. Две полудневни и 1 целодневно . Целодневната се дели на две , че е   ooooh! егати бройката. И ето ти ги 4 първи класа  Wink
Всички деца от ПГ при желание на родителите си минават в първи клас и ето го нулевия прием  Simple Smile

Ясно,благодаря - поне ми отпадна дилемата  Grinning . Остава
" Найден Геров '
Ох,дали няма някой с информация, кои учители ще поемат първокласниците от септември 2013 в "Найден Геров"   ooooh!
В голяма дилема съм- Руското училище или "Найден Геров" . #Crazy
Стоянова, Карчева, Димитрова и Игнатова сега водят 4 клас . Вероятно те ще поемат новите първокласници. Всички ми ги похвалиха. И аз съм в голяма дилема.

Благодаря от сърце! А случайно да знаеш при коя госпожа какъв език се учи

# 1 073
  • Varna
   Искам да спомена като съвет за тези които залагат на "Найден Геров" да си подготвят и резервен вариант.
  Нас не ни приеха (за което изобщо не съжалявам) , въпреки , че ни е най близкото училище по адрес.А уж казаха , че ще съблюдават за спазването това правило  , а изобщо не е така .
   Случайно разбрах за дете което живее в непосредствена   близост до друго училище , че е прието а ние не бяхме ! Не съм искала обяснение , защото и без друго не бях сигурна , че искам да учи там детето ми.Така просто ме улесниха да взема решение.
   После има още измислени предимства каквито няма в други училища .Имат и подготвителна група... Изобщо ако нямате връзки(каквито разбрах , че се използват ) не може да сте абсолютно сигурни , че ще ви приемат.

# 1 074
Нали не се опитваш да кажеш, че всички приети деца са с връзки ( в класа на дъщеря ми също имаше деца от отдалечени райони)? Би трябвало да потърсиш обяснение, според мен, поне да си наясно, че и тук да споделиш каква е действителната причина.

# 1 075
В по-централните и интересни училища децата приети по критерий реално местожителство са много малко.
След приема се оказва, че всички имат адреси в близост. Родителите са се погрижили поне година по-рано да се сдобият с адрес до училището.
Директорите са абсолютно наясно с тази схема, но казват, че не е тяхна работа дали децата наистина живеят на тези адреси или не.
Тази година имаше доста деца, които наистина живеят в района на училищата, а не бяха приети. Не говоря само за едно училище. Трябваше родителите да търсят среща с директорките, да се обясняват и да си търсят правата. Да, децата ги приеха, но като доп.бройка към класа, родителите на приетите по списък деца (с подменени адреси) дори са ги гледали малко накриво, че класа се увеличава.

# 1 076
  • Варна
Ние сме в Захари Стоянов. Децата в клас са по 26 и е голям ужас. Целодневно обучение в една и съща стая с две госпожи. Много съм доволна и от двете госпожи, но базата е под всякаква критика. Ние учим в един блок (май 67) в Чайка. Много е тясно, а външната площадка, където излизат децата в почивките е много мръсна.

kami2004, мога ли да ти задам няколко въпроса?
Колко първи класа са и всички ли са настанени в този 26-ти блок.
Къде се хранят децата?
От колко часа започват занятията?
Профилирано ли е обучението/езици, математика, рисуване и др./?
Успяват ли да си свършат домашните или пишете и в къщи?
Има ли възможност за някакви извънкласни занимания?
Ще съм много благодарна ако ми отговориш поне на част от въпросите   bouquet

Последна редакция: пт, 16 ное 2012, 20:11 от Louvre

# 1 077
  • Varna
 Със сигурност не всички приети деца в "Найден Геров" са с връзки , но е факт , че има такива(знам от първа ръка за един случай).

Децата от ПГ директно минават в 1ви клас , така че дори да не живеят на близо няма значение.
 Детето за което разбрах не е било с връзки(защото родителите се отказали и го записаха в друго училище) , но е било в списъка с приетите деца въпреки ,че това не му е най- близко училище по адрес!
   Затова обърнах внимание на родителите които искат децата им да учат там  да търсят обяснение ако това е най -близкото им училище  и не са приети. Да знаят , че не само децата от ПГ и с връзките ги изместват , но и администрацията не си гледа съвестно работата.
  А не съм търсила обяснения и нямам никакво намерение да го правя , защото не съжалявам ,че не ни приеха. Просто исках да споделя от личен опит и наблюдения какво се случва , ако може да помогне с нещо на някого .
  Успех на бъдещите първокласници !  Nature Sun With Face

# 1 078
  • гр.Варна
Нека да уточним нещо - какво е термина "най близкото училище" . То може да е близко, но родителите да нямат постоянен адрес в района .
В тази връзка имам въпрос: нямаме брак, таткото има постоянен адрес по лична карта в района на училище "Найден Геров ", учил е там (което видях е предимство) , детската градина ни е в района . Аз имам постоянен адрес в района на Руското училище ,учила съм там(малко предимство) . В кой район се води детето ? (май го оставих при баща му  newsm78 Crazy - в смисъл не си спомням да го вписах на моя адрес преди години , когато го сменях  #Crazy)
Кой адрес ще се гледа като предимство район ?    

# 1 079
  • Варна
marianik, преди няколко години и аз си сменях адресна регистрация и в Общината ме накараха да впиша и детето на моя адрес. Казаха ми, че е задължително. Когато ти си подавала може и да не е било така. Най-добре да провериш. Защото какъвто и документ да му вадиш или където и да го записваш, ако не представиш документ за адресна регистрация на детенцето ще взимат твоя под внимание, а не на бащата.

Общи условия

Активация на акаунт