Пускате ли децата си с хрема на ясла?

• 25 888
  • 261
  •   1
Отговори
# 45
  • София
Пускам го с хрема. При нас е доказан алергичен ринит. Не е заразен. Носа му потича всяка пролет и есен. И си остава запушен. Контролира се с атиалергични сиропи. Без капки, без други медикаменти.
Ако има кашлица, Т, болки в корема, главата и т.н. си остава у дома.

Синът ми също е с алергичен ринит, но си имам и съм представила съответните документи. Освен това секретите от носа му не са нито жълти, нито зелени, а прозрачни.

# 46
Хремата е заболяване, причинено от вируси. Заболяване, което е описано в МКБ. Имам предвид именно наличието на тази хрема, която обсъждаме тук.
За невярващите философки - да се сдобият със справочника и да направят справка.

В градината на сина ми редът е такъв - детето се оставя пред входната врата на групата. Учителката или някой от помощния персонал го поема, съблича, събува и пр.
Нямам никаква възможност да проследя дали има хремави, бухащи, повръщащи дори деца.
Сестрата стои до същата тази врата, рее се в пространството и изобщо не си прави труда да хвърли дори и бегъл поглед на всяко новодошло дете.
Единственото, което успях да получа като информация е от собственото ми дете - каза ми, че много деца са с течащи нослета и кашлят.
Подозирам, че е достоверно.

Нервиците ми обаче няма да издържат още дълго и съвсем скоро ще подам сигнал в РИОКОЗ Twisted Evil.

А ти как разбираш, че става въпрос точно за Остър назофарингит, което е единственият термин, свързван в МКБ с болест и наименование "хрема"? МКБ не предвижда болест само "хрема" и само "назофаренгит", за да е болест с код се изисква остра форма.
За да е налице обаче заболяването Остър назофарингит са нужни освен хрема и други симптоми.

http://www.nchi.government.bg/mkb10/word_search.php

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%BA%D0%B0

http://medpedia.framar.bg/%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D … D0%B5%D0%BC%D0%B0

http://yphalachev.blogspot.com/2010/10/blog-post_04.html

Ами подай сигнал, няма лошо. Нали с това почнахме темата. Нека прецени който трябва. Точно за да се избегне раздаване на квалификация досежно случаи, които не познаваме лично и за които не сме специалисти да диагностицираме.

Последна редакция: ср, 13 окт 2010, 13:38 от Judy

# 47
Джу, повеждаш спор, а не е нужно Stop.
Хрема е ежедневното наименование на острата вирусна инфекция или както е упомената в МКБ 10-та ревизия - Остър назофарингит.
МБК предвижда заболяването "Хрема" като такова и затова има отделен код, който он-лайн не е достъпен, поради редица причини.
Хремата е инфекция, която изключително лесно се предава от болно на здраво дете. Това всички го знаем.
Лесно би могла да причини сериозни усложнения при деца, които са склонни - деца с алергии, астма, някои синдроми и пр.

Никой от нас не си позволява да квалифицира и диагностицира чуждите деца. Това трябва да прави сестрата в детската градина.
Както се оказва най-често това не се прави, а оттам страдат и нашите деца.

# 48
Изразявам мнение, подкрепено с информация и давам решение още на стр.1 от тази тема:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=530529.0

Дадох и препратка към МКБ, не обичам да съм голословна. Хремата е "остър" назофаренгит. Така пише точно там. За това заболяване има номерче в класификатора. В първия ми линк си има търсене, изпишете "хрема" и ще видите сами.

# 49
Да, това е решението.
Вероятно временно, но решение.

Приятелка, чието дете също е в първа група, но в друга градина ми сподели: "Доведе един татко детето си. Докато му обуваше пантофите, видях силно течащото му носле и чух дълбоката му, влажна кашлица. Сестрата се правеше, че нито чува, нито вижда, а таткото побърза да се изнесе с 200, лекичко гузен".
Правя уговорката отново, че става дума за болни деца, а не деца с алергичен ринит и кашлица.
Нана е написала, че има документ за наличие на алергия на Калоян. Вероятно там са написани и симптомите. И това е напълно ок и така трябва да бъде.
Но тук ние говорим за явно болни деца, или по-скоро за безотговорните им родители.
А така не трябва и тази порочна практика трябва да се спре.

# 50
  • София
От един от линковете на Джуди:
"Заболяването започва с леко главоболие. В началото лигавицата на носа е суха и болния осеща парене в носа и носоглътката. Това е продормалния стадий на заболяването и продължава 2-3 дни. Във втория стадий на заболяването настъпва нарушение в носното дишане и обилно отделяне на слузно-серозни (воднисти) материи през носа. Обонянието е нарушено. Този стадий също продължава 2-3 дни и преминава в следващия, последен "

Т.е. 2-3 дни преди да чуеш кашлицата и видиш сополите, детето е заразно и вече е изпозаразило половината група, или аз бъркам  newsm78

# 51
Абе айде сега моят син като има астма, да го водя във всякакво състояние, как ли пък не
Това че някой има алергия примерно, не значи че всеки сопол или кашлица са от алергията, нали
Така като чета, някои майки биха си водили децата и с шарка, добре че има забрана поне за това
И да, не съм от тия дето много се впечатляват, но мога да направя паралел между няколко детски заведения и в момента се сблъсквам с място с нулев контрол- повярвайте ми, има значение, децата са нон стоп болни. И това че някой е заразен преди най- острите симптоми означава, че могат да връщат деца и с нещо различно от повръщане и температура, например хрема. И не значи че е без значение дали детето ще го спрат при първите симптоми или ще си изкара всичко там , на крак, а някоя позната лелка ще му блъска в устата нурофен през половин час. Да не отварям дума колко пъти се оставят тайно или явно от родителите сиропи в гардероба.

# 52
Т.е. 2-3 дни преди да чуеш кашлицата и видиш сополите, детето е заразно и вече е изпозаразило половината група, или аз бъркам  newsm78

Уви, не бъркаш.

# 53
...Да не отварям дума колко пъти се оставят тайно или явно от родителите сиропи в гардероба.
Ако е тайно - откъде знаете? Или и вие сте в комбина с лелките и учителките? Ако не е толкова тайно, а явно - кой точно има сливи в устата? РИОКОЗ и полиция, тутакси. Какво изобщо да обсъждаме?!

# 54
А правили ви впечатление, че чужбинските майки разказват, че децата там се водят редовно болни на ДГ?
Тук обаче драмата е цялостна.

# 55
  • СОФИЯ
При нас на първата родителска среща госпожите предупредиха: "Никакви сиропи и други лекарства в гардеробчета и джобчета... Нямаме против да даваме сиропи, хомеопатия и др., но с разрешение на главната сестра"  Crazy  Да не говорим, че цяла седмица засичахме сутрин детенце от групата с ужасна кашлица, от което никой не се впечатляваше.
Винаги спирам децата от ясла/ сега градина/ при първи симптоми на боледуване. Резултатът е вече втора седмица в къщи, което съответно е свързано и с огромни фин.разходи за детегледачка, частна кухня в къщи и т.н.  Money  Не всеки може да си го позволи, и на нас ни идва супер трудно и неизгодно, но здравето на децата ми е на първо място.  От друга страна ми се струва, че така ги изнежваме и от прекалена загриженост не ги оставяме да придобият имунитет  Thinking

# 56
Може ли поне веднъж да не се намесват чужбинските практики?!

# 57
А защо да ни правят впечатление чужбинските майки?
Лично мен не ме интересува как е там, интересува ме как е тук.

Драма е за всеки, на когото му пука.
На мен ми пука, защото при моето хлапе хремата не води до усложнения, слава Богу.
Но пък му пречи да спи нормално, изобщо не желае да се храни (това особено ме касае, защото при ръст 105см. няма и 15 кг.).
Пука ми, защото лечението на една проста хрема хич не е евтино и приятно.
Пука ми, защото тя му създава дискомфорт от всякакво естество.
Пука ми и за другите дечица, ама наистина ми пука. Защото познато детенце от най-леката хрема, за ден-два получава страхотни усложнения и влиза в болница. Защото дори и без усложнения една хрема е мъчение за всяко дете.
Затова.

# 58
  • София
От друга страна ми се струва, че така ги изнежваме и от прекалена загриженост не ги оставяме да придобият имунитет  Thinking
Това е и моето мнение - докато за всеки сопол спирах баткото от градина, той боледуваше постоянно. Сега кара хремите по 3 дни на крак. Ситното обаче е много малко, за да рискувам и за сега го спирам, но не го спирам за да не зарази другите деца - честно казано не ми пука за другите деца, нали точно те са донесли заразата на моето. Спирам я, защото не мога да си представя да няма кой да й издуха сопола, а и ме е страх, че там ще направи усложнения. Но усложнения могат да се получат и без да ходи на детска. Имам и ужасния спомен за деня, в който изпратих баткото на детска в блестящо здраве и в 3 и половина следобяд ми се обадиха, че е с 40 градуса температура - още помня как летях към детската - не искам да ми се случва пак  Peace

# 59
Ами знам, защото майка ми е бивша детска учителка и й се е случвало, затова знам, също и защото преди време на една родителска пак ни предупредиха че е имало такъв случай, без да казват конкретно имена, и отново забраниха, като за идиоти и т.н.
В чужбина много неща са различни, вкл и това че можеш да отсъстваш от работа без болничен, защото си в стрес например, и т.н. така че няма нужда да се сравняваме много много
Както казах, синът ми има астма с алергичен компонент. Това не попречи да се сдобие с бактерии в носа- по време на лечението на стафилококите не съм го водила на градина, въпреки че спокойно можех да кажа, че ПАК  е с алергична хремичка. Или все едно  когато е с лек пристъп и не е заразен, да го заведа на градина.

Общи условия

Активация на акаунт