Вреден ли е чаят за малките деца?

• 21 472
  • 32
  •   1
Отговори
# 15
Давам черен чай само с лечебна цел - прекрасен лек при диария е

Черният не е ли много силен и неподходящ за деца?
Не знам, просто така си мисля  newsm78

Неподходящ е за ежедневна употреба, но е много добър като лекарство, с по-добър ефект от джоджена. Джодженът успокоява коремчето, но не действа запичащо при моите деца. Докато черният чай успокоява и запича. Аз правя много слаба запарка - не повече от минута, водата се оцветява в бледожълто, не тъмнокафяво както за истински чай. Давам го в продължение на 2-3 дни вместо вода. При условие, че децата ми се нуждаят от черен чай не повече от веднъж годишно (през останалото време, както споменах, не желаят да имат нищо общо с него), ползите надвишават многократно евентуалната вреда.

# 16
  • Варна
Всяка сутрин пият билков чай с мед. Нямам идея как започнах да им правя. Запарвам готови комбинации от билки от типа Горски кът, букет. Много обичаме, ябълка с канела и други плодови чайчета. Черен и зелен не съм давала. Включително и аз не пия заради кърменето, иначе много обичам.

# 17
Ето защо съвсем неприемлива е употребата на кафе и черен чай от хора с лабилна нервна система или с неврози, с повишена двигателна активност. Те са противопоказани при хора с киселинност на храносмилателната система, с повишена функция на щитовидната жлеза /тиреотоксикоза – Вж. това заболяване/ и др. подобни неразположения, тъй като дветe напитки имат силно кисела реакция, която дразни лигавицата на стомаха и червата. В противен случаи след време могат да се развият гастрити, язви, запек, колити и др. Изчерпват се също така алкалните резерви на организма: натрият – от стомашно-чревния тракт; калият – от мускулите; калцият – от костите. Бременните жени, които пият кафе и черен чай, рискуват децата им да се родят с калциев дефицит.

Кафето и черният чай са богати на кадмий. Тозо елемент е токсичен за всички процеси в организма и има кумулиращ /натрупващ се/ ефект. Неговото натрупване води до цинков дефицит, хипертония и сърдечния усложнения. Цинкът активира над 25 ензима, влияе върху въглехидратната и фосфорната обмяна, синтеза на нуклеиновите киселини, растежа и нормалното развитие на половите органи, лечението на раните, разтваря холестероловите плаки, поддържа простатата в добро състояние.

Киселата реакция, която предизвикват двете напитки, стимулира и поддържа развитието на гнилостните микроорганизми в червата и подтиска развитието на полезната чревната микрофлора. След време настъпва самоотравяне на организма, което удря първо по черния дроб, който постепенно загубва обезвреждащата и очистващата си функция. Кожата по лицето потъмнява и се сбръчква, около очите се появяват кафяви кръгове, лицето и тялото се изпъстря с кафяви бенки. Това са категоричните признаци, че в организма има голямо количество токсини и че черният дроб се задъхва. Хората, които употребяват 1-2 чаши кафе дневно, допълнително рискуват два пъти повече да заболеят от рак на панкреаса.

# 18
Черен чай-за малки деца НЕ!!Аз не давам.
Иначе правя и давам  липа,мента,мащерка.

# 19
Давам билково-плодов чай / шипки, сушени сливи, ябълки, мащерка, дюля /, каквото имам налично.Малката ги харесва неподсладени Peace

# 20
  • Sofia
Дъщеря ми много обича чай. Билкови чайчета пие от бебе.

# 21
Малчо е на 1г. и 8мес. и пие всеки път чай, когато кака му пие, а тя пие доста често просто защото обича. Нейното чайче го подслаждам с мед и не ме притеснява това, че и той го пие, даже и чист мед  е пробвал вече. Знам че  е силен алерген, но според мен всичко е много индивидуално.

# 22
Мисля, че трябва да разграничим понятията ЧАЍ и БИЛКОВА ОТВАРА, в България на всичко викаме чаѝ  Grinning. Когато четеш някъде за чаѝ то имат предвид растението чаѝ. Но билковите отвари нямат общо , освен начина на приготвяне и със сиурност, както са написали някоѝ маѝки може да са доста полезни. А и не е задължително да се пият подсладени и горещи.  Peace

# 23
  • София
Да, защо не? Това са билки. Пробвала съм, но не и харесва и не и давам. Тя освен сок и чиста вода друго не иска.Ако и харесваше бих и дала. Да и захар бих и сложила  Simple Smile

# 24
  • София
Билките не са невинни тревички. С тях трябва да се внимава-по принцип, а при малки деца-още повече.  Peace

# 25
Макар,че е много малка-давам запарка от лайка и много и харесва.

# 26
Може ли някой да ми каже кои билки са подходящи и кои не особено подходящи за малки дечица като моя разбойник, никак не съм запозната  Blush Иначе Виви е абсолютно права, но не знам откъде да видя малко повече информация. Чувала съм, че лайката не е подходяща, което ме учуди, защото има бебешки чай лайка, и за ментата съм чувала също. Знае ли някой нещо повече за това?

# 27
# 28
Не мисля,че е вреден.Няма защо да е вреден.Говоря за билковите и плодовите чайове.

Дъщеря ми обожава.Със захар или с мед.Всякак го обича и сама си иска,а започнах от скоро да и давам,просто не се бях сещала  Peace

# 29
  • Бургас
На пакетчето ми с дрога от лайка пише да не се ползва продължително време,затова слагам рядко от нея.

Общи условия

Активация на акаунт