Казал го е Хипократ...

• 2 840
  • 26
  •   1
Отговори
Попадна ми следния цитат на не кой да е, а самият Хипократ. Май такъв точно не сме го чели (или поне това му изказване не е от най-популярните)... И се сетих за многото теми, които пълнят форума относно заплащане за лечение и прочее.

„Ако започнеш да говориш за възнаграждение, болният ще се убеди, че няма да го изоставиш. Ако не говориш по този въпрос, той може да си помисли, че го подценяваш. Трябва впрочем да знаеш, че болните по правило не познават благодарността. Болните в началото са почтителни и скромни, но по-късно хитри и неблагодарни. Колкото до богатите, когато са болни, се разтапят от обещания, а после се извиняват под претекст, че още не са придобили своите доходи.” Хипократ (420 г. преди н.е.)

Честно казано, мисля има много вярно в гореказаното. В същото време отчитам безумията в здравната ни система...
Но все пак ми е любопитно да попрочета още гледни точки  Wink

# 1
Гнус на квадрат.  Sick Кой е източника?

# 2
 Ако лекарят започне да ми прави намеци за заплащане там,където такова не се налага няма да си помисля,че няма да ме изостави, а ще си помисля,че е алчен печалбар. Живеем в 2010 година, а не в 420 пр.н.е. Предполагам,че за близо 2500 години нравите и културата на хората са се променили.

# 3
Да де, ама тогава не е имало здравни осигуровки и здравна каса, все пак, така че не съм подценена, даже хич-плащам си като поп всичко-и на месец и годишно изравняване и годишните профилактични прегледи-защото не ми се чака 4 часа при джипито, за да ми каже, че са му свършили направленията...Не искам обаче да си помислям за нещо сериозно.....ако се наложи.

# 4
  • София
Хипократ е казал и камъните от жлъчката да не се вадят.

Два уточняващи въпроса:
Горният текст превод в ефир от древноеладски ли е?
Целта на темата каква е?

# 5
Моят джи пи точно този цитат за възнаграждението си го е лепнал на видно място в кабинета.

# 6
Хипократ е казал и камъните от жлъчката да не се вадят.

Два уточняващи въпроса:
Горният текст превод в ефир от древноеладски ли е?
Целта на темата каква е?

Не е провокативна в евтиния смисъл (поне не това е целта ми).

Превода не е мой (ще се поправя някога, може би  Mr. Green), но в интерес на истината, цитатът ми беше даден от лекар, който май се чувства доста съпричастен към казаното от Хипократ...
По ред причини.

# 7
  • София
Искаш с Хипократ да оправдаеш лекарите, че работят за пари? Има ли някой, който практикува професията си не за пари? Не питам за хоби и не питам за благотворителност. ЕСтествено, че абсолютно всеки от нас работи за пари. Т`ва е. Мож` да заключват темата вече.

# 8
Може ли някой да пусне оригинала, или поне на английски този цитат, защото аз не го откривам.

Помните писмото на Левски, нали.

# 9

Помните писмото на Левски, нали.

Не, разкажи моля или дай линк Shocked newsm78
По темата- смятам,че наистина е гадно и ниЗко да се говори за пари и печалби, когато става дума за здраве или живот.
Един доблестен лекар би помогнал, дори знаейки че нищо няма да получи.

# 10
Цитат
Т`ва е. Мож` да заключват темата вече.

А така,изказа се,може да заключват вече  Laughing

Те нека работат за пари,ама да си оправдават безкрайната алчност с Хипократ ми се вижда  Sick

# 11
Искаш с Хипократ да оправдаеш лекарите, че работят за пари? Има ли някой, който практикува професията си не за пари? Не питам за хоби и не питам за благотворителност. ЕСтествено, че абсолютно всеки от нас работи за пари. Т`ва е. Мож` да заключват темата вече.

Нищо такова, но нямам намерение да се оправдавам  Sunglasses и не знам защо една подобна реакция ми идва малко по-нервозна от нужното, но нейсе...

Кейси - подробното обяснение идва от лекар, на въпроса знае ли го "тва"

"Естествено, че го знаем. Учи се по етика, по история на медицината, и навсякъде по света това правило се спазва. Дори и в България, ако не поискаш пари, ще ти бъдат бутнати под масата, точно "за да се  убеди болният, че няма да го изоставиш". В психиатрията и психотерапията взимането на такса дори има терапевтично значение - свършена е определена работа за пациента и следва той да я заплати и използва дадените му насоки."

P.S.
Нека стане ясно - никому извинение не търся, просто ми е любопитно какво мислите, знам че може би за някои темата е щекотлива, но не може само благи теми да виреят тук, нали Whistling

# 12
Предполагам, че на база тези легенди, е сътворен този цитат
Цитат
Вообще-то знаменитая «клятва Гиппократа» изначально звучала несколько по-иному. И давал её вовсе не Гиппократ, а его пациент.

История сохранила предание, что когда двое зажиточных пациентов знаменитого врача оценили его труды по спасению их жизней смехотворными суммами, Гиппократ прописал им микстуры, от приёма которых оба скряги благополучно отошли в мир иной. Гиппократ честно признал своё участие в смерти жадных пациентов, и обосновал свой поступок как назидание. Греки подсуетились и выработали своеобразный ритуал, названный впоследствии «Клятва Гиппократу»:

Пациент: – Клянусь сполна оплатить услуги пользующего меня лекаря.

Лекарь: – В свою очередь, обязуюсь не навредить этому пациенту.

Со временем клятва претерпела ряд трансформаций и текст уже далёк от первоисточника. Даже клятву теперь даёт вовсе не пациент, а врач, обязующийся помогать любому больному в любых обстоятельствах. Гиппократ знал, что может пациенту навредить, а что – помочь. Поэтому ореол его авторитета распространили на всех врачей поголовно.

JOSEPHINE, Слави Трифонов беше чел някакво писмо уж от Левски, за продажните депутати и т.н. Нагодени измишльотини.
Като с по-горния цитат.
А, лекар да си го сложи в кабинета, е меко казано кич.

# 13
  • София
За какво е темата? Не се заяждам, но не разбирам. Нима някой някога е мислил, че човек може да учи 6 години, да специализира още 6 и да лекува, защото е Избран? Или говорите за подкупи? Неловко ми е, но не схващам.

Big Bad Mamma В много страни има психотерапевти, които работят по каса и не взимат таксата си директно от пациента/  клиента, но терапията действа.

# 14
Мисля, че разбирам за какво е темата, но ми е трудно да обясня.
БОяна, ако разровиш из клюкарника, ще видиш колко много хора мислят така. И пак цитират Хипократ Grinning

Общи условия

Активация на акаунт