Отговори
# 60
Проследявах си бременността при д-р Евтимова в Токуда по ЗК. Ползвах болничен само за три дена преносване. Когато се обадих за получаването му се оказа, че жената беше забранила на регистратурата да записват часове по здравната каса и трябваше да си зарежа в къщи детето на 17 дена и да платя 15 лв. за "преглед", който трая 4 мин, колкото да се напише болничния лист.

# 61
Точно 2 х ЛКК пише на моя касов бон. Плащам си 30 лв на ЛКК. Мисля, че някъде бъркате с безплатните услуги за бременни. Ако по време на редовна консултация по ЗК доктора реши, че си за болничен, тогава що да ти иска пари, той ще си ги вземе от касата. Но ако между две консултации те прегледа и установи че си за болничен, ще поиска пари, ами как иначе, нали пакета ЖК от здравна каса включва само определен брой прегледи и изследвания, а не безброй ... Алтернативата беше да вляза в болница и от там да ми дадат болничен, но това е друг набор от здравни услуги, затова е безплатен. Това ми го обясни моят лекар, след като го попитах. От следващия път направихме така, че ЖК да съвпадне с датата за продължение на болничния, и ще ми бъде безплатно и при него и при ЛКК.

Това абсолютно не е така!
Първо, болничния по никой начин не касае лекаря! Той не ти плаща болничния, а работодателя.
Да, пакета за ЖК вкл. определен бр. прегледи, но налагането на повече такива, си е "рискова бременност", което също е по ЗК; а евентуално плащане на др прегледи може да възникне ако се ползват др пакети на болниците за следене на бременни, които вкл. само определен бр и вид прегледи-създадени в самата клиника/болница, или бъдещата майка е неосигурена.

Факта, че  в различните болници/клиники и пр, ви искат различни суми...а на повечето, които са отговорили-НЕ, е красноречив, че навсякъде си правят каквото искат.
С две думи-за осигурени бъдещи майки, е незаконно искането на пари за издаване на болничен.
Все едно да ви искат пари за да ви напишат рецепта, или така нашумелия "избор на екип"-параван за събиране на такси...
Има горещ телефон на ЗК-попитайте там Peace

# 62
  • У дома... някъде
Гласувах с НЕ! NaughtyЛежа в болницата 3 дена за болничен и лев не плащам за престоя или за издаването на болничния лист. Peace

# 63
  • София
Не са ми искали никакви пари. Издадоха ми го от женската консултация на болницата, в която родих. Е, пакета (350 лв. мисля, че беше) си го платих още в началото, когато се записах на това редовно месечно проследяване. Но после допълнително за болничен или каквото и да било друго - не

# 64
  • Ямбол
Не,  не са ми искали пари за болничен. Плюс това аз изкарах един много неприятен вирус по време на бременността си и гинеколожката не ми взе никакви пари, когато ми даде болничния.

# 65
Не са ми искали пари за болничен.

# 66
  • В.Търново
Бях бременна през 2009г.Консултацията ми я следеше докторка от "Аркус Медика"В.Търново.За всеки болничен от ЛК ме караха да си платя на регистратурата 4,80лв. общо за двамата доктори,които разписват болничния.Първия път много се учудих защо е така,като бременните са освободени от всякакви такси.На регистратурата ми каза,че така трябвало.Всеки път ми е издавана касова бележка,но същевременно мои познати вадили си болничен от ЛК от поликлиниката в нашия град не са им искали пари.Аркус Медика си правят техни сметки явно.На издадените ми два болнични листа от лежането ми за задържане в болницата не са ми искали пари.

# 67
Не,  не са ми искали пари за болничен.
също

# 68
  • Велико Търново
Цитат
Първо, болничния по никой начин не касае лекаря!

Разбира се, че болничния касае лекаря. Нали той носи отговорност за това да не издава фиктивни болнични листи, с които да точим НОИ. Ако нищо ти няма, и си поискаш болничен с ясната мисъл да се възползваш от бременността, за да изклинчиш от работа, няма какво да те преглеждат, само ще си платиш за "гяволъка", че двамата с доктора сте в нарушението.

Но отидеш с оплакване, той с поглед ли да прецени, че си за болничен, че да не ти иска пари. Преглежда човека, и затова му се полага възнаграждение, щото може да му е за 5-ти път например дате гледа на ехографа. Независимо дали реши че си за болничен или не. И рискова ли е бременността, се определя не от това колко пъти си отишла на преглед, а от друго.

Това е за редовната ЖК по Здравна каса. За платената зависи пакета, който сме си платили.

# 69
Май нещо не схващаш това за което говоря...
Не се плаща за издаване на болничен! Независимо от датата на която ти се НАЛАГА да излезнеш в такъв...да няма да чакаш датата на ЖК, или преглед при ЛКК Crazy  с кървене примерно..
Та пак да кажа-касае ли се за осигурена бременна, ходеща на ЖК при гинеколог работещ по дог. със ЗК-той няма право да ти взима пари за това, че ти е попълнил болничния лист; демек издал такъв.

Разбира се, че болничния касае лекаря. Нали той носи отговорност за това да не издава фиктивни болнични листи, с които да точим НОИ. Ако нищо ти няма, и си поискаш болничен с ясната мисъл да се възползваш от бременността, за да изклинчиш от работа, няма какво да те преглеждат, само ще си платиш за "гяволъка", че двамата с доктора сте в нарушението.

А ти дефакто това ли правиш "искаш болничен с ясната мисъл да се възползваш от бременността, за да изклинчиш от работа"-че плащаш по 30лв за болничен? Rolling Eyes

Но отидеш с оплакване, той с поглед ли да прецени, че си за болничен, че да не ти иска пари. Преглежда човека, и затова му се полага възнаграждение, щото може да му е за 5-ти път например дате гледа на ехографа. Независимо дали реши че си за болничен или не. И рискова ли е бременността, се определя не от това колко пъти си отишла на преглед, а от друго.

Естествено, че не се определя от броя прегледи...не знам как го изтълкува и от къде това..
Относно таксата-бременните са освободени от такса за преглед в р-р на 2,40лв Peace
А издавайки болничен, доктора си взима парите по клиничната пътека по която се води диагнозата, налагаща издаване на болничен.

# 70
  • Велико Търново
MTV, женската консултация по ЗК е през 28 дни, докато не влезем в 9-ти лунарен месец. През другото време ЗК нищо не изплаща на лекаря. Болничния е следствие на прегледа, а прегледа струва пари. ЛКК може и да не прави преглед, но се рови поне 10 минути в бумагите от досието ми, за да се убеди, че наистина съм за болничен. Още 10 минути отнема писането на болничния и попълването на самите регистри. На какво основание трябва да го прави без пари? Различните цени или липсата на цена означава само едно - всеки различно оценява труда си, и толкова!

Цитат
А ти дефакто това ли правиш "искаш болничен с ясната мисъл да се възползваш от бременността, за да изклинчиш от работа"-че плащаш по 30лв за болничен? Rolling Eyes

Плащам за ЛКК, а не за болничен. Регламентирана услуга в ценоразписа на ДКЦ-то , където ходя на ЛКК.  А учудения ти поглед означава ли, че те осени някакво ново знание?

Цитат
пакета за ЖК вкл. определен бр. прегледи, но налагането на повече такива, си е "рискова бременност"
Цитат
Естествено, че не се определя от броя прегледи...не знам как го изтълкува и от къде това..

Уф, и поне бъди последователна в разсъжденията си!

# 71
ooooh! Айде пак...
 "Цитат
пакета за ЖК вкл. определен бр. прегледи, но налагането на повече такива, си е "рискова бременност""

Налагане-глагол, употребен в смисъл "влече след себе си"/ дадено действие, НАЛАГА друго такова...т.е. повода за повечето прегледи е рискова бременност.

Сега ок ли е??? Абсолютно съм последователна в разсъждениата си-но явно има проблем с тълкуването ти...

MTV, женската консултация по ЗК е през 28 дни, докато не влезем в 9-ти лунарен месец. През другото време ЗК нищо не изплаща на лекаря. Болничния е следствие на прегледа, а прегледа струва пари. ЛКК може и да не прави преглед, но се рови поне 10 минути в бумагите от досието ми, за да се убеди, че наистина съм за болничен. Още 10 минути отнема писането на болничния и попълването на самите регистри. На какво основание трябва да го прави без пари?

Ха сега де! Кой ти ги изготвя тези документи и как без преглед и плащане? Laughing
Кой си противоречи?

Различните цени или липсата на цена означава само едно - всеки различно оценява труда си, и толкова!

Искаш да кажеш, че масово докторите се прецакват и не взимат и стотинка за труда си ли?! hahaha Виж мненията-повечето бъдещи и настоящи майки отговарят, че не са плащали!!

Плащам за ЛКК, а не за болничен. Регламентирана услуга в ценоразписа на ДКЦ-то , където ходя на ЛКК.  А учудения ти поглед означава ли, че те осени някакво ново знание?

Не, тук "ново знание" няма-има не знание на "правата на пациента", какъвто се явяваш ти Peace

# 72
Не съм плащала никога,въпреки,че като влязох  в 4 месец и си взех първо за 7 дни,после всеки месец на ЛКК.Никой не ме е карал да лежа по болници,нито ми е искал пари(а и нямаше да им дам,достатъчно ми удържат за здравно осигуряване).Дори на първата консултация при АГ-то исках да платя потребителска такса,а той с усмивка ми каза,че бременните са освободени от всякакви такси.За изследвания съм плащала 2 пъти по 3 лв.и веднъж в лабораторията при Аг-то ми минах без пари....Прави сте като казвате,че докато си траем,ше си плащаме.Научете си правата.

# 73
Здравейте!
След няколко дни ще ходя при гинеколога си,за да ми издаде последния /45-дни преди термин болничен/ .Въпросът ми е трябва ли да плащам и за него?Защото до сега ми е издал 5 болнични и за всеки от тях ми е поискал по 20 лева.

# 74
  • на последния етаж
Не са ми искали пари за болничен.
След няколко дни ще ходя при гинеколога си,за да ми издаде последния /45-дни преди термин болничен/ .Въпросът ми е трябва ли да плащам и за него?Защото до сега ми е издал 5 болнични и за всеки от тях ми е поискал по 20 лева.
Не трябва да плащаш.

Общи условия

Активация на акаунт