Отговори
# 345
Привет отново момичета,

Днес наистина времето е слънчево и прекрасно Simple Smile Оправи ми настроението Wink

Mama Iva, и аз това си мислех за стволовите клетки... че у нас едва ли много лекари биха могли да ги използват, дори и да има съхранени. Но пък от друга страна 20 години напред... може да се случат много неща за този период, живи и здрави Simple Smile Дано не трябват, но ако не запазим, някак си няма да простя всички други разходи, които постоянно правим.

А ти вземи се обади на лекаря и да те види, може да е част от тази тапа... по-добре да се знае и да правиш каквото трябва  Hug

Vilkoni, много се радвам отново да те виждам по-често тук  Hug

Аз отивам на преглед след малко на второто място дето се следях досега Simple Smile Мисля да е за последно преди да си тръгна само при Велев. Нямам търпение да видим бебенце Simple Smile Дано е наред всичко! После ще пиша какъв напредък имаме за тези 20-ина дни Simple Smile

До после, момичета!

# 346
  • София
Здравейте мацки,

Аз днес се записах за ден на отворените врати в Шейново за 10.11.2010 и ако някоя от вас ще присъства там нека да ми пише ,ако иска да се видиме.Simple Smile

# 347
  • София
KalinaZ , супер, че ще си видиш бебето - направо ти завиждам благородно. Аз моя юнак го видях на 3 октомври последно, когато ми беше изкарал акъла, че не го усещах  Crossing Arms
ще чакаме после новини от теб

Днес времето е чудесно - който не е затворен в офис като мен, ще се възползва от слънцето!  Grinning

А тези 90% за майчинството до 1 год на детето от кое са? Май не са от нетната заплата  newsm78  Май по-скоро от основната? Или пък от брутната?
Я да питам чичко Гугъл  hahaha - проверих - от брутното възнаграждение, но не повече от 2000лв

tsvety_georgieva , аз се записах също! Получи ли вече потвърдителния смс? Joy От невероятно модерната система на Шейново? Ще се видим тогава на 10ти ноември

Последна редакция: пт, 22 окт 2010, 11:46 от Josepha

# 348
  • София
Josepha нямам смс , а не е честно така Simple Smile , но както и да е много ще се радвам да се видим Simple Smile

# 349
The Girl, мисля че се бъркаш за тия помощи. Това което си копирала не е еднократна помощ за раждане.
Ето това е за раждане на дете:
Eднократна парична помощ при раждане на дете - 250 лв. за първо, 600 лв. за второ дете

Майката има право на еднократна помощ при раждане на живо дете, независимо от доходите на семейството, когато детето не е оставено за отглеждане в специализирана институция. Размерът на помощта се определя ежегодно от МТСП и се определя според поредността на децата, родени от майката. При раждане на близнаци, един от които е второ дете на майката, помощта се изплаща за всяко дете близнак в размера за второ дете. Ако до навършване на 2-годишна възраст на детето се установят трайни увреждания 50 и над 50 на сто, на майката се изплаща допълнителна еднократна помощ.
Правото за получаване на еднократна помощ възниква от датата на раждане на детето, като помоща може да бъде поискана в срок от 3 години след тази дата.
Молба декларация заедно с необходимите документи се подава в Дирекция "Социално подпомагане" по постоянен адрес на майката.
ЕДНОКРАТНА ПОМОЩ ПРИ РАЖДАНЕ НА ДЕТЕ

Чл. 11. (1) Еднократна помощ при раждане на живо дете се отпуска въз основа на подадена молба-декларация по образец, утвърден от министъра на труда и социалната политика.

(2) Към молба-декларацията се прилагат следните документи:

1. оригинално удостоверение за раждане на детето, за което се иска помощта;

2. копия от удостоверенията за раждане на всички деца, родени от майката;

3. удостоверение от служба ГРАО за родените от майката деца;

4. лична карта (за справка).

# 350
The Girl, мисля че се бъркаш за тия помощи. Това което си копирала не е еднократна помощ за раждане.
Ето това е за раждане на дете:
Eднократна парична помощ при раждане на дете - 250 лв. за първо, 600 лв. за второ дете

Майката има право на еднократна помощ при раждане на живо дете, независимо от доходите на семейството, когато детето не е оставено за отглеждане в специализирана институция. Размерът на помощта се определя ежегодно от МТСП и се определя според поредността на децата, родени от майката. При раждане на близнаци, един от които е второ дете на майката, помощта се изплаща за всяко дете близнак в размера за второ дете. Ако до навършване на 2-годишна възраст на детето се установят трайни увреждания 50 и над 50 на сто, на майката се изплаща допълнителна еднократна помощ.
Правото за получаване на еднократна помощ възниква от датата на раждане на детето, като помоща може да бъде поискана в срок от 3 години след тази дата.
Молба декларация заедно с необходимите документи се подава в Дирекция "Социално подпомагане" по постоянен адрес на майката.
ЕДНОКРАТНА ПОМОЩ ПРИ РАЖДАНЕ НА ДЕТЕ

Чл. 11. (1) Еднократна помощ при раждане на живо дете се отпуска въз основа на подадена молба-декларация по образец, утвърден от министъра на труда и социалната политика.

(2) Към молба-декларацията се прилагат следните документи:

1. оригинално удостоверение за раждане на детето, за което се иска помощта;

2. копия от удостоверенията за раждане на всички деца, родени от майката;

3. удостоверение от служба ГРАО за родените от майката деца;

4. лична карта (за справка).

Има и еднократна помощ при бременност - 150 лв.  Peace
http://www.mlsp.government.bg/bg/public/deca.htm

# 351
Да знам,че не е еднократна помощ за раждане  Peace.Аз копирах еднократна помощ при бременност!За нея ставаше въпрос.

# 352
  • София - Бургас
Здравейте,
относно всички документи и наредби за допълнителните помощи за раждане ги има на Първа страница.

Искам да кажа на Мari че изглежда невероятно в новия брой на Моето дете .

tuli ако нямаш работа Simple Smile заповядай на лекциите които се провеждат в ЦУМ и в Люлин ако имаш желание.
Аз от миналата седмица ходя . Има интересни лекции и подаръци  Joy
Сега във вторник ще има лекция за Раждането.

Искам да попитам , някои смята ли да ходи на Бебемания в зала Универсиада?

# 353
Reason , благодаря! Hug
За тази помощ при бременност , моя док ми спомена , че ще ми даде някакъв документ 45дни преди раждането, аз хич не го разбрах за какво става въпрос. Simple Smile

# 354
Има ли я Мари вече в новият брой? Отивам да го купя!

Благодаря на мама Ива и Вилкони за въпроса ми относно профилактиката  Hug

Вилкони, много се радвам и аз че пишеш повече, нека само хубави неща да четем от теб  Hug

За помощта за бременност може още днес да отида да питам в Социалната служба и ще ви кажа (ако ми остане време, ако не - в понеделник) , но така като чета и осигурени и неосигурени имат право на нея. Щом държавата дава- няма да ги върна я  Mr. Green

# 355
http://lex.bg/laws/ldoc/2135441920

http://www.econ.bg/law86416/enactments/article172566/zakon_za_du … lgariya_za_2010_g

Така.. не всички имат право на тази еднократна помощ при бременност. Дала съм линкове към актуалните закони. В Закон за семейните помощи за деца е записано, че право на такава помощ имат майки, чийто доход е по-малък от 350 лв на член от семейството/дохода е взет от втори линк/ и които нямат право на обезщетение за бременност и раждане или такива, които нямат 12 месеца осигурителен стаж назад. Освен това трябва да са постоянно живеещи в страната. Т.е. ние, които сме се осигурявали за всички осигурителни рискове и имаме по принцип право на обезщетение за бременност и раждане нямаме право на тази помощ. Ако имаме мами, които към датата на  издаване на болничния 45 дни преди раждане нямат 12 месеца осигурителен стаж може да се поинтересуват. Дано съм била полезна  Simple Smile

# 356
Аз доколкото разбрах, тази помощ е за безработни или с недостатъчен трудов стаж, за да получават обезщетение. Но 7/8 като попиташ в Социалните, пиши, за да може, ако може и нас да ни огрее. То държавата не дава лесно пари.....

Нещо смешно да ви споделя- вчера моят син ми гледа корема, който е дооооста голям вече, и ми казва: Жалко, че не са две бебчета вътре.
Аз го питам защо. А той ми отговаря: Ами можеха да си направят рок-енд-рол банда, така като е самичко сигурно му е скучно. При което аз #Crazy Реших да попитам : Ами като няма китара, как ще си свирят? А той има готово решение: Ами ще глътнеш моята ( той има детска, която е с батерии и издава истински рок саунд).
То сега не се спира да ме рита в корема, представих си какво ли ще е ако има и китара....

# 357
  • София
Леле, Цвети, не знам какъв е тоя потвърдителен смс, дето и ти не си получила и Калинчето също....  newsm78 Чак се чудя кво се е случило при мен....Вероятно съм попаднала на някоя съвестна, нова медицинска сестра, която е поела собствена иницатива. Аз лично като го получих, щях да припадна  Joy
Хубаво е, че ще се видим - като гледам си само два дни преди мен  Simple Smile Ще те адна във ФБ, за да се познаем на регистратурата на 10ти   bouquet

# 358
Здравейте момичета. Оставих на 6-7 страничка а къде ви намирам  #Crazy
много сте писали.
Прочетох по диагонал, признавам си  Embarassed
нямам време да пиша, защото съм си в къщи - малкия е с ангина и вдига 40гр. температура. Някакъв кошмар е просто, днес го носих при лекарката пак, смени лекарствата с други. Със зъболекарката приключих за сега, вече имам часове за 17.11. малко почивка сега.
И другата седмица ще се гледаме в къщи и после ще излизам болничния 45 дена преди термин. Та повече на работа няма да идвам.  Crossing Arms хем се радвам, хем ми е тъжно - незнам със смесени чувства съм. Но ще се преживее.
Това от тук за сега - пазете се много, сега е сезон на вируси разни /знаете де/, че мене  ме е подгонола една магарешка кашлица, как ли не я тровя  #2gunfire  #2gunfire , но не ще да си ходи, с този тумбак да се кашля не е малка работа.
айде оставям ви .

# 359
http://sgr.hit.bg/sp.html

Ето и още за въпросната помощ  Simple Smile

poli.tJoy! Ама умничко ти е детето  Joy С глас се смея  в офиса  Joy

Общи условия

Активация на акаунт