Отговори
# 360
poli.t много се посмях. Наистина ако глътнеш китарата ще си имаш бая ядове. Ох какви ги измислят само ,много ме радват. Толкова са сладички. А и винаги си имат логичен отговор за всичко, което на нас ни звучи направо абсурдно. Simple Smile

За помощите и парите които дават социалните нека и аз да кажа какво знам Simple Smile Тази еднократна помощ при бременност от 150лв е за тези, които няма да могат да се възползват от 45 дневния болничен преди термина ( който е бая повече от 150лв- горе- долу цели 90% от брутната заплата за 12 месеца назад ) В смисъл право имат безработни, неосигурени или такива без необходимия 12 месечен трудов стаж за целия им живот. Дано да сте ме разбрали до тук. За еднократната помощ при раждане май е ясно вече на всички, документи се подават по постоянен адрес на майката. Тези пари се дават на ВСИЧКИ Simple Smile За детските надбавки ( цели 35лв/ месец) трябва да има брутен доход на член от семейството не повече от 350лв / месец, като се взимат доходите на майката и таткото. Ако нямате брак с таткото или декларирате, че живеете на семейни начала или се пишете като самотна майка и давате служебна бележка само за вашите доходи. Общо взето е това май. Други пари не дават за здравите дечица. А да се надяваме, че по другите чл. няма да се налага да подаваме декларации.
 Иначе за майчинството то е 410 дни в размер на горе-долу 90% от брутната заплата ( има уловка де, но ми е трудно да я обясня )  и след това още 1 година на минимална раб. заплата, за която трябва да се молим от 2012г  г-н Бойко да я вдигне ( не че би могла да стане кой знае колко ама всеки лев ще е от полза тогава ). Май това е .
А за изместването на термина не виждам какъв е проблема, все пак той се определя от ПРМ, която пък майакта казва кога е била, т.е. всичко е на честна дума. Има далавера от изместване на термина  ако преди да забременеш си имал нисък осигурителен доход и хоп забременяваш и дохода ти става по-висок Wink  Тогава изместването на термина с  няколко дни и съответно излизането в 45 дневен болничен да  става от малко по-късно си далавера, в случая на Галя цял един месец предполагам с по-висок осигурителен доход. И аз имам желания за такава процедура, защото  ноември и декември 2009 са съм на нисък доход ама няма как да си изместя термина с цели 18 дни ( вече е твърде много Simple Smile ) Айде спирам, че нещо много веща се извъдих в тази област Wink

Последна редакция: пт, 22 окт 2010, 15:14 от mama_Iva

# 361
здравейте,искам да попитам по запознатите,кога с еиздава този болничен за 45 дни преди термина,на мен ми започва от 26.10,но сестрата която записва часове за аг-то ми каза да си запиша час за ноември и тогава ще ми го издадат,това правилно ли е?незнам кога с еиздават точно и дали има значение датата,за д амога да настоявам ако трябва да е на датата.

# 362
Може да ти го издаде на 05.11, но дните в отпуск ще са от 26.10.

# 363
  • Бургас
mama_Iva, много достъпно и разбираемо си обяснила всичко за помощите и обезщетенията Peace Благодаря!

listopad, съвсем скоро момичетата обсъдиха този въпрос, прочети на 22-23 странички.

mari:), ще ходя и аз да си купувам списанието  Mr. Green

(wind), оздравявайте!  Hug

⅞ ...and Happily Ever After, много се радвам, че всичко вече е наред  Heart Eyes Hug

# 364
Момичета, ама тя снимката ми е стара, още от лятото, иначе ви благодаря за вниманието Hug
Има интересни неща в този брой пюс допълнителна книжка за сънят при децата.

# 365
  • Пазарджик
Мила Pipi, и аз бях на такъв и оттогава си следя урината често-често. На мен десния ми бъбрек задържа урина. Разбрах като направих нещо като бъбречна криза миналия месец. По принцип в момента не могат много неща да ни правят, така че бъди спокойна Simple Smile Аз вече месец и половина пия Неоренал. Сега нямам болки в бъбрека. Може би се притесняват да не се получи възпаление от това задържане и затова се презастраховат с болницата. Консултирай се с още някой, ако решиш. Мен ме гледа един ехографист, един уролог и накрая нефролога... Докато ми казаха и тримата, че няма какво да се прави, освен да се следя хубаво и ако има каквото и да е, веднага на лекар пак.

Стискам палци и при теб да се размине по-лесно и да нямаш болки, че беше неприятно  Hug
да,но най-интересното е,че нямам никакви болки,освен ниско долу(което отдавах на тажестта на бебето),иначе лятото пих неоренал заради болки,но от тогава нищо.И сега хоп-задръжка на урина-на десния от 0 до 1 степен,на левия-1 степен,каквото и да значи,хич не ми звучи добре newsm78.Колко степени има? Утре пак ще давам стерилна урина,че днешната е просто ужасна  #Crazy Дано да е по-добра и ми се размине,че хич не ми се влиза.А и с кръвното май не сам добре,но още не може да установи със сигурност-мери ми го нефролога-110/60,след 10 минути отивам при АГто да му дам изследванията,мери го пак-130/90  #Crazy Е кво е тва незнам?

Pipi, степените на т.нар. хидронефроза са 4. Ние сме с леки степени 1-ва и 2-ра (при мен). Това състояние го смятат дори за нещо обичайно при бременност. Бебето притиска всички органи и това се случва. Не е толкова страшно наистина. И аз се бях шашнала заради бебето, а и защото гинеколожката, при която ходех тогава в Токуда, взе "мъдрото" решение да ми изпише директно антибиотици. Оказа супер безсмислено, защото това така не се лекува, само щях да си навредя с тях. Добре, че не ги пих Simple Smile Както каза един познат лекар "Тази си е вързала гащите до гърлото"  Joy Иначе за болките дето имах, само Но-шпа ми казаха. А ако си в болница могат и някоя инжекция да сложат, че да мине по-бързо... но при теб щом няма болка е добре Simple Smile А какво има на стерилната урина при теб? При мен тя пък беше ОК, в смисъл нямаше бактерии, тоест възпаление.
За стерилната незнам,че днес я дадох,ама тази обикновената беше ужасна  Outta Joint Кво ли нямаше из нея и се по много  Laughing Дано тази е хубава  Praynig ,резултата ще е готов във вторник и тогава или в сряда ще разбера дали ще влизаме в болница  Praynig Стискаите палци всичко да е наред  Simple Smile

# 366
mari;)..в задължителните за бременността изследвания не влиза хипатит С...аз затова трябва да си го направя допълнително.
Калинче.....в Крио Сейф искат Спин, Васерман, Хепатит Б, С...Тези изследвания важат 6 месеца....така , че ако ги имаш правенио в този период можеш да ги използваш. Аз ще използвам моите от гинеколожката ми...само Хепатит С трябва да си направя.

А за болничните....при мен не може да ми издадат болничен със задна дата. Трябва да е точно на деня. Така че момичета проверете си с доктора и болницата, където  ви ги издават, за да не стават гафове.

Довечера, като излезем на разходка с малкото ми момче ще си купим Моето дете, за да видим Мари...

# 367
c'Mon, ceci88 , Kimbarly благодаря за отговорите   bouquet Hug  bouquet

Reason може ли да ми дадеш малко разяснение за тези лекции в ЦУМ или в Люлин (например часове или програма), че изтъпявам и аз нещо в къщи вече .... добре, че съм в някаква сънлива фаза (днес станах в 15:30ч  Joy а съм заспала към 2ч и съм ставала само 2-3 пъти до 00  Embarassed)

# 368
  • Пазарджик
Пипи, като го прочетох това - не знам дали има нещо общо, защото и при мен не е болка, но имам едно като "опъване" ниско долу - много неприятно и то като стана предимно или като ходя. Много ниско долу е и е много странно. Аз го отдавах също на тежестта на бебето и на това, че органите са ми пешеходна пътека. Другата седмица ще питам докторката, като отида на консултация...
Питай и се лекувай навреме  Peace макар че е по-добре да ти няма нищо,но най-добре си поискай направление за нефролог  Peace

# 369
  • Ямбол
Здравейте мамчета,дано всички са добре.
Аз от в4ера пера,гладя,сгъвам и подреждам 5 перални пуснати дрешки,одеала,хавлийки и др., понеже ми донесоха шкафа и бързам да го напълня,а и използвам,докато е все още хубаво времето и напича,че да изсъхнат.
Измислих си идеално решение за безбройните чорапки,които се губят чифтовете,като ги защипах с едни мини дървени щипчици ,пратени ми от Италия,страхотна работа вършат,после ги наредих в дървено панер4е и така лесно се откриват.
Също така на кошарката ни,която е на 2 нива взехме матраче,но идва доста високо за горното ниво,и става доста плитко с опасност бебето да се преобърне,та си купих ширит и така удължих и спуснах нивото надолу и сега е супер,няма опасност да се търкулне.
Сега ми предстои да си ушия покривало за кошчето за колата,че нашия модел няма,а искам да бъде по-защитено от студа,та сега се захващам и с това.
И така поне времето и дните минават по-бързо.
Да починете хубаво тези дни.

# 370
Моите изследвания за Спин, Васерман, Хепатит А,Б, С са правени в 12седмица от бремнността , предполагам, че трябва нови да пусна за Крио сейф newsm78
Пратих свекъра да до Крио Сейф, за да обсъди продробности , дано се накани тези дни.

# 371
Здравейте на всички и от мен  Simple Smile следя с интерес темата, но досега не съм писала. Искам да направя само едно уточнение към поста на mama_Iva за майчинството до 410 дни. Уловката е в това, че майчинството се смята като 90 % от брутната заплата (осреднена за 12 м. назад), но не може да е по-високо от нетната заплата (пак осреднена за 12м. назад), така че реално си получаваш нетната заплата. Сумата ще варира обаче според броя на работните дни в месеца, за който ще ти плащат, защото самото майчинство се смята в лв./ден и после се умножава по бр. на работните дни и се получава така че един път взимаш малко повече от нетната си заплата, а друг път малко по-малко. Спирам вече, че стана сложно  Crazy 

# 372
Здравейте на всички и от мен  Simple Smile следя с интерес темата, но досега не съм писала. Искам да направя само едно уточнение към поста на mama_Iva за майчинството до 410 дни. Уловката е в това, че майчинството се смята като 90 % от брутната заплата (осреднена за 12 м. назад), но не може да е по-високо от нетната заплата (пак осреднена за 12м. назад), така че реално си получаваш нетната заплата. Сумата ще варира обаче според броя на работните дни в месеца, за който ще ти плащат, защото самото майчинство се смята в лв./ден и после се умножава по бр. на работните дни и се получава така че един път взимаш малко повече от нетната си заплата, а друг път малко по-малко. Спирам вече, че стана сложно  Crazy 
А точно това неможех да го напиша разбираемо, защото честно казано и на мен ми трябваше сума време да го разбера. Ама сега такава таблица съм си спретнала на excel, че всичко си смята ... НОИ и тяхната програма могат пасти да ядат  Mr. Green
Mari най- вероятно ще ти искат нови изследвания, но ти все пак попитай. И за болницата също и за банката. Дано да имате успех и да ви включат в някоя от тези програми, пък ако не поне да имате късмет с операцията .Все пак нали тя е най- важна, пък парите ...
Аз едно немога да разбера, защо след като изследванията за валидни 6 месеца те карат м/у 12 и 14 г.с. да си ги пускаш? По ЗК мисля че тогава е срока? То е ясно, че тогава е и най-разумно, защото ако има нещо могат ад а се вземат мерки, но защо трябва пак да ги повтаряш след 6 мсеца. Пълно безумие. Аз добре че се забавих мойте излсевания и са от средата на юли месец , така че няма да се налага да ги пускам. За кръвна гръпа на 100% няма нужда. Имаш ли веднъж това е достатъчно, тя не се променя, нали ?Wink
никид браво на теб и ентусиазма който имаш. Аз само гледам пликовете с дрешки и т.н. наредене в гардероба и си вика Има време , има време. Така не ми се захваща. А и супер, че може да шиеш и си си направила корекции на нещата, които не ти допадат. Аз като се хвана едно копче да зашия и става страшно. Много съм схваната Sad

последно за болничния да кажа - питай  водещия ЖК лекар кога да отидете със сигурност, защото до колко знам може да се напише болничен и с по-късна дата, може ад се вземе по-късно, но трябва да те запишат там в тяхната си книга или програма ( зависи колко са съвремени ) , че на точно тази дата си била и от тогава е валиден болничния.  Освен това имайте предвид, че ако го вземете по-късно съответно ще го предадете  и по късно на работодателя и да не стане в края на декември  - защо нямам пари???  Peace Айде лека вечер на всички и приятна почивка на всички работещи още Simple Smile

# 373
Мама Ива, искат отново тези изследвания да не би случайно да си се заразил с нещо през тези 6месеца.За кръвната група във Франция не признават , ако изследването е по-старо от 1год, тя , че не се променя не се променя, ама френска му работа!Да кажеш да вземат пари, ама там изследванията са напълно безплатни newsm78 Че като влизаш да раждаш пак на ново ти вземат кръв за кръвна група Laughing презастраховат се тройно Simple Smile

# 374
Привет и от мен, мамчета Simple Smile

Да кажа за прегледа Simple Smile Малката вече е към 2 кг Simple Smile Отговаря си по размери точно на седмицата - и главичката, и бедрото, или там каквото се гледаше... Wink Пак огледаха всички органи, всичко било наред! Дано е така! Продължава да си седи на малкото дупенце Wink Не иска да се обърне милата. Явно знаела, че майка й е шубе и иска секцио Simple Smile Така се смееше докторката с мен днес... Но каза, че има още време, разбира се. Струвало й се, обаче, че ще става все по-трудно обръщането, защото съм била с "фина структура" и в един момент ставало невъзможно, като нарастне още малко бебето. Какгто и да е... то да е добре... пък както иска да стои Simple Smile

Augustas, на мен са ми правени някъде май месец тези... значи ако подпиша договора до средата на ноември ще важат... ама то и без това после и за болницата пак ще ги искат, та все едно...

Pipi, дано няма възпаление и при теб!  Hug Но и да има, пие се антибиотик, който става за бременни и ще мине бързо!  Praynig По принцип аз и преди разказвах... понякога в обикновената урина има наличие на бактерии и други неща... но то е просто защото не е стерилна. Ето при мен последно излязоха "масово епителни клетки", пък това не е проблем, се оказа днес като бях на прегледа. А в стерилната - нищо след това. Дано е така и пищи като излезе.

Poli.t, голям сладур имаш... искрено се развеселих с този разказ Wink

Аз да ви кажа за дрешките и другите неща дето взех... кърпи, одеалце... само ги поглеждам и аз, и си викам има време. А знам, че трябва да изпера всичко, да подредя като дойдат мебелите... ама кой знае кога ще дойдат и те. А и нещо ме е страх да ги пера тез малки дрешки... мисля си, че ще им направя нещо Simple Smile Още не съм разучила и стерилизатора и помпата... само се моткам... Simple Smile

Хайде лека вечер засега Wink

Общи условия

Активация на акаунт