Спешно! Казус от "Човекът и природата" - ІV клас

• 7 446
  • 25
  •   1
Отговори
Сега вече започнах да се ядосвам истински. Ето какъв е проблемът: в учебника дословно пише "Водата се изпарява при всяка температура. Когато обаче температурата е по-висока, водатата се изпарява по-бързо.
При каква температура кипи водата?
Поставяме съд с вода върху котлон. Котлонът отдава топлина на водата и тя се нагрява. Измерваме с термометър през 5 минути температурата на водата. Термометърът показва, че температурата на водата нараства. Засилва се изпарението на водатата. При температура 100 градуса С в обема на водата започват да се появяват мехурчета, запълнени с водни пари. Те се издигат към повърхността и се пукат. Казваме, че водата кипи /или ври/. Когато водата кипи, нейната температура остава постоянна.
Водата кипи при температура 100 градуса С."

Тъй.

В теста на дъщеря ми, обаче, има въпрос: Водата се изпарява при: а/ 0 градуса С, б/ 100 градуса С, в/ всякаква температура

Детето ми, естествено, огражда като верен отговор "в". Отговорът е счетен за грешка и е поправено с червено като за верен е показан отговор "б".
Ха сега де! Кой греши? а/ госпожата, б/ детето, в/ учебникът

# 1
При така изброените отговори, верният е 100 градуса Целзий. Друг въпрос какво пише във учебника на Булвест. Миналата година пишеше, че морето е солено, понеже в него е разтворено голямо количество готварска сол.

# 2
  • тук-там
Според мен няма верен отговор. Водата се изпарява при всяка положителна температура - демек, когато е в течно състояние.

# 3
След като в учебника отговорът е дословно написан , няма нужда от коментари . Госпожата да си прочете урока! Joy Ледът също се изпарява , явлението се нарича сублимация , преминаване от твърдо в газообразно състояние .
Верен отговор - при всяка температура . Hug

# 4
Написаното в учебника е 100% вярно и много грамотно. Не виждам какви претенции може да има към текста на учебника.

При така зададения въпрос дъщеря ти е права, и учебникът е прав, а учителката греши.

Не виждам причина верен отговор да е 100 градуса. Впрочем не виждам нищо нелогично и в твърдението, че морето е солено, защото в него е разтворена готварска сол. Е, вярно, че сигурно цялата менделеева таблица е разтворена също, но главно е разтворен натриев хлорид, което е 1:1 готварска сол.

Водата наистина се изпарява и при отрицателни температури, както много добре е казала веселата мама. И затова детето е отговорило правилно.

# 5
  • София
Греши госпожата. Peace
Според мен тя нещо се е пообъркала, когато е проверявала теста.
Може да е била уморена, да се е разсеяла,  или нещо друго ....
Поговори с нея, за да си поправи грешката.

П.П. Съгласна съм с написаното от Черната станция!  Hug

# 6
Уф, и аз мисля, че отговорът на дъщеря ми е правилен. Но може въпросът да е подвеждащ, да са имали предвид при каква температура водата се превръща в пара, а не просто се изпарява. Знам ли. Малко странно е да искат такава логика от деца в четвърти клас, все ми се струва, че госпожата греши. Моето дете веднага репликирало, че е отговорило така, както е написано в учебника, а госпожата го срязала, че не е редно да оспорва преподавателските й методи. Сега, горкото, е объркано - да се бори ли за правдата, или да се насмете в ъгъла и да подсмърча? Тя е с много обострено чувство за справедливост, толкова беше обидена, миличката, и от реакцията на госпожата, и от това, че е убедена, че не е допуснала грешка.
Не знам какво да я посъветвам. Ако някой трябва да говори с дъщеря ми, това е тя самата - да се научи да се бори. Ако аз се намеся, рискувам да предизвикам конфликт, който ще рефлектира върху детето ми.

# 7
Уф, и аз мисля, че отговорът на дъщеря ми е правилен. Но може въпросът да е подвеждащ, да са имали предвид при каква температура водата се превръща в пара, а не просто се изпарява.

Не виждам разлика между "се превръща в пара" и "изпарява" - все един и същи процес е! И въпросът в теста е точно за този процес. Ако във въпроса беше спомената думата "ври" или "кипи", естествено отговорът щеше да е друг. Учителката или се е разсеяла, когато е проверявала, или има друг проблем. Дъщеря ти обаче съвсем правилно е отговорила на зададения въпрос, тя не може да предполага какво й се върти в главата на госпожата и как тя тълкува един съвсем ясен и конкретен въпрос.

# 8
  • София
Ако така пише в учебника, отговорът на дъщеря ти е верен. Друг е въпросът, че нещата не са точно такива и понеже е доста сложно да се обясни в 4 клас, децата се бъркат.  Peace

При кипенето се изпарява вода от всички слоеве. Тогава Т е 100градуса и остава постоянна при постоянно налягане.
   Изпарението е преминаване от течно в газообразно състояние. Нормално по повърхностните слоеве на водата, молекулите са в равновесие-една част преминават в газообразно, т.е. се изпаряват, а друга част се връщат обратно в течно състояние.
   Изпарението не става при всяка Т!!! Ледът не изпарява! Явлението се нарича сублимация-преминаване от твърдо в газообразно състояние. Не бъркайте децата.  Wink

Според мен дъщеря ти трябва да покаже написаното на госпожата и да я помоли да разясни какво е имала предвид, посочвайки го за грешно. Не ми се мисли как тази госпожа ще обясни на 4-класници тези неща, но поне детето да знае, че не е сгрешило.

# 9
   Изпарението не става при всяка Т!!!

Стана ми интересно. Как изсъхват изпраните дрехи на простора без изпарение? Защо в съд, поставен на радиатора за овлажняване на въздуха, водата си изпарява при Т под 100 градуса?

# 10
  • София

Изпарението не става при всяка Т!!! Ледът не изпарява! Явлението се нарича сублимация-преминаване от твърдо в газообразно състояние. Не бъркайте децата.  Wink

Дочети.  Laughing

# 11
  • Бургас
При така поставените отговори е Б. Поне според мен. Всяка температура означава и отрицателни.
Обаче в учебника трябваше да уточнят, че иде реч за всяка положителна температура. Не е вярно, че водата се изпарява при всякаква температура. Та както и да е. Това за колко годишно дете е?
Тези тестове са ужас за мен. Добре, че като  бях ученичка си развивахме теорията. Теста така орязва знанията, че е кошмар.

# 12
  • В тъмната гора.
Според мен няма верен отговор. Водата се изпарява при всяка положителна температура - демек, когато е в течно състояние.

Peace това е верния отговор..
а при 100 градуса водата кипва... и естествено пак се изпорява, но тя се изпарява макар и по-бавно при всяка положителна температура. Разликата е, че при 100 градуса тя се изпарява по- интензивно, околкото да кажем при 8 градуса.

За тази недомислица са виновни идиотите, които са написали учебника.

Между другото аз вчера видях много интересно явление...Точно над върховете на боровете от боровата гора на хълма над града ни се беше образувал облак от интензивното изпаряване след обилните валежи. Много интересна гледка ...облак кацнал по върховете на боровете и то гъст облак.

Последна редакция: вт, 19 окт 2010, 11:44 от Мишел_

# 13

Toва е само разлика в определенията. Ако е от течно към газообразно - изпарение. Ако е от твърдо към газообразно - сублимация. Ама всъщност си е все едно и също - получава се водна пара. И това е същественото, което би трябвало да знаят децата - независимо от температурата, и независимо от агрегатното си състояние водата винаги преминава в пара, като разликата е само в интензивността на процеса. Ако вземем да прецизираме до безкрайност ще се наложи да въвежаме какви ли не условности.

# 14
Ха и на мен ми стана интересно...Да взема да погледна в учебника на сина,че да видя какво пише по въпроса Simple Smile...

Общи условия

Активация на акаунт